Přejít na obsah






Fotka
* * * - - 2 hlasy

Stratochaching

Příspěvek od KrysaHelena , 16 listopad 2013 · 1 192 Zobrazení

Jsou to teprve tři dny, co jsem zjistila, že se bude dít nějaký projekt jménem Stratocache. Netrvalo dlouho a všechny informace byly zhltány (později jsem zjistila, že stejně nebyly dostačující). Rychlá registrace, přihlášení k fcb stránce a teď už jenom čekat.
Nastal den D. Nemohla jsem od rána sledovat dění (práce – noční), přesto budík zvonil v půl 12 a rychle na internet stáhnout aplikaci. Jaké bylo nemilé zjištění, že k aplikaci se mi nepodařilo ani dostat. Nu neva, budu sledovat dění na internetu.
Jsem nedočkavá jak malá školačka. Neustálé mačkání F5 a sledování diskuzí byly mojí veškerou náplní dne. Přišlo však zklamání. Nevím, kde se stala chyba L kešky se nehlásí. Organizátoři podávají velmi zmatečné informace (pokud teda vůbec nějaké podali). Většina nadšenců sedících u počítačů a čekající na GPS souřadnice se bouří.
A co se dělo dále? Našla se jedna keška… po delší době druhá až čtvrtá… kdy se najdou další? Netuším. Každopádně počáteční nadšení z projektu mě asi tak po 1,5 hodině opustilo. Nemluvě o tom, že většina keší se nacházela u Plzně, což ve své podstatě není nic špatného, jen je to od mého bydliště trochu z ruky.

Co bych tak řekla na závěr? Stratocaching je opravdu zajímavá myšlenka. Z počátku mě velice nadchla. Přesto přišlo velké zklamání díky malé informovanosti. I nadále projektu fandím, i když se napoprvé zrovna nepovedl. Doufám, že do budoucna se většina chybiček vychytá a já si konečně budu moci ulovit semínko z vesmíru… J

Přiložené miniatury

  • Přiložené obrázky


  • 2



Trefně vyjádřené pocity člověka, sledujícího celou akci se zájmem od PC. Také celému projektu velmi fandím a podle mne předčil očekávání. Sledovali jsme nadšeně záběry z kamerky až do konce, ani odložený start nás neodradil a bylo to fascinující. Už se těším na kvalitnější video a vše si pustím znovu.

 

Ale. Co mne mrzí je, že naprosto vázla komunikace mezi organizátory a komunitou, čítající přes 10.000 lidí, kteří se přihlásili ke sledování tohoto projektu. Tak velké číslo je, podle mne, zavazující a tato stránka věci nebyla zvládnutá. Je to jediná, ale podstatná kaňka celého projektu. Kdyby si parta nadšenců vypustila potichu balón pro sebe, nemám problém. Tady to ale mediálně nafoukli do obrovských rozměrů - 10.000 lidí je opravdu velké číslo - a pak se na ně informačně vykašlali. I já po zmatcích okolo souřadnic prvních dopadnuvších semínek zavřel počítač a šel dělat něco užitečného ... :)

 

Nešlo o nefunkční mobilní aplikace, posunutý start, nefunkční semínka a jiné drobnosti, které samozřejmě vyplývají z podstaty celé akce - byl to experiment. To je pochopitelné a nemám s tím jediný problém. Ale napsat na web projektu aktuální informaci o momentálním dění (odložený start, jiný problém, ztráta komunikace se semínky a jiné "drobnosti"), je otázkou jednoho člověka ve velínu, který dostává průběžné informace z terénu. To je to, co by ty tisíce lidiček, sledujících napjatě (alespoň já napjatý byl) doma celou akci na PC, ocenili nejvíce. Ba co víc, takovou informaci by jistě brali jako důležitou - cítí se přeci být součástí projektu. Jednou větou, jen je nenechat v nejistotě, která vede k otrávenosti. A to je škoda.

Umím si představit euforii pořadatelů a celého týmu, pro které to bylo vyvrcholení dlouhodobé práce - den D - ale redakce Technetu by měla být zvyklá emoce krotit. Navíc informovat lidi je jejich práce a tato část projektu měla být jejich starost, podle mne propadli...

 

To jsou mé osobní pocity ze soboty. Každopádně čas, strávený sledováním záběrů letu do stratosféry, beru jako příjemné chvíle s poznáváním něčeho nového.

 

Ještě jedna perlička. Už modelace dopadu ukazovaly na oblast, která je sice dost daleko od mého domova, ale docela dobře to tam znám, Bušovicích mám několik přátel, které bych asi potěšil návštěvou. Ale nejsem dostatečný blázen na to, abych sedl do auta a vyrazil více než 100 km s nadějí, že to do dopadne zrovna sem. Teď toho trochu lituji, ale zase po shlédnutí videa z "místa činu" vím, že bych to davové šílenství špatně snášel :)

 

Hezký den.

 

P.S. Hodnotící tabulka je dobrá :).  Jen celkový dojem bych za sebe posunul na 3 - 3,5 hvězdy. A asi bych přidal i FP mašli za originalitu a novátorství.

    • 2
Fotka
KrysaHelena
lis 17 2013 17:40

Popsal jste to naprosto krásně a úplně s tím souhlasím. Taktéž jsem napjatá sledovala záběry kamer.. a posléze i kamery z velína. Projekt je super nápad a doufám, že se bude dále vyvíjet. Moje hodnocení z celkového dojmu je nižší jelikož mě opravdu rozladila schopnost organizátorů předávat informace. 

    • 1

Několik málo poznatků:

 

Hodně lidí, to bere jako projekt čistě komerčního rázu, ale zapomínáte, že to byl hlavně POKUS!!! Pokud, který organizovali dospělí, ale i děti v rámci svého projektu Laborky.cz. Když svou myšlenku zveřejnili na Technetu, kam přispívají často - ozvali se jim lidé z geocachingu a ten celý projekt zpropagovali.

 

Víte, vy jste všichni zvyklí na zpravodajství v přímém přenosu, všechno vědět hned a on-line, ale takhle to v oblasti vědy a výzkumu prostě nefunguje. Informace o tom, co se děje byli velmi pravidelně dostupné na Technetu, což byl mediální partner projektu. Zde probíhala diskuze a každý se tam mohl ptát.

 

Start, který byl mimo jiné posunut z důvodu omezení leteckého provozu nad Prahou byl skutečně řízením letového provozu posunut, ale to je přeci běžné i v běžné letecké dopravě. Do výšin se vypustil balón a každý mohl sledovat na on-line kameře jeho let do atomosféry, kde vše probíhalo naprosto OK a to vč. vypuštění semínek. 

 

První problém nastal, kdy se po zamrznutí (nahoře je vítr 30m/s a teplota kolem -50) zamrzli a teprve po dopadu na zem rozmrzli a pak se ohlásily.

 

Že jich spadlo jen 4?

No, našlo se jich 6, ale 2 skončili prokazatelně ve vodě.

Další mohli dopadnout mimo mobilní signál (Vojenský prostor Brdy je hned vedle) a nebo technika selhala - o tom jsou pokusy.

 

Víte, veškeré tyto technologie vyžadují značný prostor pro vývoj a toto byl jeden z pokusů - všude si můžete přečíst, že se jednalo o experminet... i na oficiálním webu. Před týdnem skutečně v tichosti balón vypuštěn byl a velká část problémů se odladila, ale tyto věci jsou obvykle běh na dlouhou trať. 

 

Víte, i Geocaching byl ve svých začátcích velmi chybovou věcí a vše se muselo ladit a ladit a nikoliv někde v ústraní, ale během provozu jako teď tady.

 

Chápu, že většina účastníku z těch 10 000 byla zklamaná, protože bylo jen 40 úspěšných. Šance, že budete mezi nimi je jen 0,4% a to 99,6% že odejdete s prázdnou.

 

To, že nefungovala aplikace - to je chyba jednoho z desítek dodavatelů, ale nemá smysl tím zahazovat celý projekt.

 

Každý se na to připravoval po svém, někdo tak, že vstával po noční a dal si budíka na 11:30, někteří tak, jako třeba ty dobrovolníci, kteří bez nároku na odměnu přišli v 6 ráno v sobotu do prostor velína a snažili se udělat vše proto, aby to vyšlo a pak půl dne poslouchali nářky těch nespokojených, kteří seděli u PC a čekali, že to dostanou na zlatém podnose... (to není přímo na autorku článku - to patří velkému množství lidí). Pak tu byli tací, kteří si pořídili stratosferické balony a den předem ho vypustili a sledovali, kam dopadne a skutečně od rána od 9 čekali u Rokycan, neb měli docela přesnou mapu letu a předpovědi větru jak ve stratosféře, tak na zemi. Jiní si např. najali vrtulník a létali nad polema, kde dopadlé křídlo zahlédnou dříve než rozmrzne, což slavilo spěch - to čtvrté našli oni.

 

Já měl to štěstí, že mi balon dopadl blízko bydliště a od toho už to byl jen krok kouknout se na stanice v Brdech, Rokycanech, Libuši a Rakovníku, jak se pohybuje vítr a před jakýmkoliv zveřejněním jsem vyrazil za Lhotu pod Radčem, což se později ukázalo jako super volba, neb jsem byl k místu dopadu blízko a po upřesnění první schránky jsem byl v místě a cestou jsem byl u toho, jak se objevila druhá a tuším, že jsem byl 9.

 

Chápu to zklamání mnoha lidí, ale hlavní problém je v tom, že mnozí si jen pustili video, zaregistrovali se a tím to pro ně skončilo. Kdyby si přečetli ty články předem, co to je, jak to funguje atd., jistě by teď nebyli tolik zklamaní. Podmínky byli pro všechny stejné, neb každý mohl v 9 ráno na Libuši a sledovat let balonu celou cestu a odhadlovat, kam to spadne. To, že to nebyla Morava... tak to prostě je. Příště to může být třeba Polsko - není to problém a stát se to může.

 

Geocaching v prvních krůčcích byl o tom, že ho každý nemohl znát né proto, že ho neznal, ale protože s tím neuměl. Neuměl přepočítávat ručně souřadnice, neuměl číst terén, pracovat se serverem, který byl všechno - jen né uživatelsky příjemný... postupem let se stal jednoduchý a Geocaching dnes může hrát každý díte. To samé je teď Stratocaching. Hodně lidí se o to může pokoušet, ale většina bude neúspěšná, protože to třeba i podcení. Tím nechci naznačovat, že já bych byl nějak vybavení či nikoliv - u mě to bylo z 99% o nehorázném štěstí, ale ti další, kteří to našli a byli první - ti byli připraveni a odhadli situaci dobře.

    • 1
Fotka
KrysaHelena
lis 18 2013 11:06

Jsem si dobře vědoma, že šlo o pokus. Přesto s s jedinou věcí nesouhlasím a to pokud se jednalo pouze o pokus a organizátoři se rozhodnou jej zpřístupnit široké veřejnosti, mělo být počítáno s lepší informovaností účastníků. Slíbené emaily žádné nepřišli, aplikace mě zas tak neštvali, jelikož mi ani nešli stáhnout. Video super k tomu nemám žádné výtky. Jen aktualizace momentálního dění prostě bylo na prd. A pokud chci projekt zpřístupnit i on-line musím k tomu určitým způsobem přistupovat. Bohatě by stačilo kdyby byl jeden či dva lidé na počítači ve velínu a aktuální dění lépe aktualizovali.

 

Bohužel někteří lidé opravdu neměli možnost se "lépe" připravit. Ať z důvodu zaměstnání nebo neznalosti v oboru. Přesto se chtěli alespoň nějakým způsobem účastnit a projekt podpořit, i když pouze od počítače. Očividně organizátoři tuto možnost velice podcenili, přestože tuto variantu chtěli všem registrovaným nabídnout. Z mého pohledu "pasivního pozorovatele" byl prostě projekt silně nedomyšlený. 

 

Článek byl zveřejněn po nalezení 4. stratocache. K úpravě dalších informací, které byly podány později, prozatím nedošlo. 

    • 1

Ale vždyť na chatu bylo asi 10 lidí z velína a ty odpovídali (na webu Technetu), což bylo také předem v jednom z článku avizováno. Připravit se líp určitě mohl každý i třeba tím, že si přečetl články a informace. To, že ti nikdo nemohl odpovědět, co se teď děje je jednoduché - nikdo to nevěděl. To se u experimentů dějě, protože je třeba data vyhodnotit a pak teprve informovat. Pokud oni sami neměli žádné správy, co je se semínky, co ti měli napsat??? 

    • 0

Informace je třeba hledat. Dočetla by ses třeba, že zkušební vypuštění sondy a pro odhad místa dopadu byli 4.

    • 0

Jenom krátká reakce na Alkeho.

Prakticky všechny tvé argumenty směřují do diskuse na GC.cz, kde lidé často nemístně spílají pořadatelům. Tomu jsem se (stejně tak KrysaHelena) snažil vyhnout, nejsem nevděčný rejpal. Navíc je z tebe cítit euforie z přímé účasti - to myslím jen a jen dobrém a chápu to.

Ale prakticky všechny tvé argumenty míří mimo původní článek a "kritiku" v něm. Šlo opravdu jen a jen o komunikaci organizátorů, či jejich partnerů na webových stránkách projektu. Tady už neobstojí argument, že to byl experiment. Ano byl, ale s příslibem hry pro širokou veřejnost, a ona široká opravdu byla. To je závazek ...

Nemohu se prostě zbavit pocitu, že kdyby se trochu víc snažili lidi okolo Technet.cz, mohlo to být perfektní. Takhle si jen přihřáli polívčičku a zvedli tím sledovanost svých stránek. Je zajímavé, že teď jejich web opět bublá aktivitou.

Nechci do toho dál šťourat (i když to vlastně už dělám), ale 90% lidí, kteří vše sledovali z domova ti potvrdí, že komunikace vázla velmi. A to, že všichni mohli předem spočítat, či jinak zjistit předpokládaný dopad semínek a vyrazit hledat je sice pravda, ale spousta lidí celý projekt sledovala programově pasivně  od počítače. Na tom není nic špatného. Přibližný dopad šel zjistit pomocí simulačního programu, který využívali i organizátoři a který místo dopadu spočítal celkem přesně. Na druhou stranu - ještě že to všichni neudělali. Už tak z toho měli místní zamotanou hlavu, nehledě na prasárny, co se děly na silnicích (vím od kamarádů, žijících přímo v Bušovicích).

Těch věcí okolo komunikace je mnohem, mnohem víc. Na tiskovce před vypuštěním hlásali organizátoři, ať klidně vyrazí i rodiny s dětmi, že kešky budou na místě ještě hodinu po dopadu. To mi přišlo pěkné, FTFkaři taky čekají na další příchozí a tady se bavíme o něčem výjimečnějším, než FTF. Ale semínka zmizela po pár minutách v autech, mířících do Slaného. Budiž, ale NIKDO to nevěděl. Nechtěl bych vysvětlovat mému malému synkovi, který akci se mnou sledoval, že po příjezdu na místo nálezu tam už nic není... Opět stačilo na webu aktuálně vysvětlit, proč to tak je.

Nepředvídatelné a neovlivnitelné věci se skoro 100% povedly, to co se ovlivnit dalo se vůbec nezdařilo. Takový pocit z toho mám já. A opakuji, projekt se mi líbil a mou kritikou zde ho v žádném případě neodsuzuji, ba naopak.

Jo a před vypuštěním jsem přečetl snad všechno, co bylo k sehnání o tomhle projektu. Informací předem bylo opravdu dost, i za to díky pořadatelům. Teď už se těším na záběry z kamery.

    • 1

Ahoj, takže postupná reakce:

 

věř mi, že jsem sledoval on-line dění víc než kdokoliv jiný, nebo jen podle něj jsem lokalizoval dopad semínek.

 

Myslím, že lidé z Technetu podávali veškeré informace, které věděli – jsou to reportéři, ne servisní organizace, která ti měla hlásit předem modely, kam to dopadne. A navíc, všechny modely jsou postavené jen na předpovědi počasí a ta je vždy jen pravděpodobná – ne jistá.

 

A pokud si chtěl – mohl sis vypustit hodinu předem vlastní sondu a sledovat proces, kam poletí. Zdá se ti to jako hloupost? Proč??? Když si mohou organizátoři na vlastní náklady pouštět sondy – proč ne ty?

 

Mnoho lidí dělá, jako kdyby si něco zaplatilo a pak nedostali své zboží, ale takhle to prostě NENÍ. Všichni jsme byli součástí globálního experimentu, ne který se někdo připravil lépe, někdo hůře a ti co hůře nadávají, že neměli předem dost informací.

 

Já jsem na internetu našel všechny informace, co jsem potřeboval. Pokud vy ne, znamená to, že jste špatně hladili a projektu jste věnovali předem málo času.

 

K závazku pořadatelů, když si přečteš všechny tiskové zprávy – zjistíš i všechny možné následky, co se může stát… někteří se vybavili vrtulníkem, neb tyto problémy očekávali… a správně. Problémy, kterým se prostě nedalo předejít, neb se vyladí až desítkami testů.

 

A ke slibované hodině čekání se svým synem:

Mluvíš o sondě Basf, u které jsem měl možnost celou dobu být.

 

Sonda dopadla někdy kolem 13:30h, první nálezce jí našel v 13:50 a společně jsem na pozvání Laborek.cz odjížděli do Slaného v 13:46, kdy se s tím vyfotili úplně všichni. Pokud tam někdo dorazil za dvě hodiny, nemůže se divit, že jsme tam déle mrznou nechtěli.

 

Ostatní sondy byli na místě déle.

 

Stav řidičů na silnici – za to přeci pořadatelé nemohou – nebo ano? To jsme způsobili my – kačeři. Mimochodem, já jsem na místo jel běžnou rychlostí a žádný zběsilý řidič mě nepředjížděl a já jsem předjel jeden traktor a tuším, že jednoho cyklistu, takže ono to asi taky tak žhavé a nebezpečné nebylo. Lidé rádi zveličují.

 

Pravidla byla pro všechny stejná a bylo to mnohem složitější než obyčejné kešky a obyčejný Geocaching. Jsou lidé, co si kvůli tomuto koupili radioamatérskou anténu a sledovali dvě sondy rádiem, čímž si výrazně pomohli – to myslím, že byl i první nálezce.

 

ČEKALI JSTE, ŽE VÁM KAŽDÝCH 10 MINUT PŘIJDE INFORMACE, KAM DOPADLO PRVNÍ SÉMÍNKO, KOLIK JE TAM NÁLEZCŮ A MOŽNÁ I ON-LINE ZÁBĚRY Z MÍSTA???? Počkejte si, za 2 až 3 roky možná, ale už ne jako experiment, už ne ZDARMA PRO VŠECHNY.

 

Pokud chcete, aby to bylo lepší – tak se přidejte a pomozte. Já o tom, že bych se přihlásil opravdu uvažuji, protože také vidím mouchy, ale nejsem typ ČECHÁČKA, co sedí doma u PC a jen křičí na fóru, co je špatně – chci s tím něco udělat i za předpokladu, že přidám ruku k dílu.

 

Organizátoři takovýchto akcí by se měli podporovat a pomáhat jím, ale kritikou moc nepomůžeme – pomůžeme tak, když přijdeme s konkrétním řešením. Pokud ti vadí neinformovanost, nabídni se a můžeš za pár měsíců sedět na velíně, obvolávat lidi v terénu a přepisovat informace či můžeš sama věnovat benzín a jezdit pod sondou a hlásit dopad. Samozřejmě benzín a telefony, na tvé náklady, samozřejmě čas neproplacený.

 

Já do toho jdu.

    • 1
Fotka
KrysaHelena
lis 18 2013 19:57

S názorem ouvalak naprosto souhlasím. Taktéž jsem prolezla mnoho webů a snažila jsem se jako lajk rychle přijít na princip toho jak to vlastně funguje. Bohužel jsem se pravděpodobně nepřipravila dostatečně jak Alke04 naznačuje. Přesto si myslím, že informace mohli být podány lépe.

 

Jinak i ti všichni co křičí na fóru můžou přispět ke zlepšení. A jen se optám co ty pro vylepšení tohoto projektu děláš? Zajímalo by mě jak se člověk může zapojit a vylepšit to co se hodně z nás nelíbilo?

 

Já si osobně situaci v místech dopadu kešek nedokážu živě představit ani z fotek a snad ani nechci. Muselo to být strašný.

 

Ještě malá poznámka. Už vidím jak já průměrný studen se vybavím vrtulníkem... :D Měl to být projekt pro širokou veřejnost, ve své podstatě byl, ale má ještě spoustu a spoustu much.... 

    • 0

Mám pocit, že si můj příspěvek, na který odpovídáš, nečetla a nebo četla rychle, že si nepostřehla jen začátek, takže:

 

Projekt pro širou veřejnost to je, neb se každý můžeš připojit, ale jen ti nejlépe připraveni budou úspěšní. To máš stejné jako se studiem na pretižních vysokých školách... každý tam může studovat, ale dostanou se tam jen ti nejlépe připraveni.

 

Informace mohly být podáni lépe - to mohou být vždy, např. v televizním přenosem či ti mohou každých 5 minut chodit na mobil. Já tvrdím, že byly dodány dostačujícím způsobem a to, že na místě dopady byli brzy desítky a stovky lidí svědčí o tom, že podány byli dobře.

 

Jak jinak vysvětlíš to, že v první skupině (těch 10 úspěšných s basf) bylo 8 lidí z Prahy, 1 z Berounska (já) a jeden z Moravy???? 

 

A rád bych zdůraznil, že nejsem odborník a že o tom vím jen to, co jsem si stihl načít ze stránek Technetu, Stratocachingu a z Laborky.cz, ale musí se člověk snažit? Mohu se zeptat, kde si hledala ty a co sis o tom případně přečetla či nastudovala?

 

K tvému dotazu: "Co já pro projekt dělám?" Do projektu jsem se rozhodl vstoupit po návštěvě velína Laborek a dnes jsem jim poslal mail, ve kterém jsem jim pro další akce nabídl pomoc v oboru, ve kterém dělám... což je marketing a PR a je na nich, jestli budou reagovat.

 

Projekt pro širokou veřejnost to byl a to, že někdo z veřejnosti se vybaví lepším vybavením a lépe připraví je fakt. Půjčení vrtulníku na jednu akci je skutečně extrém... ale proč ne - tolik to zase nestojí, co jsem se koukal a možná za to zaplatil méně, než ten člověk, co jel z Moravy za celou cestu - zejména, když se složí dva. Tím ti nechci dávat návod, aby to příště byla formule 1 v oblacích, ale naznačuji, že pokud si jen seděla u PC a četla Geocaching.cz, tak chápu, že ses nakazila otrávenosti těch neúspěšných.

 

Koukal jsem se na tvůj profil, vidím, že sis třeba nikdy nevyzkoušela boj o FTF a pokud - tak né úspěšně.

 

Tohle je stejné jako boj o FTFka, musíš mýt chytrý telefon, nastavené notifikace - nejlépe z více zdrojů, premium member účet, auto, nejlépe držák v autě na telefon, pro noc kdy se pouští poslední dobou nejčastěji Čelovku, náhradní zdroje atd, atd.... vč. neustále plné nádrže a pak máš šanci a to ještě ne jistou. Tady je to o přípravě, jen ti nikdo neřekl přesně, co si máš připravit. Příští rok už to většina lidí bude vědět a tak se jistě připraví lépe.

 

Škoda, že si spíše nezkusila vyrazit také - přeci jen si to neměla tak daleko.

    • 0
Fotka
KrysaHelena
lis 18 2013 21:18

Kromě laborek jsem čerpala ze stejných zdrojů a jestli se mi tady snažíš naznačit, je jsem nějakej blbeček, kterej si přečte jednu stránku a myslí si jak je chytrý tak jsi na omylu. Informace jsem se snažila zjišťovat. Neříkám, že jsem je pochopila tak jako očividně ty! Pro mě spousta věcí byla nesrozumitelná. A nestydím se za to to ŘÍCI, ŽE NĚKTERÉ VĚCI JSEM NEPOCHOPILA. Taková já prostě nejsem.

 

Každý to prostě vidíme jinak. Pro mě nedostačující informace pro tebe dostatek. 

 

Jinak byla bych ráda, kdyby si posléze napsal jak ti na tvůj email odepsali. Zajímalo by mě to. (Opravdu to nebyla sarkastická otázka, ale pouze mě zajímá jak se člověk může reálně zúčastnit).

 

Ohledně FTF. Osobně mě vůbec nelákají. Mám své práce dost a honění se za FTF mě nebere. Radši s radostí zjistím, že se objevila nová keška a v klidu se s hafíkama projdu a odlovím si ji. 

 

A nemám to moc daleko? Pro někoho daleko pro někoho blízko. Auto sice k dispozici mám, ale abych jela směr k Plzni. Bohužel to není v mých finančních možnostech. Někdo prostě má na to, aby si pronajal vrtulník, jiný má na to, aby jel autem z moravy a jiní jsou rádi, že se takového projektu můžou účastnit alespoň prostřednictvím počítače a sledovat momentální dění. V případě, že by keše dopadly blíže, tak bych asi vyrazila. Ale takhle to pro mě bylo jak finančně tak i časově nemožné.

 

A jinak, když je tma tak vím, že potřebuji světlo a čelovku mám skoro vždy při sobě. Jak se již opakuji, blbeček nejsem!

    • 0

V životě by mě napadlo označit tě za blbečka či za člověka, který je třeba hloubí. Neznám tě, nevím jaká jsi a hodnotit podle obsahu na fóru bez toho, aniž bych člověka osobně znal bych si nedovolil.

 

K tvému postřehu jen toto, že se obávám, že to nebyl úplně projekt na sledování od počítače, že skutečně šlo o ten zážitek v terénu a to si myslím, že ho dně kačerů bylo i tak nadšeno. většina z nich totiž naplánovala během toho, nebo potom další akce - viz. http://coord.info/GL... byli otráveni.

 

K té přípravě - mě docela pomohl k odhadu dopadu tenhle obrázek.

 

58a227c0-4164-4f5d-b1fc-c3158f2ec82c.jpg

 

Ve kterém se při určitých rychlostech větru a dala spočítat délka letu a následně i poměr mezi dráhou letu, místem vypuštění a místem dopadu.

    • 0

Nechme toho, nechtěl jsem se dohadovat :).

Myslím, že kdyby byla možnost, vysvětlili bychom si to během krátkého pokecu, ale přes diskuse to nefunguje.

Jenom ještě využiji tvé informace o délce času, po který byla semínka k vidění na místě nálezu. Pro mě je ta informace nová, podle údajů z webu pořadatelů se za pár minut (tuším necelých 10 minut) po uvedení souřadnic v tabulce stratocaching trackeru objevila informace o nalezení deseti nálezci a text: "nalezena a odevzdána (již nehledat, na místě není)"   Mluvím o Axis, ale situace se opakovala u všech nalezených stejně... To, že situace na místě byla jiná, nikdo krom přítomných netušil. A to je například škoda.

 

URČITĚ JSEM NEČEKAL ON-LINE ZÁBĚRY Z MÍSTA DOPADU A PODOBNÉ BLBINY!!!  A určitě nejsem typ ČECHÁČKA, který křičí na fóru, to se můžeš přesvědčit celkem snadno.

 

Přeji dobrou noc. Třeba se někdy potkáme na některé pěkné kešce.

Jirka Ouvalák

 

P.S.. Než jsem stačil odeslat tenhle text, nabrala vaše diskuse na obrátkách a tak se ještě jednou připojím. Ne, že bych tak dlouho psal těch pár řádek, ale musel jsem se postarat o děti a pracovní záležitosti - to jen na vysvětlenou.

Alke - pořád si nerozumíme (nerozumíte). Nejlépe připravení bojovali o první místa v nalezení semen a dělali pro to možné i nemožné. Jejich volba. Věř mi, že velká většina kačerů, ale i lidí mimo komunitu neměla tu touhu účastnit se těchto závodů. Hromada lidí nepotřebuje být při Geocachingu úspěšná tak, jak to vidíš ty. Spokojí se s prostým nalezením pěkné kešky, případně se starají o svoje krabičky a tím to hasne. Jsem jeden z nich. FTF jsem si úspěšně vyzkoušel, párkrát jsem byl neúspěšný a to mi stačí, vyzkoušel jsem si to. Klidně si to někdy zopáknu, ale ne za každou cenu. Starám se i o svou kešku, doma mám sbalenou a připravenou tašku s věcmi na odlov (včetně čelovky a náhradních baterií), v autě trekové boty. Notifikace chodí, premium member taky je, auto i s držákem na telefon, ... Ani nejsem zas tak pohodlný, tvou sérii GeoZOO jsme absolvovali v pěkném lijáku, bahně a zimě a nevzdali jsme to. A byl to úžasný zážitek, všechno jsem popsal v lozích. Ale to neznamená, že musím mít vždycky všechno. NEMUSÍM.

Jo a informace o Stratocachingu jsem čerpal ze všech tebou uvedených zdrojů, včetně map se simulací dopadu, které jsem si aktualizoval podle odkládaného startu. Přesto mi stačilo se na všechno koukat z domova. To asi nepochopíš...

Umíš si na druhou stranu představit co by se stalo, kdyby se všech 12.000 lidí (možná i víc) vybavilo jak píšeš a vypravilo se na předpokládané místo dopadu kešek? Všichni by totiž měli správné a úplné informace a tak by stála fronta z D5 až do Bušovic a tisíce lidí by bylo nasra.... až k nepříčetnosti. A byla by to jejich blbost, protože byli moc dobře připravení. Teď jsem jen otočil tvé argumenty, pohledů na věc může být více. Je to ale vlastně stejné, jako debata o současné úrovni geocachingu v Čechách. Každý to máme jinak a to je dobře.

 

Nechtěl jsem a zase jsem se rozepsal. Dobrou.

    • 2

Ahoj,

 

už jenom krátce. Rozhodně si mé narážky na Čecháčky a další nevztahuj na sebe a to samé platít pro autorku článku.

 

Ono je totiž problém, že cesta za semínky je v tomto případě horší než a náročnější než FTF, protože je na vše omezený čas a těch lidí k tomu. Množství lidí bylo skutečně fatální - řešením by bylo více semínek vypuštěných v jednu chvíli z více míst, ale zase by to ztratilo to kouzlo.

 

Díky.

 

Alke

    • 0
Fotka
Roman_Jaromer
lis 19 2013 17:16

Když se tak dívám zpětně na Stratokešing, zjišťuji, že to nebylo nic pro mě... Jezdit po poli, abych byl někde první, to mě nikdy nelákalo, stejně jako ty davy, co tam byly. I když mě lákalo to, být někde první, proto jsem se zaregistroval. Ovšem s tím, že v den pokusu budu na skautské výpravě a kdyby náhodou nějaká ta keš spadla poblíž, zjistím souřadnice a vydám se ji na chvíli hledat, protože odpoledne jsem měl volnější program a hodinku jsem mohl chybět...

Bohužel tohle už připomíná spíše vrcholový sport, než pohodový geokešing, kde je nutné opravdu závodit, aby člověk byl první. Už to není pro mě taková zábava.

K tomu, že jsem věděl, že nikam daleko nepojedu, jsem podřídil i to, že jsem nestudoval, desítky možných zdrojů, kde se je možné dozvědět, kam budou semínka padat. Prostě jsem si říkal, že všichni budou mít stejné informace, když se budou informace zobrazovat na odkaze, který byl zveřejněn. Vůbec mě nenapadlo, že fórum, chat atp. bude úplně někde jinde (na stránkách technet.cz) ne na hlavních stránkách akce - stratocaching.idnes.cz, kde bych to předpokládal. Ano, je to moje blbost, protože jsem byl naivní, když jsem si myslel, že informace se dočtu tam.

Tak jsem napsal svůj názor (na stránkách gc.cz) a hned jsem byl od těch co vyzvedávají projekt označen za někoho, kdo si neumí najít informace. Samozřejmě, kdybych profesionálně závodil, tak se budu připravovat, ale myslel jsem si, že tady o profesionální závod nešlo. A napsal jsem svůj názor z pohledu toho, kdo se na věc díval s větším odstupem. Ovšem když vidím ty přípravy, kteří někteří absolvovali, tak vlastně šlo...

Třeba i to, že jsem se nikde nedozvěděl jaké přesné vědecké cíle experiment měl (udělat sondu co vyletí nahoru a zase spadne dolů s kamerami?). Původně jsem myslel, že těch cílů je více, třeba i to sledování trasy pádu atp. Ovšem po přerušení signálu GPS toto nebylo možné. Jenže často čtu, jak vše proběhlo úspěšně na 99%, takže asi toto cílem nebylo...

 

Možná jsem jen bláhový, když napíšu svůj názor na věc. Není to odsuzování, autoři projektu zvládli spoustu věcí, ovšem i z chyb je třeba se učit. A já osobně když mi někdo napíše, že jsem udělal nějakou chybu, tak mu za to poděkuji a pokusím se tu chybu napravit. Za tohle přirovnání jistě sklidím spoustu kritiky, ale myslím to spíše v tom smyslu, že pokud se příště bude něco podobného opakovat, mohli by se autoři poučit i z těch názorů, kterým se to nelíbilo... Samozřejmě, některé můžou být podle názoru druhé osoby drobnost, která se dala v pohodě obejít (třeba ty informační kanály jinde, než na oficiálních stránkách) ale pokud se věc udělá příště lépe, tak si myslím, že i pro autory to bude přínosem.

    • 0

Pár bodů:

 

1) To, že dva jedinci z dvou set jezdili po poli, znamená to, že na místě byli dva nezodpovědní blázni a 198 normálních lidí, na které to pak hází špatné světlo, jako na celek.
2) Jednalo se o experiment, nikoliv o službu veřejnosti a tak bylo třeba k tomu tak přistupovat.
3) Všechny informace nemohou a neměli by být na jednom serveru. Např. místo dopadu je to, co si má člověk zkusit vydedukovat sám právě z hlášení meteoradarů v ten den to to nejen na zemi, ale ji v letové výšce (30 km), i ve stratosféře (čili 12 km) a modelace si může na simulátorech také udělat - simulátory jsou velmi často on-line (já použil ten Německý).

 

Právě v tom mi ten projekt přišel nejzajímavější, že to byla pro každého z nás vědecká laboratorní práce a ne jen hloupé vysedávání u pc při čtení jednoho zdroje a braní informací na jednom fleku. V mezinárodních srovnání jsou žáci základních škol velmi dobře kvalifikování jako ti, kdo si snadno vše zapamatují, ale velmi špatně jako ti, kteří si mají informace zjišťovat, vyhodnocovat a pracovat s nimi... budiž toto škola pro nás pro všechny.

 

Romane, pokud si hledal někde tlačítko s odkazem "Cíle experimentu", tak tě zklamu, někdy musíš číst mezi řádky a někdy hledat.

 

Cíl experimentu byl v tom, zda je možné hrát i jinou hru než Geocaching z pozemě ukrytými schránkami, ale s takovými, které jsou na náhodná místa spuštěny ze Stratosféry. Zda vydrží snímat ji nízkonákladová kamera za pár tisíc (a né ty milionové, co používají meteoradary), zda udrží celou dobu přímé spojení, zda budou schopni vypustit v určité výšce semínka atd, atd, atd - třeba i jak se bude chovat výbušnina. Selhat mohla spousta věcí, které si většina z nás ani neuvědomujeme.

 

V rámci experimentu se třeba zjistilo, jaký aerodynamický tvar putuje po vypuštění do strasfery dolů nejpomaleji s touto váhou bez toho aby změnil tvar (tj. např rozevřel se padák). Dělali se experimenty se něčím, co mělo tvar vějíře, pampelišky a toto semínko bylo nejpomalejší nebo klesání nesmělo být rychlejší jak 4m/s, což byl údaj, který se dá vyčíst - jen je třeba hledat.

 

Jsem přesvědčen, že organizátoři bych se s chyb měli použit, ale já zde vidím 2 zásadní:

- GPS senzory se po dopadu sami neaktivovali

- Nefungovala mobilní aplikace

 

Nevidím problém v komunikaci, vidím problém v pohodlnosti lidí obecně, neb snažší je nadávat.

 

A že to je sport??? Ano - i to se ukázalo, neb to mělo i sociální dopad experimentu, a součástí toho sociálního experimentu je teď každý z nás a naše chování tomu nasvědčuje.

    • 0

Už jsem nechtěl, ale když Alke je tak roztomile paličatý... Tentokrát s tebou souhlasím, jen ten závěr je zase kousavý.

Ještě dneska jsem přečetl spoustu příspěvků v diskusích na mnoha serverech a když pominu pár extrémů, většině nehledajících lidí (nejen kačerů) vadila právě ona absence komunikace. TA TAM OPRAVDU CHYBĚLA, ať si to přiznáš, nebo ne. Však i autoři projektu to na stránkách Technet.cz přiznávají.

 

Rozumím všemu, co píšeš. Rozcházíme se ale v tom zásadním - z malého experimentu se stal ještě před odstartování dropionu fenomén. Udělali ho z něj sami organizátoři, za masivního přispění I-Dnes a Geocaching.cz. Tedy už to není jen experiment, který je rozšířen o hru poskytnutou zdarma jako vedlejší produkt celé akce.

Stala se z toho HRA jako hlavní náplň experimentu. Jestli to tak organizátoři chtěli, nebo ne je jasné už z názvu celého experimentu - STRATOCACHING. Tím pádem se o.s. Žádná věda dobrovolně přihlásilo k organizátorství této hry a vyplynuli jim z toho jisté povinnosti k hráčům, potažmo soutěžícím. Hra měla svá pravidla! (Pořadatelem soutěže je Žádná věda, o.s., se sídlem Janáčkovo nábřeží 139/57, 150 00 Praha 5, IČ: 22707883 (dále jen „pořadatel“))

 

Vyhlášením soutěže o věcné ceny (to si myslím, že byla chyba, kačeři by hledali i bez toho) je status oficiální hry zpečetěn i se všemi závazky k hráčům. A je jedno kdo hru financuje, či jaký má další podtext (třeba ten vědecký). A z tohoto pohledu neobstojí argument o nevděčných lenivých čecháčcích, kteří nadávají na ty chudáky, kteří pro ně připravili gratis hru. Když to přeženu, vděční by měli být organizátoři lidem, kteří se ke hře přihlásili a tím ji dále propagovali a o to také šlo. Jakékoliv moralizování o ušlechtilosti cíle experimentu nechme stranou.

 

Opět podotýkám, že nikterak nesnižuji zásluhy lidí okolo Stratocachingu a celou akci hodnotím spíše pozitivně. Ze židle mne ale zvedá ten hon na spousty nespokojených lidí - nespokojených z nedostatku elementárních informací. Oni byli nespokojeni právem.

 

To si myslím já.

Jirka

 

 

Technická poznámka k formulaci "nedostatek informací": nemyslím tím soubor odborných informací o změnách proudění v troposféře, o avizovaném zatajení návratové trajektorie dopadu dropionu, hlášení GPS polohy kešek před dopadem, atd, atd. Myslím tím včasné upozornění na odklad startu (poslední informace hovoří o jiných důvodech odložení, než letový provoz), totální chaos v tabulce kešek po jejich dopadech, chybějící včasná informace o nefunkčních trackerech

    • 1

Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627 28 293031

Poslední příspěvky

Poslední komentáře

Reklama