Přejít na obsah






Fotka
* * * * * 1 hlasy

Uživatelská recenze čelovky Fenix HP25

Příspěvek od mikisi , 22 říjen 2013 · 650 Zobrazení

Uživatelská recenze čelovky Fenix HP25 Dostalo se mi té cti recenzovat nejnovější čelovku od Fenixu. Připravte se na to, že vám budou nadávat – kamarádi, myslivci, případně i piloti prolétávajících letadel…
A jdeme na to. Čelovka dorazila tak akorát, že jsem ji stihl vzít na ARH Hracholusky (většina kačerů ví o co jde), ale nějak jsem neměl čas začít ji skládat, a tak jsem najednou měl asi hodinku volného času před startem noční části soutěže na to, abych ji zprovoznil. No, říkal jsem si, že podruhé už nemohu být stejné vemeno a mít problémy se sestavením jednoduché čelovky. A opravdu, po vybalení před sebou máte čelovku propojenou krouceným kabelem s battery packem, dva popruhy a pár sponek. Sympatické je, že jsou přiloženy i 4ks AA alkalických baterií sloužících k napájení. Takže, vložit baterie do battery packu – dětsky jednoduché. Teď už jen pospojovat ty gumové popruhy a můžeme vybíhat.. A je to tu zase! Prostě nějak nechápu, jak to složit. Já vím, že si o mě budete myslet, že buď kecám, nebo jsem nemožná trubka. Jasné je, že jeden popruh jde kolem čela a druhý prostředkem přes hlavu. Ale uvědomte si, že na to ještě vzadu, nejlépe uprostřed, musíte zavěsit battery pack a vše musí držet. No s pomocí kamarádů z týmu (a kamarádky) jsme to těsně před startem dali jakž takž dokupy. V té konfiguraci to používám dosud, i když si myslím, že kdybych na tom zapracoval, šlo by to ještě zlepšit.

Samotné ovládání čelovky je v návodu celkem slušně popsáno a nic na něm není. Jen uživatele jiných Fenixů (konkrétně mě s HL20) bude chvilku mást, protože zmáčknutí a dlouhé zmáčknutí mají právě opačné významy. Takže, dlouhým zmáčknutím se zapíná/vypíná krátkým se přepíná výkon. Velmi dlouhým zmáčknutím se potom zapíná SOS režim blikání. A to všechno hned dvakrát. Protože, a to je zvláštnost této čelovky, čelovka má dvě optiky. Jednu s úzkým kuželem a s dosvitem kolem 180m druhou s širokým jemným světlem v úhlu podle mne kolem 150 stupňů. Výborné je, že se oba režimy dají libovolně kombinovat.
Čelovku jsem testoval v několika režimech, tak aby se na ní projevily všechny neduhy, kterými by mohla trpět. A také že jo. První test jak už jsem zde zmínil, byl na noční rychlovce na ARH. Fenix sice píše, že se čelovka dá využívat k široké škále sportovních aktivit, mimo jiné i k běhu. To je pravda jen částečně. Hlavní a přiznávám asi jedinou nevýhodou této čelovky je její váha. Táááákže. Jasně, s čelovkou šlo běhat v terénu, pokud vám tedy nevadí, že vám na zátylku hopsá battery pack a celá čelovka na hlavě díky tomu příliš nedrží. Ovšem na druhou stranu VÝKON!!!

Nezlobte se, že to tady takhle vložím, ale zmínit se to někde musí. VÝKON, VÝKON A ZASE VÝKON. O tomhle celá čelovka je. Každá z obou CREE XP-E R4 si to kouří svými 180 lumeny max výkonu. (samozřejmě regulovatelného) To je prostě moře světla, které noc promění v den a (ale to jsem nezkoušel) snad i nočky by se díky téhle náloži daly hledat v pravé poledne. No a je jasné, že takový výkon musí mít svůj zdroj. Tolik k poskakujícímu battery packu.

Další zkouškou byly dvě podzemní libůstky Jaskyňa mrtvych netopierov pod Ďumbierom a METRO na Berounce. V netopýří jeskyni jsem si tedy nevzal nabízený karbidový kahan a svítil jsem si Fenixem. Protože byla částečně osvětlená, stačilo svítit širokým kuželem na druhý stupeň. Super světlo, které osvětlilo jak okolí tak i celkem náročný terén pod mýma nohama. V místech kde se jeskyně rozšiřovala do dómů jsem přidával i úzký kužel a umožňoval tak kamarádům pořídit pěkné fotky. Nicméně mne zde tento kužel vypekl, když jsem se podíval pod sebe na visutém můstku nad 35m hlubokou propastí. TOHLE jsem opravdu NECHTĚL vidět. V METRU na Křivoklátsku samozřejmě žádné osvětlení není a tak vše bylo na mé čelovce. Super, člověk si prostě nakombinuje co zrovna chce. Tady přicházíme k mojí poznámce, že vám budou všichni nadávat. Ať naklápíte reflektor jak naklápíte, pokud svítíte širokým a obrátíte se na kámoše, budou jim ještě dlouhé minuty běhat v očích bílé myšičky Vložený obrázek Tím úzkým paprskem našajnit někomu do očí, tak je to na oslepnutí.

Vložený obrázek

Poslední zkouška byla v normálním provozu v lese. Zkrátím to, z výše uvedeného je jasné, že pro toto je Fenix naprosto vhodný. Jen přihlížejícím myslivcům se může zdát, že jim lesem projíždí lokomotiva. To obzvláště ve chvílích kdy jsem funěl do kopce.

Celkově to tedy shrnu. Čelovka je co se výkonu a nastavitelnosti světelného paprsku týče suprová. Je vhodná pro jakékoliv outdoorové aktivity, pokud u nich nebudete dělat rychlé pohyby. Mohla by být skvělá na kole, to jsem bohužel vyzkoušet nestačil, ale z toho co jsem vyzkoušel, tak určitě. Jen mám trochu obavu, aby neoslňovala protijedoucí auta Vložený obrázek . Pokud byste chtěli fakt nějakou úchylárnu, tak by se s ní prima sjížděla řeka za tmy. O dva stupně nižší odolnost proti vodě mne zklamala, na druhou stranu je zcela dostatečná proti dešti a kapající vodě v jeskyních. Co se výdrže baterií týče. Promiňte, nemohu sloužit, protože ty co byly přiloženy mi dosud nedošly. To je ale asi vcelku dobrá zpráva, no ne? Párkrát jsem s baterkou i zkusmo praštil a jednou na ni sedl.. Nic se nerozbilo ani neulomilo, takže super. Ergonomie olvádání je poněkud horší, stále ještě tápu při hledání tlačítek. Mají takovou stříšku, která slouží k tomu, aby se vám baterka v batohu nezapla sama a nevybila. Na druhou stranu trochu brání nahmatání tlačítek zablácenými prsty. Celkově se jedná o špičkovou čelovku s absolutními parametry co se týče výkonu, jen si musíte rozmyslet, zda takový výkon potřebujete.

Čelovku lze objednat v obchodě geocaching.cz - tady.

Bisaci

  • 0



Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627 28 293031

Poslední komentáře

Reklama