Přejít na obsah






Fotka
* * * * * 2 hlasy

Budapešť 2014

Příspěvek od Fanda199 , 27 srpen 2014 · 2 165 Zobrazení

reportáž
Budapešť 2014 Budapešť je krásné město. Chybí jí ovšem původní historické památky. Ty se prostě v průvanu bouřlivých dějin nedochovaly. Tak si je Maďaři na přelomu devatenáctého a dvacátého století dodělali. Ulice, náměstí, mosty i stanice metra pojmenovali po svých národních hrdinech. Mimochodem žlutá trasa podzemky je v provozu už z roku 1898 a její projetí je zážitkem samo o sobě. Nám ovšem nejvíce imponoval majestátní Dunaj. Ten prostě Praha nemá. A přidá-li se k němu nasvětlený parlament a lanové mosty, je večerní procházka po nábřeží velice vítaným zpestřením pobytu ve velkoměstě. My jsme navíc ve středu 20.8. měli štěstí na mohutný půlhodinový ohňostroj, pořádaný na řece ku příležitosti státního svátku. Takový státní svátek vnímají maďarští občané daleko opravdověji než Češi, slavnostněji. A zavřené jsou celý den i hypermarkety.
Hromadná doprava ovšem i ve svátek jezdí skvěle. Nejen čtyři linky metra, ale i tramvaje, trolejbusy, autobusy a lodní linky. I v okrajových částech města se čeká jen několik minut na spoj do centra. Plně se nám osvědčila týdenní jízdenka za necelých pět stovek korun na osobu. Po Budapešti se v podstatě nedá jezdit načerno. U vchodu do každé stanice metra stojí celodenně revizoři a kontrolují úplně každého. Do většiny autobusů (téměř vždy se jedná o starobylé a čisté Ikarusy) se nastupuje předními dveřmi a řidič kontroluje jízdní doklady. Konflikty jsme neviděli. Maďaři jsou poctiví a "sockou" jezdí rádi. I proto jsou ulice města po celé dny docela dobře průjezdné. Aut tu jezdí výrazně méně než v Praze. Benzín je citelně dražší, nafta ještě více. A s parkováním je vcelku problém. Proto se turistům i kačerům vyplatí nechat auto u hotelu a jet MHD.
My jsme bydleli v Hotelu Chesscom na konečné modré linky metra Köbanya-Kispest. Přes ulici jsme měli metro, autobusový terminál a obchodní centrum. Hotel má dobré recenze, které můžeme z vlastní zkušenosti potvrdit. Poměr ceny a kvality je na vysoké úrovni. A tak ho dalším kačerům doporučujeme jako vhodné a kvalitní zázemí pro městské geovýpravy.
Dostáváme se tedy ke keším. Na první pohled vypadá mapa Budapešti jako kešolovský ráj. Ale zdání poněkud klame. Hodně keší i sérií je ve městě špatně udržovaných. Hlavně v centrálních a hustě obydlených částech města moc neočekávejte, že krabičku opravdu najdete. A když už, tak to bude nějaké náhradní řešení, které neodpovídá zaměření i parametrům v listingu. Přesto neexistující keše jsou jen málokdy disablované.

Co ovšem doporučuji odlovit, to jsou keše na budínských vrších.Tyto zalesněné a divoké kopce na západním okraji Budapešti jsou za pěkného počasí úžasné. Na horských lukách poletují nádherní motýli a můžeme se kochat leteckým pohledem na město pod námi. Do kopců jede od metra řada autobusů v několikaminutových intervalech, mastňáky vozí dlouhá sedačková lanovka a nejen pro děti je zážitkem lesní úzkokolejka provozovaná také dětmi pod dohledem dospělých železničářů. Ta se dá velice dobře využít při odlovu pěkně udělané série mysterek Puzle. Její luštění je i pro Čechy snadné a odlov vřele doporučuji. Navíc v okolí jsou desítky spolehlivě odlovitelných tradiček. Přidáme-li k tomu dobře fungující pohostinné služby v této oblasti, je jasno - rozumný kačer začne budapešťskou sklizeň právě zde. Ostatní série ve městě a v jeho okolí už totiž zdaleka tak příjemné nejsou.
Pokud se chystáte do Budapešti, klidně se na nás obraťte. Třeba můžeme poradit.
Milan z týmu Fanda 199.


  • 5



Pěkný článek a dobrá reklama na výlet směr Budapešť. :) Hned bych vyrazil (hlavně metro bych si projel rád, kolejová vozidla já minuji).

    • 0
Taky jsme navstivili Buda. Mesto je to pekne, rekl bych ze je to takova osklivejsi sestra Prahy. Akorat tu reku maji vetsi, ale vetsina nabrezi nestoji za nic. Pamatky jsou pekne, ale na nekterych je videt, ze to jsou nove pamatky :-) Ovsem lidi jsou tam super a kdyz clovek natrefi na ty spravne podniky, tak pozna, ze mistni jsou opravdu vreli. No a ceny jak piti, jidla a treba dopravy jsou hodne podobne nasim. Bydleli jsme v hostelu kousek od centra. Meli jsme pekne a ciste pokoje po 2 luzkach a jedna noc vysla na 200kc. Je ten kostel hned vedle porad zvonil :-) Urcite jako vylet doporucuju. A stoji za to navstivit krasove jeskyne na SV od mesta, uz nevim nazev...
    • 0
Jo a jeste ty kesky :-) Je jich tam hodne, ale jsou to jen filmovky na jedno brdo. Hodne jich chybi a zbyle maji LB dost narvane. Stejne jako pise autor.
    • 0
Fotka
Čtyřhranka
zář 02 2014 14:23
Pěkný článek, zajímavé počtení. Maďarskem jsem zatím vždy jen projížděla, tak snad budu mít příště více štěstí. Vidět Budapešť a krásný modrý Dunaj musí být paráda ;-)
    • 0

Hezký report, dík.

    • 0

Díky za komentáře. Milan.

    • 0
Fotka
Lukas&Verca
čec 03 2015 13:04

Zrovna tam jedeme, tak jsme sami na kesky zvedavi.

Diky za clanek

    • 0

Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 29 3031

Poslední příspěvky

Poslední komentáře

Reklama