Přejít na obsah


Fotka

pomoc s tvorbou mapy


  • Zamčené téma Toto téma je zamknuto
8 odpovědí na toto téma

#1 Evca.N

Evca.N

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 543 příspěvků(y)

Publikováno 02 listopad 2015 - 19:05

Ahoj, 

do jednoho článku potřebuju vložit mapu. Problém je, že nemůžu použít naskenovanou fotku (licence), tak si ji chci upravit a vytvořit sama. Hledala jsem různé programy, ale žádný extra výsledek. Předtím jsem měla na XP ArcView, ale za prvý nemůžu najít instalačku a za druhý na sedmičkách nefunguje. . Mohla bych použít MyGoogle maps, ale tam taky nevím, co s tou licencí na podklady, a do knížky se to moc nehodí. 

Prostě bych potřebovala, aby výsledná mapa vypadala jako obr v příloze (mapa_KH), ale byla tam některá data z obr č. 2 (snímek006). Poradíte mi, jak na to nebo byl by někdo tak ochotný a za nějakou protislužbičku to pro mě udělal? Jo, a musí to mít rozlišení 300dpi.

Díky všem za rady, případně pomoc.

Přiložené miniatury

  • mapa_KH.jpg
  • Snímek 006.jpg

  • 0

#2 LudaL

LudaL

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 199 příspěvků(y)

Publikováno 02 listopad 2015 - 19:26

Využít nějaké mapy z wiki? Licence by to snad měla umožňovat, jen je to vesměs vše německy.


  • 0

#3 kiReGPS

kiReGPS

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 748 příspěvků(y)

Publikováno 02 listopad 2015 - 19:29

Pokud by ti stačily obrysy krajů, tak je mám ve vektorech. Tj. stvořím ti z toho libovolné DPI...  :)


  • 0

#4 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 980 příspěvků(y)

Publikováno 02 listopad 2015 - 19:31

Asi opravdu použít OSM. Mapy od ČUZK jsou licencované a to dost přísně. Na prohlížení jsou volně, ale pro tisk jsou dost drahé a dost hlídané. Mapy od Seznamu a Googlu budou totéž.

ArcView je poměrně drahý program, doporučoval bych QantumGIS, je zadarmo a umí toho víc (např. topologickou kontrolu, která v ArcView z licenčních důvodů nefunguje). Ale dělá se s tím jinak. Nebo GrassGIS, ten neznám, ale viděl jsem ho běžet i na Linuxu na Raspberry Pi.


  • 1

#5 Gelda

Gelda

    Gelda

  • Members
  • PipPipPip
  • 177 příspěvků(y)

Publikováno 02 listopad 2015 - 22:46

Ahoj, reseni sice neni uplne jednoduche, ale je mozne :-)

 

1) Podkladova data pro CR si muzes stahnout z webu firmy ArcData Praha, konkretne geodatabazi ArcCR 500 (zadej "ArcCR" do Googlu a prvni odkaz asi bude ten spravny). Tato data jsou pro nekomercni ucely, tzn. pro vyuku a publikace, zdarma.

2) Sosni si Q-GIS.

3) Pripojeni geodatabaze do Q-GISu proved nasledovne:

- Vrstva - Přidat vrstvu - Přidat vektorovou vrstvu...

- Typ zdroje: Adresář, Typ zdroje: OpenFileGDB, jako 'Soubor dat' dej cestu ke stazene geodatabazi na disku

- Das 'Otevřít' a vyberes si vrstvu, kterou chces

4) Udelas si vybery dat pro okresy/kraje/ORP/mesta/sidla atd.

5) Udelas si ty krouzky (tzv. 'Obalové zóny') nebo co to je a nebo tu starou mapu georeferencujes a "obkreslis" (Rastr - Georeferencování - Georeferencér...)

 

Kdyby neco, napis...


  • 2

GPS: Garmin Oregon 450, Nexus 7 2013 3G, HTC Desire X

Blog: manuály pro a:Drake


#6 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 980 příspěvků(y)

Publikováno 03 listopad 2015 - 7:48

Škoda že ArcData má jen tu půlmilionovou verzi.

A mají pochopitelně geodatabázi pro svůj ESRI ArcGIS, ale Q-GIS ji umí číst.

A jinak - ArcView to bylo někdy v devítkových verzích, teď je 10.2.2, 10.2.3 a tam se to jmenuje ArcMap, licence Basic.


  • 0

#7 Gelda

Gelda

    Gelda

  • Members
  • PipPipPip
  • 177 příspěvků(y)

Publikováno 03 listopad 2015 - 11:31

mpik: Evca.N mela urcite na mysli ArcView GIS, coz je trosku archaictejsi SW, ve kterem evidentne byla, soude dle legendy, zpracovana prvni mapa. Dokonce bych si tipnul verzi 3.1 :D ArcView GIS skoncil verzi 3.2/3.3, verze 1.x a 2.x se jmenovaly jen ArcView, bez GIS. Po nem uz zname pouze ArcGIS, ktery se tehdy vyvijel paralerne s ArcView GIS (pamatuju doby, kdy se ArcINFO spoustelo v prikazove radce   :D).

 

To, co myslis ty, byla uroven licencovani produktu ArcGIS. Pletes tedy starsi SW s licenci produktu :) Do verze 10 bylo licencovani produktu ArcGIS nasledujici: ArcView (nejnizsi licence, dnes ArcGIS for Desktop Basic), ArcEditor (dnes ArcGIS for Desktop Standard) a ArcInfo (dnes ArcGIS for Desktop Advanced). Dnes zname nazvy licenci jsou od verze 10.1. Toz asi tak...

 

Jinak podrobnejsi data pro CR samozrejme existuji, ale nejsou zadara. Zajimava databaze je napr. DATA200 od CUZK, ZABAGED (take od CUZK) nebo jiz zminene OpenStreetMaps. Pri praci s OSM ale musi byt clovek zkusenejsi, vrstvy obsahuji dost balastu.


  • 0

GPS: Garmin Oregon 450, Nexus 7 2013 3G, HTC Desire X

Blog: manuály pro a:Drake


#8 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 980 příspěvků(y)

Publikováno 03 listopad 2015 - 12:13

Takový pamětník nejsem, dělal jsem až od verze 9.2 Ale ta na XP šla. Nakonec jsem na XP měl i 10.2.2. ale to už byla práce na nic.

A o podrobnějších podkladech z ČUZK vím, i o vektorových GML, které se dají volně stáhnout a použít, ale jen pro prohlížení, jako podkladová mapa k publikování i na úrovni studentské práce už se musí koupit.

Něco je drahé, něco je i pro nekomerční účely zadarmo, ale na povolení, přesně to nevím, ale budu muset se v tom zorientovat.

 

Nakonec, není nutno nic instalovat, je i ArcGIS online, registrrace je v základu zadarmo (Pozor, vnucuje se 30 denní zkušební verze, je třeba hledat tu trvalou). Není to nástroj na velké kreslení, spíš na prezentaci hotových shapefilů, něco se tam ale udělat dá. Ale s podkladovými mapami a licencemi bude platit totéž, jsou to stejné vrstvy.


  • 0

#9 Evca.N

Evca.N

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 543 příspěvků(y)

Publikováno 03 listopad 2015 - 21:31

Děkuju všem za rady. Už jsme se domluvili s Erikem a mapka je na světě. Zamykám.


  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama

Naše nabídka