Přejít na obsah


Fotka

Mysterky na pekných miestach - ako sa o nich dozvedieť


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
28 odpovědí na toto téma

#1 Piki

Piki

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 10 příspěvků(y)

Publikováno 25 květen 2014 - 14:43

Trochu úvodu: Keď som vyčerpal tradičky, začal som riešiť aj mysterky. A ajhľa, koľko ďalších krásnych a zaujímavých miest a mi ukázalo. Áno, mnoho mysteriek bolo len o zaujímavej šifre a škatuľa bola len díkizabodobka. 

Základný problém: Každá mysterka je len a len otáznik. Taký istý otáznik má na mape mysterka, ktorej pointa je šifra z enigmy a taký istý otáznik má mysterka, ktorej pointa je zaujímavé miesto. Mysterkou je dokonca aj škatuľa na úvodných súradniciach s číselným zámkom.  :ph34r:. A ekvivalentne multiny, čo sú tradičky s posunutými súradnicami. Typicky v neznámom meste sa tak schová zaujímavý pamätný strom či rodný dom. 

Ako sa dozvedieť, že mysterka skrýva ďalšie zaujímavé miesta, ktoré by mi odhalil geocaching, keby som bol schopný vylúštiť danú mysterku?  Ono aj tých odporúčaných "do 3 kilometrov" je občas ďaleko a napríklad na Slovensku to môže byť v úplne inej doline. Takže lúštenie my ukáže, že aj tak sa tam nedostanem.
 
 
O čo mi ide: Ak sa chystám na cestu, plánujem čo odlovím, čo si mám pozrieť. Keďže mám plán hlavne vidieť svet vonku, nemám najmenšiu chuť lúštiť pri počítači. A tak prídem o mnoho zaujímavého, keďže si vypnem otázničky na mape. Ak ide o viacdennú dovolenku, nedajbože dvojtýždňovú, išlo by o kvantum a kvantum mysteriek na lúštenie. O zložitosti lúštenia v cudzom jazyku ani nehovoriac. Typicky pražské Staré mesto je samý otáznik.

Ako to riešite? 

  • Pomáhate ako owneri nedomorodým lúštiteľom? 
  • Na otázku. "Čo sa tam oplatí vidieť?",  odporúčate priateľom aj mysterky, alebo len tradičky a multiny? Ako potom riešite finálne súradnice?
  • Je morálne použiť pre cuzokrajné mysterky metódu BF? (napr. sklady finálok, finálky od kamoša a iné)
  • Je skutočne nutné mať centrá miest plné mysteriek a nepotrápiť sa nad umiestnením tradičky? (Podľa mňa je to český nešvar.)

  • 1

#2 zdeziz

zdeziz

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 514 příspěvků(y)

Publikováno 25 květen 2014 - 15:18

Teď tu běhá bookmarkt Venkovní mysterky - to, co se dá nebo musí luštit v terénu, to my přijde jako dobrý pokus. http://www.geocachin...21-0af16e6c6b9d


  • 0

#3 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

    Roman_Jaroměř

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 739 příspěvků(y)

Publikováno 25 květen 2014 - 17:23

Univerzální řešení neexistuje.

 

Z pohledu kačera co sbírá krabičky: Při plánování cest většinou otvírám i mysterky - neignoruji je kvůli typu keše - pokud mě zaujmou, zkusím si je vypočítat, pokud mě zaujmou, vypočtu je a pak zjistím, že jsou daleko od souřadnic a autor o tom nemá v listingu ani zmínku, klidně mu to i do WN logu napíšu jako "poděkování", že nechápu, proč nenapíše to, že je to tak daleko. Bohužel až moc často vyluštím nějakou keš, která je na připravované trase, popis zní zajímavě, ale finálka je kdesi v Prčicích... Ovšem vzhledem k tomuto mám už v GG dobrých 500 vyluštěných a neodlovených keší a u počítače jsem tím strávil týdny života :-(

 

Z pohledu zakladatele kešek:

Osobně zakládám kešky na místech, které chci ukázat, proto všechny mé kešky vedou na pěkná (nebo zajímavá) místa. Bohužel jsem byl přinucen vzhledem ke krádežím dvě ze svých kešek také předělat na mysterky, tak, že je nutné zaslat mail s odpovědí na jednoduchou otázku, ale jinak se jedná opět o multiny v přírodě... Jen mě mrzí, že vlastně když keš není tradička, hned se výrazně zužuje okruh lidí, kteří na toto místo většinou dojdou. Jenže je to lepší, než aby keš byla stále zničená.


  • 1

#4 Yaro.SH

Yaro.SH

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 84 příspěvků(y)

Publikováno 25 květen 2014 - 18:01

Ako to riešite? 

  • Pomáhate ako owneri nedomorodým lúštiteľom? 
  • Na otázku. "Čo sa tam oplatí vidieť?",  odporúčate priateľom aj mysterky, alebo len tradičky a multiny? Ako potom riešite finálne súradnice?
  • Je morálne použiť pre cuzokrajné mysterky metódu BF? (napr. sklady finálok, finálky od kamoša a iné)
  • Je skutočne nutné mať centrá miest plné mysteriek a nepotrápiť sa nad umiestnením tradičky? (Podľa mňa je to český nešvar.)

 

 

  • Ano, pomahame
  • Pokud ti staci jen pekna mista, staci jen tradicky a multiny.
  • "sklady finálok, finálky od kamoša a iné"  = to neni a nikdy nebylo BF !! Je jen prasarna a neucta k autorovi kesi. Takze ne, neni to moralne.
  • Ano, v ramci rozmanitosti jsou mysterky pozitivem a prinosem.

  • 2
---
Normální je respektovat i jiné postoje - nemusíme dostávat infarkt z toho, že někdo si myslí něco jiného než my. To je podstatou demokracie a plurality.

#5 Toniczech

Toniczech

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 877 příspěvků(y)

Publikováno 26 květen 2014 - 4:41

No, ve stručnosti řečeno, každá rada drahá. Problémy to jsou a jednoduché řešení na dohled žádné.

 

A teď konkrétněji. Mně na tom coby hledači v cizích končinách vadí nejvíc dva aspekty: Za prvé. protože mám ve zvyku hotovit si papírové podklady ad hoc, na míru konkrétní pochůzce na poslední chvíl - prakticky z večera na ráno. V takové situaci mysterky musím většinou vynechávat, protože prostě nemožno je v tak krátké době prolistovat, vybrat si z nich a ještě investovat nepředvidatelné množství toho kratičkého času do řešení. Za druhé je to "rychloobrátkovost" keší. Pokud budu náhodou plánovitý a pilná a cizí město si vyluštím do zásoby, pak nad polovinou luštění jsem tratil čas zbytečně, protože než se na jejich místo za rok, tři, pět konečně dostanu, už jsou dávno v archivu. Otázky výběru, kam úsilí napřít, tedy které jsou pro mě řešitelné, které stojí za to kvůli něčemu pěknému a které "klamou tělem", že by mi cíl vyšel někam úplně do pryč, jsou sice taky nelehké, ale u mě spíše druhořadé. 

 

Co se řešitelnosti v nějakém rozumném čase týče, někdy se člověk prostě spálí - s očekávaně lehkou D2 si nakonec neví rady, zatímco D4 pomine coby non legintur pro obtížnost, ač by při pokusu o ni byl býval zjistil, že ji zvládne hravě. Obecně jsem u mysterek, kde je postup jasně proponovaný (googlovky, úlohy ve smyslu "nauč se to" atp.) daleko spíše ochoten jít i do D4-D5. U mysterek typu "hádej na, co jsem myslel" mám naopak ohledně investování času mnohem konzervativnější přístup. Dá se říct, že poslední léta takové zkouším řešit jen do cca D3 max. To platí obecně o mysterkách, od kterých si prostě potřebuju domovskou oblast vyčistit nebo si jimi cestu do cizích končin ověsit. Je-li mezi nimi nějaká, jejíž téma mě oslovuje nebo mě z nějakého důvodu osobně zajímá (př. v listingu je použita ilustrace či text, jichž jsem autorem /při mé wikipozitivitě jev dost běžný :)/, pak občas neváhám pro zdolání takové keše napřít úsilí opravdu hodně (př. Střed okresu Litoměřice GC2JDAE).

 

Ohledně mysterek na pěkných místech (jako výborný příklad opravdu nádherného "krajinného" místa bych zmínil Codename 47 GC128M) asi alespoň částečně jako indikátor poslouží GCVote, množství FP a konkrétní pochvalné zmínky v tom smyslu v rámci logů. Samozřejmě doporučení od oblasti znalých kolegů je úplně ideální. Ano, sám se snažím, pro místa, která mám vyřízená, doporučení dávat do značné míry právě s ohledem na to, co není patrné na první pohled, tedy aby neinformovaní návštěvnící nevynechali něco, co výrazně stojí za to. Ale netýká se to u mě jen mysterek. Doporučuju méně známé cennosti i multi a tradiční, ovšem, i společně s těmi notoricky profláknutými - zkrátka, obvykle takovou odpověď pojímám jako komplexní itinerářovou kostru toho, co rozhodně/spíše/případně zařadit a nevynechat. Pokud je ten, s kým komunikuju z nějakého cizího kraje, nevidím důvod, proč bych mu zhruba nenaznačil v jaké čtvrti či v souvislosti s jakými dalšími kešemi finále očekávat. Z pozice ownera (multiny a mysterky představují ale jen malou část mého portfolia) se snažím radit všem, kdo to potřebují a zeptají se, rozdíl mezi kolegy z okolí a zdaleka se na tom prakticky neprojevuje. 

 

Ty, co klamou tělem, jsou prostě potvory záludné. Každému kupříkladu pro Prahu doporučuju Tak jde čas (GC1BAN2). V tomhle případě asi lze prostorovou dilataci dobře pochopit a ospravedlnit. Ale kde jsem to nepochopil a nesl tuze nelibe bezprostredne nevyuzitelny vysledek lusteni v predvecer pochuzky, to byla Kulinarska: Asijska kuchyne / Asian Cuisine.GC1Y7HD) - jak já prskal jako křeček po zjištění, že keš, kterou si řeším v rámci výlovu Bubenče, ve skutečnosti sídlí někde v Michli. A protože jsem pak při jiné příležitosti a extra zacházce kvůli ní v té Michli stačil nabrat DNF a nakonec ukradenou keš přijala náruč archivu, je má frustrace z nazmar vyšlého úsilí v jejím případě trojnásobná  Přitom její taktéž už nebohá sestřička Italská kuchyně opravdu byla v té čtvrti, co otazníkem proponováno, mimochodem moc krásné poklidné zákoutí Malé Strany - netuším, zda a čím je obsazené teď.  A zrovínka návštěvníka ze SR by mohlo pobavit něco, věnované jeho mateřskému jazyku - konkrétně keš Hovorite po slovensky? (Ultimate Edition) (GC1ZXDK). ta je přesně příkladem finálky v totálně jiné části města /místo standard, žádná panoramata ani smetiště/. Podobné téma viz též Hovorite po slovensky? / Do you speak Slovak? (GC1XD7M), ta snad ale tělem moc neklame..

 

K otázce Je morálne použiť pre cuzokrajné mysterky metódu BF? (napr. sklady finálok, finálky od kamoša a iné) bych řekl, že si asi nerozumíme. BF je hledání naslepo bez podstatné části informací. Finálky, ať už institucionalizované či předávané "z ruky do ruky jsou úplně jiná metoda. Musím říct, že kvůli otazníčkové zamořenosti našich měst (ano, je to hanebný český nešvar) mám pro použití takových prostředků pro účely geoturistiky jisté pochopení. Neříkám, že to schvaluju, ale čeho je moc, tuho je příliš a na hrubý pytel hrubá záplata. Když jsou lidé neschopni vytvořit životaschopnou městskou keš či líní se s ní piplat, prostě si zjednodušují situaci tím, že ji koncipují jako mysterku ve snaze pokrátit tím návštěvnost. Mohu tedy někomu zazlívat, že se takovému pokleslému triku  brání jinou pochybnou metodou? Bohužel se při tom takoví hledači ochuzují o zážitek z luštění těch "opodstatněnějších" mysterek a tyto naopak jsou ochuzeny o ocenění . K tomu, aby tyhle lušticí úlohy byla pro lidi funkční, je prostě třeba, aby jich nebylo přes míru. Pokud je jejich výskyt takový, že kačeři přestávají luštění časově zvládat, pakse těžko můžeme divit tomu, že to leckoho vede k tak povrchnímu přístupu ke keším.. 

 

Pokud plánuješ výpravu do nějakého cizího města s dostatečným předstihem a nechceš o keše na místech takového a takového typu, jaký tě zajímá (např. nějaký ten zmíněný PS), nejcílenější metoda je asi opravdu oslovit místní s prosbou o tipy a rady, které by byly na míru tvým potřebám.

 

Shodou okolností jsem si před pár dny coby vedlejší produkt jistého specializoaného doporučení udělal nástřel aktuálního geoturistického "doporučovníku" (toho lepšího či kulturněhistoricy  a přírodopisně podstatného pro vypíchnutí vůči plevelu a tématům méně podstatným) pro svůj domovský okres Kladno. Původní myšlenka byla prezentovat to v rámci Terezínských her jako předprázdninový dárek, ale nestíhám nestíhá, zatím je to jen polotovar bez patřičných komentářů. Každopádně bych alespoň coby drobný foršus pars pro toto chtěl doporučit, podle mého jednu z nejhodnotnějších tradiček Kladenska, romantický geologický exkurz formou keše Smečenská rokle  (GC2C15W), a poprosil její brzké návštěvníky, aby donesli novou small krabičku, případně i logbook - dost by je potřebovala; zdá se keš nějaká děravá a autorka nezvěstná či co.  Z mysterek hodně vzdálených od výchozího otazníčku bych pro popisovanou oblast zdůraznil (a současně též vřele doporučil) Schindleruv seznam GC1K7ZZ

 

Podotýkám, že nemám averzi vůči trávení čas u počítače místo běhání po venku - naopak, mnohdy si z mysterky napřením všemožných pramenů jako Wikimedia Commosn, VPM, katastrální mapy atp. radši předem dělám vyřešenou mysterku, abych se nemusel bát, že něco svýma nepříliš spolehlivýma očima nezvládnu. Ba, oceňuju na mysterkách to, že se po vyřešení a tedy redukci na tradičku stávají předvidatelnými jak časově, tak z hlediska naplánování do trasy. Mám rád, když můžu rámcově počitat s tím, že nazpátek nejspíš stihnu (měl bych stihnout) vlak v tolik a tolik odtamtud a odtamtud. Z toho hlediska právě terénní mysterky nejsou zrovna moje oblíbenkyně. Ono, když se povedeně skloubí rozumně postavená mysterka se zasazením do pěkného prostředí, bývají to jedny z nejoceňovanějších keší, to ano. Ale stejně zastávám spíš názor jako Roman a Kapsa, totiž, že opravdu hezké a zajímavé místo si vystačí s tradičkou - mysterka je zbytečně utajuje a připravuje tak národ o kus vědomostí. Jak nešťastně to někdy může dopadnout ilustruju z vlastního okolí: Před časem se u jedné pramálo známé studánky ocitla mysterka s relativně nelehkou šifrou takového podivně zkříženého nápadu na naprosto nesouvisející téma. Z mého hlediska to bylo totální zaříznutí místa - vyluštit a navštívit si přišlo pár tuctů zapálených "čističů" z naší oblasti a pro veškeré návštěvníky odjinud to bylo neatraktivní luštit a bez nejmenšího náznaku o existenci té drobné památečky. Navíc i jakákoli další potenciální realizace tradiční, která by místo přiměřeně představila veřejnosti, je tím poškozena směrem dolů v hodnocení, (opakované využití místa vs. překvepení z objevu doposud netušeného). Tolik odstrašující příklad. 

 

P.S. Jen tak mimochodem, na cyklovyjížďce směr Terezínské hry - CITO, jsem zjistil, že pořád ještě/už není žádná keš ve vesnicích Ješín, Nabdín, Černuc, Bříza a Račiněves (Poklad loupežníka Lotrvínka už je dávno v archivu a 750 let obce Račiněves v něm už taky jednou nohou stojí). Přitom najmě Nabdín má starobylý kostel a dřevěnou zvonici, ale hlavně že ve městě každý měsíc přibude nějaký "sídlištní zázrak"... :(. Z Černuce do Břízy je to kromobyčejně dlouhá míle snad 7 km přímé silnice daleko od všech sídel nutno odšlapat než se od vesnice k vesnici dojede - a tady nic, co by lidem ten dlouhatýnský úsek zpestřilo a na dvě etapy pomyslně rozdělilo, není na něm a ani jedna jediná pitomá drajvka "o ničem" (náhodou klidně by třeba mohla pojednávat geomorfologický celek Dolnooharská tabule, rozhledy do kraje jsou působivé). A pořád připomínám, co už jsem tu před časem zmínil, že jsou tam kousek východně od silnice "nad" tou Černucí nějaké ty památné javory. Včera to bylo opravdu tristni, do okolí  několika set metrů podél té silnice celých 20 km a 6 vesnic totálně nezakešovaná zóna (od Caesarovy šifry u Slatiny až po TB hotel letiště Roudnice)  No na mě nekoukejte, já, když se tam tudy přes těch x údolí a hřebtů od nás dokodrcám na kole jedenkrát do roka na celodenní výlet, si to zakladatelsky na triko dost dobře vzít nemůžu. Ale doufám, že autokačeři z Velvar, Kralup či Roudnice, pro které je to pět deset minut cestovního času) s tím nedůstojným podstavem konečně něco provedou.


Tento příspěvek byl upraven od Toniczech: 26 květen 2014 - 10:55

  • 4

#6 Kapsa

Kapsa

    Kapsa

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 948 příspěvků(y)

Publikováno 26 květen 2014 - 7:35

No nevím, mysterky podle mě patří hlavně do města, kde je pointou luštění nebo zajímavé místo a keška je jen třešínkou na dortu. Pěkné místo si ale zaslouží spíš tradičku nebo multinu. Mysterka na hezkém místě, nebo změna tradičky na mysterku kešku moc neochrání ale výrazně omezí kačery, kteří to nemají zrovna za barákem.

 

Prostě pokud najdu hezké místo, tak ho chci ukázat kolegům kačerům a ne jim to spíš komplikovat. Mysterek je podle mě u nás zbytečný nadbytek a opět to jen vede ke šmelení s finálkama, protože lidí které to prostě nebaví luštit, nebo na to nemají čas, který si raději užijí v lese je dost. Já osobně mysterky většinou ignoruju.

 

P.S. - Dávat mysterku na vysloveně hezký místa, jako jsou vyhlídky, rozhledny atd pak považuju přímo za prasárnu.


  • 5
www.michalkupsa.cz - můj web o cestování, fotografování a geocachingu.

#7 MikiHamza

MikiHamza

    MikiHamza

  • Members
  • PipPipPip
  • 539 příspěvků(y)

Publikováno 26 květen 2014 - 8:05

Toto je i můj problém. Pokud není z názvu nebo z listingu patrné, čemu je keška věnována, popř. kde je přibližně finálka, je těžké to zjistit. Většinou ale mysterky, které chtějí ukazovat zajímavá místa, jsou volbou tam, kde rozumnou kešku nelze umístit v bezprostřední blízkosti, a ona zajímavost je pak buď ve waypointech nebo jako stage, a luštění bývá obvykle triviální. Kde toto neplatí, prostě mysterku ignoruji, pokud mne hodnocení nebo logy nálezců nepřesvědčí o tom, že to za to úsilí stojí.

Já jako owner samozřejmě pomáhám, a to i "domorodcům", pokud mají s luštěním či hledáním problém. BF odlov mi nevadí, předávání finálních souřadnic ano, ale to je tak asi vše, co proti tomu mohu udělat. On zas není tak velký rozdíl mezi tím, když jede na lov skupina kačerů, kdy je dělba práce, že někdo vyluští a jiný třeba chodí pro pivo, a všichni dohromady odloví, a mezi získáním souřadnic jinak. Je to jen o charakteru. Ale zase chápu, že když někdo jede někam, kam se již nikdy nepodívá, a je tam třeba jen ten "otazníček", tak ho chce změnit na smajlíka za každou cenu.


  • 0

#8 Vláček

Vláček

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 966 příspěvků(y)

Publikováno 26 květen 2014 - 8:17

Mysterky mimo okolí HC víceméně ignoruji, kvalitního luštění si užiji dost mimo geocaching. Kromě důvodů, co jsi popsal (vyluštím si otazníček na hřebeni a finálku to pošle do města v údolí), ještě přidávám velký rozptyl v kvalitě.(mysterky typu hádej, na co myslím, přičemž existuje 20 dalších stejně dobrých nebo lepších způsobů, jak z toho dostat souřadnice, já osobně nemusím). Je mi jasné, že občas o něco pěkného přijdu, ale poměr "cena/výkon" mi za to nestojí.


  • 1

#9 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

    Roman_Jaroměř

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 739 příspěvků(y)

Publikováno 26 květen 2014 - 8:37

No nevím, mysterky podle mě patří hlavně do města, kde je pointou luštění nebo zajímavé místo a keška je jen třešínkou na dortu. Pěkné místo si ale zaslouží spíš tradičku nebo multinu. Mysterka na hezkém místě, nebo změna tradičky na mysterku kešku moc neochrání ale výrazně omezí kačery, kteří to nemají zrovna za barákem.

 

Prostě pokud najdu hezké místo, tak ho chci ukázat kolegům kačerům a ne jim to spíš komplikovat. Mysterek je podle mě u nás zbytečný nadbytek a opět to jen vede ke šmelení s finálkama, protože lidí které to prostě nebaví luštit, nebo na to nemají čas, který si raději užijí v lese je dost. Já osobně mysterky většinou ignoruju.

 

P.S. - Dávat mysterku na vysloveně hezký místa, jako jsou vyhlídky, rozhledny atd pak považuju přímo za prasárnu.

 

Osobně si myslím, že i v těch městech je těch mysterek moc a už občas zabírají místa i krabičkám, které by se mohly věnovat zajímavostem, které tam jsou okolo...

Nechápu pak hlavně ty mysterky, které jsou v centrech měst a potom vycházejí daleko mimo centrum, aniž by to autor nějak naznačil.

 

A k tomu dávání mysterek na pěkná místa - přestože si taky myslím, že je lépe dávat tam tradičku, max. multinu, občas k tomu udělat zde mysterku má důvod... Bohužel vím o čem mluvím, u 2 svých kešek jsem nakonec původní krabičky co tam byly archivoval (tradičku a multinu, která byla původně taky jen tradičkou) a předělal je na jednoduchou mysterku. A proč? Poté co se na obou místech ztratilo průměrně přes 20 krabiček a mně už došla trpělivost...

Např. taková Smržovská kaplička: GC4X007 (původní tradička - po pár ztrátách předělaná na multinu - GC198K3) - po poslání odpovědi na jednoduché otázky, které najde člověk v listingu na mail přijde automatická odpověď s obrázky, z kterých podle křížové cesty člověk zjistí indície - alespoň si tak všichni projdou křížovou cestu a já mám přehled, kdo ví, jak se dostat ke schránce.


  • 2

#10 Kapsa

Kapsa

    Kapsa

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 948 příspěvků(y)

Publikováno 26 květen 2014 - 10:02

Většinou ale mysterky, které chtějí ukazovat zajímavá místa, jsou volbou tam, kde rozumnou kešku nelze umístit v bezprostřední blízkosti ....

 

A k tomu dávání mysterek na pěkná místa - přestože si taky myslím, že je lépe dávat tam tradičku, max. multinu, občas k tomu udělat zde mysterku má důvod ....

 

Borci, dovolím si nesouhlasit - vždycky se to dá nějak vyřešit, třeba dát kešku kousek bokem a zajímavé místo dát jako WP, nebo na něj upozornit v listingu, dát tam jen malou mikrošku a podobně. Jinak to pak dopadne tak, že ta mysterka je vlastně jen pro místní, protože většina přespolních zpravidla nemá čas něco louskat na místě, pokud to teda vůbec lze vyluštit na místě.

 

DrakMrak mě asi zabije ale uvedu příklad - dal jsem mu tip, na jedno super místo, jeden z nejkrásnějších stromů, které znám. Říkal jsem si, že bude lepší, když tam udělá kešku někdo jiný než já, někdo kdo to má blíž - protože jsem předpokládal vyšší návštěvnost a tím i náročnější údržbu, když je to tak luxusní místo. Kdybych ale tušil, že tam DrakMrak dá mysterku a ještě takto těžkou, tak bych si raději jazyk ukousnul, než bych mu to řekl, protože toto je (teda aspoň podle mě) přesně ukázka místa, kam mysterka nepatří. Místo toho, aby keška projíždějící kačery upozornila na krásy Třebíčska, tak je akorát odradí a keška se tak stala víceméně jen záležitostí pro místní (a to jen pro ty, co nemají nic lepšího na práci, než vymýšlet, kdo udělá těžší mysterku).


  • 6
www.michalkupsa.cz - můj web o cestování, fotografování a geocachingu.

#11 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

    Roman_Jaroměř

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 739 příspěvků(y)

Publikováno 26 květen 2014 - 10:55

Víš Kapso, podívej se schválně na ty odkazy, co jsem poslal ohledně té mé mysterky. Původní tradička byla v okolí kapličky asi na 3 místech, poté jsem ji předělal na multinu, kde finálka byla do 1 km od dané kapličky (většinou na kraji lesa daleko od obydlí - většinou později už jen mikro u nějaké zajímavosti, s pěkným výhledem atp.). poslední dobou už se ztráceli po jednom či dvou nálezech a občas ještě před prvním nálezem.... To už fakt omrzí kešky stále obnovovat (a teď to mám jen tam přes 20 km, to pak už nezvládám tam každé dva měsíce vozit krabičku).

Nyní tam je 3 měsíce mysterka s více jak 30-ti nálezy, tak doufám, že ta tam vydrží déle...


  • 0

#12 Kapsa

Kapsa

    Kapsa

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 948 příspěvků(y)

Publikováno 26 květen 2014 - 11:41

Romane, to spíš vypadá, že někomu vadila, nebo ještě spíš, že ji vyčenichali místní spratci.

Rozhodně bych z tohoto jednoho případu nevyvozoval žádné obecné závěry.


  • 0
www.michalkupsa.cz - můj web o cestování, fotografování a geocachingu.

#13 MikiHamza

MikiHamza

    MikiHamza

  • Members
  • PipPipPip
  • 539 příspěvků(y)

Publikováno 26 květen 2014 - 11:57

 - vždycky se to dá nějak vyřešit, třeba dát kešku kousek bokem a zajímavé místo dát jako WP, nebo na něj upozornit v listingu, dát tam jen malou mikrošku a podobně.

 

Já se vždy snažím dávat krabičku velikosti nejméně small co nejblíže objektu zájmu, aby ho náhodou neminuli. A jak jsem psal, luštění by mělo být v případě mysterky či multiny co nejjednodušší, např. keška je x metrů pod azimutem y, kde x a y se zjistí třeba na tom objektu. Je jasné, že třeba mikro se dá umístit skoro kdekoliv, ale já moc ty tiktakovky pod parapetem, na hromosvodu, na okapu, na infotabuli apod. v oblibě nemám. To je možná jediný rozdílný názor.

A asi nemá cenu zmiňovat honibody, kteří jdou jen na kešku, a nějaké WP či listing je stejně nezajímají, takže by o zajímavost přišli.

PS: DrakMrak má pěkné kešky, občas to ale s nějakou obtížností trošku přežene. 


  • 0

#14 brundi

brundi

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 484 příspěvků(y)

Publikováno 26 květen 2014 - 12:08

No, ono to svuj smysl ma... Kdyz vim o krasnem miste, tak prave mysterkou mohu trochu omezit jeho navstevnost a tim se ho v ramci moznosti snazit uchovat pro dalsi :). Z meho pohledu je to spis o zkusenosti s konkretnim ownerem, podle ktere mohu tusit, ze lusteni mne privede na opravdu krasne misto. Tezke lusteni a hrozna finalka je dost spatna kombinace... Kdyz se na nas obrati kaceri s zadosti o pomoc, nemame problem s tim popostrkavat nebo i nakonec souradnice sdelit, ale tradicku v plen vsem honibodum se nam proste davat moc na nektera mista nechce, protoze cim vic je geocaching popularnejsi, tim casteji se stava honbou za bodem a ne za mistem nebo napadem.


  • 1

brundi
 


#15 Kapsa

Kapsa

    Kapsa

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 948 příspěvků(y)

Publikováno 26 květen 2014 - 12:18

Já se vždy snažím dávat krabičku velikosti nejméně small co nejblíže objektu zájmu, aby ho náhodou neminuli. A jak jsem psal, luštění by mělo být v případě mysterky či multiny co nejjednodušší, např. keška je x metrů pod azimutem y, kde x a y se zjistí třeba na tom objektu. Je jasné, že třeba mikro se dá umístit skoro kdekoliv, ale já moc ty tiktakovky pod parapetem, na hromosvodu, na okapu, na infotabuli apod. v oblibě nemám. To je možná jediný rozdílný názor.

A asi nemá cenu zmiňovat honibody, kteří jdou jen na kešku, a nějaké WP či listing je stejně nezajímají, takže by o zajímavost přišli.

PS: DrakMrak má pěkné kešky, občas to ale s nějakou obtížností trošku přežene. 

 

V podstatě souhlas, taky dávám minimálně small, ale jde to udělat i s tradičkou a naopak - dát kešku kousek bokem a zajímavý místo dát jako WP (pokud ho teda někdo fakt přehlídne), je to podle mě mnohem lepší, než z toho dělat mysterku. Jako třeba na mé kešce: Židovský hřbitov Čelina, kde jsem nechtěl rozebírat hřbitov, tak jsem to prostě hodil bokem do bezpečné vzdálenosti, ale pořád jako tradičku.

 

No, ono to svuj smysl ma... Kdyz vim o krasnem miste, tak prave mysterkou mohu trochu omezit jeho navstevnost a tim se ho v ramci moznosti snazit uchovat pro dalsi :). Z meho pohledu je to spis o zkusenosti s konkretnim ownerem, podle ktere mohu tusit, ze lusteni mne privede na opravdu krasne misto. Tezke lusteni a hrozna finalka je dost spatna kombinace... Kdyz se na nas obrati kaceri s zadosti o pomoc, nemame problem s tim popostrkavat nebo i nakonec souradnice sdelit, ale tradicku v plen vsem honibodum se nam proste davat moc na nektera mista nechce, protoze cim vic je geocaching popularnejsi, tim casteji se stava honbou za bodem a ne za mistem nebo napadem.

 

Nepochopil - tímto opatřením docílíš jediné, že tam půjdou jen místní (kteří to místo stejně asi znají), nebo z velmi blízkého okolí. Naprostá většina kačerů neplánuje a neluští předem mysterky dál, než pár kilometrů od HC a berou hlavně to, co se prostě naskytne na cestě odněkud někam. Na druhou stranu, pokud je to dál, jak pár set metrů od silnice, tak to žádné omezení provozu ani nepotřebuje, stejně tam moc lidí nepřijde ....


  • 0
www.michalkupsa.cz - můj web o cestování, fotografování a geocachingu.

#16 brundi

brundi

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 484 příspěvků(y)

Publikováno 26 květen 2014 - 12:32

Pochopil, ale to je jedno :). Kdyz nekam vyjizdime, chystame se a lustime i mysterky. Neni to pro nas proste jen o bodu a vime, ze i finalky mysterek mohou skryvat hezke misto, nebo krasny pribeh. Nechci se ted nikoho dotknout, ale z meho pohledu je to casto tak, ze nez projdu jednu mysterku ( mysleno v terenu, ne lusteni ) v prirode, tak bych prece mohl odlovit 5-10 tradicek, a to budu mit prece 5-10x vic bodu:):):).

Zminena naprosta vetsina ( dobre tak ne naprosta, jen vetsina ) kaceru proste jde hlavne po tradickach a spousta z nich dale po zebrickach, statistikach, odznakach atd atd. A ten zbytek holt zkusi vylustit, nebo se zepta. Nikomu nikdo hlavu neutrhne a dle nasich zkusenosti jsou owneri hezkych mysterek klidne i mimo nase HC komunikativni a radi napomocni, pokud je treba.

Proste bud tu kes chci, nebo ne. A ve finale je jedno jaka je u ni ikona... U mysterek a multin byvaji voditkem kvality nebo krasy kese a mista finale z 90% FP, u tradicek to naopak kolikrat kulha.


  • 2

brundi
 


#17 Kapsa

Kapsa

    Kapsa

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 948 příspěvků(y)

Publikováno 26 květen 2014 - 16:10

Pochopil, ale to je jedno :). Kdyz nekam vyjizdime, chystame se a lustime i mysterky. Neni to pro nas proste jen o bodu a vime, ze i finalky mysterek mohou skryvat hezke misto, nebo krasny pribeh. Nechci se ted nikoho dotknout, ale z meho pohledu je to casto tak, ze nez projdu jednu mysterku ( mysleno v terenu, ne lusteni ) v prirode, tak bych prece mohl odlovit 5-10 tradicek, a to budu mit prece 5-10x vic bodu:) :):).

Zminena naprosta vetsina ( dobre tak ne naprosta, jen vetsina ) kaceru proste jde hlavne po tradickach a spousta z nich dale po zebrickach, statistikach, odznakach atd atd. A ten zbytek holt zkusi vylustit, nebo se zepta. Nikomu nikdo hlavu neutrhne a dle nasich zkusenosti jsou owneri hezkych mysterek klidne i mimo nase HC komunikativni a radi napomocni, pokud je treba.

Proste bud tu kes chci, nebo ne. A ve finale je jedno jaka je u ni ikona... U mysterek a multin byvaji voditkem kvality nebo krasy kese a mista finale z 90% FP, u tradicek to naopak kolikrat kulha.

 

Ale jo, v podstatě souhlas, taky plánuju, luštím i do foroty a je mi jedno, jestli dám za víkendu jednu nebo pět. Přesto se ale mnohem častěji stane (a nejen mě), že někam jedu a unikne mi okolo super místo a to jen proto, že tam je mysterka, kterou automaticky ignoruju, protože prostě nemám čas něco louskat. A stoje někde u cesty 100km od HC a s ne zrovna volným celým dnem je mi ochota ownera poradit tak nějak k ho .... no, třeba k houbám. :)


  • 2
www.michalkupsa.cz - můj web o cestování, fotografování a geocachingu.

#18 Joe Tramp

Joe Tramp

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 178 příspěvků(y)

Publikováno 26 květen 2014 - 17:07

Ako to riešite? 

  • Pomáhate ako owneri nedomorodým lúštiteľom? 
  • Na otázku. "Čo sa tam oplatí vidieť?",  odporúčate priateľom aj mysterky, alebo len tradičky a multiny? Ako potom riešite finálne súradnice?
  • Je morálne použiť pre cuzokrajné mysterky metódu BF? (napr. sklady finálok, finálky od kamoša a iné)
  • Je skutočne nutné mať centrá miest plné mysteriek a nepotrápiť sa nad umiestnením tradičky? (Podľa mňa je to český nešvar.)

 

 

ad 1) jistě

ad 2) nechápu. doporučuju vše, mysterku si vyluští(m), multinu projd(o)u

ad 3) BF je ok, "sklady finálok" jsou nečestné

ad 4) mysterky a multiny jsou kořením geocachingu - stejně jako jsou špatné trajdy, jsou i špatné multiny a mysterky, ale lov bez těchhle typů mi přijde nudnější. (A na spojení "český nešvar" od Slováka už jsem alergický.)

 

Jinak luštit do zásoby mi nevadí, za horší považuju šílené multiny typu "navštiv těchhle 8 míst ve všech zapadákovech Brna/Prahy/K.H.... a kdesi je finálka" - pro turistu ideální...

 

A k prvnímu brundiho příspěvku: pokud chci místo ochránit před davy kačerů, tak je (překvapivě) ještě jedna varianta - nezaložit tam nic. (Tady bych napsal proč, jak, kdo, kde, s kým a za kolik, ale byl by z toho děsně dlouhej sloh, tak to radši psát nebudu.)

 

(Sorry za reakci, ale na ten "český nešvar" jsem reagovat musel :D )


  • 2

#19 homole

homole

    Já jsem to říkal.

  • Members
  • PipPipPip
  • 400 příspěvků(y)
  • LocationLokomotion

Publikováno 26 květen 2014 - 18:00

Já zjistím, že jde o pěknou multinu či mysterku na hezkém místě tak, že tam jdu. Až ji vyluštím, naběhnu na místo a pak si řeknu:"Tak ta byla hezká".


  • 2

#20 Kapsa

Kapsa

    Kapsa

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 948 příspěvků(y)

Publikováno 27 květen 2014 - 6:56

Je skutočne nutné mať centrá miest plné mysteriek a nepotrápiť sa nad umiestnením tradičky? (Podľa mňa je to český nešvar.)

 

No, když jsme u těch "českých nešvarů", tak zrovna před pár dny jsem byl v Bratislavě. Nijak hluboce statisticky jsem to nezkoumal ale při pohledu do GPS mi přišlo, že centrum je zanesené mysterkama ještě víc, než v Praze. Byl jsem tam pracovně a do odjezdu vlaku jsem měl jen něco přes hodinu a tak jsem se prošel městem. Přestože jsem doposud v Bratislavě neměl odloveno nic, tak jsem stihnul akorát dva kousky.

 

Edit: Jsem se spletl, vlastně jen jednu, protože na "Čumilovi" to bylo DNF (podle mě tam ani není).

 

A k prvnímu brundiho příspěvku: pokud chci místo ochránit před davy kačerů, tak je (překvapivě) ještě jedna varianta - nezaložit tam nic.

 

Já bych se těch "davů" zase tak nebál, stále jsou i u nás kešky na super místech, kde návštěvy za rok spočítáš na prstech. Stačí, když nejsou na dohled od Prahy nebo od frekventovanější silnice. Jedno z mála pozitiv PWT je, že davy se hrnou tam a na "normálních keškách" je o to větší klid. Tím neříkám, že keška musí být fakt všude, ale prostě je to jak kde ....


  • 0
www.michalkupsa.cz - můj web o cestování, fotografování a geocachingu.




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama