Přejít na obsah






Fotka
* * * * - 1 hlasy

Bezpečnost při kešování a pohybu na silnicích

Příspěvek od geobublina , 18 říjen 2013 · 785 Zobrazení

Za tu dobu co očumuji na fóru (ano těch 180 příspěvků za 3 roky je očumování :) ) se tu řešilo hodně věcí. Co kdo udělal. Co neudělal, ale jedna věc mi tady chybí. Když nepočítám všeobecnou zásadu - nechodit na T5 keše sólo, tak se tu moc o bezpečnosti nemluvilo. Pamatuji si, že kdysi v nějakém vlákně o výbavě na kešování jsem zmínila, že vozíme reflexní vestu po zkušenosti z kešky někde u Oldřichova dubu, kdy jsme se motali v zatáčce u silnice, tenkrát jeden z kačerů reagoval, že to chválí, že jako řidič toto ocení a že by si to zasloužilo osvětu. Ne, nemyslím si, že to teď právě dělám, ale mám prostě občas takovou potřebu sdělovat podobné myšlenkové pochody.
Po městě po díkzabodovkách/plotových magnetkách nebudu běhat v reflexní vestě, ale co na cestě mezi vesnicemi a je jedno jestli mezi kešemi nebo cestou z hospody?
Hodně nosíme tmavé oblečení, dost často nevidíme sebe navzájem. Po pár podobných cestách jsme i z hospody začali chodit ve vestách nebo s blikající baterkou. V současnosti jsme rozšířili výbavu o reflexní trička, blikající pásky na ruce nebo nohy či psa a snažíme se být vidět. (A taky uskakujeme, protože my sice víme, že alkohol za volant nepatří, ale vědí to všichni?)
Na několika "temných" setkání s kačery jsem si všimla, že většinou se jeden reflexní prvek objevuje na baťohu, maximálně druhá na botách, to mi nepřoijde úplně dostatečné.
No a co vy? Plížíte se tmou neviděni, či si pamatujete heslo ze základní školy "být viděn" a reflexní prvky do výbavy patří i mimo CITOeventy?

  • 2



Bohužel se často řadím mezi ty, co ne že by na bezpečnost vyloženě kašlali, ale z nejrůznějších důvodů na ní moc nedbají :-( Ad chodit na stromovky ve víc lidech - když se podaří dohodnout, je to super... když ne, jdu sám, protože jindy prostě čas nemám. Na druhou stranu, když už, tak se snažím max. eliminovat riziko, a nepouštět se do "větších akcí". Obdobně na kole - jezdím z 95-ti procent za světla, ve zbylých pěti se prostě někdy stane, že to nestihnu a nějak se domů dostat musím. Takže reflexní pásky, světlo na mobilu se taky hodí :-) reflexní ještěrka pod sedačkou, a když jede auto, tak pro sichr parkuju mimo silnici a pokračuju až přejede (to jde ale praktikovat jenom na cestách s minimálním provozem - vesnice apod.).

    • 1

Přiznám se, že s tou bezpečností je to u mně jak kdy. Na silnici si dávám pozor, jako řidič se vždy hrozím toho, pokud potkám neosvětleného chodce či cyklistu v protisměru. V přírodě se pohybuji nepozorovaně, ale v noci mám obavu z nimrodů, jejichž reflexy jsou často rychlejší než přemýšlení, pokud vůbec to mezi ušima používají. Zde jsem párkrát zažil mnohdy naprosto diametrální přístup zacházení se zbraní než ten ze střelnice, na který jsem byl zvyklý a který by měl mít každý člověk, co manipuluje se střelnou zbraní, naprosto zažitý. A k bezpečnosti na rizikových keších?

Pokud jste již třeba odlovili nebo se mrknete na můj pokládek 127 hodin, tak tam jsem se snažil udělat osvětu na téma bezpečnost při GC. 

Takže závěrem: Všem přeji bezpečné odlovy na Vašich cestách za poklady!

    • 2

Mnohde v zahraničí je reflexní vesta povinná i pro chodce, na Slovensku už několik let mimo obec za snížené viditelnosti, nově i v obci, samozřejmě při pohybu po vozovce nebo její krajnici.

    • -2

Starost státu o moji bezpečnost je mi vždy podezřelá. Takže povinné vesty - ne, prosím. A dovoluji si připodotknout, že ve většině evropských zemí je zcela normální dát si po obědě pivo nebo dvojku vína a jet autem, jen v několika post-totalitních státech se drží nula.

    • 1

Duben 2024

P Ú S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22 23 2425262728
2930     

Poslední příspěvky

Poslední komentáře

Reklama