Přejít na obsah


Fotka

Úpadek geocachingu?


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
81 odpovědí na toto téma

#21 kolombo

kolombo

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 5 543 příspěvků(y)

Publikováno 07 září 2015 - 13:14

Jo, je to úpadek.

 

Nejlépe bylo, když nás to hrálo asi 200. Takže kdo začal později, než tak v roce 2007, 2008, tak musí přestat hrát ....


  • 0

Miroslav Kolombo, k.t.

Garmin Oregon 600

N50 45.701 E015 05.508

ICQ: 343-044-770

kolombo@kolombo.cz


#22 Novom

Novom

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 610 příspěvků(y)

Publikováno 07 září 2015 - 13:15

Reviewer nemůže objíždět všechny kešky, to je samozřejmě blbost. Jak jsem psal, dá se tomu pomoci i jinak. Pokud by někdo měl fyzicky objíždět nové kešky, tak nanejvýš vybrané kešky podle nějakého klíče - prvotiny začátečníků. Třeba. Jaké procento nově založených kešek jsou prvotiny, tedy jinými slovy, kolik má jeden owner průměrně kešek? Pět? Pak by to bylo 20 %, to je pořád dost. Deset? To už by bylo jen 10 %, ale to je pořád taky dost. OK, tak co prvokešky ownerů začátečníků, tedy třeba těch, kteří mají méně než 50-100 nálezů? Jaký je jejich podíl mezi všemi založenými keškami? Jedno procento? Půl procenta? To už by se objet dalo, ne?

Koukám, že ty asi budeš kouzelník s čísly. Kde sis je prosimtě vycucal? Vždyť to jsou nesmysly... Ale pokud chceš fyzickou kontrolu keší od těch pár set prvozakladatelů s nízkým počtem nálezů, přihlaš se dobrovolně jako betatester, který bude všechny kešky osobně kontrolovat, určitě za to RW budou rádi. ;)


  • 7

#23 see.bee

see.bee

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 567 příspěvků(y)

Publikováno 07 září 2015 - 13:24

Volání po betatestech je marné, jsou již delší dobu nepovinné a revírníky nevymahatelné, pouze mohou být jako doporučení..... Než něco podobného plácnete, přemýšlejte


  • 1

#24 Jacka

Jacka

    Zlobení je dovoleno :D

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 564 příspěvků(y)

Publikováno 07 září 2015 - 13:39

Já myslim, že založení profilu na GC.com by se mělo povolit jen po složení zkoušky před komisí. A po každejch 500 keších přezkoušení, samozřejmě. Kdo chce lovit T>4, musel by navíc splnit test na fyzičku a vykázat se potvrzením o pravidelné docházce do posilovny a do lanovýho centra. Já vam dam, bando líná, bavit se hledáním pokladů se vám zachtělo!


  • 4

#25 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

    Roman_Jaroměř

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 739 příspěvků(y)

Publikováno 07 září 2015 - 13:39

:-D Díky, to bylo 100 bodů...

 

Ale já nehodnotím a neřeším kešky podle kvality - jestli jsou dobré, špatné, hezké, ošklivé. Jde mi spíš o kešky, které jsou zjevně proti pravidlům - už podle listingu a bez fyzické kontroly ne místě. Pokud je keška zcela zjevně tradiční, ale je založená jako mystery, je to prostě špatně. Pokud je keška podle souřadnic třeba ve vodě, ale má T1,5, je to taky zjevně špatně, atd. atd.

 

Pokud jde o limit nálezů pro zakládání keší, tak to je přesně to, po čem volám. Samozřejmě, lempl zůstane lemplem i po 1000 nálezech, ale má-li kačer třeba těch magických 100 nálezů, je u něj výrazně vyšší pravděpodobnost, že založí kešku, která bude přinejmenším podle pravidel. Ti neznalí průseráři, kteří vybírají a nevyměňují věci z kešek, jezdí z travelbugy po světě bez logování a zakládají nesmyslné keše proti pravidlům, to, aspoň jak jsem já viděl, jsou všichni začátečníci právě s méně než 100 nálezy. Ten limit by tedy svým způsobem mohl trochu kompenzovat to, že reviewer nemůže jezdit ke každé nové kešce. To skutečně není možné.

 

A pasivní smířlivý postoj ve stylu - "bordel je a bude, s tím nic nenaděláme", mi vůbec nevoní. Už proto, že aspoň něco se udělat dá. Na příklad ty tipy a triky pro nováčky. Technicky žádný problém. A ruku na srdce - kdo z nás četl při vytváření profilu na GC celá pravidla? Skoro nikdo. Taková drobnůstka, jako jsou automaticky (a dočasně) vyskakující tipy a triky pro nováčky, by určitě pomohla nováčkům více a rychleji se zorientovat.

 

Pokud jde o ignorování ztracených TB, to je taky věc, které by se také dalo technicky velmi jednoduše pomoci. Stačí automaticky hlídat pohyb každého TB, což se stejně dělá. Pokud by došlo ke splnění podmínky, že TB leží v jedné keši třeba déle než půl roku a ta keš měla během té doby více než třeba 20 nálezů, systém by automaticky poslal upozornění ownerovi keše s výzvou ke kontrole. Nic povinného, není třeba nikoho k ničemu nutit. Jen upozornit, žádná křeč. Jednoduché jako facka. Kdyby to zabralo u 10 % ztracených TB, byl by to super úspěch.

 

Prostě mě jen irituje takový ten pasivní postoj, kdy se obecně ví o opakujících se problémech, ale všichni nad tím jen mávnou rukou, že se to nevyřeší. Jasně, úplně se to nikdy nevyřeší, ale aspoň trochu pomoci se tomu dá - a mělo by se to udělat, přinejmenším v těch případech, kdy ta pomoc nepředstavuje žádné velké úsilí.

 

Jednu dobu tady byla snaha o betatesty alespoň u nováčkovských keší. Bohužel vyzněla dost do prázdna. Dokonce jeden čas byli skoro povinné pro nováčky. Jenže zde je pro změnu problém s tím, že GS RW zakázal povinné betatesty, protože si někteří z místních kačerů si stěžovali, že někteří betatesteři toto zneužívali. Více se určitě dočteš, když si dáš tu ve fóru hledat "Betatest". 

 

A ohledně samotného schvalování jsi trochu mimo. I kus od břehu rybníku může být keš T 1,5, protože od doby pořízení snímku fotomapy tam přibylo třeba nějaké molo... Tohle fakt nemůže RW kontrolovat... Stejně jako to, že má mysterka finální WP zveřejněný může být právě ta "mystery" část a proto to bude mystery D1 a je to záměr autora. 

 

Co se týče limitu nálezů pro založení - přečti si pořádně ten odkaz, co ti posílal Dr.Vota - tam to máš přesně zodpovězené... A myslím, že je to tam zobrazené dobře.

 

Na druhou stranu takové to upozornění třeba na ztracené TB/GC v keši, nebo nějaké ty tipy a triky jsou dobrý nápad, jenže tady pláčeš na špatném hrobě. Bohužel toto musíš prosadit v GS. GS podobné tipy realizuje pomocí svých mailů, které rozesílá těm, co zaškrtnou, že o ně stojí. Ti, co o ně nestojí, tak žádné nedostanou.

 

 

Reviewer nemůže objíždět všechny kešky, to je samozřejmě blbost. Jak jsem psal, dá se tomu pomoci i jinak. Pokud by někdo měl fyzicky objíždět nové kešky, tak nanejvýš vybrané kešky podle nějakého klíče - prvotiny začátečníků. Třeba. Jaké procento nově založených kešek jsou prvotiny, tedy jinými slovy, kolik má jeden owner průměrně kešek? Pět? Pak by to bylo 20 %, to je pořád dost. Deset? To už by bylo jen 10 %, ale to je pořád taky dost. OK, tak co prvokešky ownerů začátečníků, tedy třeba těch, kteří mají méně než 50-100 nálezů? Jaký je jejich podíl mezi všemi založenými keškami? Jedno procento? Půl procenta? To už by se objet dalo, ne?

 

Objet by se to dalo - kdyby měli RW tuto práci jako práci na plný úvazek. Jenže oni to dělají DOBROVOLNĚ a ZADARMO. Kdo jim zaplatí projetý benzín a především ten čas? A víš, kolik by jich muselo být? Kvůli tomu bylo vymyšleno betatestování. Bohužel dnes o něj musí stát obě strany - jak RW, tak owner kešky...

 

Ano souhlasim, kazdy reviever by mel udelat fyzickou kontrolu na miste :-)))

 

Jo, tos vystihl... Chci vidět, jak ty své dva kraje objíždíš:-). Zajímalo by mne, kolik lidí tě vezme za slovo a bude si myslet, že to myslíš vážně.


  • 2

#26 bella-donna

bella-donna

    z ZZ9 Plural Z Alpha

  • Members
  • PipPipPip
  • 437 příspěvků(y)

Publikováno 07 září 2015 - 13:40

Teprve až v okamžiku, kdy jsem přestala být do geocachingu zažraná, jsem se zvládla přenášet přes různé problémy a konečně si geocaching bez stresů vychutnávám.

Pár let mi to ale trvalo.  :)


  • 19

#27 Roman_Jaromer

Roman_Jaromer

    Roman_Jaroměř

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 739 příspěvků(y)

Publikováno 07 září 2015 - 13:50

Ještě dovětek k tomu "PASIVNÍMU POSTOJI".

 

Máš několik možností jak bojovat s těmito jevy:

 

1) Přes Groundspeak prosazovat globální změnu pravidel, či alespoň vzdělávání kačerů (např. ty informace pro nováčky)

2) Být pasivní a mávnout nad tím rukou

3) Pomáhat nováčkům sám, když je potkáš, napsat jim, pokud vidíš, že udělají něco špatně atp.

 

Samozřejmě je možnost kombinace těchto přístupů.

Já osobně jdu tím třetím přístupem, protože jsem poznal, že přístup 1) je takový Donchichotský boj s větrnými mlýny a říkám si, že je lepší škrtnout sirkou, než nadávat na tmu.

Takže pokud mi ještě ten den někdo grabne TB/GC, které někam vložím, napíšu mu mail, že se to nedělá, že je slušné chvíli počkat, než člověk stačí zalogovat, pokud vidím, že někdo napsal NA log kvůli plnému logbooku, napíšu mu, že v takovémto případě se používá log NM a ne NA a jak tyto logy fungují, když potkám nováčka, popovídám si s ním a snažím se mu vše vysvětlit atp.


  • 9

#28 tomaskoz

tomaskoz

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 39 příspěvků(y)

Publikováno 07 září 2015 - 14:31

Příspěvky v diskuzi ukazují, že problémy, tak jak jsem je popsal, existují a evidentně nejsem sám, kdo to řeší. Samozřejmě, názory na řešení můžou být různé a více či méně reálné. Díky za připomínky. Nejsem evidentně sám, kdo si uvědomuje, že GC se vyvíjí (přinejmenším z hlediska propagace mezi lidmi), ale jeho pravidla na tento vývoj v určitých ohledech příliš nereagují.

 

Jinak, pokud jde o ty limity nálezů, od kterých by měl mít kačer právo založit svou první keš - tím jsem přece nevymyslel nic až tak nového. Pravidla GC říkají:

Oblast, ve které může hráč zakládat keše se u každého liší. Hráč, který má nalezené keše daleko od svého domova, může zakládat keše až 322 km od svých domovských souřadnic. Avšak někdo, kdo hledal keše zatím jen do 40 km od svého domova nebude moci zakládat keše tak daleko. Konečné rozhodnutí je na reviewerovi.

 

Toto pravidlo je dost vágní, ale již představuje určité omezení, které bychom klidně mohli v ohnivé diskuzi také zpochybňovat, pokud bychom chtěli.

Na wiki.geocaching.cz se uvádí:

Kdyby existovala nějaká bodová hranice, dosáhnete tím hlavně toho, že nováčci, kteří chtějí založit cache, budou prostě nahánět body na jednoduchých keších. Ne proto, aby získali zkušenosti, ale jen kvůli bodům.

 

Když odhlédnu od toho, že autor tohoto textu na wiki.geocaching.cz se zjevně cítí být psychologem, případně má "určitě" v ruce věrohodná data z nějakého průzkumu, která to potvrzují, tak v tom stejně vůbec nemusí být problém. Takto se i bez limitů již nyní chová spousta kačerů - lovců bodů a navíc je přece jedno, jak a na jakých keších nováček nažene zkušenosti. Jde o to, že od počtu minimálně desítek nálezů má teprve jistý přehled, jak kešky vůbec vypadají. To samozřejmě nemění nic na tom, co jsem výše taky psal - lempl zůstane lemplem i po 1000 nálezech, s tím se samozřejmě nic nenadělá.

 

Tahle záležitost s povolováním zakládání keší mě ale pálila ze všeho nejméně. Daleko víc mě štve bordel v dlouho ztracených TB, který mnozí owneři vědomě mají ve svých keších. To je věc, kterou prostě nechápu. Když mi do kešky někdo dá králičí bobky, považuji za normální je vysypat a kešku vyčistit. Když mám ale v keši dva roky zalogováno deset ztracených TB, tak mi to nejen přijde úplně v pořádku, ale ještě budu ostatním zdůvodňovat, že je to tak vlastně úplně dobře, případně že nemám přece čas se o takovou prkotinu jako owner postarat. Přesně takhle se spousta ownerů chová a to se mi nelíbí. Je to mimo jiné také bezohlednost vůči těm, kteří třeba při cestování operativně vyhledávají kešky v mobilu. Keška, která má zalogováno 10 TB, je pro většinu lidí velmi atraktivní. Buď tedy budu plýtvat přenesenými daty a otevírat každý TB zvlášť, abych zjistil, jestli tam je, nebo jestli je to jen zapomenutý bordel, nebo vsadím na náhodu a pojedu ke kešce bez této kontroly, abych až na místě třeba zjistil, že v ní není vůbec nic.


  • 0

#29 prazskychytrak

prazskychytrak

    Rendy

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 670 příspěvků(y)

Publikováno 07 září 2015 - 15:13

Mě přijde, že má spíš úpadek zdejší fórum, protože už se tu rozhodně neplká tolik zbytečností jako kdysi, to se mi líbí.
  • 2

Bookmarky: 2.gif Zajímavé osudy kešek world.pngKešky výletovky hint_icon.pngHinty
Web: geopraha.eu regionální web Prahy
prazskychytrak.cz
web o zajímavostech Prahy


#30 kulhal

kulhal

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 840 příspěvků(y)

Publikováno 07 září 2015 - 15:39

tomaskoz: Tvůj příspěvek není nijak nový, ale to ti už napsali jiní. V něčem máš však pravdu: Ano, hra může být vždycky lepší než je dnes. Ano, lhostejnost – pokud by mezi hráči převládla – by byla cestou k úpadku. Ty k lhostejným nepatříš, a to je dobře. Jen by to chtělo nepřemýšlet nad tím, co by měli udělat jiní (revieweři, organizátor hry, začátečníci...), a zamyslet se spíš nad tím, co můžeš udělat ty. Těch možností máš mnohem víc než si myslíš:

 
Můžeš se snažit, aby každá tebou navštívená keš byla po tvé návštěvě o kousek lepší než před ní.
Můžeš zakládat jen samé skvělé keše a vzorně je udržovat - po řadu let.
Můžeš vypustit pár cestovatelů aby se nahradily ty zatoulané – tak, jak se to dělo i dřív.
Můžeš psát do logů pravdivé a konstruktivní připomínky ke stavu keší a jejího okolí.
Můžeš pomáhat začátečníkům - mailem i osobně.
Můžeš uspořádat event a zábavnou formou zlepšit povědomí o pravidlech a geoetiketě.
Můžeš si založit blog, na něm pranýřovat nešvary – tak, aby to někdo četl.
Můžeš dát dohromady osvětovou geovýstavu, dostat na ni pár tisíc lidí... ne, k tomu tě navádět nebudu :).
 
Jak vidíš, udělat toho můžeš opravdu hodně. Neváhej a už zítra bude líp.

  • 30

#31 kalubr

kalubr

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 987 příspěvků(y)

Publikováno 07 září 2015 - 16:17

Tohle bych řekl že je minimální problém, za 14 dní ho nový majitel grabne a pošle dál.



Jo. Jeden TB jsem našel poškozenej, druhej bez trackovacího čísla. Ztrácí se tužky, logbooky... Ale to asi bylo i dřív. Prostě jsem do toho geocachingu nějakej zažranej. Jinak občas taky píšu nováčkům, co udělali špatně a jak to napravit.
  • 1

#32 Solim

Solim

    Šolim

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 075 příspěvků(y)

Publikováno 07 září 2015 - 16:57

Mne se zda , ze to je uz peknych par let setrvaly stav stezovatelu. Ja osobne skoro na kazdy vylet tahnu 2 GC nebo TB a zas 2 privazim a to se uz hodne let nemeni. Vymeny jsem provadel asi prvni 2 roky, pak jsem zjistil, ze to moc leze do penez a tak jsem prestal a tak jsem vdecny, kdyz v cache najdu logbook. Tuzku sebou nosim vlastni cervenou neb se rad zapisuji cervenou a jen malokdo tuto barvu tuzky vklada do cache. A mokry logbooku, tech je tak cca 2-3%, takze vlastne pohoda. Tak bych to nevidel tak cerne. Jen je treba se trochu vzdalit od mest a od automobilu, staci tak 1-3km a vse je ruzovejsi.


Tento příspěvek byl upraven od Solim: 07 září 2015 - 17:02

  • 19

GALAXY S5 mini, Android 4.4.2
S úsměvem jde vše líp


#33 geba & marcana

geba & marcana

    geba:)

  • Members
  • PipPipPip
  • 342 příspěvků(y)

Publikováno 07 září 2015 - 17:16

Jo, je to úpadek.

Nejlépe bylo, když nás to hrálo asi 200. Takže kdo začal později, než tak v roce 2007, 2008, tak musí přestat hrát ....


Už v roce 2007 psal Czecho Cowboy, že geocaching neni co býval. ;)
  • 6

#34 bella-donna

bella-donna

    z ZZ9 Plural Z Alpha

  • Members
  • PipPipPip
  • 437 příspěvků(y)

Publikováno 07 září 2015 - 17:43

Už v roce 2007 psal Czecho Cowboy, že geocaching neni co býval. ;)

Ale chtěl s tím něco dělat! Chtěl se stát reviewerem.  :)


  • 2

#35 Vláček

Vláček

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 966 příspěvků(y)

Publikováno 07 září 2015 - 18:03

Ja osobne skoro na kazdy vylet tahnu 2 GC nebo TB a zas 2 privazim a to se uz hodne let nemeni.

 

Minulý týden Šumava, 13 kešek, 2xTB, 0xCWG.

Včera Kokořínsko, 7 kešek, 0xTB, 3xCWG (jedno a to samé ve 3 keších).

Nijak zvlášť se to nevymyká z mého průměru.

 

Jen je treba se trochu vzdalit od mest a od automobilu, staci tak 1-3km a vse je ruzovejsi.

 

A projít několik desítek kešek za den, pak je ta šance opravdu vyšší.


  • 0

#36 Doldal

Doldal

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 50 příspěvků(y)

Publikováno 07 září 2015 - 18:08

Já myslim, že založení profilu na GC.com by se mělo povolit jen po složení zkoušky před komisí. A po každejch 500 keších přezkoušení, samozřejmě. Kdo chce lovit T>4, musel by navíc splnit test na fyzičku a vykázat se potvrzením o pravidelné docházce do posilovny a do lanovýho centra. Já vam dam, bando líná, bavit se hledáním pokladů se vám zachtělo!

A potvrzení od lékaře, že je kačer způsobilý pracovat ve výškách :-) .


  • 1

#37 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 980 příspěvků(y)

Publikováno 07 září 2015 - 20:01

Už to tu bylo mockrát. Je pár kačerů, kteří mají stovky a tisíce nálezů, ale pro zakládání si zvolí jiný nick, třeba skupinový. Takže zdánlivě zakládá nováček. Nebo někdo lovil v týmu a pak se osamostatnil a předchozí nálezy si nezalogoval. podle počtu nálezů se nováček někdy nepozná. Ale asi vhodné bylo, že někteří schvalovači chtěli po nováčcích fotku keše (tj. potvrzení, že je na místě a jak vypadá) a u složitějších vyžadovali betatest. Mě při první založené poslal reviever (tehdy Bohemian) takové povídání, jak by to mělo vypadat.


  • 2

#38 zvedavkanocni

zvedavkanocni

    recesistka

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 857 příspěvků(y)

Publikováno 07 září 2015 - 20:39

Už ti o pomoci začátečníkům napsal Kulhal, já lehce rozvedu, jak to neformálně funguje u nás. Ne každý má totiž kamaráda nebo známého, který ho začátky provede a dohlíží na něj. My jsme začali neoficiálním, to znamená "neeventovým" pivem, na které jsme pozvali koncem minulého roku kačery z okresu, které jsme buď znali osobně nebo o nich věděli díky jejich dříve založeným  keším. Sešli jsme se různého věku jak geocachingového tak skutečného od slečny školou povinné po zralého důchodce a dohodli se, že občas uspořádáme event, kde bude jednotné označení PP ( jde o Písek - zkratku pokaždé vysvětlujeme jinak, jednou písecký pokec, příště písecká přestřelka atd ), pořadové číslo a popřípadě další přibližující text - obsah je věcí každého z ownerů. Domluvili jsme se totiž, že se budeme v pořádání střídat a tím bude i každý event jiný jako jsme i my. Tak a hned na druhém eventu se nám objevili dva skoronováčci, kteří už věděli, na co se chtějí a potřebují zeptat - owner měl samozřejmě jiné starosti, ale ostatní se jim střídavě věnovali, každý si vzpomněl na něco podstatného a tak sice odcházeli možná s hlavou jak pátrací balon, ale hlavně už věděli, na koho všeho se mohou dál s dotazy obracet. Mno a my jako staří dobráci opakovaně zmiňovali wiki, takže i kdyby nechtěli, určitě si pamatují, kam se obrátit a kde hledat, i kdyby nebyl žádný poradce zrovna k dispozici.  :D

Eventy jsou jako pomoc začátečníkům a určitá osvěta dost podceňované, ale sama mám ze svých začátků v paměti, jak jsem je využívala na průzkum u zkušenějších pokaždé na něco jiného. A to jsem prosím na praktické věci v terénu měla svého speciálního "geoučitele", takže už jsem se nepotřebovala moc ptát na otázky kolem GPS, logování TB a GC atd. Spíš jsem jednou  otravovala s razítky - chtěla vidět, co kdo používá, kde objednával, jak je spokojený, co vyhovuje/nevyhovuje. Příště přišly na řadu baterky, na dalším eventu dámské boty do terénu - kterou značku radši minout, která se osvědčila....... a při tom jsem hlavně poznávala komunitu a navazovala užitečné kontakty, navíc neplánovaně získávala pozvání na výpravy.....Proto sama eventy začátečníkům doporučuji a tobě říkám, že jestli chceš začátečníkům sám pomáhat a působit podle tebe "osvětově", uspořádej event. Klidně tam udělej i nějakou lehce crazy soutěž o pravidlech, kreativitě se meze nekladou - především, vymysli motivující a vtipnou odměnu, ať se lidi baví. ;)  Hlavní je, že se noví kačeři v okolí poznají a ví, na koho se dál v případě nejasností obrátit - každý ví něco, ale asi nikdo všechno.  :)

 

Jacky návrh bych trochu vylepšila, ale s tím se popř. přesuneme do plkacího vlákna.


  • 5

#39 sarkahaa

sarkahaa

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 3 příspěvků(y)

Publikováno 07 září 2015 - 21:20

To bylo první, co mě napadlo - betatest. Každou svoji keš si nechávám testovat, byť je sebetradičnější a sebejednodušší, protože splést se může každej.

Btw u mojí první krabičky se během prvních šesti dnů ztratila všechna CWG, ořezávátko a velká část předmětů, které jsem do začátku vložila, aniž by za ně byly vloženy nové :(


  • 3

#40 ptacopysk

ptacopysk

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 103 příspěvků(y)
  • LocationPraha 6

Publikováno 08 září 2015 - 0:29

Dělám GC teprve 2 roky, takže nedokážu úplně posoudit nějaký dlouhodobý vývoj, ale subjektivně se mi zdá, že se čím dál častěji setkávám se stejnými nešvary, které nám trochu kazí radost z GC, a že tyto nešvary jsou přímým důsledkem rostoucí popularity GC a rostoucího počtu lidí, kteří se tomu věnují, aniž by se obtěžovali se seznamováním s nejzákladnějšími pravidly.

 

Já si myslím, že dnešní "úpadek"  je způsobem velkou částí tím, že dřív, když chtěl někdo začít hrát, musel ještě před nalezením první keše investovat více úsilí. Prokousat se webovými stránkami v angličtině, investovat do (na tehdejší poměry drahého) GPS přístroje speciálně kvůli geocachingu a naučit se s ním pracovat. Nebo hledat podle fotomapy, což také zabralo podstatně více času na přípravu. S delší přípravou nebo obecně větší počáteční investicí bylo také mnohem pravděpodobnější, že si dotyčný nastuduje pravidla. Už jen to, že web nebyl v češtině, byl určitý "filtr". Keší bylo daleko méně a proto si kačer každého nálezu víc vážil.

 

Dnes je mnohem jednodušší s geocachingem začít ve stylu "stahni si aplikaci, hned vyraž a zaloguj z mobilu" (ano, tyhle logy mají owneři nejraději). Brouzdat webovými stránkami a studovat pravidla se proto dnes nebude tolik začátečníků obtěžovat. Cílem Grounspeaku je samozřejmě masovost a co největší zisk, takže tento trend pochopitelně vítá a podporuje. Je třeba dělat vše co nejjednodušší - např. v oficiální GC aplikaci jsou sice v nápovědě pravidla, ale ty mají jen 4 body (je tam uvedeno jen to, že se má měnit fér, zapsat se do logbooku, keš vrátit zpět a zalogovat na gc.com - o nějakých trackovatelných předmětech zde není ani zmínka (a není ani stručném instruktážním videu v angličtině, na které je z aplikace odkaz).

 

Nelze se proto divit, že začátečník, co si stahne aplikaci a začne hledat netuší, k čemu takový trackovatelný předmět slouží. Co se týče nefér výměn, tam si ani nemyslím, že by to byla neznalost (i když také se vyskytne), jinak by v keších nebylo tolik prošlých jízdenek, kaštanů, kamenů, vizitek apod., aby kačeři ulehčili svému svědomí, že do keše nic nevložili. Proto dávám do svých keší téměř výhradně hračky pro děti - když je někdo ukradne, tak mi to nevadí, pokud z nich má nějaký georobotek radost. A raději ať nevloží nic, než aby zanášel krabku šrotem. Tvé návrhy jak tuto situaci vylepšit jsou sice hezké, ale jak už jsem psala výše - Groundspeak chce pro lidi vše co nejpřístupnější a nejjednodušší, aby jich hrálo co nejvíc, nedejbože, kdyby se snad museli při registraci proklikat nějakými pravidly.


Tento příspěvek byl upraven od ptacopysk: 09 září 2015 - 3:15

  • 18




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama