Přejít na obsah






Fotka
* * * * * 6 hlasy

Za nejvyšší horou Polska

Příspěvek od Roman_Jaromer , v Tipy na výlety a zážitky z cest 10 prosinec 2013 · 1 554 Zobrazení

log reportáž
Za nejvyšší horou Polska
  • 11 09 15 18.37.04 Výhled Ze Štrbského plesa Na západ slunce A Nízké Tatry
  • 11 09 15 18.28.10 Štrbské pleso V podvečerním slunci, vlevo Asi Rysy A Vysoká, vpravo Asi Gerlach
  • 11 09 15 17.05.25 Popradské pleso S chatou kap. Morávky A Zlomiskovou dolinou
  • 11 09 15 17.00.50 Pohled přes Popradské pleso
  • 11 09 15 16.50.09 Ostrva přes Popradské pleso
  • 11 09 15 16.16.03 Mengusovská dolina při pohledu Od Žabiech ples
  • 11 09 15 15.31.29 Žabie plesá V pozadí Satan
  • 11 09 15 14.54.23 Nově přestavovaná chata Pod Rysmi
  • 11 09 15 13.51.06 Pohled Z Rysů Na sever   Czarny Staw A Morskie Oko, V popředí Vyšný Žabí štít
  • 11 09 15 13.20.09 Řetězy zajištěná cesta, vzadu Czarny Staw A Morskie Oko
  • 11 09 15 13.00.35 Řetězy cestou Na Rysy Z Polské strany S pozadím Ples
  • 11 09 15 12.18.21 Czarny Staw Pod Rysami A Morskie Oko Z vyhlídky
  • 11 09 15 11.53.47 Czarny Staw Pod Rysami A Morskie Oko Ze stoupání
  • 11 09 15 11.17.13 Pohled přes Czarny Staw Asi Na Mengusovský štít
  • 11 09 15 10.53.08 Kříž U Czarnego Stawu Pod Rysami vzadu Morskie Oko
  • 11 09 15 10.45.44 Stoupání Od Morskiego Oka K Czarnymu Stawu
  • 11 09 15 10.18.54 Pohled přes Morskie Oko Na hřebeny Tater Asi Hrubý štít
  • 11 09 15 10.16.11 Boží muka U Morskiego Oka, vzadu nejspíše Gorne Miedziane A Opalony Wierch
  • 11 09 15 10.09.45 Pohled přes Morskie Oko Na Mengusovský Štít
  • 11 09 15 09.51.47 Pohled Na Vyšný Žabí štít, dole Rybí Potok

Za nejvyšší horou Polska aneb výstup na Rysy

Pozvěte pozvání na výstup na Rysy - nejvyšší horu Polska a zároveň na nejvyšší horu Tater, která je přístupná bez horského vůdce. Trasa, kterou popisuji vede ze Slovenska do Slovenska, ovšem nepůjdete jako obvykle nahoru i dolů stejnou cestou. Trasa, kterou popisuji vede přes Polskou stranu, kde trasa vede kolem krásných ples a nádherným údolím.
Připravte se na dlouhý výstup z části po náročných řetězech (zvlášť z Polské strany), kde člověk musí šplhat po strmých skalních stěnách.

Kudy na Rysy?
Naše trasa začíná v Lysé Polaně (cca 975 m.n.m.) u Tatranské Javoriny. Odtud se vydáme na cestu zpočátku po modré turistické značce dolinou Biele Wody. Zde jdeme po silničce mírným stoupáním prostředkem lesa. Modrá brzy odbočí a my pokračujeme dále po silničce. Po necelých dvou kilometrech se na silničku napojí červená turistická značka, po které nyní budeme pokračovat dál až na Rysy. Pokud si chcete trochu ulehčit cestu, můžete se po silničce svést, jezdí tu vagónky tažené koňmi. Takto si můžete ušetřit skoro šestikilometrovou cestu po silnici mezi stromy...



Vložený obrázek . Vložený obrázek . Vložený obrázek .

Cesta "koněspřežkou" a v údolí Rybiego potoka.


Postupně dojdeme po silničce až chatě Pod Morskym okem, kde silnička končí a naše cesta vystupuje z vysokého lesa a konečně uvidíme okolní hory jako na dlani. Tady máme možnost obdivovat první nádherné pleso - Morskie Oko (cca 1390 m.n.m.).

Vložený obrázek . Vložený obrázek . Vložený obrázek .

Morskie oko


Kousek před plesem si také můžete z cesty odskočit asi 400 metrů (asi 50 metrů výškových) pro kešku Marmot Hole. Jaká je vám ale nepovím, vznikla tu až po mé návštěvě... U Morskieho oka si pak můžete odlovit také zdejší Earthku, která zde ovšem také vznikla až po mé návštěvě, takže ani tu ještě nemám odlovenou...
Od chaty u zdejšího plesa pokračujeme už po krásné pěší stezce podél Morskieho Oka. Zde si můžete odlovit zdejší tradičku Morskie oko. Autor z německa sice tuto keš založil, ale nejspíše tu od té doby nebyl. Byl jsem už druhý, kdo zde nechával novou schránku (po předchozí! domluvě s autorem) po její ztrátě a mezitím tu někdo nechával i plastové pytlíčky jen s logbookem. Jediné co mě těší, že od doby, kdy jsem ji tu před dvěma roky obnovil, tu ještě stále tato keška je. Dokonce 2x déle, než původní autorova, to člověka potěší... Bohužel potřebuje už vyměnit logbook, takže kdybyste někdo měl kolem cestu, vezměte čistý logbook ;-).

Vložený obrázek . Vložený obrázek . Vložený obrázek

Morskie Oko, Kříž u Czarneho Stawu a Czarny Staw



Od kešky cesta ještě kousek pokračuje kolem plesa relativně po rovině až k místu, odkud nás čeká asi 450 metrů vzdušnou čarou k druhému plesu - Czarnemu Stawu Nad Morskim Okiem. Na mapě to vypadá na kousek, ovšem 200 metrů převýšení člověku chvíli dá, takže nepočítejte s tím, že tam dojdete za čtvrt hodinky. Mně osobně to trvalo půl hodiny.
U horního plesa nás čeká krásný kříž a opět nádherné výhledy, které jsme si mohli užít už při výstupu mezi plesy.

Vložený obrázek . Vložený obrázek . Vložený obrázek

Výstup na Rysy - výhledy na plesa

Cesta podél Czarneho Stawu (cca 1590 m.n.m.) je poslední odpočinek před posledním výstupem na Rysy - čeká vás 900 metrů převýšení po obtížné skalnaté cestě, kde se ve vrcholových partiích musíte připravit na obtížné úseky plné řetězů. Když se vydáte od Czarneho Stawu a budete stoupat stále výše, budou se vám otvírat čím dál tím lepší výhledy na obě nádherná plesa. V nadmořské výšce 2050 přijdete k menšímu mezivrcholu (Bula pod Rysami), kde se dá docela pěkně odpočinout. Je odsud i krásný výhled na obě plesa. Z mezivrcholu ještě chvíli cesta pokračuje po normální kamenité cestě do asi cca 2200 m.n.m. Odsud se již připravte na cestu zajištěnou částečně řetězy. Při pěkném počasí se připravte, že nebudete sami, že tudy půjde mnoho turistů spolu s vámi, takže na některých řetězech může být docela tlačenice a zdržení. Nad cestou se vypíná štít Rysů a člověk si občas říká, že tudy snad cesta nahoru ani nemůže jít... Ovšem vede. Ze začátku vedou řetězy pohodovou cestou. Časem se to však stupňuje a u vrcholu už má člověk docela strach, aby někam nezahučel. Ovšem ty výhledy z cesty určitě stojí za to! Cesta je to opravdu nádherná. A i v září tu ještě můžete vidět i zbytky sněhu, který se tu na severní straně drží hodně dlouho.

Vložený obrázek . Vložený obrázek . Vložený obrázek

Řetězy na polské cestě pod vrcholem Rysů


Na vrchol to je od horního plesa kolem dvou až tří hodin - to podle toho, kolik jde proti vám turistů a jak jste ještě svěží. Na vrcholku Rysů (2503 m.n.m.) - hory z části Polské i Slovenské se připravte na davy turistů. Alespoň takové jsou mé zkušenosti při krásném počasí. Můžete si zde nalézt i zdejší tradičku. Davy turistů vám sice mohou odlov trochu zkomplikovat, ale i přes davy turistů se dá díky přesné nápovědě celkem nenápadně odlovit.


Vložený obrázek

Vložený obrázek . Vložený obrázek . Vložený obrázek

Panorama z vrcholu Rysů a davy lidí na vrcholu

Po odpočinku na nejvyšším vrcholu dnešní trasy, odlovu zdejší tradičky a pokocháním výhledy do okolí, se můžeme vydat na sestup dolů k chatě Pod Rysmi. V době, kdy jsem tu byl já se zrovna opravovala. Kdysi zde byl čaj zdarma, když jste nahoru vynesli otep dřeva :-). Ovšem tyto otepi byly přichystané na Slovenské straně... I přes částečné zajištění řetězy už sestup po Slovenské straně není zdaleka tak náročný jako po Polské straně. Kdo si chce užít řetězy, určitě doporučuji si vyjít nahoru polskou stranou. krom toho i údolí Morskieho oka patří mezi věci, které stojí za to vidět.

Vložený obrázekVložený obrázekVložený obrázek

Chata pod Rysmi, Popradské pleso a výhled na Nízké Tatry ze Štrbského Plesa

Cestou od chaty Pod Rysmi, kde si samozřejmě můžeme dát menší občerstvení narazíme ještě na další úsek s řetězy. Ovšem i zde jsou tyto řetězy spíše pohodové. Cestou dál mineme krásná Žabie Plesa a zklesáme na modrou turistickou značku do Mengusovské doliny, kde konečně dojdeme také k nějaké zeleni.
Mengusovskou dolinou pak klesáme dál až k Popradskému plesu, kde můžeme navštívit nejen zdejší chaty, ale i symbolický cintorín, a pak pokračovat dál po červené nebo modré turistické značce ke Štrbskému plesu. Ovšem to bych už popisoval něco, co jsem tu už jednou popisoval, takže pokud chcete vědět něco více o trase mezi těmito dvěma krásnými plesy a o keškách zde, doporučuji si přečíst mé tipy na výlet po Tatrách. Zde jen v krátkosti dodám, že červená vede po hezčí trase s lepšími výhledy, ale pokud se půjdete podívat na symbolický cintorín jako já, je kratší spojka po modré turistické značce. Stejně jako je na vás, jestli si obejdete Štrbské pleso jako já při mém výletu přes Rysy a odlovíte si zdejší keše.

Statistika nuda je?
Pokud půjdete stejnou trasou jako já bez "svezení se koněspřežkou" a zajdete si i k symbolickému cintorínu u Popradského plesa a obejdete si Štrbské pleso, ujdete celkem 30 km s převýšením skoro 1600 metrů. Jedná se o celodenní výlet, kde na polské straně počítejte s tím, že může mít problém ten, kdo se bojí výšek. Mně osobně trvala celá trasa 12,5 hodiny s tím, že jsem šel v první části ve skupině turistů, ale při sestupu jsem už šel sám, abych si stihl odlovit kešky v okolí Štrbského plesa. Při své cestě jsem odlovil celkem 6 keší, ovšem od té doby vznikly asi další 4 keše, které v době, kdy já šel tuto trasu tady ještě nebyly.
Trasu si můžete zkrátit asi o 6 km v případě, že se svezete "koněspřežkou" polským údolím a také si můžete trasu zkrátit o celkem asi 4 kilometry, pokud nebudete u Popradského plesa odbočovat k Symbolickému cintorínu a u Štrbského plesa si nebudete dělat okružní trasu kolem plesa.

Vložený obrázek

Co říci závěrem?
Já jsem byl z této trasy opravdu nadšený. Na Rysech jsem už kdysi byl. Tenkrát však nebylo tak pěkně a šli jsme s tátou jen ze Slovenské strany. Ovšem výstup z Polské strany je také moc krásný, i když technicky náročnější. Ovšem cesta kolem dvou krásných ples stojí určitě za tu námahu. Proto všem doporučuji tuhle trasu, která se mi vryla na dlouho do paměti... Možná i proto, že jsme měli krásné počasí, které tím pádem přálo výhledům.

Vložený obrázek

  • 2



Pekne cteni, diky!

Jak jste meli poresenou dopravu, smim-li se zeptat?

    • 0
Fotka
Roman_Jaromer
pro 11 2013 8:33

Přiznám se, že dopravu jsme měli vyřešenou "hromadným autobusem", takže tady to moc nejde aplikovat. Díval jsem se i na to, že by se tam dalo dostat hromadnou dopravou, když jsem psal článek (ze Štrbského Plesa na Lysou Polanu), ale je to dost pozdě, nebo přes noc. Řešením by bylo jet někde z Popradu nebo ze Spišské Belé, kam by večer spoje mohly jezdit. Ovšem to jsem už nezkoumal...

Ovšem ta polská strana je opravdu moc pěkná - a daleko obtížnější ;-)

    • 0

my měli viditelnost na vrcholu asi 10m a napočítali jsme tam asi 150 lidí sedících porůznu okolo..... ale to jsem ještě nelovil

    • 0

doprava ze slovenské strany je přes letní prázdniny zcela pohodová, ze Starého Smokovce (potažmo Tatranské Lomnice) jezdí busy na Lysou Polanu zhruba co hodinu, mimo léto jede jediný vhodný spoj v cca 6 ráno. V článku je jedna nepřesnost - z Lysé Polany (od hraničního přechodu) se nejde po modré značce (jít se může, ale nedojdete na Rysy, ale k Zamrznutému plesu, odkud lze jít dále buď na Prielom a Zbojnickou chatu nebo na Polský hrebeň a Sliezsky dom), nýbrž nejprve bez značky po silnici k parkovišti Palenica Bialczańska a odtud po červené značce (od parkoviště se jde cca 100 m i po modré) a ta červená značka tu silnice na několika místech zkracuje.  Jen jedno upozornění, cintorín je s měkkým i:). Jinak krásný článek a hezké fotky.

    • 0
Fotka
Roman_Jaromer
pro 11 2013 9:48

Děkuji za upozornění na tuto hrubku ve slovenském jazyce. Holt jsem to psal už pozdě večer a dostatečně jsem se nesoustředil. Zajímavé, že ve svém prvním článku o Tatrách jsem to psal dobře :-)

 

Tu nepřesnost co zmiňuješ jsi možná jen špatně pochopil. Píšu, "Odtud se vydáme na cestu zpočátku po modré turistické značce dolinou Biele Wody. Zde jdeme po silničce mírným stoupáním prostředkem lesa. Modrá brzy odbočí a my pokračujeme dále po silničce. Po necelých dvou kilometrech se na silničku napojí červená turistická značka, po které nyní budeme pokračovat dál až na Rysy. "

 

Správně to mělo být pochopeno, že jdeme po silničce, po které jde zpočátku i modrá, která se však odpojuje a my pokračujeme po silničce, na kterou po dvou kilometrech vchází červená po které pak dále pokračujeme (je už jedno, jestli přímo po ní, nebo po silničce, zkrácení po červené je o necelý kilometr).

    • 0

Poslední komentáře

Reklama