Přejít na obsah






Fotka
- - - - -

Cykloevent Birkovo kolo II: Protáhněte nejen GPSky.

Příspěvek od polas_CZ , 21 únor 2014 · 652 Zobrazení

reportáž
Cykloevent Birkovo kolo II: Protáhněte nejen GPSky. Eventy vybočující z normálu kdejakého kačera lákají. Ovšem mezi ty méně nebezpečné bez pochyby patří akce, které prověří i naše vytrvalostní schopnosti. Právě pro majitelé kol byl připraven již druhý ročník cykloeventu.

Probíhal paralelně se stejnojmenným recesistickým závodem Birkovo kolo. O co jde? Nejdříve si musíme připomenout pověst, takže vzhůru na ni.
Někdy v 17. století se v Lednici sešli mistři cechů v putyce. Samozřejmě se hodně pilo a padalo množství slov. V hospodě se i nacházel kolařský mistr Jiří Birk, který proslul velkým činem. Vsadil se totiž, že další den po východu slunce vyrobí kolo a dovalí do sedmdesát kilometrů vzdáleného Brna do uzavření městských bran. Nebyla by to pověst, kdyby se mu to nepovedlo. Období silného středověku ovlivnilo myšlení soudobých občanů a ti přisuzovali tento čin ďáblu. Nakonec velký hrdina zesnul ve velké chudobě. Pověst o Birkově kole je třeba tady.
Po vzoru tohoto legendárního kolaře se koná závod mezi mnoha týmy se třemi členy včetně kačerstva. Však pořadatel Pavel (pgnext) si již koulení vyzkoušel, a proto v roce 2008 zviditelnil tuto velice zajímavou akci. Myslíte, že byl překonán rekord? Čtěte dále...
Celá akce oficiálně začala v 9 hodin na lednickém náměstí. Kačeři dostali velice vkusné odlišovací cedulky a mohlo se vyrazit. Tou dobou jsem pomalu vyrážel na MHD a účastníci se rozeběhli směrem zámek Lednice.
Narozdíl od minulého roku bylo jasno, proto se dobře šlapalo i lovilo po celém okruhu trasy. Počátek cesty určitě stál za to, jelikož krajina kolem Pavlovských vrchů, Novomlýnských nádrží a třpytících se moravských vinic nabízí krásné výhledy. Po stopách kolaře Birka zpříjemňuje množství kešek včetně speciálně vytvořené multiny Birkovo kolo. Směrem od Brna také potěší zastávka v podobě série o Jantarové stezce ,ale i jednoduchý terén beze množství kopců. Tento stav zajišťoval klidný průběh jízdy a nedovoloval jet rychleji než 30 km/h,ale jen kochání krásnou krajinou.
Kousek za Židlochovicemi již narážím na první trio postupující rychlým tempem akorát na rekord. Kačerstvo na kolech se nacházelo před Vranovicemi, takže zbytek cesty ke stanovišti proběhl velice dobře. Konečně si mohu rozbalit řízek a počkat na mou skupinku. Ani nesním půlku a už je tu owner. Dostávám opravdu pěknou kartičku a chaoticky si připevním na svého geooře. Jako bonus získávám i finálku multiny,což mi udělá velkou radost a mini jubileum je na světě.
Po půl jedné sedím znovu na koni a připravuji se na mono drive-in kombajn. V Žabčicích se konečně setkávám s duem a budoucími partnery na zbytek cesty zpět do Brna. Nabíráme výrazné zpoždění, ale oběd v Blučině nakonec stíháme a scházíme se s komunitou. Teď již probíhá tradiční event včetně jídla a společnost nám dělá množství krásných trasovacích předmětů hlavně od Kuratkaa. Mnoho si toho povíme, jelikož vedlejší stůl dostává smažený sýr až za tři čtvrtě hodiny. Naše trio se odebírá a stanovuje si cíl. Být do šesti na Staré radnici. Na padesátem kilometru mého tachometru nás čeká šílený kopec v Rebešovicích. Tady nastává krize, jelikož jsem mnoho kilometrů na kole v září nenajel.
Ale i tento kopec se zadaří nějakým záhadným způsobem vyjet. Na šedesátém kilometru můžu zase skály lámat a u jezu se setkáváme se skupinkou, která nás dohnala. Po stezce se již jede perfektně a v pouze duu přijíždíme a Petrov máme na dohled. Asi o půl šesté dorážíme na Starou radnici, kde na nás čeká pgnext a velký kravál z oslav všech závodníků a doprovodů. A teď konečně slibovaný rekord 4:14:38 je opravdu úctihodný. Můj tachometr ukazuje přes sedmdesát kilometrů a přesunuji se na vhodnou zastávku linky 44. Den 3.10.2009 se již chýlil ke konci,přinesl 13 kešek a množství nových zážitků.
Cykloevent se opravdu vydařil dle mého očekávání. Doporučuji všem, aby si přístí rok nachystali kola, přístroje a vyzkoušeli si tuto jedinečnou akci.

Zdroj: poklady.com
Foto

  • 0



Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627 28 293031

Reklama