Přejít na obsah






Fotka
* - - - - 2 hlasy

Význam HOVězíNADIVoko v pohledu akčního umění, hudby a geocachingu

Příspěvek od HOVeziNADIVoko , 05 listopad 2014 · 1 183 Zobrazení


„Nejhorší je, když to, co ti jde nejlíp, je blbé“
(z obrazu Václava Stratila)


Mnozí nás srovnávali v minulých týdnech a měsících s nejrůznějšími uskupeními a jednotlivci...i povyšovali je nad nás, aniž by tušili, že je nám toto tak nějak šumák i fuk…potažmo buřt či u prdele (chcete-li)…ony tajemné a lepší než my tvory (ač by nám byli možná sympatičtí...jsou-li to dostatečně velká hovada) neznáme…hrabeme si na svém písečku totiž bez ohledu na tvorbu jiných, současné trendy nebo módní styly. Nicméně se tímto nabízí poodKrytí podhoubí kopinatého záměru (i významu) našeho, založeného na fenoménu, jenž skromně nazýváme GÉNIUS TRAPNOSTI (v případě Hovnastripů též FÓR PRO JEDNOHO I VÍCE LIDÍ)…umělecká performance HND zahrnuje ironii, parodii i autoparodiiiiiiííhahááá. Přičemž jediným pravidlem Hovnadivu je důrazné setrvávání ve světě, kde je vše dovolené…právě proto, že je to tak naivní…a k tomu nám Absinth dopomáhej!

Kdo jsou tedy ti dnes již legendární HOVězíNADIVoko, ptáte se teď jistě, zvídaví čiperkové. S radostí můžeme prohlásit, že vám to nyní sdělíme…Až sem je slyšet to slavné URÁÁÁÁ...jak z toho Ejzenštejnova filmu. Těšíte se? My také. Dámy a pánové, voilà...bylo to snad nějak tak... Znáte tu hlášku, ne? Kdo si pamatuje počátky HOVNADIVu, ten je neprožil.

Z NÁMĚSTÍ K RYBÁM
(Nejen) hudební uskupení Hovězí na divoko (HND) funguje od června roku 2013…název vykrystalizoval sice později, ale zakládající členové pasují pravěk svých performancí k datu zahájení Music on the Square 2013. S lahví slivovice, tehdá (po zdařilém, spontánním happeningu, kdy mons. Jan Mudla vnikl na pódium, udržel se tam do konce písně (dokonce na nohou) a ještě rozskandoval publikum trefným konstatováním MÁTE MALÝ PÉRA, kterýmžto vyjádřil nechuť nad záměrem kapely ukončit produkci…(krátce na to zvukař vypnul mikrofon) se doc. Ludovít Krytowski, CSc., MUDr. Michael Sucharkovský, Ph.D. a mons. Jan Mudla dohodli, že si založí svoji (mnohem lepší) kapelu a bude to. Zkoušet začali okamžitě, cestou do KD Žižkova, který je ve vlastnictví doc. Krytowskeho…Mnoho pátečních nocí pak cestou do Doupěte (jak familierně přejmenovali KD Žižkova) oblažovali a cappella měšťáky svými povedenými covery.
V tomto období také přichází do uskupení Galán Martén známý i jako ročovský Bard...vynálezce pojmů “ťapiky” a “pivete”. Tento výrazný a nepřehlédnutelný zjev se stal dvanáctistrunným kytaristou a po pár zkouškách, kdy se ukázaly jeho největší přednosti, i jednatelem Hovnadiv.
Kapela vyčerpává lokalitu Komenského náměstí a přilehlých ulic a zdá se, že to všechno půjde do řiti...respektive do pussy.
Zásadní zlom k lepším zítřkům tělesa však nastává v okamžiku, kdy se členové stěhují do lokality ulice Wilsonova, prastarého a legendárního prostoru. Nejbližší okolí pubu U Zlatého kapra, známého spíše pod lidovým názvem U Rybiček, tak zažívá neotřelé happeningy SKLÍZENÍ PLODŮ, KOVÁŘ či BÁSNÍK nebo ROVNÁNÍ ŽELEZ.
U Ryb, když to pěkně končí a servírka performery vyhazuje, pokračují pak většinou do Doupěte, kde svoje Rybí i hovězí nápady zhusta realizují. Toto místo je též němým svědkem dnes již kultovní kreace CIRKUS HOVNADIV či neméně slavné grotesky VRACENÍ CEDULE V PRAVÉ POLEDNE aneb MORÁLNÍ KOCOVINA, VOLOVÉ.

V této době též skalní GC sekce souboru dokončuje wherigo Pripad ztraceneho genia, které se jim daří spustit ještě před odjezdem na turné. Kladné ohlasy hry je samozřejmě těší převelice a hnedky na turné vymýšlí další wigo. Z tohoto však na dlouho dobu sejde, protože démon alkohol, který jim u prvního tak moc pomáhal se rozhodl pro pravý opak. Stagnují v tomto směru až do podzimu 2014....ale to již předbíháme.

EUROPEAN TOUR 2014
Po měsících poctivého chlastání a jiných neřestí usuzuje hudební sekce, že je čas vystoupit před diváky tak říkajíc fejs to xicht. Jednatel Galán Martén se okamžitě pouští do práce. Z většiny jeho jednání nevzešlo pro uskupení nic dobrého, ale majstrštych (stírající všechny jeho předchozí manažerské neúspěchy) se mu podaří v roce 2014, kdy kapele sjednává čtyřměsíční Hovnadiv European Tour, které vrcholí vyprodáním prostoru U Homíra na Ročově.

Jak sami členové uvádějí v dokumentu Ro©k Hoven, užívali si alkoholu, drog, sexu s klukama. Jo tam je tečka. S klukama v kapele to šlo z kopce a všem bylo jasné, že při tomto tempu dlouho nemohou udržet kvalitu (music, poezie, GC, chlast) celého konceptu (nemluvě o kvalitě rodinných životů) a tak povolají jediného abstinenta, kterého znají…prof. Antonína Dvořáka z Velvar. Ten se stává jednak textařem a druhak uměleckým vedoucím souboru. Názorové rozkoly mezi členy (lehce již nastíněno v tomto příspěvku ) se novým koštětem i ubráním plynu a četnosti zkoušek dostávají do rozumných mezí a členové se zase nazývají bratry.

JAZZ CAFÉ
Skupina si v novém věku (rozuměj zase spolu chodíme pít, ale jinam) velice oblíbila útulný prostor, skrytý v nádherné uličce. Vybavení baru v podobě exotických rumů, absinthu s obsahem thujonu a příjemné obsluhy vedlo k uskutečnění originálního konceptuálního pořadu Geoťapíky 2014. Performeři před čtyřicítkou fans učinkovali neuvěřitelných 8 hodin v kuse. Během celého večero/rána docházelo i k jedinečné interakci s fanoušky (SNÍDANĚ U TYFANYHO, ŠEMÍKŮV TANEČEK) i náhodnými návštěvníky (NEVYŽÁDANÉ KÉRKY). Ve velmi pěkný happening se nad ránem vyloupla návštěva děvčat, jež se k TyFanymu (jak tento rozkošný prostor nazývají) v podroušeném stavu dostavila a nechala si pustit jakýsi popík ku příležitosti rozlučky se svobodou jedné z nich. Kapela velmi rychle zareagovala a zpříjemnila hodinku originální rytmickou fúzí do reprodukované hudby. Tato akce, při které jsme nasrali nevěstu, její kamarádky i samotného Tyfanyho byla pojmenována BUBNOVÁNÍ S NEVĚSTAMI.

A NYNÍ?
Po úspěchu s Geoťapíky 2014 se skupina několik následujících zkoušek věnuje harmonogramu nadcházejících činností...a momentálně maká na dlouho odkládaném wigu. Ta část, která má hudební sluch, se umělecky angažuje ve spřízněném Karel Gott revival band a poeticky laděném Hovnan Vodkanič Project, aby se neuzoufali nad několikaměsíční hudební nečinností. Do hruba již rýsují i hru se zpěvy, která by měla být velectěnému publičenstvu představena z jara roku 2015.

Od Ryb zasílá Jan Mudla


Hard core Hovnadiv:
Doc. Ludovít Krytowski, CSc. - ovladatel Urwiga i kláves, grafik, textař a básník
MUDr. Michael Sucharkovský, Ph.D. - vůdce xylofonu, cajonu, frístajlista
Mons. Jan Mudla - pastýř HND, kytarista, spisovatel, výtvarník, sprosťák
Prof. Antonín Dvořák z Velvar - umělecký vedoucí, textař, řidič, abstinent
Občasní členové:
Galán Martén - jednatel skupiny, kytarista, hráč na kazoo
Ing. Kubrt - kytarista, nositel topinek
Lou Sós - kytarista, hráč na rumbakoule, spáč

Přiložené obrázky

  • -2



Březen 2024

P Ú S Č P S N
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 29 3031

Poslední komentáře

Reklama