Přejít na obsah






Doporučeno
Fotka
- - - - -

Dolní Rakousko VII. - Retzbach, Pernersdorf, Zellerndorf

Příspěvek od MikiHamza , 04 duben 2016 · 265 Zobrazení

reportáž
Dolní Rakousko VII. - Retzbach, Pernersdorf, Zellerndorf Ve zvlněné malebné krajině okresu Hollabrun v oblasti Weinviertelu na východ od měst Retz a Pulkau jsou roztroušeny malé zemědělské obce, spojené do menších správních celků. Počet obyvatel jednotlivých obcí, až na malé výjimky, nepřesahuje 500. Na návštěvníky zde dýchne duch Rakouska-Uherska, nenajdeme tu mnoho modernějších staveb ani průmyslu, jen místo koňských povozů na prašných cestách potkáváme malé traktůrky na kvalitních asfaltkách. Nejsou zde žádné významné památky, ale na každém kroku můžeme narazit na spousty drobných sakrálních staveb, od kostelů, přes kapličky a boží muky, sochy svatých, po křížky, vše pečlivě udržované. Tak nějak to asi vypadalo i u nás před vysídlením Sudet a ponecháním pohraničních obcí svému osudu. Samotná krajina není příliš turisticky atraktivní, nejsou zde hory, lesy, řeky či jezera, většinou je tvořena malými poli a vinicemi. Je to ale ideální oblast pro vinařskou cykloturistiku.
Správní celek Retzbach leží severně od Retzu podél hranice s Jihomoravským krajem. Je tvořen třemi obcemi Mitter-, Ober- a Unterretzbachem, který je jejich hlavním centrem. V něm je hlavní dominantou kostel sv. Jakuba Staršího. V Mitterretzbachu je známý kostel sv. Margarety, šikovně zavazející u křižovatky silnic při cestě od Znojma na Retz. V katastru této obce též leží zajímavá lokalita zvaná Heilige Stein (Svatý Kámen). Název je podle kamene s miskovitými důlky, který snad sloužil v dávných dobách k okultním účelům. Sláva tohoto místa počala v 17. století, kdy místní pramen byl shledán léčivým. V roce 1750 zde započala stavba poutního kostela, který byl ale po výstavbě v roce 1784 zavřen a zdemolován. Koncem 20. století byly jeho základy obnoveny a na nich byla vystavěna vyhlídková plošina. Na místě tak zůstala pouze kaplička se sochou Panny Marie z roku 1680 a sedm výklenkových kapliček při cestě. V současnosti je místo využíváno na různé lidové slavnosti. Už ve článku o Retzu byla zmíněna multicache GCZB6W 04.Retzer Land „Heiliger Stein“- Mitterretzbach, ze série věnované okolním vinicím, která vás přivede na toto místo z Mitterretzbachu.
Heilige stein

Heilige Stein - kaplička

Heilige Stein - panoráma

Heilige Stein - panoráma

V centru Unterretzbachu je velká náves, kterou protéká potok Landbach. Zajímavostí je, že je zde několik pěkně upravených zahrádek, kterým je věnovaná tradiční cache GC4H8VQ Gartendorf Unterretzbach umístěná vedle dětského hřiště naproti obecnímu úřadu.
Unterretzbach - památník

Dříve bývala ještě pěkná cache GC11W6P Das gelbe Ding u bývalého vlakového nádraží, kde je nyní malé železniční muzeum. A ta "Žlutá věc" byla pěkná drezína. Bohužel po jejím poničení byla cache archivována.
Unterretzbach - nádraží

U silnice podél hranic je pak v osmdesátých letech minulého století postavený památník na vysídlení s rozhlednou - Südmähren Warte. Při nostalgickém pohledu na bývalou rodnou hroudu je zde místní mohou odlovit rychlou drive-in cache GC115VJ SuedMaehrenWarte.
Südmähren Warte

Za zmínku ještě stojí pozoruhodná mezinárodní multicache GC14RE3 Hranice / Grenze. Má totiž dva začátky. Jeden je u nás u Hnánic, druhý u Retzu v Rakousku. Několik zastávek přivede hledače na hranici, odkud už dále obě větve postupují společně k cíli, který se v souladu s názvem cache nachází někde u ní.
Městys Pernersdorf leží jihovýchodně od Retzu, a spolu s dalšími obcemi - Karlsdorf, Pfaffendorf a Peigarten - leží blízko sebe kolem říčky Pulkau. Nejmenší obec - Ragelsdorf - leží kousek mimo. O velikosti obcí vypovídá fakt, že dohromady mají asi jen 1000 obyvatel. Kromě sakrálních památek zde nenajdeme moc zajímavých míst. V současnosti probíhá revitalizace dříve narovnaného koryta Pulkau opět v meandrující říčku s biotopy pro zvířata i rostliny. Pro seznámení s obcemi zvolil autor zajímavou sérii. Každá obec má svoji stejnojmennou multicache - GC1AH1F Karlsdorf, GC179Z9 Pfaffendorf, GC1AH0P Peigarten, GC1DEZY Pernersdorf, která jí provede, kromě maličkého Ragelsdorfu, kterému stačí tradiční cache GC1DF16 Ragelsdorf u kapličky. Bonusová čísla jednotlivých cache pak umožní odlov bonusové mystery cache GC1DF2D Bonusdorf. Necelých 50 odlovů za téměř 8 let existence ale nesvědčí o velké návštěvnosti. Všechny multicache mají více stagí, nejsou ale nijak dlouhé, a dají se absolvovat pěšky, na kole i autem. Jediným problémem u některých z nich je výpočet souřadnic následujících stagí z indicií, získaných na místě, kdy i malá chyba může způsobit problém. Schránky samotné pak nemají vysokou úroveň, přičemž bonusová keška je snad z celé série nejhorší. V zemi zaražená sklenice od zavařeniny s prorezlým víčkem a vlhkým logbookem, zakrytá cihlou, opravdu nenadchne.
Ragelsdorf - kaplička

Pfaffendorf - kostel sv. Jiří

Peigarten - kostel sv. Radegundy

Peigarten - zvonice

Pernersdorf - kaple

Mezi úrodnými poli v katastru Pernersdorfu leží ještě dvě tradiční cache nevalné kvality od stejného autora. Honosně znějící GC5QXJQ Stone Hill je v hromadě kamení u cesty a lákavé GC4PPG9 Easter Egg je zase na stromě.
Proti proudu říčky Pulkau leží mezi Pernersdorfem a Pulkau městys Zellerndorf. Pod jeho správu patří několik malých obcí, z nichž jsou významnější Platt a Watzelsdorf. U Watzelsdorfu je keška GC4AQQB Die Runden der 4 Ms *1* z malé série věnované čtyřem mopslíkům, která nenadchne ani neurazí, přičemž série zůstala stejně nedokončená, takže jediná další je u nedalekého Roseldorfu. Zajímavější je cache GC4JVAT Haidkapelle Watzelsdorf u barokní kaple u silnice na Guntersdorf směrem na jihovýchod.
Watzelsdorf - kaple

Další "mezipolní" cache nedaleko obce Platt je GC4JFPB Im Feldermeer. Proti našim lánů, které by musely v porovnání s "mořem" být aspoň "oceány", jsou však místní pole maličká. V Plattu je multicache GC4MWV7 Büroklammerwanderung a tradiční cache GC57NPT Steinzeitkeller, stylově ukrytá u vinného sklepu předělaného na muzeum nálezů z doby kamenné.
Platt - Steinzeitkeller

V Zellerndorfu vás provede po zajímavých místech multicache GCT3P6 Wein & Geist / Wine & Spirit. Zellerndorf je významná vinařská obec, procházka tedy začíná u místní sklepní uličky zvané Maulavern. Má nás seznámit s duchem obce, zastavení jsou na místech, kde by na nás měl "dýchnout", takže to jsou místa duchovní, spjatá s religiozními památkami. Asi nebude překvapením, že finální cache je u farního kostela sv. Filipa a Jakuba s hřbitovem a gotickou osmibokou márnicí ze 14. století.
Zellerndorf - Maulavern

Zellerndorf - sloup sv. Trojice

Zellerndorf - kostel a márnice

Zellerndorf - památník

Zellerndorf - pieta

Severozápadně od městysu na kopci Altenberg je cache GC4MTW6 Teufelsauge (Ďáblovo oko) věnovaná jednomu ze zajímavých granitových skalních útvarů, které se v okolí nacházejí. Je to prohlubeň ve skále stále naplněná vodou.
Altenberg u Zellerndorfu

Teufelsauge

Do katastru Zellerndorfu patří ještě obec Pillersdorf, která leží u města Schrattenthalu. Ve sklepní uličce u ní je multicache GC3N5E2 Öhlbergkellergasse Pillersdorf, která už byla zmíněna v článku o Pulkau a Schrattenthalu. Přestože se nejedná o nějakou rozlehlou uličku, je díky udržování původního stavu bez moderních rekonstrukcí malebná. Na tom je založena zmíněná multicache, jejímž úkolem je najít podle fotek fragmentů starých dveří do sklepů indicie pro finální souřadnice.
Pillersdorf - ukazatel

Pillersdorf - sklepní ulička

Do zmíněné oblasti nedaleko od hranic se snadno dostanete přes hraniční přejezdy Hnanice či Hatě, cykloturisté mají možností více, např. na Heilige Stein lze vyrazit po cyklostezce 5239 souběžně se žlutou turistickou značkou z Hnanic. Cyklostezky v oblasti jsou stylově pojmenovány podle odrůd vína, např. z Pillersdorfu do Zellerndorfu vás zavede "Burgundská", nebo z Retzu do Jetzelsdorfu přes Ragelsdorf "Chardonay" a odtud do Pernersdorfu zase "Portugalská" (tj. od Modrého Portugalu).

  • 0



Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627 28 293031

Poslední komentáře

Reklama