Přejít na obsah


Fotka

jaký bluetooth GPS přijímač vybrat?


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
52 odpovědí na toto téma

#1 matejcik

matejcik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 389 příspěvků(y)

Publikováno 28 listopad 2008 - 13:39

ono by se zdálo, že tohle téma je omleté donekonečna ... žel, mám pocit, že není, neboť jsem ani po urputném hledání nebyl schopen najít nějaké střízlivé srovnání různých bluetoothových klíčenek a podobných legrácek.

ptám se vás tedy: jaká bluetooth GPSka je nejlepší? :e)

z toho, co jsem zatím byl schopen nalézt, to vypadá, že současná špička je:
- buď cokoliv se SiRF StarIII
- nebo nějaký Evolve něcoTraxx s MT3

Většina zdrojů se shoduje na tom, že SiRF je "dobrej", a že tedy když si pořídím prakticky libovolné zařízení s ním, tak neprohloupím. Zajímalo by mě tedy, jaké konkrétní gpsky máte, jak je to s nimi a výdrží na baterii, jestli se od sebe různé gpsky se stejným chipsetem liší, jaké jsou nevýhody tohoto chipsetu a tak podobně.

...spousta zdrojů se taky shoduje na tom, že MT3 je "lepší" - rychleji najde satelity, dokáže se najít i uprostřed místnosti, má příjemnější přibližování k bodu atakdál... ALE někteří zase tvrdí, že třeba výsledná poloha (na rozdíl od SiRFu?) skáče o 15-20m, což je přece jen trošku dost.
tak jak to vlastně je?

a obecně, která gpska má nejlepší poměr výdrž/velikost?

díky za veškeré informace .e)

dosavadní zjištění:

Nokia LD-3W - je zaručeně dobrá co se týká hledání satelitů a přesnosti (SiRF), tisíce děkovných dopisů. Výdrž velmi dlouho v pohotovostním režimu, takže se nemusí zapínat a vypínat. Výhodou může být navíc to, že má konektor na standardní nokia nabíječku a standardní nokia baterii (což třeba já si neužiju, protože nokii nemám a nechci).
Má statickou navigaci, která se ale jednak dá vypnout (ačkoliv se za určitých okolností (po restartu?) znovu zapne), jednak je prý smysluplně vyladěná, takže je to použitelné i s ní.
Při hledání fixu je potřeba zůstat na místě - ale to asi platí obecně pro většinu zařízení.
Nokia LD-4W - údajně lepší citlivost (ale v praxi asi nepozorovatelné) vypnutá statická navigace, znatelně menší výdrž.
(samozřejmě, všichni se shodují na tom, že mobil umře dřív než bt modul, ale tak. to je jiná otázka.)

Navilock BT-451 - neznámý a netušený chipset Antaris4 SuperSense. Poloha má chybu běžně 15m, hledání satelitů trvá víc jak 15 minut na cold start, v průměru 3 na warm start. Hrozně nešikovné zapínací tlačítko, navíc kontrolky zapnutí nejsou na denním světle vidět. Výdrž (po výměně baterky) obstojná, ale udávaných 18 hodin to určitě není. Baterie je standardní nokiácká, konektor nabíjení je mini-USB

Navilock BT-339 - i když je to SiRF, hledání satelitů trvá velmi dlouho (že by problém značky?). Problémy se signálem v náročnějších prostředích (mezi vysokými domy, v mlze), jinak dobrý. Výdrž dostatečná (udáváno 20h).

Qstarz BT-Q1000 - čipset MT3, výborná přesnost, rychlé fixování, udrží signál i v budově (i když s velkou chybou). Výdrž udávaná 30h, v praxi přes 20. Baterie je vyměnitelná, je to nějaký nokiácký typ.
Má nešikovný posuvný vypínač, který se může přepnout při zasunutí do pouzdra.
Navíc má logovací režim, kdy do vnitřní paměti (200k bodů) automaticky ukládá trasu.
To je zatím můj favorit.
Qstarz BT-Q1200 - totéž, akorát má navíc solární panel (zřejmě potřebuje přímé slunce, být "na světle" nestačí - ale to tak se solárními panely bývá). Výdrž okolo 18h.
  • 0
<reklama>OpenWIG - Wherigo player pro mobilní telefony</reklama>
"ty vaše kešky" jsou mi celkem ukradené :ep

#2 gord

gord

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 6 631 příspěvků(y)

Publikováno 28 listopad 2008 - 13:57

ja opustil BT prave kvuli vydrzi baterii v telefonu. Ty v BT (Nokia) modulu vydrzely tak 8 hodin i vic, ale v telefonu max. 4.5 a to mi bylo malo.
  • 0

MHD/PID vybranych mest CR jako POI (diskuse)
GeoGet:
- OwnMaintenance - prehled udrzby vlastnich kesi - v1.1.3 (diskuse)
- Combine 2 - automatizace opakovanych cinnosti (diskuse, dávky)
- Spoiler - uložení spoilerů do GPS jako POI (diskuse)

- Stator - statistiky y GeoGetu (diskuse)

- Náhrada GJ legálními postupy

 


#3 Asek

Asek

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 58 příspěvků(y)

Publikováno 28 listopad 2008 - 14:01

Už jsem to někde popisoval, vlastní zkušenosti mám s BT339 a Qstarz Q1000. Teď už mám tu Q1000 delší dobu a opravdu se mi jeví po všech stránkách lepší. Vlastně ne, má horší vypínač (posuvný), který se v těsném pouzdře při neopatrném zasunutí může přehodit. Jak popisuješ to ulítnutí o 10 - 20 m, tak to jsem nepozoroval. Výdrž udávaná výrobcem je cca 30 hod. No, nezkoušel jsem to, ale přes 20 tutově. Je mi jasný, že si každej chválí to svoje, ale tahle je nejlepší :-))).
  • 0

#4 Asek

Asek

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 58 příspěvků(y)

Publikováno 28 listopad 2008 - 14:08

P.S. Kdybys měl zájem, můži Ti jí půjčit na vyzkoušení - pár dní to vydržím, nejsem závislák :-).
  • 0

#5 matejcik

matejcik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 389 příspěvků(y)

Publikováno 28 listopad 2008 - 14:08

gord napsal/a:
ja opustil BT prave kvuli vydrzi baterii v telefonu. Ty v BT (Nokia) modulu vydrzely tak 8 hodin i vic, ale v telefonu max. 4.5 a to mi bylo malo.

tak při způsobu, jakým to využívám, jsem si skoro jist, že mi telefon vydrží déle než libovolná gpska ;e) a kdyby ne, můžu si udělat nějakej zjednodušenej záznam trasy s probouzením jednou za pět minut a tím se životnost výrazně zvýší.
jde mi spíš o to, že chci vzít gps na celonoční akci, takže potřebuju, aby to buď celé ve zdraví a v provozu přežila, nebo abych s sebou mohl vzít náhradní baterii (optimálně tu nejobyčejnější nokiáckou) a jakmile gps klekne, okamžitě vyměnit.
  • 0
<reklama>OpenWIG - Wherigo player pro mobilní telefony</reklama>
"ty vaše kešky" jsou mi celkem ukradené :ep

#6 cz.nemo

cz.nemo

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 208 příspěvků(y)

Publikováno 28 listopad 2008 - 14:10

Ja mám Nokia LD-3W a k tomu telefon Nokia E50, velká výhoda je, že obojí má stejnou baterku a stejnou nabíječku. Baterky vydrží kešovat celý den, když dochází baterka v telefonu, tak jí prohodím s GPS modulem a jedu dál. Navíc k telefonu byla klasická nabíječka do zásuvku a k modulu nabíječka do auta, ale obě jsou použitelné na obojí. SiRF StarIII je super. Poslední dobou používám ještě legenda (je použitelný i na řídítkách motorky), ale stejně se vracím k BT modulu, kvůli přesnosti při dohledání a když legend nemá signál, tak se modul stále ještě dokáže chytit. Celkově s modulem spokojenost a toho legenda jsem si pořídil spíš do extrémních podmínek (déšt, slunce svítící na display, jízda na motorce) a přece jenom, tužkových baterek mám spoustu, tak nejsem prakticky časově omezený. Navíc za tu cenu :)
  • 0

#7 zlicinaci

zlicinaci

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 867 příspěvků(y)

Publikováno 28 listopad 2008 - 14:42

cz.nemo napsal/a:
Ja mám Nokia LD-3W a k tomu telefon Nokia E50, velká výhoda je, že obojí má stejnou baterku a stejnou nabíječku. Baterky vydrží kešovat celý den, když dochází baterka v telefonu, tak jí prohodím s GPS modulem a jedu dál. Navíc k telefonu byla klasická nabíječka do zásuvku a k modulu nabíječka do auta, ale obě jsou použitelné na obojí.

SiRF StarIII je super. Poslední dobou používám ještě legenda (je použitelný i na řídítkách motorky), ale stejně se vracím k BT modulu, kvůli přesnosti při dohledání a když legend nemá signál, tak se modul stále ještě dokáže chytit.

Celkově s modulem spokojenost a toho legenda jsem si pořídil spíš do extrémních podmínek (déšt, slunce svítící na display, jízda na motorce) a přece jenom, tužkových baterek mám spoustu, tak nejsem prakticky časově omezený. Navíc za tu cenu :)

Přesně tak, ten modul mi zdechl zatím asi tak 2x, ovšem prakticky z toho důvodu, že jsem nějak kašlal na jeho dobití. Jeho velká výhoda je ta, že se nemusí zapínat/vypínat a je Vždy připraven!
  • 0
Samsung Galaxy mini II ( Nokia microSDHC 8GB ) + Nokia LD-3W, Pou / Sygic / aDrake / Locus / WhereYouGo
a na hraní k tomu ještě PDA Pocket LOOX N560 + OziExplorerCE 2.31, Wherigo player, vše zpracováno programem GeoGet.
Systémy a programy se nechovají náhodně, chovají se zcela chaoticky. (Medvídek, 2006)
Pište prosím do svých logů čas, zajímá mě, s kým jsem se minul. Dík.

#8 PetrX

PetrX

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 437 příspěvků(y)

Publikováno 28 listopad 2008 - 17:47

Já se mohu podělit se svými zkušenostmi s modulem NOKIA LD-3W + SE K800i. Výdrž samotného modulu je cca 15 - 20 hod. Na dvoudenní výlet si ani neberu pro něj nabíječku. Horší je to už s mobilem, který nemá takovou výdrž. Používám aplikaci TrekBuddy a pokud jen občas kouknu na displej + podsvícení při dohledávání keší, tak mi vydrží 6 - 8 hod. a pak je potřeba jej dobít, ale vždy se najde dobrá duše u které mobil dobiji (kemp, hospoda, pokladna u památek apod.). Ohledně přesnosti musím říct, že je perfektní, v místech kde se Legend vůbec nechytal jsme měl odchylku od místa +- 5 m a jinak při dobré viditelnosti naviguje perfektně. Jediné co mi vadí (nevím jestli to není jen má neschopnost :)) je ta skutečnost, že po zapnutí musím cca tak minutu setrvat na místě než se chytí. Zato pak signál už jen tak rychle neztratí a drží.
  • 0

#9 mwh

mwh

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 502 příspěvků(y)

Publikováno 28 listopad 2008 - 19:09

Po mích zkušenostech už bych do modulu nešel.Měl jsem nokia LD-3W a měl jsem s nim několik problému první začal tím že se musí vypnout statická navigace jinak je na GC na nic.Další byl problém sehnat do měj vhodný prográmek co by nedělal problém telefonu (měl jsem N6600). Po vyřešení těchto problému jsem v poklidu lovil ale nastaly problémy při celovíkendovém lovení bez možnosti elektřiny po výměně baterky v modulu se zase zapnula statické navigace.vydrž telefonu byla se zapnutým BT jen asi 10h a modulu je 12h. Modul ani pda ani telefon není vodotěsný a nesnáší hrubší zacházení.nakonec se mi stalo že při jednom nočním odlovu to nevydržel čip na modulu a explodoval.Pokavad něco jednoduchého trvanlivého na GC tak volit třeba eTrex H nemapoví super navigátor na tužkové baterky s dobrou odolností cca za 2200kč PS:http://navigovat.mobilmania.cz/Testynavigaci/AR.asp?ARI=113663
  • 0
Já si cestu nevybírám cesta si vybírá mě Kam s kolem nedojedu tam ho donesu

#10 matejcik

matejcik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 389 příspěvků(y)

Publikováno 28 listopad 2008 - 19:35

mwh napsal/a:
Po mích zkušenostech už bych do modulu nešel.Měl jsem nokia LD-3W a měl jsem s nim několik problému první začal tím že se musí vypnout statická navigace jinak je na GC na nic.

nokiáři, jak to tedy je?

Modul ani pda ani telefon není vodotěsný a nesnáší hrubší zacházení.nakonec se mi stalo že při jednom nočním odlovu to nevydržel čip na modulu a explodoval.

no ... asi si nedovedu představit, v jaké situaci by se modulu něco stalo a mně ne - nosím ho v náprsní kapse bundy. co se týká telefonu, to už je otázka zcela jiná

Pokavad něco jednoduchého trvanlivého na GC tak volit třeba eTrex H nemapoví super navigátor na tužkové baterky s dobrou odolností cca za 2200kč

díky za tip - ale zajímám se právě a jedině o BT moduly. samostatná turistická navigace je mi k ničemu, když se nedá připojit k nějakému chytrému zařízení.

vám ostatním nokiistům děkuji za informace, teď ještě, kdyby přispěl svou troškou do mlýna někdo, kdo nokii -nemá-.
případně nějaké srovnání, v čem je nokia lepší nebo horší než nějaká jiná konkrétní navigace.
mimochodem v čem je rozdíl mezi LD-3W a LD-4W ?
  • 0
<reklama>OpenWIG - Wherigo player pro mobilní telefony</reklama>
"ty vaše kešky" jsou mi celkem ukradené :ep

#11 matejcik

matejcik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 389 příspěvků(y)

Publikováno 28 listopad 2008 - 19:53

...a zatím mě celkem zaujal ten Q1000, jestli opravdu vydrží tak dlouho a ještě navíc umí zaznamenávat cestu samočinně, tak asi není moc co řešit :e)
  • 0
<reklama>OpenWIG - Wherigo player pro mobilní telefony</reklama>
"ty vaše kešky" jsou mi celkem ukradené :ep

#12 MV

MV

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 122 příspěvků(y)

Publikováno 28 listopad 2008 - 19:54

v čem je rozdíl mezi LD-3W a LD-4W ?

V podstatě asi jen v dyzajnu a rozměrech a 4W je o pár stovek dražší. Jinak Nokia samozřejmě uvádí, že novější typ má lepší citlivost,atd. Ale přiznává nižší výdrž. Já používám 3W, se statickou navigací nemám žádný problém a výdrž v režimu stand-by je několik dní, takže není třeba vypínat, jenom včas nabít.
  • 0
M.V.

#13 honzahais

honzahais

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 305 příspěvků(y)

Publikováno 28 listopad 2008 - 19:55

zdar taky tak trochu taky uvazuji ze si mozna koupim gps modul LD-3W z důvodu ze mobil má člověk u sebe opravdu častěji než gps i kdyz modul musí tahat zvlast a je už trochu dostupnější než býval ale zajímalo by mě jak je na tom s odolností a zdali jde pripojit brez BT k notebooku což asi jo ale jestli je schopný komunikovat s nRoute? ps je u nej mozné vypnutí (odblokováni) staticke navigace??
  • 0
GPSmap60CSx+topo czech 3PRO /+nokia N73/na delší výpravy HP COMPAQ 6530b

#14 semik75

semik75

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 942 příspěvků(y)

Publikováno 28 listopad 2008 - 23:01

matejcik napsal/a:
...a zatím mě celkem zaujal ten Q1000, jestli opravdu vydrží tak dlouho a ještě navíc umí zaznamenávat cestu samočinně, tak asi není moc co řešit :e)


Mam BT-Q1200 v kombinaci s E51. Vydrzi to kontinualni provoz cca 18hodin. GPS modul chcipne driv nez mobil. Myslim ze ten slunecni panel je nanic. udelalo to 18h at to lezelo na balkone na zadech nebo na brise. Nebylo to na primem slunci, ale jen na svetle. Jenze kdo chodi po pousti...

Pred nakupem tohole modulu jsem mel jeste moznost vyzkouset Nokia LD-3W a dost me zklamal, obcas se to chytalo desne dlouho a obcas jsem se musel zastavit protoze se vpohybu vubec nechytla. Pak to obcas signal ztratilo... je to lepsi nez GPS v N810 ale to je snad cokoliv ;)

Naproti to mu BT-Q1200 je fantazie. Chytne se behem chvilicky bez ohledu na to kde jsem, jak rychle se hejbu a signal udrzi i uprostred meho panelakoveho bytu i kdyz s brutalni chybou +/- 100m ale na normalni turistickou navigaci je i tohle fantazie.

Jen neocekavej zadnej zazrak od toho zaznamu trasy. Dodany soft je dost stupidni, pada a predevsim nedokaze prumerovat a vyhladit trasu. Takze je to shopny u trasy co je podle mapy 15km tvrdit ze jsme usli 25. Jeste horsi s prevysenim. Presto se ale ten zaznam da pouzit a jsem rad ze ho mam. Hledat s tim modulem kesky je opravdu radost :)
  • 0

#15 zlicinaci

zlicinaci

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 867 příspěvků(y)

Publikováno 28 listopad 2008 - 23:01

MV napsal/a:

v čem je rozdíl mezi LD-3W a LD-4W ?

V podstatě asi jen v dyzajnu a rozměrech a 4W je o pár stovek dražší. Jinak Nokia samozřejmě uvádí, že novější typ má lepší citlivost,atd. Ale přiznává nižší výdrž. Já používám 3W, se statickou navigací nemám žádný problém a výdrž v režimu stand-by je několik dní, takže není třeba vypínat, jenom včas nabít.

4W má tuším jakýsi interní akumulátor místo běžné nokiácké baterie.
Druhá věc - s postarší nokií, viz můj podpis níže, mi funguje jak mapová navigace, tak i silniční tomtom a to bez větších potíží, čímž mám všechno v kapse, a jak jsem tu již jednou někde psal, BT modul mám v takové ponožce Algida na mobil strčený v kapse v bundě a takto funguje např. i za jízdy v autě. Když je signál opravdu slabý, sáhnu do kapsy a pověsím si to na krk.
No ale ještě jsem se nevyjádřil ke statické navigaci. A tak to provedu nyní. Vypnout u 3W lze, ovšem poté, co jsem po zastavení na křižovatce začal "rotovat" ;) opět jsem ji zapnul a v žádném případě nepociťuji problém při hledání kešek. A ani se mi nezdá, že bych zrovna běhal :)
  • 0
Samsung Galaxy mini II ( Nokia microSDHC 8GB ) + Nokia LD-3W, Pou / Sygic / aDrake / Locus / WhereYouGo
a na hraní k tomu ještě PDA Pocket LOOX N560 + OziExplorerCE 2.31, Wherigo player, vše zpracováno programem GeoGet.
Systémy a programy se nechovají náhodně, chovají se zcela chaoticky. (Medvídek, 2006)
Pište prosím do svých logů čas, zajímá mě, s kým jsem se minul. Dík.

#16 PetrX

PetrX

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 437 příspěvků(y)

Publikováno 29 listopad 2008 - 19:49

Jak jsem psal dříve, tak já podobné problémy s modulem LD-3W nemám. Ano má statickou navigaci, ale tu jsme během 20 sekund bezproblémově vypnul. Po zapnutí, jak jsme psal, to trošku déle trvá než se chytne, ale pak drží. Používám to jen na GC a tak na něj necivím celou cestu, ale ke kešce mě navede spolehlivě, někdy i na metr přesně.
  • 0

#17 mwh

mwh

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 502 příspěvků(y)

Publikováno 29 listopad 2008 - 20:40

o statické navigaci jsem se dozvěděl ve chvilce kdy jsem u sebe neměl PC a možnost o řešit a po tom co se mi vybuchl čipset tak už bych do toho nešel.Když dojde baterka uprosřed lesu tak se s tím nic moc dělat nedá.Další vec když vypnu mobil tak mám alespoň klid na lov. Turistická navigace se dá připnout k PC což je podle mě dost chytré zařízení a odolnost telefon vs navigace nesrovnatelná.neřeším baterky neřeším program do telefonu.
  • 0
Já si cestu nevybírám cesta si vybírá mě Kam s kolem nedojedu tam ho donesu

#18 fortiaf

fortiaf

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 27 příspěvků(y)

Publikováno 29 listopad 2008 - 21:06

Ja mam LD-4W. Narozdil od LD-3W uz ma statickou navigaci standardne vypnutou. Pouzivam ho i s iGo jako autonavigaci a problemy jsou s tim minimalne (parkrat mi to skocilo vedle silnice, coz zmatlo software, ale to bych pricital spis spatnemu signalu, veci jako rotovani na krizovatce nepozoruju. Vydrz akumulatoru je udajne asi 11 hodin. Nemuzu posoudit, jeste nikdy se mi nestalo, ze by se mi modul vybil, pres den vydrzi bez problemu. Vyhodou je taky to, ze modul pouziva standardni nokiackou telefonni nabijecku. Pokud uz nekdo pouziva BT modul, tak myslim vydrz baterii modulu resi az na poslednim miste, pote, co se mu uz davno vybil telefon nebo PDA :).
  • 0

#19 honzahais

honzahais

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 305 příspěvků(y)

Publikováno 30 listopad 2008 - 12:06

mwh napsal/a:
o statické navigaci jsem se dozvěděl ve chvilce kdy jsem u sebe neměl PC a možnost o řešit a po tom co se mi vybuchl čipset tak už bych do toho nešel.Když dojde baterka uprosřed lesu tak se s tím nic moc dělat nedá.Další vec když vypnu mobil tak mám alespoň klid na lov.

Turistická navigace se dá připnout k PC což je podle mě dost chytré zařízení a odolnost telefon vs navigace nesrovnatelná.neřeším baterky neřeším program do telefonu.

co ty jsi měl teda za modul tu nokii LD-3W???
  • 0
GPSmap60CSx+topo czech 3PRO /+nokia N73/na delší výpravy HP COMPAQ 6530b

#20 jendazmelnika

jendazmelnika

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 50 příspěvků(y)

Publikováno 30 listopad 2008 - 12:25

Ve FRCu právě nabízím Navilock BT-338, a tak si tu udělám maličkou "reklamu" Se Sirf III jsem byl spokojen, i když...s výhradama. Nikdy jsem neměl možnost vyzkoušet jiný modul, ale přijde mi, že se 338 někdy obtížně orientuje. Třeba na náměstí mezi 5 podlažními budovami se někdy docela ztrácí (50 metrů sem a 50 tam). Nedávná snaha o navigaci v mlze (poměrně slabá) dopadla taky mizerně. Vyhledávání satelitů mi taky někdy přijde dost zdlouhavé (někdy minuta, někdy dvě, někdy 10...) Přesto se ale chytá mnohem líp než kamarádův ruční Garmin. Výdrž má parádní (výrobce udává 20 hodin) a je pravda, že za dobu co hledám krabičky se mi asi 5x vybil mobil, ale modul nikdy. Nevýhodou taky je konektor pro nabíjení - chybí mi mikro USB (měl bych společnou nabíječku na mobil i modul). Prima taky je, že se k němu dá dokoupit veškeré příslušenství. Tenhle modul jsem koupil na základě mnoha doporučení a myslím, že jsem neudělal špatně. Kdyby ale byl vynikající, teď bych ho neprodával...
  • 0




1 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 1 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama