Přejít na obsah


Fotka

Logování pod společným nickem


  • Zamčené téma Toto téma je zamknuto
114 odpovědí na toto téma

#101 MaFa

MaFa

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 369 příspěvků(y)

Publikováno 25 únor 2014 - 11:07

No, jeste jsou zajimavy tyhle pravidla:

Obscene and threatening language is a violation of our Terms of Use. The log can be deleted immediately. It may be better not to respond the log owner directly. If you wish, let Groundspeak know by submitting a request for assistance or by visiting www.geocaching.com/help.

 

If you are a geocacher and you believe that your log was deleted in error, you will have politely emailed the geocache owner requesting that the log be reinstated.  If you require further assistance, please email www.geocaching.com/help.


  • 0
MaFa

#102 Raraku

Raraku

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 474 příspěvků(y)

Publikováno 25 únor 2014 - 11:39

Já jsem si  z toho vzal to, že není takovým prohřeškem, pokud někdo dá logbooku jedno razítko (např. geopraha, geokladno apod) a do logu na internetu se vypíše, kdo tam byl. Při kontrole logbooku owner (třeba klidně i já) projede jen seznam zúčastněných v elektronickém logu vs. seznam elektronicky zalogovaných v ten den bez fyzického zápisu v logbooku ... v logbooku více místa pro další kačery a owner má skoro 100% jistotu, že ta skupinka na výletě v tomhle složení byla, protože selským rozumem...proč by skupina lidí podporovala logování někoho, kdo se na ně vykašlal a radši si jel keškovat někam třeba k móři?

Já tedy upřímně doufám, že se v rámci geoKladna nic takového neděje... ;-) Na pár společných výletech jsem byla ale vždy jsme se logovali jako jednotlivci, ne jen pod společným pseudonickem s proměnlivým počtem osob který může zahrnout vlastně celé město a okolí...

Sama bych do toho nešla. Místo v logbooku šetřím volbou vhodného místa a razítkuji jen do velkých sešitků, občas dokonce nějaký ten popsaný logbook nahradím novým...

Chápu to asi jako urchylení logování, ale ještě k tomu psát že je to vlastně hlavně kvůli šetření místa v logbooku, mi přijde celkem vtipné, je to podáno tak že bychom měli být vlastně všichni rádi.

 

Na druhou stranu z pohledu ownera nemám čas a náladu sedět u počítače a porovnávat logy v sešitu s těmi na netu a dokonce snad odškrtávat kdo všechno tam pod tím pseudonikem v daný den zrovna lovil. Takže bych to neřešila. Více než popsaný logbook by mě asi trápilo, jestli taková velká grupa náhodou nepřitáhla nežádoucí pozornost mudlů ke keši...


  • 5

#103 Netorack

Netorack

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 335 příspěvků(y)

Publikováno 25 únor 2014 - 12:13

Když se to ohánění pravidly pokusím povznést na trochu obecnější úroveň:

 

To, čím se hráči hry mají řídit po celém světě (aby ta hra nějak fungovala a dávala smysl), je obecně popsáno v pravidlech hry. Pravidla jakékoliv hry ale nemají za cíl a technicky ani nemohou reagovat na každou konkrétní situaci. Naopak, je zcela přirozené, že vývojem reality vzniká potřeba pravidla nějak vyložit nebo dokonce upravit.

 

Když si pomůžu tím sportem, tak v hokeji se do dvacátých let nesmělo přihrávat směrem dopředu. Pokud by někdo nepřišel s tím, že přihrávání dopředu hru naopak obohacuje a nevznikl tlak komunity na úpravu pravidel, hráli bychom tak dosud. Což by se jistě líbilo nějakému rigidnímu vykladači pravidel z dvacátých let, ale komunita byla raději za nějaký vývoj.

 

Tady máme situaci, že na keše chodí skupina lidí sdružená pod nějakou hlavičkou, přičemž jejich složení na jednotlivých výletech je variabilní. To je prostě realita a doufám, že nikdo nebude zpochybňovat, že se lidé mohou ve volném čase bavit právě tímto způsobem. A vcelku logicky se to nezmění a bude pokračovat i nadále. Jen je potřeba se k tomu nějak postavit v rámci pravidel a jejich výkladu. Takže jak?

 

a) rigidní výklad pravidel: logovat keš může jen ten, jehož nick je v logbooku: Povede k tomu, že geopraha si pořídí razítko nebo samolepku s textem geopraha.eu ve složení Lasse, Bosse, Lisa, Olle, Anna, Britta, Šmudla, Prófa, Kejchal, Rejpal, Stydlín, Štístko, Dřímal, Lišáci, Myšáci a Šibeničák. Kterou budou ownerům, kteří o to tak stojí, dávat do logbooků, bez ohledu na to, kdo tam opravdu byl. Tohohle chtějí jak jsem pochopil owneři zde dosáhnout, je to tak?

 

B) úprava pravidel, například jak to navrhl prazskychytrak. A až se objeví kačer dysgrafik, napíšeme do Seattlu, že potřebujeme do pravidel přidat větu "dysgrafický kačer může logovat pouze iniciálou nicku". Protože na každou situaci potřebujeme pravidlo, že. Jinak bychom nevěděli, co máme jako owneři dělat.

 

c) vyložit to s pravidly a prostředky, které máme k dispozici. Například tak, že se spolehneme na vnitřní kontrolní mechanismus skupiny. Nebo že se dotážeme někoho ze skupiny, jestli tam Bosse opravdu byl. Nebo nějak jinak, tvrzení jiného člověka by snad mělo být z nějaké elementární slušnosti považováno za věrohodné. Pokud se mě někdo zeptá, jestli tam byl Bosse se mnou a já odpovím, "ano, můj kamarád Bosse tam byl s námi" a owner by na to zareagoval ve smyslu, hm, to říkáš ty, ale ještě se podívám do logbooku, tak se mě to minimálně dotkne.

 

Takže nějak závěrem: Ano, jak někdo psal výše, zápis jedním nickem je nezkontrolovatelný (ve smyslu tvrdých důkazů). Ale potřebujeme takový tvrdý důkaz, abychom někomu věřili, že byl na místě? A zápis, ve kterém bude dvacet nicků jako v ad a), je věrohodnější nějak více? Já prostě pořád nechápu, že pro ownery je důležitější přesný zápis konkrétního nicku v logbooku (kterých se dá do toho logbooku mimochodem napráskat, kolik si vzpomenu), než tvrzení skupiny spoluhráčů.

 

Pardon za grafomanský výlev.


  • 7

Kam jsi zase strkal ruce?


#104 see.bee

see.bee

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 567 příspěvků(y)

Publikováno 25 únor 2014 - 12:39

Když vidím dematu, která se tady rozjela, přidal bych se:

- nanovka - logbook šířky 2-3 milimetry s rozstřepenýma hranama..... docela težké logování, že? v takovém případě by bylo rozumné přimhouření očí při logování zkáceným nickem (napadá mne představa, jak se Jacka Dominikánka a podobní s dlouhým nickem zapisují) a pak v logu dát vysvětlení případně ještě fotolog. je to i do určité míry ohleduplné k dalším kolegům

- když je klasický logbook, tak není důvod psát nějaké zkratky

- nálepky - zkušenost z JTJPT - po určité době některé samolepky nedrží a odlepují se, k tomu přidávají logbooku určitý objem a tuhost, což při větším množství komplikuje navracení logbooku do krabičky (nehledě na případnou kontrolu logů)


  • 2

#105 Zagloba

Zagloba

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 327 příspěvků(y)

Publikováno 25 únor 2014 - 14:15


Takže nějak závěrem: Ano, jak někdo psal výše, zápis jedním nickem je nezkontrolovatelný (ve smyslu tvrdých důkazů). Ale potřebujeme takový tvrdý důkaz, abychom někomu věřili, že byl na místě? A zápis, ve kterém bude dvacet nicků jako v ad a), je věrohodnější nějak více? Já prostě pořád nechápu, že pro ownery je důležitější přesný zápis konkrétního nicku v logbooku (kterých se dá do toho logbooku mimochodem napráskat, kolik si vzpomenu), než tvrzení skupiny spoluhráčů.

 

 

Já nepotřebuji tvrdý důkaz, taky jsem nikomu log nesmazal. Ale logující by mohli do svého logu napsat něco jako Šli jsme jako skupina XYZ a logujeme pod společným nickem. Už jsem tu jednou psal, že když dostanu v prvním mailu log V rámci úspory místa zalogováno jako XYZ, ve druhém mailu Další zastávka XYZ a až druhý den (protože ne každý loguje hned po návratu domů) jsem dostal nějaký smysluplnější mail, ve kterém jsem se dozvěděl o nějaké skupině s názvem Geopraha.eu (o které jsem do té doby neměl potuchy) a že byli společně na výletě a že tedy logují pod společným nickem. Takže tady není ani tak problém s logováním na společný nick, ale s vysvětlením ownerovi o co jde. Bohužel to je problém psaní hodně krátkých logů.

Jenže i když my se tady hezky domluvíme, že to do logů vysvětlíme, vznikne nějaká další skupina, která tuto diskusi nečte a bude opět ten samý problém. Proto jsem spíš zastáncem, aby se každý zapsal pod svým nickem.


Tento příspěvek byl upraven od Zagloba: 25 únor 2014 - 14:19

  • 7

#106 Dan Škareda

Dan Škareda

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 68 příspěvků(y)

Publikováno 14 duben 2014 - 16:35

Přesně tak. Můžete se domlouvat jak chcete ve vztahu lovec-lovec, ale stejnak rozhoduje owner té které keše. A pokud usoudí, že společný nick je nepřípustný, má oporu v pravidlech a nenaděláte s tím nic. Prostě takové FI smaže. Kdo se nedrží pravidel, riskuje neuznání logu. I kdyby důvody, proč tak činí, byly jakékoliv.


  • 3

#107 Modrak

Modrak

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 401 příspěvků(y)

Publikováno 15 duben 2014 - 15:09

Za me zcela jednoznacne - log uznavam jen tomu, kdo je fyzicky zapsany v logbooku. Je-li v notesu zalogovana geopraha, pak odlovila geopraha at uz je to cokoliv, ale neodlovil nikdo jiny. Je-li zalogovany Slanecek, odlovil Slanecek. atd. Tohle je bez diskuze a u me neco takovyho nezkousejte. To mi radsi popiste celej logbook nickama. Fakt ho radsi castejc vymenim, nez cist tohle.

 

Jina vec je ze ty zaznamy nijak systematicky nekontroluju. Ale pokud si vsimnu, fakt nebudu resit kterych 20 lidi z geoprahy (nebo jineho uskupeni) tam bylo a kterych 30 tam zrovna nebylo. V takovyhle pripadech rovnou rikam ze tech 20 lidi nebudu ani obesilat mailama a o necem diskutovat, na to fakt nemam cas ani nervy. Takze ja to budu mazat automaticky. Stezovat si muzete u RW, pokud budete mit fotku logbooku s vasim nickem. Coz mit nebudete, takze ho ani nemusite obtezovat.

 

Ono bohate staci ze tu mama NYXare s nalepkou, ale i ti maji aspon tolik soudnosti ze na ni aspon jsou vsichni napsani. Ale tenhle pausal ze kdosi zaloguje virtualnim nickem skupiny a ja pak skousnu log kohokoliv kdo rekne ze k te skupine patri, tak na to teda zapomente, tohle u me neprojde.

 

Fakt husty. Napred lidi byli lini lustit mysterky a obchazet multiny, tak zacli smelit se souradnicema. To ale evidentne nestaci, dnes uz jsou lini se i podepsat do notesu, pac by je to zdrzovalo. Geocaching ma jedno jediny jednoduchy pravidlo a vy nejste ochotni respektovat ani to? Fakt nemam slov.


  • 15

#108 prazskychytrak

prazskychytrak

    Rendy

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 670 příspěvků(y)

Publikováno 15 duben 2014 - 15:19

nj, pár dní tu byl klid, chtělo by to oživit nějaký ten kolovrátek..
  • -5

Bookmarky: 2.gif Zajímavé osudy kešek world.pngKešky výletovky hint_icon.pngHinty
Web: geopraha.eu regionální web Prahy
prazskychytrak.cz
web o zajímavostech Prahy


#109 KaMo_cz

KaMo_cz

    starej member

  • Members
  • PipPipPip
  • 996 příspěvků(y)

Publikováno 15 duben 2014 - 17:30

Mládež se nezdá! Neměli by vás owneři rovnou všechny zalogovat, abyste měli víc času na plkání tady?

Ty woe, tomu říkám síla. No, aspoň vím, že jakmile náhodou přistane tenhle pseudonick na keši, že mohu s klidem mazat.


  • 0

#110 SikoCZ

SikoCZ

    SikoCZ

  • Members
  • PipPipPip
  • 203 příspěvků(y)

Publikováno 15 duben 2014 - 17:39

Trochu offtopic..Konkretne u me se jeden clen "Dreamteamu Geopraha" ani neobtezoval kese hledat ale rovnou zalogoval od stolu.V logbooku nebyl..Na maily s zadosti o vysvetleni se neobtezoval odpovedet...Logy smazany...Bez reakce , takze je jasno...


  • 1

Garmin Oregon 450 + iPhone 4S + GSAK 8


#111 prazskychytrak

prazskychytrak

    Rendy

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 670 příspěvků(y)

Publikováno 15 duben 2014 - 18:17

tumblr_m81vitlTCc1r3zat8.gif


  • -2

Bookmarky: 2.gif Zajímavé osudy kešek world.pngKešky výletovky hint_icon.pngHinty
Web: geopraha.eu regionální web Prahy
prazskychytrak.cz
web o zajímavostech Prahy


#112 SikoCZ

SikoCZ

    SikoCZ

  • Members
  • PipPipPip
  • 203 příspěvků(y)

Publikováno 15 duben 2014 - 19:29

tumblr_m81vitlTCc1r3zat8.gif

Misto priblblejch gifu , si to tam radsi vychovej :)


  • 0

Garmin Oregon 450 + iPhone 4S + GSAK 8


#113 prazskychytrak

prazskychytrak

    Rendy

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 670 příspěvků(y)

Publikováno 15 duben 2014 - 19:42

Děkuji ti za radu. přednesu dreamteamu tvůj plivanec u příštího piva :). A nezapomeňte mi dát s kámošem palec dolů a sobě nahoru :)


  • 0

Bookmarky: 2.gif Zajímavé osudy kešek world.pngKešky výletovky hint_icon.pngHinty
Web: geopraha.eu regionální web Prahy
prazskychytrak.cz
web o zajímavostech Prahy


#114 SikoCZ

SikoCZ

    SikoCZ

  • Members
  • PipPipPip
  • 203 příspěvků(y)

Publikováno 15 duben 2014 - 19:51

Děkuji ti za radu. přednesu dreamteamu tvůj plivanec u příštího piva :). A nezapomeňte mi dát s kámošem palec dolů a sobě nahoru :)

Neni za co dekovat , jsem rad ze to tak beres , a dotycnym reknes aby nepodvadeli :)


  • 1

Garmin Oregon 450 + iPhone 4S + GSAK 8


#115 Jacka

Jacka

    Zlobení je dovoleno :D

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 564 příspěvků(y)

Publikováno 15 duben 2014 - 19:56

Myslím, že k tématu už těžko může být řečeno něco nového. Na žádost samotných diskutujících zavírám.


  • -1




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama