Přejít na obsah






Fotka
- - - - -

Dolní Rakousko III. - Seefeld-Kadolz a Mailberg

Příspěvek od MikiHamza , 02 prosinec 2013 · 1 110 Zobrazení

reportáž
V severovýchodním cípu okresu Hollabrunn v oblasti Weinviertelu při hranicích s jižní Moravou leží městys Seefeld-Kadolz, vzniklý spojením obcí Seefeld a Großkadolz. Nemá sice status města, ale měl právo pořádat trhy. Dominantou je zde stále obývaný a nedávno zrekonstruovaný zámek patřící rodině Hardegg, která vlastní i stejnojmenný hrad, a která se zde zabývá vinohradnictvím. Seefeld leží nedaleko hlavní silnice spojující Laa an der Thaya s Retzem. Nejsnazší přístup od nás je po nově zrekonstruované silničce vedoucí z Jaroslavic. Na památku znovuzprovoznění spojnice dvou "družebních" obcí je na hranicích zřízeno "Náměstí přátelství", kterému je též věnována keška GC3XB9E Kryptex am Freundschaftsplatz. Cestou do Seefeldu ještě pojedete kolem křížku s keškou GC4BC6C Gall Kreuz.
Freundschaftsplatz

Gall Kreuz

Místo obvyklé multicache obstarává procházku po Seefeldu náročnější kombinace mysterky a multinky GC3NN9H Findet Nemo. Zatímco mystery část, inspirovaná volně filmem "Hledá se Nemo", vám dá kód pro otevření schránky, druhá část v podobě multicache vás provede po obci.
Seefeld Kadolz

Seefeld náves

Seefeld Franz Josef

Hlavním lákadlem pro české kačery je minipowertrail Die Grafenrunde (GC47AXP), skládající se z 20 tradičních kešek a jedné bonusové. Celý asi 10 kilometrový okruh tvoří osmičku mezi poli a vinicemi západně od Seefeldu a vede po širokých polních cestách, z nichž některé jsou i s asfaltovým povrchem, vhodných jak pro pěší, tak i pro cyklisty. Do okruhu je zahrnuta navíc i keška GC40CZ5 Die Schnitzerkapelle u malé kapličky. Jednotlivé kešky okruhu jsou sice stylu "každý pes jiná ves", to ale není podstatné. Hlavní je, že obtížnost nalezení je minimální, a až na pár posledních, které jsou v obci, je jejich odlov bezproblémový.
Seefeld zámek

Schnitzerkapelle

V bezprostředním okolí Seefeldu je ještě několik dalších kešek, věnovaných převážně drobným sakrálním památkám. První z nich, GC40D17 Cholerafriedhof, je jihovýchodně při silnici směrem na Obritz na místě bývalého pohřebiště zemřelých na choleru. Na památku je zde dřevěný kříž s tabulí. Další keška, GC3KJHE Höller-Kreuz, je u křížku v polích východně od Seefeldu.
Cholerafriedhof

Höller-Kreuz

Trochu atypická je keška GC3N2EJ Bildbaum - Mutter Gottes vom RAUHEN DAMM, nacházející se v malém lesíku u řeky Pulkau jižně od Seefeldu. Je sice věnována svatému obrázku Panny Marie, ale vtipné provedení úkrytu s náboženským námětem nekoresponduje. Podobné kešky vytváří u nás třeba berx.cz a můžete se s nimi setkat v okolí Tišnova a v Brně.
Nedaleko Seefeldu jsou další možnosti pro geocaching spojený s poznáváním zajímavých míst. Západně jsou v nedalekých obcích dvě multiny věnované sklepním uličkám. Ta bližší, GC1AC8E Keller an Keller / Cellar by Cellar, je věnována podle jejich tvrzení nejdelší souvislé sklepní uličce na světě u obce Hadres. Druhá, GC4CJ7Z der himmel des simon polt, je jen o kousek dál u obce Untermarkesdorf. Obě multicache jsou podobného typu, tzn. musíte najít určitá místa bez znalosti jejich souřadnic, kde zjistíte indicie, které vám pomohou určit souřadnice kešky.
Mnohem jednodušší je krátká multicache GC3RVNX Klein aber fein v polích jižně od Seefeldu, která má pouze jedno zastavení a finále. Pokud pojedete ještě dál, dostanete se do městysu Mailberg.
Mailberg, který má stejný status jako Seefeld-Kadolz, leží též v okrese Hollabrunn na hranici s okresem Mistelbach, a ačkoliv je poměrně malý, má bohatou historii. Původní komenda řádu johanitů byla postupem staletí přebudována na hrad, který byl po úpadku přestavěn koncem 16. století na zámek. Ten je dnes hlavní dominantou obce. Stále patří nástupnickému řádu johanitů - Maltézským rytířům. Po 2. světové válce chátral, ale v poslední době byl opraven a je možno si prohlédnout nádvoří a na vyžádání lze absolvovat i jeho prohlídku.
Mailberg

Mailberg zámek

Hlavním důvodem pro návštěvu Mailbergu je série 11 keší Mailberg Valley, kterou lze využít jako pěknou 4 km dlouhou okružní procházku po městysu a jeho okolí. Samotný Mailberg leží v údolí obklopeném vinicemi, která dávají výborná vína se stejnojmennou apelací. Série nemá žádný bonus, kešky jsou jednoduché tradičky různých velikostí a i jejich úroveň je kolísavá. Jsou ale umístěny na zajímavých místech. Pokud si zvolíme trasu podle pořadí, tj. od jedničky GC3VHXZ, tak vyjdeme z náměstí ve středu obce a budeme pokračovat kolem zámku přes sklepní uličku směrem na jihovýchod ven do polí. Vracet se budete mezi vinicemi a poli, odkud je shora pěkný výhled na Mailberg, až k poslední kešce u kostela nedaleko výchozího bodu. Procházku si můžeme ještě prodloužit o kešku GC3RVK8 Mailberger Geschichte u malé kapličky na kopci severozápadně od obce, kam lze i pohodlně dojet autem.
Mailberg náves

Mailberg sklepy

Pro milovníky zkamenělin je lákavá návštěva vápencového lomu na kopci Buchberg západně od Mailbergu, kde je navíc i tématická keška GC1J6TD Buchberg - Fossilien. Zaparkovat je možno u brány při silnici na Immendorf, kde je též přechod přes plot, protože celý zalesněný kopec slouží jako obora. Místní sem jezdí přes plot pozorovat krotké divočáky, kteří se sem stahují pro něco k snědku. Po prašné cestě se dostanete do lomu, keška je ukryta v lese nad ním.
Buchberg

Pokud si chcete zajet ještě necelý kilometr směrem na Immendorf, tak můžete odlovit drive-in kešku GC2VZMK kreisgrabenanlage nahe immendorf, věnovanou archeologickému nálezu rondelu. Ten nezůstal bohužel odkryt, je tedy v místě obdělávaného pole, ale nedaleko něj je vybudována vyhlídka, kde se dá posedět.
Rondel


  • 1



Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627 28 293031

Poslední komentáře

Reklama