Přejít na obsah






Fotka
- - - - -

Dolní Rakousko VI. - Langau a Weitersfeld

Příspěvek od MikiHamza , 17 říjen 2015 · 1 081 Zobrazení

reportáž
Dolní Rakousko VI. - Langau a Weitersfeld Městysy Langau a Weitersfeld patří do okresu Horn, který je součástí oblasti Waldviertel. Nacházejí se v jeho severovýchodním cípu na hranici s okresem Hollabrun.
Městys Langau leží při hranicích s Českou republikou asi 3 km jihovýchodně od obce Šafov, se kterou je spojen silnicí. Roku 2006 zde byl zřízen hraniční přechod pro pěší a cyklisty, dnes zde mohou projíždět i osobní auta. Pod správu městysu patří ještě malá obec Hessendorf, se kterou má dohromady necelých 700 obyvatel, přičemž jejich počet neustále klesá.
Historie obce má počátek ve 13. století, během níž se střídali její vlastnící i dobyvatelé, mezi nimiž nechvalně prosluli Husité a Švédové. Kromě několika církevních památek a malého muzea nenabízí Langau žádné významnější zajímavosti.
Langau - kostel a sv. Jan Nepomucký

Langau - obecní úřad a památník

Langau - hostinec

Přesto zde existovala již archivovaná multicache GC251Q2 Langau Rundgang, která provedla návštěvníky po nejzajímavějších místech obce. Začínala u nejstaršího sklepa a vedla přes náves, kde je socha sv. Jana Nepomuckého, farní kostel Nanebevstoupení Panny Marie, zájezdní hostinec a památník válečným obětem, až k místnímu muzeu. Namísto obnovy bylo zvoleno jiné řešení. Autoři vytvořili sérii 15 tradičních cache, navíc s bonusovou mysterkou, které kromě procházky obcí zavedou i do jejího okolí severovýchodním směrem, kde se nachází v okolí rybníků centrum volného času. Tomu byla dříve též věnována jediná tradiční cache - GC2XHXJ Freizeitzentrum Langau. Série začíná v obci a vede kolem hřiště do polí na východ na návrší s vyhlídkou, a dále severovýchodním směrem do lesů, kde se u střelnice trasa zatočí na západ, a kolem Centra volného času směřuje zpět do obce, kde končí u místního muzea. Pouze v několika keškách jsou bonusová čísla, která určí umístění bonusové kešky GC56VJJ FZR Bonus, která pak je podle očekávání na malém náměstí před kostelem. Celá trasa se dá absolvovat pěšky nebo na kole, ale i autem, protože až na pár úseků polních cest vede po asfaltkách. Pouze k pár keškám je nutno kousek dojít pěšky, kde jsou zákazy vjezdu nebo jen pěšinky. Autoři měli snahu o zábavné provedení jednotlivých stanovišť, takže každá keška je jiná svým provedením. Bohužel kvalita některých z nich je horší, nejvíce asi vadí přecenění velikosti. Takže i když je většina udávána jako "small", ve skutečnosti to odpovídá velikosti "micro". Vodítkem pro nalezení je kromě hintu i název kešky, na což je potřeba se připravit domácím překladem, neboť texty v listingu jsou pouze německé. Některé kešky jsou na dost frekventovaných místech, navíc jsou místní velice uctiví a všímaví, takže každý už z dálky zdraví "Grüss Gott". Mezi sedmou a osmou keškou série je možno si u Centra volného času udělat menší odbočku na multicache GC18YMK Kipp. V jejím listingu je objasněn jak její název, tak vznik této rekreační oblasti. Začátkem 20. století zde při budování železnice z Retzu do Drosendorfu při těžbě písku narazili na uhlí. Bohužel při těžbě docházelo k zaplavování vodou, takže nakonec byla roku 1963 zastavena. Po zvážení ekonomické efektivity v roce 1981 byly pak doly zaplaveny vodou, a od roku 1989 zde vznikala rekreační oblast. Po těžbě zůstal na památku jen název jezer - Bergwerksee, tedy Důlní jezera, a multicache GC3JXRG Glück auf!, věnovaná pozůstatkům po těžbě. Kolem nejmenšího ze tří jezer byla vybudována naučná stezka věnovaná včelám. Po ní vede trasa multicache Kipp, kde se z informačních tabulí, které jsou německo-české, zjišťují indicie pro finální souřadnice. Největší jezero je využíváno k rekreaci, je zde kemping, místa na koupání, provozují se zde vodní sporty, rybaření. Okolí je pěkně upraveno se spoustou míst pro odpočinek i poučení.
Freizeitzentrum Langau

Bergwerksee

Bergwerksee - místo pro koupání psů

Naučná stezka u Langau

Langau - stanový tábor

Freizeitzentrum Langau - "most"

Na jižním okraji Langau jsou ještě dvě tradiční cache připomínající minulé slavnější roky. První z nich je GC52Y33 Molkerei Langau u opuštěné budovy místní mlékárny, která byla vybudována během 2. světové války, a přestože byla v 60. letech nejmodernějším podnikem svého druhu v Dolním Rakousku, nakonec byla v roce 1972 uzavřena. Obdobný osud měla i železnice do Drosendorfu. V současnosti je aspoň občas využívána pro nostalgické jízdy, pravidelný provoz už zde není. Na bývalých zastávkách je tak pouze několik kešek, jedna z nich je i v Langau - GC262WJ Plattform Langau.
Langau - nádraží

V osadě Hessendorf patřící k Langau jsou další dvě tradiční kešky. Pouze pro PM je určena GC58PFD Das Hessendorfer Froschkonzert, která je na začátku obce v zahrádce. Další je GC20RQK Anglerparadies, která je u posledního z několika rybníků, kde je, jak už název napovídá, ráj rybářů.
Anglerparadies

Anglerparadies - kaplička

U silnice na Geras na jihozápad se ještě nachází multicache GC5EJEV Zur Ehre Gottes, která je ale také bohužel pouze PMO. Ale originalitou ukrytí finálních souřadnic na stage 1, kde je malá kaplička, určitě stojí za návštěvu.
Langau - kaplička

Přímo na hraničním přechodu do České republiky je pak tradiční cache GC5GEH3 Das Friedenkreuz. Tento Kříž míru byl postaven v roce 1993 a byl financován organizací SOLA, provozující letní tábor pro děti v Langau a Šafově. Vlajky na kříži pak symbolizují země účastníků taborů.
Friedenkreuz

Městys Weitersfeld leží mezi městy Retz a Geras v kopcovité, částečně zalesněné krajině. Pod jeho správu patří dalších 11 menších obcí, z nich nejvýznamnější jsou asi Oberhöflein a Fronsburg, kde jsou menší zámky. Přestože ve Weitersfeldu nejsou žádné významné zajímavosti, stojí za návštěvu při cestě např. z Gerasu či Langau do Retzu či Pulkau. Weitersfeld je další ze zastávek na železnici z Retzu do Drosendorfu, kde v současnosti jezdí pouze nostalgický Reblaus-Express. Tomu je věnovaná cache GC5T5V7 Reblausexpress Weitersfeld. Když budete mít štěstí, můžete tento o víkendech v turistické sezóně jezdící vláček zahlédnout, nebo se jím i svézt. Lokomotiva je sice moderní dieselová, ale vagóny jsou historické.
Weitersfeld - nádraží

Reblaus-Express

Železnice vede mimo vlastní městečko, se kterým se nejlépe seznámíte prostřednictvím multicache GC39AW0 Weitersfelder Denkmäler. Krátká procházka provede po místních pamětihodnostech, mezi které patří vedle kostela sv. Martina v areálu hřbitova a budov bývalého špitálu a pivovaru hlavně drobné sakrální památky.
Weitersfeld

Weitersfeld - kostel sv. Martina

Weitersfeld - náměstí

Weitersfeld - sv. Florián

V lesíku v okolí kostela je navíc noční cache GC3B4WQ Nachts im Zigeunerwald.
U prostého křížku u silničky směřující na jihovýchod od Weitersfeldu je ještě jednoduchá tradiční cache GC3F8KQ Rod-Kreiz-Beri, což je místní zkomolenina pro Roten Kreuzberg.
Rod-Kreiz-Beri

V obcích pod správou městysu je kešek pomálu. Zámkům zatím žádné věnované nejsou. Kousek na sever od Fronsburgu je u pramene mariánská kaplička s cache GC1X01J Fronsburger Bründl / In memory of Br. Erhard. Další podobné sakrální místo je Maria im Gebirge jižně od obce Sallapulka. Vedle kostela je pramen s kapličkou, kterému je věnována cache GC4FHGW Biri-Bründl.
Dokud neexistoval hraniční přechod Šafov-Langau, bylo nutno překonávat hranice až ve Vratěníně nebo v Hnanicích. Teď se dá vyrazit od Vranovské přehrady nejkratší cestou a strávit příjemný den odlovem keší u sousedů.

  • 0



Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627 28 293031

Poslední komentáře

Reklama