Přejít na obsah






Fotka
* * * * * 1 hlasy

Jak na Garminy VI. - čeština

Příspěvek od petulinka1 , v Garmin 08 leden 2014 · 2 099 Zobrazení

garmin návod
Že je originální čeština v navigacích něco neskutečně šíleného určitě není třeba zmiňovat. Je na ní vidět, že je výplodem osoby, která absolutně netušila, co překládá. A nejspíš ji to ani nezajímalo. Ale naštěstí se dá téhle otřesnosti zbavit a nahradit ji nečím mnohem stravitelnějším. Možnosti máte minimálně dvě - buď si stáhnete češtinu už hotovou nebo si ji sami upravíte pomocí jednoho šikovného prográmku.

Čeština ke stažení
Pokud si netroufáte na vlastní překlad nebo nemáte třeba čas si ho "vyrobit", můžete využít služeb ostatních nadšenců, kteří už svoji verzi češtiny vypustili do vod internetu. Vzhledem k tomu, že každý si může přeložit cokoliv tak, aby mu to vyhovovalo, se mouhou jednotlivé "češtiny" lišit.

Nejvíc toho najdete asi zde, něco málo vám pomůže najít i strýček Google. A taky se něco schovává na zdejším fóru.

Schválně porovnejte sami, co vám víc vyhovuje? Angličtina, původní čeština, nebo mírně upravená verze? Nebo něco úplně jiného?

Vložený obrázek

Vložený obrázek

Vlastní čeština
Pokud jste dostatečně troufalí, můžete si češtinu upravit sami. Pomůže vám k tomu prográmek Gartran. Předem upozorňuju, že najít ho na internetu ke stažení je dost obtížné - zkoušela jsem to, ale nakonec jsem ho musela vyhrabat z jedné ze svých záloh. Na první pohled to možná vypadá trochu složitě, ale pokud nejste počítačoví antitalenti, tak by se vám to podařit mohlo. Každopádně tento způsob úprav doporučuju spíše těm, kteří opravdu vědí, co dělají! A taky si radši udělejte zálohu původní češtin, i když jde snadno stáhnout přes WebUpdater ;)
Vložený obrázek

Přiložený soubor  GarTran.zip (344,96K)
Počet stažení: 334

Druhou možností na úpravu je otevřít onen soubor v nějakém textovém editoru. Třeba PSPad, Notepad++, někdy postačí i Poznámkový blok.

Co s tím?
Veškeré soubory s "překladem" najdete ve svojí GPSce ve složece Garmin/Text. Ano, jsou to ty s příponou .gtt (nečekaně mají jako název rovnou jazyk, který obsahují) :) Způsob výměny je snadný - starý soubor prostě nahradíte novým. Pokud si stáhnete češtinu, která má třeba příponu .zip, tak ji nezapomeňte nejdřív rozbalit ;) Jak už jsem psala před chvílí, tak si udělejte radši zálohu původního souboru. Sice jde všechny lokalizační soubory stáhnout přes WebUpdater, ale co kdyby vám zrovna nešel internet? :)

Dobré vědět: Pokud necháte v GPSce i soubor s původní češtinou, může se vám stát, že GPSka vždycky z ničeho nic zkolabuje (sekne se nebo vypne). Takže radši nechávejte je jeden. Problémem je, že ID překladu jsou v obou souborech stejná a Garmin to občas nerozdýchá.

 Nezapomeňte blog ohodnotit hvězdičkami nad názvem článku :)

  • 1



Já jsem si češtinu upravoval v PSPadu (je to vlastně jen TXT soubor). To že je na to nějaký speciální program mě nenapadlo.

A svojí verzi jsem si pojmenoval czech(rsc).gtt, takže do původního souboru vůbec nezasahuju a zároveň mi mojí češtinu nepřepíše aktualizace GPS (na což by asi bylo dobré upozornit).

Ale až se z pracovního výletu dostanu domů, tak GarTran aspoň ze zvědavosti vyzkouším  ;)

    • 1
Fotka
petulinka1
led 08 2014 19:08

Vidis, ja PSPad naopak vubec nezkousela :) Ne, ze by to neslo :D

Kazdopadne mam pocit, ze kdyz upravis jenom nazev, tak pak mas v Garmin dvakrat Czech a tu spravnou vyberes systemem pokus-omyl.

Co se tyce ty aktualizace, tak jazykovy soubory se (alespon u myho Oregona) aktualizujou ZVLAST, takze pri aktualizaci firmwaru se ti to neprepise. Na to je ve WebUpdateru potom dalsi zvlastni upozorneni a vubec nejni nutny tu aktualizaci provadet :)

    • 0
 Mám zato, že mi aktualizace jazykové soubory někdy přepsala, i když jistý si tím nejsem. Každopádně by mě nenapadlo, že se to aktualizuje zvlášť (i když možná proto se mi obsah jazykových souborů nemění?). Obvykle si soubor s aktualizací nahraju do GPS a pak to nechám po zapnutí proběhnout (web updater mi snad nějak zlobil, tak jsem si zvyknul na tohle - asi i díky občasnému downgroadu po zklamání z nové verze firmware).
 
A ohledně pojmenování souboru. Koukal jsem do GPS a jen změna názvu souboru opravdu nestačí. V hlavičce souboru je ale tag <desc>, který je pak zobrazen v nastavení
 
    <desc>Česky</desc>
 
    <desc>czech (rsc)</desc>
 
    • 0
Fotka
petulinka1
led 08 2014 19:43

Jj, o tom tagu vim (mam ho v par svejch verzich pouzitej :) Casem ten clanek doplnim... Tejden jsem se premlouvala jenom k tomu, abych ho dopsala :D

    • 0

Úprava češtiny v navigaci je moje velké hobby. Bavím se tím neustále. A stále je co vylepšovat. Taky mě překvapuje, že na to existuje speciální program. Já to upravuji jako textový soubor pomocí Poznámkového bloku ve Windows.

 

Co se týká aktualizace, nedávno se mi stalo, že jsem si svoji češtinu zapomněl zálohovat, ale řekl bych, že mi tam Updater dohrál nějaké nové hlášky, přičemž ty moje změněné nepřepsal. Rozhodně bych však na to nespoléhal.

 

Chtěl jsem se zeptat, jestli někdo z vás nezná postup, jak se tvoří názvosloví „tagů“. Co přesně znamenají koncovky _STR, _STR_S, _STR_M, _STR_N, _STR_X, _STR_XS?

 

Je mi jasné, že se tím rozlišuje hláška, která se objevuje na různých místech (M asi znamená menu). V angličtině může znít stejně, ale v jiných jazycích se vlivem skloňování a kontextu může lišit. Přesná znalost těchto rozlišovačů by mi občas pomohla.

 

Díky.

    • 0

Ještě bych se chtěl podělit s postřehem u nového Oregonu 600. Tam totiž už mají počeštěné označení světových stran při zadávání souřadnic. A v tom je kámen úrazu. V češtině S znamená sever, zatímco v angličtině jih. Když jsem chtěl poprvé zadat nové souřadnice u multikeše, podivil jsem se, že mám najednou jít na jižní polokouli. Nejprve jsem si myslel, že jsem nedopatřením změnil písmenko v prvním políčku. Vše však bylo zadáno správně:

 

S 50° 01.123

V 014° 26.789

 

Bylo nutné šipkami změnit S na N, čímž jsem se dostal na správnou polokouli. Problém jsem vyřešil tím, jsem v souboru czech.gtt – ač velmi nerad – přepsal české S, V, J, Z, SV, JV, JZ a SZ na anglické ekvivalenty.

    • 0
Fotka
petulinka1
led 16 2014 17:40

Tak to je od nich ale pekne hnusny... Ale na druhou stranu - proc si nedat prochazku pres pul zemekoule? :D

    • 0

Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627 28 293031

Poslední komentáře

Reklama