Přejít na obsah






Fotka
* * * * * 2 hlasy

Offline mapy pro a:Drake

Příspěvek od Gelda , v a:Drake 21 srpen 2014 · 4 224 Zobrazení

android mapa návod
Offline mapy pro a:Drake V souvislosti s rostoucí popularitou Geocachingu a větším počtem požadavků na offline mapy si dovolím publikovat jednoduchý návod, jak přidat offline mapy do programu a:Drake. Návod je zpracován pro verzi 4.21, pro verze starší než 4.09 nebude funkční (v této „novoroční“ verzi přibyla betaverze editoru nastavení map, ve které se tvoří konfigurační soubor). Výhodou konfiguračního XML souboru je snadná přenositelnost mezi zařízeními, pokud zachováte stejnou hierarchii složek. Pokud ne, dá se poměrně jednoduše upravit pomocí textového editoru. Vámi vytvořený soubor se uloží do adresáře, kde je nainstalovaný a:Drake, pod názvem map-config.xml.

1) Stažení a příprava dat

Prvním krokem je stažení dat, které jsou pro offline mapy zapotřebí. Kvůli většímu objemu dat je vhodné stahování dat provádět buď na počítači (s telefonem připojeným kabelem) nebo při připojení na Wi-fi.
Data lze stáhnout z mnoha zdrojů, osobně mám nejraději data od pawse (http://osm.paws.cz/), což jsou Open Street Mapy (dále jen OSM) doplněné o vrstevnice a turistické trasy. Mapové podklady jsou ve formátu *.map. Pokud chcete zobrazit veškerá data, která OSM od pawse obsahují, je nezbytné stáhnout mapová témata (v tomto případě soubor osmarender_gccz2.zip).

Téma je distribuované jako balík *.zip, takže je nutné pro rozbalení použít program v Androidu (např. ES File Explorer) nebo jej uložit a rozbalit v počítači (pomocí pravého tlačítka myši). Po rozbalení vznikne adresář osmarender_gccz. Celý tento adresář (obsahuje dva podadresáře a jeden soubor osmarender_gccz.map.xml) je nutné přesunout do zařízení. Mapy ČR + okolí hranic mají cca 323 MB, témata mají 1 MB. Pamatujte, že se mapy neustále aktualizují a proto je vhodné jednou za čas stáhnout novou verzi map.

2) Příprava složek

Pokud používáte pouze a:Drake, doporučuji vytvářet strukturu souborů přímo ve složce programu (pokud máte přístroj bez SD karet) nebo vytvořte libovolně pojmenovanou složku na SD kartě (např. OSM, Mapy, atd.). Program a:Drake stahuje online mapy do adresáře /adrake/maps/, offline mapy můžete zkopírovat například do této složky.

Jestli zároveň používáte Locus Map a chcete mít jednu offline mapu pro oba dva programy, nakopírujte mapu do adresáře /Locus/mapsVector/.
Do zvolené složky si zkopírujte všechna data (mapy + rozbalené téma pro a:drake).

3) Nastavení v a:Drake

Spusťe program a:Drake. V hlavním menu zvolte Nastavení, zvolte nabídku Mapy (dole uprostřed).

Vložený obrázek Vložený obrázek

Zvolte nabídku Zdroj mapy. Pokud chcete nastavit offline mapu, zvolte MapsForge vector maps.

Vložený obrázek Vložený obrázek

Zvolte nabídku Upravit nastavení map. Zde přejděte v nabídce Vrstva mapy na možnost Nová. Otevře se dialogové okno, kde vyplňte všechna pole – název vrstvy, soubor/technický název (cestu k mapovému souboru *.map), téma mapy (cesta k souboru *.xml ve složce tématu) a nastavte si měřítka (doporučuji minimální na 1, maximální na 20, výchozí na 13). Jakmile budete mít pole vyplněna, vraťte se do předchozí nabídky (tlačítko zpět).

Vložený obrázek Vložený obrázek Vložený obrázek

V nabídce Vrstva mapy by se měla objevit mapa s Vámi zadaným názvem vrstvy. Pokud chcete nastavení změnit, zvolte nabídkuUpravit, pokud chcete přidat další mapu, opět zvolte možnost Nová. Na konci přidávání map nezapomeňte uložit konfigurační soubor!

Vložený obrázek

Po uložení konfiguračního souboru opusťte nabídku a vraťte se zpět do nastavení map. Zvolte nabídku Vrstva mapy. V případě, že jste vše nastavili správně máte na výběr ze seznamu Vámi přidaných map.

Vložený obrázek

4) Kontrola nastavení

Opusťte menu Nastavení a přejděte zpět do hlavního menu. Zvolte možnost Mapa. Pokud přidáváte vrstvu ČR, měla by se vykreslit mapa podobná té, která je níže na screenech.

Vložený obrázek Vložený obrázek

Přeji šťastný lov!

5) Zdroje

[1] web www.adrake.cz (http://adrake.cz/dok...:vektorove_mapy)
[2] web www.osm.paws.cz (http://osm.paws.cz/)

6) Další články

Offline mapy pro a:Drake - ruční editace map-config.xml (ruční konfigurace offline map, pro pokročilé uživatele)
a:Drake + GeoGet = DATABÁZE (návod jak pracovat s databází z GeoGetu)
a:Drake - logování (návod na úpravu obsahu logu)

Poznámky ke článku po publikaci:

23.08.2014: Některé novější verze Androidu (hlavně 4.4 KitKat) v kombinaci s přístrojem od firmy Samsung nedovolí aplikacím pracovat s daty na SD kartě. Je proto nutné umístit mapy přímo do paměti telefonu. Připomínku poslal Filip.Pecha.

  • 5



Ahoj, udělal jsem to přesně podle návodu, ale hlásí mi to tohle:

 

"unsupported render theme

version: 1"

Nevíte, co s tím?

 

Předem díky. :-)

    • 0

Zajimave, osobne jsem nikdy na takovou chybu nenarazil :-)

 

Podle typu hlasky bych si dovolil usuzovat, ze jde o spatny XML render (neboli spatne tema mapy). V prvni rade prosim zkontroluj, jestli jsi opravdu stahnul spravny soubor s tematem, tedy osmarender_gccz2.zip (hned nad nim je osmarender_gccz.zip, ktery je pro Locus a na a:Drake nepojede!).

 

Jestli to nepomuze, tak by me zajimal obsah souboru map-config.xml (staci definice tebou konfigurovane mapy, viz tento clanek).

 

Kdyby to bylo na delsi rozpravu, tak mi napis PM (proste soukromou zpravu) nebo maila a poresime to mimo forum.

    • 0

Zajimave, osobne jsem nikdy na takovou chybu nenarazil :-)

 

Podle typu hlasky bych si dovolil usuzovat, ze jde o spatny XML render (neboli spatne tema mapy). V prvni rade prosim zkontroluj, jestli jsi opravdu stahnul spravny soubor s tematem, tedy osmarender_gccz2.zip (hned nad nim je osmarender_gccz.zip, ktery je pro Locus a na a:Drake nepojede!).

 

Jestli to nepomuze, tak by me zajimal obsah souboru map-config.xml (staci definice tebou konfigurovane mapy, viz tento clanek).

 

Kdyby to bylo na delsi rozpravu, tak mi napis PM (proste soukromou zpravu) nebo maila a poresime to mimo forum.

 

JJ, samozřejmě to bylo v tom, že jsem měl XML pro Locus, protože jsem Locus předtím měl a myslel si, že stačí ten původní soubor. Už to funguje, tak moc díky za radu. :-)

    • 0
Fotka
Chasseur23
srp 24 2014 12:50

Provedeno podle návodu a funguje. Díky

    • 0

Díky. přesně podle popisu a jede to..

    • 0
Dobre zpravy ze sveta Androidu. Google se v nove verzi sveho systemu, Lillipop (neboli Android 5.0), rozhodl vratit aplikacim plny pristup na SD kartu. Tzn. se vyresi nektere problemy s opravnenim, ktere zpusoboval Android KikKat. Vyzkouseno na ROMce Android L LPV z fora XDA Developers na zarizeni Nexus 7 2013 a funguje (ackoli to jelo i na KitKatu, ale zajimalo me nove "eLko").
 
Zdroje:
[1] Forum XDA Developers
[2] Blog Android Police
    • 0
Fotka
Hordubal65
čen 24 2015 9:12

Dneska jsem nainstaloval a:Drake mapa (http://osm.paws.cz/) + osmarender_gccz2.zip  Nastavil vše podle této stránky a výsledek je bílý podklad,nezobrazí mapu, Tuším problém v gccz2 (ten jsem samozdřejmě rozbalil).Jinak ovládací prvky zobrazí.(zoom, atd.)

Poradí někdo s tímto problémem?

    • 0

Chtěl jsem podle této stránky nainstalovat mapy,ale nechtějí se mi zobrazovat obrázky k instalaci.Nevíte,kde je problém díky

    • 0
to Artavas: Ahoj, obrazky jsem opravil a aktualizoval, smaznuli mi je ze soukromeho hostingu.
to Hordubal65: Ahoj, chyba bude nekde jinde. Co mas za telefon? Obcas maji problem pristroje Sony s pristupem na SD kartu (Android KitKat). Spis nekde budes mit chybu v ceste.
    • 0

Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627 28 293031

Poslední komentáře

Kategorie

Reklama

Naše nabídka