Přejít na obsah


Fotka

České školství - zásahy státu do kompetence rodičů při výchově dětí


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
51 odpovědí na toto téma

#21 evidlo

evidlo

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 420 příspěvků(y)

Publikováno 13 únor 2014 - 11:54

Hm, tak já si tenhle týden s juniorkou popovídala o zeměpisu, protože jsem se divila, proč dva dny připravuje prezentaci o Maďarsku vhodnou spíš na střední školu. Dočkala jsem se odpovědi, že výuka u nich probíhá tak, že každý dostane jeden stát, přinese prezentaci na flashce, ta se promítne a učitel jen doplní.....tak trochu váhám, jestli základní výklad má být od spolužáků nebo od učitele...

Nechodí juniorka n gymnázium ve Strakonicích? Moje juniorka tam chodila před pár lety, a přesně takto tam zeměpis probíhal :D


  • 0

#22 Trhac

Trhac

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 841 příspěvků(y)

Publikováno 13 únor 2014 - 12:01

Já tu tvorbu těhle slavných prezentací vidím doma. Strýček Google + tetička Wikipedie, CTRL+C, CTRL+V a hotovo. Pokud má pitomek záchvat pečlivosti, vloží tam i obrázky. Na to musejí být ti naši učitelé vysokoškolsky vzdělaní? Jedině náboženství je výjimkou, tam chce učitel referáty psané rukou a bez frází dohledatelných Googlem…


  • 0

RACCOON TEAM
Věk je uveden kačerský, život před nálezem první keše neplatí…


#23 dejwy

dejwy

    dejwy

  • Members
  • PipPipPip
  • 336 příspěvků(y)

Publikováno 13 únor 2014 - 12:16

Ahoj,

no nevim. Asi budu se svým názorem trochu jinde. Podle mne hodinka těláku (pohybu) navíc neuškodí nikomu. Spojení s kluby mi přijde moc za hranou. Že to odstraní obezitu je - selským rozumem vzato - jasná blbost.

 

Ačkoliv jsem sám jsem tělocvik zrovna dvakrát nemusel (hlavně běhy 3km na čas pod.), ale když na to kouknu, tak po škole jsme byli skoro pořád venku, furt někde lítali, jezdili na kole, hráli nějaké hry, (pokud bylo hnusně, tak jsme pochopitelně byli doma) apod. Dnes díky rozvoji IT je více dětí co tráví čas na židli i po skončení školních hodin a ani se neprotáhnou při běžných venkovních aktivitách.

Pochopitelně na to má vliv rychlejší a uspěchanější životní styl, násobně větší automob. provoz (za nás jsme si na ulici v klídku hráli, dnes děti na ulici pustit nemůžu - musí se najít plácek oficiální (to chce opět peníze) nebo místo někde dál od domova, kde nehrozí nebezpečí), vliv má rozvoj herní a obecně IT techniky zmíněný výše atd.

 

Nic není černobílé.

 

Za mne je hodinka TV pojatá rozumně a nikoliv výkonostně (neb to spoustu děcek odrazuje) fajn, jsem pro. Zdůvodnění ministra kulhá na obě nohy, ale tak už to u těhle chlápků bývá.


Tento příspěvek byl upraven od dejwy: 13 únor 2014 - 12:17

  • 6

#24 mh.mail

mh.mail

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 844 příspěvků(y)

Publikováno 13 únor 2014 - 12:20

Já tu tvorbu těhle slavných prezentací vidím doma. Strýček Google + tetička Wikipedie, CTRL+C, CTRL+V a hotovo. Pokud má pitomek záchvat pečlivosti, vloží tam i obrázky.

 

Zrovna včera dělala dcera (6. třída ZŠ) v PowerPointu prezentaci do přírodopisu o mlžích. Našla si to na wikipedii, nakopírovala texty a dokonce přidala i obrázky. A pak jsem nastoupil já a donutil jsem ji ty překopírované texty předělat vlastními slovy. Je pravda, že byla z výsledku nadšená, což je aspoň pozitivní. Ale musel jsem jí hodně pomáhat. A říkala, že ostatní děti to tam nakopírují slovo od slova.

Jinak si myslím, že samotná snaha nechat děti dělat prezentace nemusí být až tak špatná. Musí tam ale být důraz na to, aby si nalezené texty analyzovaly a přetvořily a ne jen slepě zkopírovaly. To má podle mě smysl. Bohužel se obávám, že jedničku dostanou všichni, i ti, kteří to jenom zkopírují. Možná, že v té 6. třídě to ještě až tak nemusí vadit, všechno je potřeba se nejprve naučit, ale ve vyšších ročnících, neřku-li na střední škole už by to procházet nemělo.


  • 6

„Kdo podvádí, ochuzuje jenom sám sebe.“
http://gc.i-mh.net/ | gc@i-mh.net


#25 Bubušáci

Bubušáci

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 6 příspěvků(y)

Publikováno 13 únor 2014 - 12:21

Nějak mi to nedá, nenapsat pohled trochu z jiné stránky. Hodina tělocviku navíc = vyhozené prachy. Aspoň na většině středních škol. Spousta žáků odmítá cvičit. Převažující důvod je, že nejsou zvyklí na žádný pohyb již z rodiny. Jen koukněte na hřiště na sídlištích. Bývají dost prázdná, pominu-li maminky s caparty v kočárcích. Z mého pohledu je základní problém v rodině a způsobu trávení času s dětmi. Když to zlehčím,  je jednodušší vybrat si na sobotní odpoledne nákupní centrum než les. Obdivuji kolegy tělocvikáře. Ač si to veřejnost neuvědomuje, jsou jednou nohou před soudem v podstatě neustále. Stačí jeden hloupý úraz (byť vyplývající z nešikovnosti dítěte, nebo převážně z neuposlechnutí pokynů učitele) a pak záleží na rodičích, jak se zachovají. A věřte mi, jednání s rodiči není nikterak jednoduché, dnes mezi většinou z nich nějak převažuje názor, že tělocvikář musí zabránit každému úrazu. Nejsem tělocvikář, ale mám-li jít suplovat tělocvik, rozhodně nejdu se žáky na hřiště nebo do tělocvičny, ale raději jim pustím nějaký film (třeba do češtiny či dějepisu). Nechci si vzít na triko, že jako neaprobovaný tělocvikář skončím před soudem kvůli něčí zlomené ruce či noze.


  • 5

#26 Smrk

Smrk

    proti proudu

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 547 příspěvků(y)

Publikováno 13 únor 2014 - 12:22

Asi se hodně odvíjí, jak už napsal Frettie, od toho, kdo jde na pedák. Není to jen dneska, bylo to už za našich dob: cca z pěti lidí po gymplu  na pedák jeden šel opravdu proto, že chtěl učit a patřil k nejlepším ve třídě. Ostatní naopak patřili k nejslabším a moc dobře věděli, že jinou školu by těžko zvládli.

 

...

Já mám náhodou taky vystudovaný peďák. Jen suchá čísla na tu jednoduchost: přijímačky na obor čeština - dějepis nás dělalo 247, vzali 25, dostudovali jsme 3.


  • 2

#27 h0--

h0--

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 079 příspěvků(y)

Publikováno 13 únor 2014 - 18:14

Tak ono taky, kdo vám půjde učit za těch pár korun... Jen srdcaři a pak ti, kterejm nic jinýho nezbejvá.


  • 0

garmin 60CSx | galaxy nexus + locus pro | lumia 640 + geocaching pro

astrolux S1 | convoy S2+ | 2x aurora ak-p7

norco search a.105 '16 | mibo mastr '12 | #fialka '9x

 

http://openstreetmap.cz/


#28 petulinka1

petulinka1

    Advanced Member

  • Moderators
  • 4 035 příspěvků(y)

Publikováno 13 únor 2014 - 18:47

Ja vam to reknu ze svyho pohledu:

Kdyz decka nevedi v devitce, kam na skolu, tak dostanou na vyber dve veci: zdravku nebo pajdak (obcas vlezou na hnojarnu). Ze prej se tam nemusej ucit/neni tam matika, blablabla... Ja sla na zdravku z gymplu, protoze jsem to chtela (a porad chci) delat, ale kdyz se nas ptali, proc jsme sli na zdravku, tak 25 lidi z 30 odpovedelo, ze jenom kvuli tomu, ze tam neni matika a nemusej se ucit. Pak to bohuzel zalostne dopadalo na praxich a maturitu (statni, byli jsme prvni stace), ktera byla z myho pohledu fraska, neudelala PULKA tridy. A jestli ty samy lidi jdou na pajdak... To snad radsi ani nechci vedet, kdo bude jednou ucit moje deti, az  je budu mit. Chudaci dobri ucitele, ktery komunisti nepustili studovat, a ktery maj 40let zkusenosti, najednou musej skoncit. (neco podobnyho bylo ve zdravotnictvi, kdyz ty inteligenti vymysleli zdravotnickyho asistenta). To mi normalni teda neprijde. Neco je tu spatne...

 

K telocviku: na gymplu (byla jsem na osmiletym, nez jsem presla na zdravku) jsme meli tri hodiny telaku taky. A nikdo s tim problem nemel. Ucitelky celkem fajn. Nijak to nehrotily. Obezitu to rozhodne nesnizi, to je fakt volovina nejvetsiho kalibru. To spis at nekdo vymysli program, aby ty decka fakt vylezly ven a nesedely doma u kompa jak ja :D I kdyz je fakt, ze ja mam kus svy postavy taky zdedenej. A z obou stran. Ale taky to chce nejakou aktivitu od rodicu - kdyz necham trilety decko sedet u kompa nebo bedny, protoze "je prece hodnej", tak ho to ucim uz od malinka a vytvarim mu zavislost. Ta mu zustane. Dostante ho pak ven. Naucte ho slusnymu chovani, najdete mu kamarady, co ho vytahnou ven. Dneska "ven" dost casto znamena "do hospody" nebo "jdeme k Frantovi na LANku". 

 

Nerikam, ze kdo je tlustej, tak si za to muze sam. Ale kdyz si vezmu, ze treba za lecbu rakoviny plic u kuraku platej stejne tak jako za rakovinu u cloveka, co v zivote nemel cigaro v puse... Nezlobte se na me, ale pokud si nekdo vedome poskozuje zdravi, tak at si tu peci sakra zaplati. Jestlize kurak dostane rakovinu plic, tak si za ni zaplati. Za zlomenou nohu at plati pojistovna. Ale za raka si muze sam.

 

K prezentacim: U nas to tak byl taky, ale jen OBCAS. Paklize ucitel nechava deti aby delaly jeho praci, tak by ucit nemel. At si tahne, kam chce, ale skolstvi at opusti. I kdyz, skolnika nebo uklizecku ve skole vlastne delat muze :D Nejhorsi ovsem je, ze ty decka pak nauci jednomu nesvaru - budou si myslet, ze co je na internetu, je verejny a muzou si to pouzivat dle libosti. Vidim to ted u nas ve skole, kdyz holky resej bakalarky - najednou se divej, ez ten text nemuzou proste opsat doslova. Ze musej uvizt autora. Ze to ma nejaky pravidla, to citovani! Ze wikipedie NENI duveryhodnej zdroj. A tohle se dozvidaj az na vysoky?? Opet je tu neco spatne... 

 

Mne se tohle proste nelibi, jak to je. Nelibi se mi to, jaky cesky skolstvi vychovava deti - delej si co chces, zodpovidaj za tebe rodice (kterejm je to jedno, hlavne ze kluk celej den neotravuje - nerikam, ze jsou takovy vsichni!), my to resit nebudem. Ta vase holka je ve 13 tehotna? No tak to si ji mate lip hlidat a vychovavat! Hlavne ruce pryc... 

 

PS: to, co napsal Smrk, je podobnej pripad, jako u nas :( Je to smutny. Zdravotnictvi a skolstvi a leze tam co.. lidi, ktery NEVEDI, co budou delat a jdou na skolu jenom proto, ze SE NEMUSEJ UCIT. Achjo :(

 

EDIT: VIm, ze Smrk mluvi nejspis o vysoky, ale i na tech strednich (hlavne) to je zalostny. Tam to totiz zacina...


  • 1

#29 zvedavkanocni

zvedavkanocni

    recesistka

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 857 příspěvků(y)

Publikováno 13 únor 2014 - 19:12

Jo, drive to bejvalo lepsi. Skolni jidelny proti obezite ucinne bojovaly hrachovou kasi, remo platkem, ryzovym nakypem a podobnymi skvosty, ktere se od vydejniho okenka nosily rovnou do toho kde se vraci nadobi. A zadny vyber nebyl, uvarili jedno jidlo a hotovo. Nebylo z ceho tloustnout.

Pokud se nepletu, jsme přibližně, ne-li úplně, stejný ročník. U nás ve školní jídelně bývala 2-3 jídla na výběr a mám pocit, že byla rozhodně vyváženější a vhodnější než to, co mívá ve škole dcera. O normách stravování a potravinách radši ani nemluvím.


  • 1

#30 Bubušáci

Bubušáci

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 6 příspěvků(y)

Publikováno 13 únor 2014 - 20:01


Mne se tohle proste nelibi, jak to je. Nelibi se mi to, jaky cesky skolstvi vychovava deti - delej si co chces, zodpovidaj za tebe rodice (kterejm je to jedno, hlavne ze kluk celej den neotravuje - nerikam, ze jsou takovy vsichni!), my to resit nebudem. Ta vase holka je ve 13 tehotna? No tak to si ji mate lip hlidat a vychovavat! Hlavne ruce pryc... 

 

 

Jediné, co mě napadá, jestli nemyslíš, že v prvé řadě by měla vychovávat rodina... :rolleyes:

 

Dvě typické zkušenosti:

1) maminka přijde na třídní schůzky a pomalu brečí, co má s tím svým dítkem, kterému je šestnáct dělat, že prý je doma sprostý, nepořádný a nechce nic dělat, jen sedí u pc (zpravidla odpovídáme, že jich ve třídě míváme třicet a v kolektivu se někteří chovají i hůř);

2) jiný typ maminky je schopen učiteli vynadat, že jeho dítěti nechal přepracovat prezentaci, protože přece tatínek ji stáhl z netu :) .

 

A dalo by se pokračovat...fakt mě baví učit, tolik srandy se dá zažít málokde ;) .


Tento příspěvek byl upraven od Bubušáci: 13 únor 2014 - 20:06

  • 2

#31 petulinka1

petulinka1

    Advanced Member

  • Moderators
  • 4 035 příspěvků(y)

Publikováno 13 únor 2014 - 20:07

Jediné, co mě napadá, jestli nemyslíš, že v prvé řadě by měla vychovávat rodina... :rolleyes:

Jo, to by mela. Ale kdyz vidim, co s tema deckama nadela internet.. Jak jsou pak sprosty a myslej, jak jim nikdo nemuze nic udelat.. Fuj... Nerikam, ez jsou takovy vsechny... Ale ty dva typy maminek, tys trefil - presne ty me dokazou vytocit nejvic. Ale nejvic me dostala jedna "maminka" na detskym - 2,5letej klucina zbastil magnet, tak byli ve spitale na sledovani.. Ona se desne divila, jak je to mozny, ze ho sned?? Doktorka ji vysvetlovala, ze to proste musi vsechno schovat, ze ted bude takovy veci zkouset furt... Maminka z toho byla uplne hin. A pak koukam, a to 2,5 lety decko nevedelo, co je to nocnik a porad jeli jenom v plinkach... A nejvic me dostala v okamziku, kdy toho 2,5 letyho kluka vzala a nacpala do kocaru. Ne do golface nebo neceho podobnyho sedaciho. Ale do normalniho vajicka. To decko se tam sotva veslo... 


  • 0

#32 Jacka

Jacka

    Zlobení je dovoleno :D

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 564 příspěvků(y)

Publikováno 13 únor 2014 - 20:09

A dalo by se pokračovat...fakt mě baví učit, tolik srandy se dá zažít málokde ;) .

Týýýýjo... ještě že nejsem učitelka... bych ty fakany asi postřílela... a ty rodiče taky, a pak by mě strčili do kriminálu a byl by konec pohádky :D :D :D.

Ne, vážně - dobré učitele považuju téměř za světce a nesmírně si jich vážím, škoda, že je jich jako šafránu. Já bych na takovouhle práci fakt nervy neměla. Škoda, že to je práce, kterou opravdu nemůže dělat každej, a přitom to dělá povětšinou "kdovíkdo".


  • 4

#33 Bubušáci

Bubušáci

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 6 příspěvků(y)

Publikováno 13 únor 2014 - 20:10

To víš, osobní zkušenost, občas seminárky vracím, protože tam jsou chyby. :D 


  • 0

#34 bella-donna

bella-donna

    z ZZ9 Plural Z Alpha

  • Members
  • PipPipPip
  • 437 příspěvků(y)

Publikováno 13 únor 2014 - 20:13

Mám svoji práci ráda i když:

  • si většina lidí myslí, že nic neděláme, odučíme jen pár hodin a máme 2 měsíce dovolené

  • se musím po večerech věnovat tvorbě digitálních učebních materiálů a následnému papírování, abychom dostali počítače a interaktivky

  • na mě občas řvou absolventi zvláštních škol, opilí či zfetovaní rodiče

  • mě občas dítě okrade

  • musím jednat s policií, OSPODem a soudy

  • mám problémy pohladit dítě, protože vím, že je zavšivené a špinavé

  • občas podstrkuju dětem svačiny nebo oblečení

  • vyplňuju nekonečné množství lejster a děsím se, co zase vymyslí nový ministr

  • vím, že se snaží rodiče dělat pojistné podvody a tvrdí, že se zranění dítěte stalo při mé hodině

  • se setkávám a jednám s lidmi, kteří okatě dávají najevo, jak se v jejich prostředí pohrdá ženskou

  • mě seřve chlap v bazénu, že kluk, se kterým jsem na plaveckém výcviku, čurá do sprchy

a tak bych mohla pokračovat...

Jsem učitelka. Nestydím se za to.


  • 9

#35 Bubušáci

Bubušáci

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 6 příspěvků(y)

Publikováno 13 únor 2014 - 20:21


Jsem učitelka. Nestydím se za to.

Taky se hrdě hlásím. Ale koukám, že jsi asi na základce, tudíž trochu jiné problémy než u nás, ale spíše v detailech.

 

Poslední, co mě před pár lety ve školství při jednání s rodiči překvapilo, když jsem jim telefonicky oznamovala, že mám podezření (bohužel prý na jinou formulaci nemám nárok, nechci-li být popotahována), že jejich dítě kouří marihuanu. A odpověď rodičů? Jo, pěstuje si ji na zahradě. :) Od té doby se nedivím už ničemu. I když spíše věřím tomu, že na zahradě pěstoval mnohem méně kvalitní materiál, než kterým bylo cítit jeho oblečení.


  • 0

#36 frettie

frettie

    Frettie

  • Members
  • PipPipPip
  • 560 příspěvků(y)

Publikováno 13 únor 2014 - 21:05

Řekla bych, že to jen učitelema nebude, i když samozřejmě taky, ale že chyba je někde v samotným systému - viz příspěvek kolegy Trhače.

Nebude to zdaleka jen učitelama - to určitě ne. Bude to převážně přístupem těch dětí a hlavně jejích rodičů. Když vidím, že někteří moji kamarádi či spolužáci mají děti a vím, jak se chovali či chovají, tak mě dost děsí to, co z těch dětí vyroste. Zrovna včera jsem viděl jednu slečnu, kterou jsem lehce znal (s její pověstí ji znalo pomalu celý město), jak se vláčí s kočárkem - bohužel teď její činnost je pouze o tom, jak s tím kočárem chodí sem a tam. Naštěstí jen tohle, doufám, že to dítě někdy z toho kočárku vyndá. A že se bude snažit se chovat lépe než dřív.

 

Asi se hodně odvíjí, jak už napsal Frettie, od toho, kdo jde na pedák. Není to jen dneska, bylo to už za našich dob: cca z pěti lidí po gymplu  na pedák jeden šel opravdu proto, že chtěl učit a patřil k nejlepším ve třídě. Ostatní naopak patřili k nejslabším a moc dobře věděli, že jinou školu by těžko zvládli.

 

Mám pocit, že se u nás v kdečem hasí následky a neřeší se příčiny - místo obezity by bylo třeba začít s přiměřeným stravováním. Děti se někdy vyhýbají nezdravým věcem i podvědomě - jenže my dospělí jim instinkty potlačíme a vybudujeme místo toho špatné návyky. Když snahu rodičů kazí školní jídelna, je to podivné.

Přesně, přesně! Jedna kamarádka, co má za sebou pajdák a nějakejch dvanáct let učí (první stupeň), chtěla být od malička učitelkou, tak si to nakonec vystudovala. Velmi ráda a velmi často říká, že ne každé dítě musí mít vysokou školu - což je sakra pravda. Pak to může dlopadnout, že ti, kteří budou prostě nějakou tu vejšku chtít, tak půjdou třeba na pajdák a pak budou učit s odporem a nebo budou dělat něco úplně jinýho, na co tu školu fakt nepotřebují. Nebo půjdou na ekonomku a pak budou hledat práci stejně dlouho jako spousta mých bývalých spolužáků, co z ekonomky neutekli (jako já, byl jsem na ekonomický informatice).

Já si školu dodělávám jako koníčka dálkově (v naprosto jiným, než IT oboru).

 

¨To jsou dnešní učitelé.Když vidím "paní učitelky" co nedokážou pozdravit sousedy co by jim mohli dělat rodiče a to nemluvím o jejich dětech,jak takové "dámy" mohou vychovávat děti????? Dnešní školství je dovedeno do absurdna,dnes se nerodí žádný blbý děti,dnes snad nikdo nepropadá,všichni studují. A kdo bude dělat????

No, jako zas tak strašný to nebude, spousta učitelů je počád v pohodě, mají snahu to udělat tak, jak to je správně. Jen bohužel rodiče to někdy komplikují.

 

Zrovna včera dělala dcera (6. třída ZŠ) v PowerPointu prezentaci do přírodopisu o mlžích. Našla si to na wikipedii, nakopírovala texty a dokonce přidala i obrázky. A pak jsem nastoupil já a donutil jsem ji ty překopírované texty předělat vlastními slovy. Je pravda, že byla z výsledku nadšená, což je aspoň pozitivní. Ale musel jsem jí hodně pomáhat. A říkala, že ostatní děti to tam nakopírují slovo od slova.

Jinak si myslím, že samotná snaha nechat děti dělat prezentace nemusí být až tak špatná. Musí tam ale být důraz na to, aby si nalezené texty analyzovaly a přetvořily a ne jen slepě zkopírovaly. To má podle mě smysl. Bohužel se obávám, že jedničku dostanou všichni, i ti, kteří to jenom zkopírují. Možná, že v té 6. třídě to ještě až tak nemusí vadit, všechno je potřeba se nejprve naučit, ale ve vyšších ročnících, neřku-li na střední škole už by to procházet nemělo.

Jo, to jsem viděl ročníkovku z nejmenovaný střední /poslední ročník, shodou okolností střední pajdák/. Každá kapitolka měla jiný formátování, poněvač ty místa, odkud to kopíroval měly jiný formátování. I tohle mu prošlo.

A ono to samozřejmě z Wiki zkopírovat slovo od slova jde (ale je potřeba zachovat licenci a uvést zdroj). Ale rozhodně je pro ty děti lepší si to zpracovat a vytvořit si vlastní text.

 

Já mám náhodou taky vystudovaný peďák. Jen suchá čísla na tu jednoduchost: přijímačky na obor čeština - dějepis nás dělalo 247, vzali 25, dostudovali jsme 3.

Ale není to v posledních pár letech, ne?

A máš zhruba přehled, co dělají/dělali ti, kteří nedokončili (těch 22)?


  • 0
:)

#37 Smrk

Smrk

    proti proudu

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 547 příspěvků(y)

Publikováno 13 únor 2014 - 22:21

...

 

Ale není to v posledních pár letech, ne?

A máš zhruba přehled, co dělají/dělali ti, kteří nedokončili (těch 22)?

 

Zase tak dávno to není, promoval jsem v roce 2008. Učil jsem už při studiu, celkem jsem ve škole strávil pět let. Praštil jsem s tím v roce 2010, když už jsme s manželkou chtěli pořádně bydlet a ne si pořád pronajímat jednu cimru se záchodem na chodbě. Co dělají ti ostatní u všech nevím. Jedna je ženou v domácnosti, další obchodním zástupcem farmaceutické firmy. Z kluků má má jeden půjčovnu stavebních strojů, druhý zmizel kdesi v cizině, třetí pracuje jako ředitel okresního muzea. O zbytku netuším, většinu vyhodili už v prvním nebo druhém ročníku.


  • 2

#38 lemrousek

lemrousek

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 77 příspěvků(y)

Publikováno 15 únor 2014 - 20:50

my jsme 3 hodiny tělocviku týdně měli, což nebyl problém – problém bylo to, JAK ty hodiny vypadaly:(( pokud učitel honí žáky, aby běhali a sám jede na kole nebo na babetě, tak se nemůže divit, že to nikoho nebaví.
Na střední jsme měli na tělocvik takovýho prdlouše a ten nám třeba dovolil dělat kotrmelce na zasněžený zahradě a najednou "cvičili" všichni s radostí:)

ale taky si myslim, že by víc pomohlo odstranit koblihy z bufetů. Však se dá prodávat třeba pečivo s ředvičkovou pomazánkou...

Pár učitelů znám a je to jako všude – někteří jsou zapálený, aktivní, jiní jsou ignorantský, vyčůraný. Znám třeba holku, která mi s hrůzou v očích říkala, že nedostali ve škole volno na státní svátek. Dost jsem se divila! ale pak z ní vylezlo, že na státní svátek samozřejmě volno dostali, ale ona PŘEDPOKLÁDALA, že k tomu dostanou nejmíň dva dny ředitelskýho volna a ty "hajzlové" jim ho nedali – to o čemsi svědčí. a nebo znám učitelku, která se diví, že otěhotněla, když NEpoužívala žádnou antikoncepci. a to si pak v duchu řikám "doufám, že něco takovýho nebude učit moje děti!"
Ale doma bych děti neučila ani náhodou. Přece jenom škola není jenom souhrn znalostí, ale taky prostředí se stejně starejma dětma, výuka sociálních dovedností, cizí autority...

pokud bych měla měnit školní osnovy, spíš bych přidala nějakou hodinu finanční gramotnosti, kde by se učilo, že se nemaj uzavírat smlouvy na ulici, že si lidi nemaj půjčovat na dovolenou, jak hospodařit s penězi, jak vyplnit daně. To by myslím omezilo některý problémy současný doby.


  • 2

#39 jjjddd

jjjddd

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 2 příspěvků(y)

Publikováno 15 únor 2014 - 21:24

Překvapuje mě, co kačerů je zde proti tělocviku. Já jsem až do přečtení této diskuse žil v přesvědčení, že co kačer, to minimálně zdatný turista. A teď zjišťuji, že jsem se hluboce mýlil. Nejsem žádný sportovní fanatik, ale raději se několik km projdu (nebo projedu na kole), než bych je jel autem nebo hromadnou dopravou (je-li na to samozřejmě čas). Neříkám, že jedna hodina TV vše změní, ale myslím si, že ji řada dětí přivítá - třeba na úkor větného rozboru (zkušenosti učitelek a učitelů z mého okolí). A je to jedna z mála příležitostí, jak děti ke sportu přivést. Rozumný učitel se o to alespoň pokusí. A co se kvality učitelů týče, je to jako všude (nejsem učitel ale fyzik ve zdravotnictví), každý známe neschopné učitele, lékaře, řidiče, policisty, politiky, kačery, ...

Takže raději přeji všem kačerům šťastný lov minimum důvodů k rozčílení sebe i jiných (to lze sebeovládáním ovlivnit).


  • 1

#40 phrkt

phrkt

    věčný rejpálek

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 044 příspěvků(y)

Publikováno 15 únor 2014 - 21:37

Koukni se na počty odlovů u drajvinek a srovnej to s těmi, pro které se musí někam jít a uděláš si o kačerech obrázek sám...


  • 1




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama