Přejít na obsah


Fotka

GARMIN Vista Cx a výškoměr


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
12 odpovědí na toto téma

#1 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30 563 příspěvků(y)

Publikováno 18 červenec 2006 - 9:42

Ahoj, mám Vistu Cx a po pár tůrách jsem si všimnul že asi dost dobře nechápu zobrazení polí u výškoměru. Není mi jasné zobrazení pole Celkový výstup. Měl jsem za to že toto pole by mělo zobrazit rozdíl mezi nejmenší a největší nadm. výškou, tzn. kolik jsem celkem vystoupal do kopce. Nicméně pokud vyjdu příkladně z 600m a vystoupám do 1400m tak maximální výstup není 800m ale daleko méně, někde kolem 400 - toto je pouze příklad, přesné hodnoty si nepamatuji ale tak nějak to odpovídá. Nevím jestli jsem špatně pochopil funkci tohoto pole a nebo je chyba někde jinde. Za případné objasnění předem díky.


  • 0

#2 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30 563 příspěvků(y)

Publikováno 18 červenec 2006 - 9:53

Základ je dobře zkalibrovaný výškoměr na začátku, protože standartně se kalibruje za běhu a pokud na začátku to bylo špatně, tak se tou automatickou kalibrací výsledek zkresluje. Dále pokud budu jezdit neustále nahoru a dolů jako po sinusoidě, tak nastoupaná výška je součet všech stoupání na celé trase, započítá se do toho i případná změna tlaku při náhlé změně počasí, položení gps na zem a zase zvednutí apod.
  • 0

#3 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30 563 příspěvků(y)

Publikováno 18 červenec 2006 - 12:29

Ahoj, mám Vistu Cx a po pár tůrách jsem si všimnul že asi dost dobře nechápu zobrazení polí u výškoměru. Není mi jasné zobrazení pole Celkový výstup. Měl jsem za to že toto pole by mělo zobrazit rozdíl mezi nejmenší a největší nadm. výškou, tzn. kolik jsem celkem vystoupal do kopce. Nicméně pokud vyjdu příkladně z 600m a vystoupám do 1400m tak maximální výstup není 800m ale daleko méně, někde kolem 400 - toto je pouze příklad, přesné hodnoty si nepamatuji ale tak nějak to odpovídá. Nevím jestli jsem špatně pochopil funkci tohoto pole a nebo je chyba někde jinde. Za případné objasnění předem díky.

mam stejny problem a taky nevim co s tim...
  • 0

#4 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30 563 příspěvků(y)

Publikováno 18 červenec 2006 - 10:17

Základ je dobře zkalibrovaný výškoměr na začátku, protože standartně se kalibruje za běhu a pokud na začátku to bylo špatně, tak se tou automatickou kalibrací výsledek zkresluje.
Dále pokud budu jezdit neustále nahoru a dolů jako po sinusoidě, tak nastoupaná výška je součet všech stoupání na celé trase, započítá se do toho i případná změna tlaku při náhlé změně počasí, položení gps na zem a zase zvednutí apod.

Výškoměr nekalibruju za chodu, alespoň v těchto případech, kdy jsem si toho všimnul jsem to nedělal a pokud by to bylo jak píšeš, tak by to bylo spíš opačně, že by ten maximální výstup byl větší než skutečný. Ten rozdíl se mi zdá být dosti velký je to téměř polovina toho co jsem skutečně nastoupal, proto jsem se ptal jestli jsem třeba špatně nepochopil funkci tohoto pole nebo jestli nemám někde chybu v nastavení.
  • 0

#5 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30 563 příspěvků(y)

Publikováno 18 červenec 2006 - 15:51

A jak je nastavena v gps kalibrace? Já mám autokalibraci zapnutou a mod proměnná výška. když vyjdu z domu, zkalibruji na známou výšku. Většinou by to mělo ukazovat nastoupanou výšku větší nebo rovnu rozdílu výšek, menší snad jen když se mění počasí a stoupá tlak, v tom případě by to mohlo teoreticky výšku trochu ubrat, ale pokud je autokalibrace on, tak může taky dělat paseku špatný signál, podle kterého se pak autokalibruje.
  • 0

#6 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30 563 příspěvků(y)

Publikováno 18 červenec 2006 - 16:00

A jak je nastavena v gps kalibrace? Já mám autokalibraci zapnutou a mod proměnná výška. když vyjdu z domu, zkalibruji na známou výšku. Většinou by to mělo ukazovat nastoupanou výšku větší nebo rovnu rozdílu výšek, menší snad jen když se mění počasí a stoupá tlak, v tom případě by to mohlo teoreticky výšku trochu ubrat, ale pokud je autokalibrace on, tak může taky dělat paseku špatný signál, podle kterého se pak autokalibruje.

No tak abych se přiznal, tak z hlavy nevím a musím se mrknout na nastavení....vím že jsem se na to díval když jsem GPSku koupil a pravděpodobně i něco přestavoval ale nenapadlo mě, se na to mrknout nyní. Každopádně hned doma na to juknu a možná v tom bude i ten problém...Díky za radu a jak to zkontroluju, tak sem hodím jak to mám nastaveno.
  • 0

#7 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30 563 příspěvků(y)

Publikováno 19 červenec 2006 - 10:11

A jak je nastavena v gps kalibrace? Já mám autokalibraci zapnutou a mod proměnná výška. když vyjdu z domu, zkalibruji na známou výšku. Většinou by to mělo ukazovat nastoupanou výšku větší nebo rovnu rozdílu výšek, menší snad jen když se mění počasí a stoupá tlak, v tom případě by to mohlo teoreticky výšku trochu ubrat, ale pokud je autokalibrace on, tak může taky dělat paseku špatný signál, podle kterého se pak autokalibruje.

Takže jsem na to doma mrknul a mám nastaveno Aut. kalibrace vypnuta a proměnná výška.
Když jsem nad tím zapřemýšlel tak ale problém asi bude pouze v tom daném poli "Celkový výstup", protože když si vlastně projedu graf celé trasy tak vše je OK, pouze to pole Celkový výstup neodpovídalo tomu co jsem nastoupal. Jako příklad - šel Jsem na Kralický Sněžník kde jsem vycházel ze Starého Města pod Sněžníkem (někde kolem 530 m) a vrchol má 1424m, takže rozdíl necelých 900m ale celkový výstup nebyl ani 500m (přesně si to už nepamatuju) - to jsem šel jednoduše řečeno pouze do kopce a pak z kopce . Každopádně když jsem kouknul na profil trasy tak byl tak jak měl. Nevím jestli je problém ve špatném pojmenování toho pole nebo nějaký špatný přepočet (chyba FW) nebo to prostě nechápu...
  • 0

#8 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30 563 příspěvků(y)

Publikováno 19 červenec 2006 - 8:20

Co se týče barometrického výškoměru u modelů vista tak fungují dost dobře. Vám VIstuC a nechávám zapnutou autokalibraci . Výpočet výšky z polohy pomocí satelitů má přesnost cca 20 metrů ale odchylka je víceméně stále stejná, barometrický výškoměr je přesnější, ale zase na něj má vliv změna atmosférického tlaku. Autokalibrací se dosáhe toho, že přesnost se ustálí na nějakých +-5-10 m. ( kombinuje oba styly měření výšky) Samozřejmě nastavit výšku podle nějakého referenčního bodu vše jenom zpřesní.
  • 0

#9 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30 563 příspěvků(y)

Publikováno 19 červenec 2006 - 11:07

nezbývá než to zkusit ještě jednou pro jistotu se zapnutou autokalibrací pro případ změny počasí, zkalibrovat na začátku cesty na známou výšku, pak se vrátit zpět na stejné místo (auto, nádraží apod.) Celkové stoupání a klesání by mělo být přibližně stejné. Snažil bych se mít po celou dobu co nejlepší příjem, v horní kapse batohu, na ramenním popruhu apod. Pokud se to bude opakovat, tak to tipuji na chybu ve FW, předpokládám, že je tam poslední verze.
  • 0

#10 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30 563 příspěvků(y)

Publikováno 19 červenec 2006 - 11:32

nezbývá než to zkusit ještě jednou pro jistotu se zapnutou autokalibrací pro případ změny počasí, zkalibrovat na začátku cesty na známou výšku, pak se vrátit zpět na stejné místo (auto, nádraží apod.) Celkové stoupání a klesání by mělo být přibližně stejné. Snažil bych se mít po celou dobu co nejlepší příjem, v horní kapse batohu, na ramenním popruhu apod. Pokud se to bude opakovat, tak to tipuji na chybu ve FW, předpokládám, že je tam poslední verze.

FW jsem měl 2.30 a přehrával jsem ho v sobotu na 2.50 ale ty trasy jsem šel ještě s 2.30. Ještě jsem neměl možnost s nový FW nikam vyrazit takže možná bude problém odstraněn, ale u pokecu k verzi 2.40 a 2.50 jsem tam nenašel nic , co by s tím mělo souvislost...uvidím a zkusím ještě hodit mail na garmin.cz.
Každopádně díky moc za příspěvky a jestli se mi to podáří nějak objasnit, tak to sem hodím alespoň pro informaci ostatním.
  • 0

#11 Anonymous

Anonymous

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 30 563 příspěvků(y)

Publikováno 26 červenec 2006 - 0:10

Takže jsem vyzkoušel GPSku s novým FW a zdá se že problém je odstraněn, Pravda, zkoušel jsem to pouze na chatě asi na 100 metrech výstupu ale celkový výstup odpovídal přesně rozdílu nejmenší a největší nadmořské výšky. V sobotu jedu na dovoenou do Malé Fatry, takže to vyzkouším se vším všudy.
  • 0

#12 ivos22

ivos22

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 1 příspěvků(y)

Publikováno 21 leden 2008 - 15:15

Ahoj, Tak mám úplně stejný problém s novou VISTA HCX, FW 2.50. Vyzkoušel jsem nastavení, tak jak bylo uvedeno výše, ale žádný pozitivní výsledek. Nemáte někdo tip co s tím? Dík Ivoš
  • 0

#13 cenda.mj

cenda.mj

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 2 příspěvků(y)

Publikováno 01 únor 2014 - 13:35

Dobrý den mám také stejný problém u eTrex30. Prosím Vás, zaty léta se to u Vás nějak změnilo k lopšímu? Pokud ano, čím?

Díky moc.Cenda


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama

Naše nabídka