Přejít na obsah


Fotka

Magellan MobileMapper 6 ...


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
23 odpovědí na toto téma

#21 mapoid

mapoid

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 296 příspěvků(y)

Publikováno 07 březen 2009 - 19:26

alkes napsal/a:
Vůbec mě docela štvou, že neuváděj nějaké pořádné technické specifikace těch čidel... třeba kolikaosý je kompas, parametry akcelerometru... :(
Co se týče kalibrace, tak tříosý kompas v Magellan Meridian Platinum nekalibruju skoro vůbec a drží, baterky nebaterky. O absenci otravné hlášky "Hold level" při použití ani nemluvě.


Nevim jak se pozna kolikaosy kompas v MM6 je. Je to profi zarizeni, tak by snad mohl byt kvalitni, ale zatim jsem ho v podstate netestoval. Pri kalibraci programem od Magellanu se musi asi 2x nebo 3x otocit a nakonec polozit na vodorovnou plochu displejem dolu.

Popravde receno, magneticky kompas jsem v Garminech mel vetsinou vypnuty a radsi jsem pouzival klasickou buzolu. Je presnejsi, ukazuje kam ma, nezere baterky a nemusim ji kalibrovat.
  • 0

#22 mapoid

mapoid

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 296 příspěvků(y)

Publikováno 12 březen 2009 - 11:02

Tak jsem trochu prozkoumal ten elektromagneticky kompas. Muj zaver je, ze je prakticky nepouzitelny a to hned z nekolika duvodu. 1) MM6 (asi pocitac nebo GPS) dost podstatne ovlivnuji svou funkci magneticke pole ve svem okoli a tim padem i interni kompas. Interni kompas pri fixni poloze pristroje kmita v rozmezi +-10° kolem 'spravne' hodnoty. Vedle polozeny citlivy klasicky kompas pak +-5° (vetsim vykyvum asi zabranuje setrvacnost rucicky) a i klasicka buzola delala +-5°. Toto by se sice dalo softwarove osetrit nejakym prumerovanim o coz se asi autori GPSTuneru pokouseli, ale uchopili to tak, ze kompas reaguje na zmenu smeru s 5 vterinovym zpozdenim, coz by se podle me dalo resit lepe. 2) Stredni hodnota, kolem ktere kmita kompas zavisi na tom, jak hodne je podsviceny dispej. Odchylka mezi zhasnutym a plne rosvicenym displejem je cca 10°. Mozna, ze i toto by se dalo nejak softwarove osetrit, ale je to projekt na mnoho desitek az stovek hodin. Takze, za daneho stavu je cidlo kompasu pouzitelne, leda tak na velmi hrube urceni smeru (10° zadna mira), treba na stabilizaci mapy, pokud clovek stoji na miste. Jeste jeden postreh. Stalo se mi, ze se mi po padu GPS na zem sam zapl prepinac Hold, asi setrvacnosti. Prestala tedy fungovat vsechna tlacitka, krome zapinaciho a take dotykovy displej. Uz jsem se chystal pristroj reklamovat, protoze jsem si myslel, ze tlacitka a dotyk na displeji nejdou nasledkem padu. Nastesti me napadlo zkontrolovat i ten prepinac Hold, ktery je pod krytkou, takze nejde ani nahodou zapnout omylem.
  • 0

#23 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 12 březen 2009 - 14:53

Díky za hromadu zkušeností. Závislost kompasu na podsvícení mě taky docela překvapila... píšou o ní i v dokumentaci a doporučený způsob použití je nakalibrovat kompas při daném nastavení podsvícení a pak v průběhu měření už podsvícení neměnit. Což je ale samozřejmě pro běžné použití trochu pitomé. :( Ještě horší se mi ale zdá to kmitání. Skoro se mi až nechce věřit, že by to takhle podělali a zvlášť u profesionálního zařízení. I u obyčejného turistického Magellanu je na tom kompas lépe... aspoň ve srovnání s tím, co popisuješ. Nevím tedy, jak je na tom přesnost absolutně, ale rozhodně šipka nekmitá, nezávisí na podsvícení, funguje docela dobře, i když je přijímač ve vertikální poloze, a nepotřebuje nijak moc častou kalibraci. Tak fakt nevím, kde soudruzi udělali chybu. :| Ještě jsem se chtěl zeptat na jednu věc. Je možné v pohodě ukládat surová data (raw data), nebo je potřeba tuhle funkci nějak placeně aktivovat?
  • 0

#24 mapoid

mapoid

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 296 příspěvků(y)

Publikováno 12 březen 2009 - 22:40

To kmitani kompasu by asi slo vyresit inteligentnim prumerovanim. Delam klouzavy prumer za cca 3-5 vterin, pokud se ovsem hodnota zmeni o vice nez cca 10°, tak prumer vyhodim a zacnu prumerovat znova. Tim by se castecne zamezilo asi 5vterinovemu zpozdeni ukazani prudke zmeny smeru u GPS Tuneru. S tim displejem je to ale asi resitelne dost tezko. Daly by se udelat kalibrace pro kazde podsviceni a prepinat mezi nimi podle aktualniho stavu podsviceni. No, vzhledem k tomu, ze zadny SW krome GPS Tuneru s kompasem stejne pracovat neumi, tak je to stejne jen akademicka debata. A ani v GPS Tuneru ten kompas prakticky nefunguje, nebo tedy alespon me se nepodarilo docilit toho, aby strelka pri otaceni GPS ukazovala stale stejnym smerem. Ukladat surova data nejak urcite jdou, ale jestli je k tomu potreba SW od Magellanu nebo to jde nejak jednoduse, to nevim. Nekde v materialech od Magellanu bylo, ze s postprocessingem se da dosahnout presnosti pod 1 m. Ja potkal geometry, kteri pristroj pouzivali a tvrdili, ze dosahuji on-line presnost 2 cm. Meli to pres mobil napojene na nejakeho placeneho poskytovatele korekci. Mozna jsem jim ale spatne rozumel a mluvili o 2 cm presnosti v pripade offline postprocesingu surovych dat. Zkuste se zeptat v prodejcu GPS pro geodety, ti by mohli spise vedet, zda existuji nejaka levna reseni pro ziskani surovych dat. Pokud jsou surova data data stazena v SIRF protokolu, tak to by jit melo, ale nezkousel jsem to. Mam nainstalovany SIRFdemo pro PPC a ten ve volbach myslim ma ukladani dat v SIRF protokolu. Kazdopadne jde komunikaci s GPS prepnout z NMEA na SIRF. Mouchy tahle GPS ma, ale uz bych ji asi zpet za Garmina 60CSx nemenil. I kdyz si ho stale drzim jako zalozni GPS, dokud MM6 dostatecne neotestuji.
  • 0




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama