Přejít na obsah






Fotka
- - - - -

Stratocaching 2014 - technologie, Stratocoiny a další novinky

Příspěvek od mikisi , 21 říjen 2014 · 2 138 Zobrazení

android doporučení event geocoin
Stratocaching 2014 - technologie, Stratocoiny a další novinky Přípravy letu Dropionu 2.0 do stratosféry vrcholí. Letošní ročník je v mnoha ohledech jedinečným experimentem, který v mnohém překonává minulý let. Pří přípravách jsme zužitkovali zkušenosti z minulého letu - od návrhu designu dropionu, tvorbu a realizaci mobilní aplikace přes použité geolokační technologie až po unikátní Stratocoin ve tvaru Dropionu 2.0.

Geocachingová komunita se také zapojila do betatestu mobilní aplikace, diky kterému jsme mohli projít všechny porodní bolesti a připravit aplikaci pro ostrý start, který proběhne v sobotu 25.10. 2014.

Minulý rok nám stratocache zamrzly. Letos jsme pro jistotu použili celkem pět různých geolokačních technologií pro určení polohy stratocache.

Technologie 1: GSM tracker Meitrack
Sériově vyráběný tracker Meitrack MT90 (letěl loni) byl zbaven všeho nepotřebného, lépe zaizolován a doplněn tzv. „budítkem“. Po 2 hodinách letu budítko stiskne tlačítko na trackeru MT90 a ten zjistí pomocí GPS polohu, naváže komunikaci s GSM sítí a pošle nám opakovaně po 3 minutách SMS se svou polohou. Tedy v poslední fázi letu i na zemi.
Výhody: na zemi pošle přesnou souřadnici
Nevýhody: nezachytí průběh letu, protože „spí“. Navíc může spadnout nešikovně, např. do hluboké trávy, odkud přesnou polohu neodešle



Technologie 2: LoRa

Tvoří náplň experimentální Stratocache X, protože se jedná o novou technologii pro tzv. Internet věcí, v ČR zatím nepoužívanou. Při své „klíčenkové“ velikosti má toto zařízení dosah přes 12 km na zemi a ověřeně 40 km ve volném prostoru.
Obsahuje GPS přijímač, miniaturní Li-Ion baterii a vysílač na 868 MHz. V našem provedení ji doplňuje jedna AA baterie s vyhříváním.
Výhody: sleduje polohu po celou dobu letu odesílá ji pořadatelům, navíc je to velmi lehké zařízení.
Nevýhody: je nutný externí tým, který semínko pronásleduje s mobilní gatewayí.



Technologie 3: APRS

APRS tracker využívá síť radioamatérských antén. Modul každých 30 sekund pošle digitálně zprávu, která obsahuje identifikaci, GPS pozici, výšku, teplotu, napětí baterií, kvalitu GPS signálu a podobně.
Zpráva se vyšle všesměrově. Kdo ji na zemi či v autě zachytí, ten ji zopakuje pro ostatní. Takto se zpráva šíří dál, až se objeví v internetové aplikaci jako bod na mapě s patřičným popisem.

Výhoda: semínko sleduje a odesílá téměř celou cestu, navíc se zajímavými detaily o letu
Nevýhoda: ztratí signál za horizontem přijímacích antén (může být přes sto metrů výšky), tedy poloha není finální – opět se však může zpřesnit, jakmile se přiblíží radioamatérský tým s anténami



Technologie 4: bzučák a diody

Po 2 hodinách letu se semínko probudí a začne zábleskově blikat a vysílat akusticky v Morse text „AHOJ“ a občas „RADIO JUNIOR“. V provozu bude několik dní.

Nevýhoda: nenahlásí polohu pořadatelům vůbec, o jeho letu nebudeme vědět nic
Výhoda: Výzva pro všechny BF lovce :-)



Technologie 5: RTTY

Radiodálnopis (RTTY) každé 2 sekundy vyšle digitálně krátkou zprávu, ve které je GPS poloha včetně výšky, identifikace, teplota, napětí baterie a některé systémové informace.

Výhoda: vysílá celou dobu v krátkém intervalu. Jako jediná technologie umožňuje měřit rotaci semínka
Nevýhoda: opět zmizí za horizontem (může být přes sto metrů výšky), dokud se nepřiblíží tým radioamatérů s anténami



Nejen nové technologie přináší letošní ročník. V terénu budou mobilní týmy, které budou prodlouženou rukou řídícího centra letu. V současnosti server Geocaching.cz tyto týmy sestavuje. Případní zájemci o pomoc při realizaci se můžou hlásit na mail mikisi@geokladno.cz (hledáme ještě cca tři dvojice).

Pravidla hry letošního ročníku jsou v mnohém jiná než minulý rok. Zásadní změnou je potřeba registrace a stažení mobilní aplikace pro hru. Do hry je potřeba se registrovat před startem Dropionu (tzn. do 25.10.2014 a 10:00hodin).

I letos se můžete těšit na pěkné a hodnotné ceny. Na rozdil od minulého roku cenu můžete získat, i když nebudete mezi prvními nálezci stratocache. První tři nálezci všech stratocachí získavají limitovaný Stratocoin, který je určen pouze nálezcům (jinou cestou tento stratocoin nelze získat). Ostatní účastníci hry, kteří stratocache naleznou a zaregistrují svůj nález, mají šanci získat hodnotné ceny, které mezi ně budou rozděleny.

Pro Stratocaching 2014 byl připravený stratocoin ve tvaru Dropionu. Pro nálezce je připravený Stratocoin v provedení Antique Bronze.



Koupit stratocoin lze zde v provedení Antique Copper - limitní verze,



nebo v provedení Antique Silver - jako nelimitní verze.




Všechny zveme na sobotní událost, kterou bude opět možné sledovat na idnes v podobě streamu.

A kde že nám to letos stratocache přistanou?? Podle posledních predikcí to vypadá někde na východ od startu, tzn. Morava se může připravovat. :-)

  • 0



Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627 28 293031

Poslední komentáře

Reklama