Přejít na obsah






Fotka
- - - - -

Dolní Rakousko V. - Schrattenthal a Pulkau

Příspěvek od MikiHamza , 05 říjen 2015 · 735 Zobrazení

reportáž
Dolní Rakousko V. - Schrattenthal a Pulkau Jen pár kilometrů jihozápadně od Retzu jsou další dvě malá města okresu Hollabrunn v oblasti Weinviertelu, Schrattenthal a Pulkau, která stojí za návštěvu díky historii i okolní pěkné přírodě. Obě města mají společné s Retzem to, že byla v roce 1425 dobyta husity.
Schrattenthal byl poté novým majitelem opevněn a byl tam vybudován nový hrad. V samotném městě i okolí je spousta památek, a jak je obvyklé, k jejich nalezení přispívá multicache GC12BVM Schrattenthal. Ta začíná u kostela a pokračuje kolem zbytků hradeb k zachovalé městské bráně. Nedaleko ní je zámek, v jehož areálu jsou zbytky původního hradu, které byly dlouho zanedbané, ale v současnosti se majitelé díky tomu, že jsou kulturní památkou, snaží o jejich záchranu. Zámek je v soukromém vlastnictví a přístupný je pouze na požádání. Vlastní keška je pak nedaleko hradu u další zajímavé památky.
Schrattenthal brána

Schrattenthal hrad

U příjezdové silnice od Retzu je v keřích ukrytá malá zanedbaná kaplička s keškou GC4JF3H Alte Kapelle. Na druhé straně hlavní silnice míjející Schrattenthal je na malém kopečku kalvárie s keškou GC34Z2T Kalvarienberg.
Kalvarienberg

Ve Weinviertelu jsou oblíbené kešky věnované vinným sklepům, které tvoří sklepní uličky, z nichž jsou vystavěny někde na pohled malé vesnice. Jedna z nich, GC3N5E2 Öhlbergkellergasse Pillersdorf, oficiálně ve formě krátké multiny, ale ve skutečnosti spíše mysterky, je v obci Pillersdorf v těsném sousedství Schrattenthalu, která už ale patří pod správu městysu Zellerndorf.
Nedaleké město Pulkau, ležící nyní mimo hlavní komunikaci, je též bohaté na kulturní památky své dlouhé historie. Jak už je dobrou místní tradicí, nejlepší je projít si multicache GC40AMG Pulkauer Rundgang, začínající na náměstí u radnice.
Jako její doplněk může sloužit další multicache GC12BQ6 Pulkaus Kirche, věnovaná místním kostelům. Obě multicache je možno absolvovat současně, jejich společné zakončení je u farního kostela sv. Michaela na návrší s hřbitovem. Na rozdíl od sousedního Schrattenthalu, kde bylo sídlo šlechty, Pulkau bylo sídlem církevním. Farní kostel sv. Michaela má sice románské jádro z 12. století, ale v následujícím byl přestavěn v gotickém slohu, aby po částečném zničení v roce 1645 byl barokizován. Zajímavá je vedle něj stojící kruhová budova márnice z 13. století. Pod hřbitovem je rozsáhlý areál barokní fary vybudované v 16. a 17. století.
Pulkau - kostel sv. Michaela

Pulkau - márnice

Pulkau - fara

Ve městě je ještě pozdně gotický kostel sv. Krve ze 14. století s hodnotným gotickým skládacím oltářem.
Pulkau - kostel sv. Krve

Kromě toho je v Pulkau i jeho okolí velké množství drobných sakrálních památek - soch světců, kapliček, božích muk i křížů, z nichž většina je pámátkově chráněných.
Pulkau - Dreifaltigkeitssäule

Pulkau - Mariensäule

Pulkau - boží muka

Ze světských staveb je kromě radnice nejznámější původně renesanční Roter Hof, který byl později barokně přestavěn.
Pulkau - náměstí s radnicí

Pulkau - pranýř

Pulkau - Rotes Hof

Pulkau - Franz Josef I.

Městem protéká stejnojmenná řeka, která zde opouští zvlněnou zalesněnou krajinu a pokračuje dále zemědělskou oblastí na východ, kde se u Laa an der Thaya připojuje do Dyje. Malebné údolí Pulkau s hojnými mlýny je dalším cílem turistů. Jako výchozí bod je ideální poutní místo Bründl, ležící při hlavní silnici asi 2 km západně od centra města v malé zalesněné proláklině. Kromě barokní kaple Maria Bründl je zde otevřená dřevěná kaple s venkovní kazatelnou, lourdská jeskyně s léčivým pramenem a křížová cesta. Na takovém místě nesmí chybět keška GC1BNA5 Bründl.
Brundl

Brundl pramen

Navíc je toto místo výchozím i konečným bodem okružní série 25 tradičních keší nazvané BE HAPPY (GC4K1BY), která vás provede po naučné stezce hlubokou roklí podél potůčku k řece Pulkau na okraji města, pak malebným údolím proti proudu, a nakonec mezi poli a vinicemi zpět. Úroveň jednotlivých keší je kolísavá. Velikosti krabiček jsou mikro nebo small co dům dal, způsoby ukrytí i obtížnosti jsou různorodé, někde je na odlov klid, jinde si člověk musí dát pozor na mudly. Celá trasa má asi 6 km a vede kromě prvního krátkého úseku po širokých cestách vhodných i pro kolo či kočárek.
Pulkau BE HAPPY

Pulkau mlýn

V blízkosti trasy se nachází ještě další dvě kešky. První z nich, GC2G6AY Teufelswand, je na stejnojmenné skále s pěknou vyhlídkou na údolí. Je sice možné se vydrápat od řeky strmým svahem, kde obtížnost odpovídá tak T4 až T4,5, ale mnohem pohodlnější, a i asi rychlejší je využít značenou cestu od mostu na kraji obce, a vrátit se po ní zase zpět, nebo pokračovat po hřebeni dále, a pak teprve sejít dolů k řece. Teufelswand
U druhé kešky GCK6E6 Ruine Neudegg je pak výstup na zříceninu hradu pohodlnější, a to vyšlapanou pěšinou, opatřenou dokonce ve svahu provazy pro přidržování. Po hradu zde sice zbyla jen část zdi kaple, ale je zde pěkný výhled a vhodné místo na odpočinek.
Neudegg

Další zajímavé místo v okolí Pulkau je záhadný kámen u vinařské obce Leodagger, kde je keška GC13F9W Calendar Stone. Jak název napovídá, mohl tento velký balvan sloužit v době bronzové pro určování času, čemuž napovídají na něm vyhloubené důlky i jeho orientace. Přístup ke kameni je trochu komplikovaný, protože se musí projít soukromou zahradou a pak kousek přes louku, ale od parkoviště u kostela vás navedou ukazatele.
Calendar stone

Další pěkná drive-in keška GC2G4WF Hiata Hittn (Pixi Bücherei) je v útulku pro vinaře, kam se mohli uchýlit, když je zastihlo při práci špatné počasí.
Hiata Hittn

Ještě kousek dál na sever u silnice z Pulkau na Weitersfeld je u hůře dostupné nízké dřevěné rozhledny keška GC2D0JT Pulkauer Aussichtswarte.
Pulkau - rozhledna

Pulkau - pohled z rozhledny

Nedaleko odtud je pak v lese u památníku rakouského básníka keška GC2EDME Hermann Löns Gedenkstätte.
Hermann Löns - památník

Další kešky související s Pulkau jsou jižním směrem při silnici na Eggenburg. Necelé dva kilometry jihovýchodně od centra Pulkau je keška GC2HB76 Platform Pulkau a.D. u bývalé železniční stanice. Písmena "a.D." pak neznamenají "anno Domini" či "an der Donau", ale "außer Dienst", tedy "mimo provoz".
Pulkau nádraží

Na druhé straně silnice jsou v malém lesíku další tři kešky. První z nich, GC57Q1T Ende und Anfang, je na místě, kde se pořádají kulturní akce na louce u zatopeného lomu. Jsou zde pozůstatky kamenných zdí, o kterých ale není v listingu zmínka. Sousední keška, GC4VXDM LP Der dunkle Turm, která je vzdálená necelých 100 m, je umístěna v tajemné věži. V listingu je sice romantický popis dávné mytologie, ale budova zřejmě souvisí s areálem pro konání slavností a připomíná veřejné záchodky. Ale díky pěkné krabičce a zajímavému umístění stojí za návštěvu.
Poslední keška, GC12772 Prachtsteinbruch, je v dalším opuštěném malém lomu, který je upraven na odpočinkové místo. Je zde postaveno několik opracovaných kamenů připomínající menhiry.
Prachtsteinbruch

Schrattenthal i Pulkau jsou blízko od hranic a jsou snadno dosažitelné. Autem je možno jet buď ze Znojma přes hraniční přechod Hnánice směrem na Retz, nebo z Vranova nad Dyjí přes nový přechod v Šafově směrem na Langau a dále na Weitersfeld.

  • 2



Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627 28 293031

Poslední komentáře

Reklama