problem: Kalibrace mapy (..pro GPSDash)
Publikováno 04 listopad 2005 - 14:26
i kdyz jsem zkusil "vizualne" nacist koordinaty nad urcitymi misty v Ozim i Mapeditu a v kalibrovacim programu pro GPSDash jsem tyto pak vyhledal a rucne doplnil, mapa je v PPC po nacteni pri zapnuti GPS jakoby "ujeta".... kalibroval jsem na dva body v protilehlych rozich, za normalnich okolnosti by to snad melo stacit, ale nevim jak pri te natocene mape...
Nevim jestli jsem to pospal alespon trochu srozumitelne, ale doufam z eproblem je z toho zrejmy. Setkali jste se s tim nekdy? Co by jste mi doporucili?
Publikováno 04 listopad 2005 - 14:47
Bohuzel, ja do toho mluvit nemuzu, nemaje PDA... ale napada mne, ze pokud jde hlavne o dohledani cache, tak nez se ta kalibrace doresi, vzal bych si papirovou turistickou mapu a pak bych se nechal navigovat k cili podle toho, kam mne povede PDA-GPS sipka (smer (azimut) + zbyvajici vzdalenost). Aspon tak nejak museji postupovat i ti, co nemaji mapove GPS pristroje, ne? :-) Na dohledani je stejne mapa celkem k nicemu a na hrubou orientaci pri hledani pristupove cesty se da na turistickou papirovou mapu spolehnout.... Co by jste mi doporucili?
Publikováno 04 listopad 2005 - 16:02
Nevim, znas-li http://www.ce4you.cz...forum.asp?f=204, je to primo o GPS navigaci s PDA. Tam asi pochodis lepe.Bohuzel, ja do toho mluvit nemuzu, nemaje PDA... ale napada mne, ze pokud jde hlavne o dohledani cache, tak nez se ta kalibrace doresi, vzal bych si papirovou turistickou mapu a pak bych se nechal navigovat k cili podle toho, kam mne povede PDA-GPS sipka (smer (azimut) + zbyvajici vzdalenost). Aspon tak nejak museji postupovat i ti, co nemaji mapove GPS pristroje, ne? :-) Na dohledani je stejne mapa celkem k nicemu a na hrubou orientaci pri hledani pristupove cesty se da na turistickou papirovou mapu spolehnout.
Publikováno 04 listopad 2005 - 21:55
Naprosto souhlasim s Mionem. Uz jsem to tu nekde psal. Na hrube priblizeni pouziji Smartmaps v PDA. Mam verzi Navigator, a necham se vest do nejblizsi vsi od kese. Pak, pokud mam padesatku mapu te oblasti, najdu pesinku do lesa. Papirova mapa poslouzi stejne. Zhruba kolem kilometru od kese, shodim Oziho a spustim BeeLineGPS. Pro me ma vyhodu, ze ma ohromnou sipku a nemusim menit dlouhe brejle za kratsi, abych na to videl. A jak psal Jarry, tak na ce4you je prehrsel moudra. Specielne vlakno o Ozi exploreru je vyzivne. Dle nej jsem se naucil kalibrovat mapy a hlavne pochopil, proc dochazi pri kalibraci k tem posunum. Vrele doprucuji toto vlakno prostudovat. Ozi je jedinecny program.Bohuzel, ja do toho mluvit nemuzu, nemaje PDA... ale napada mne, ze pokud jde hlavne o dohledani cache, tak nez se ta kalibrace doresi, vzal bych si papirovou turistickou mapu a pak bych se nechal navigovat k cili podle toho, kam mne povede PDA-GPS sipka (smer (azimut) + zbyvajici vzdalenost). Aspon tak nejak museji postupovat i ti, co nemaji mapove GPS pristroje, ne? :-) Na dohledani je stejne mapa celkem k nicemu a na hrubou orientaci pri hledani pristupove cesty se da na turistickou papirovou mapu spolehnout.
Publikováno 04 listopad 2005 - 19:27
no tam probiraj tomtomy aj. navigace, konverze mapovych podkladu potazmo jeste pro GPSDash bych doufal ze bude tematem spis sem....Nevim, znas-li http://www.ce4you.cz...forum.asp?f=204, je to primo o GPS navigaci s PDA. Tam asi pochodis lepe.
Pokud tedy nekdo pouziva Shocart a zkusil prevadet do GPS dash, doufam ze uz to resil. Predpokladam ze mapa meho okoli nebude jedina ktera je kalibrovana na 4 body...
Publikováno 04 listopad 2005 - 19:45
konverze mapovych podkladu potazmo jeste pro GPSDash bych doufal ze bude tematem spis sem....
Z tohoto prispevku (jeden z mnoha) to spis vypada na pravy opak. Jen je treba mit cas a trpelivost to tam hledat.:
"Nevím přesně co to znamená vyrábět sám mapy, ale možností je několik.
Buď zakoupit na www.navigacegps.cz digitální turistické mapy produkce Shocart, jeden mapový list v měřítku 1:50000 stojí přibližně tolik co mapa papírová, t.j. cca 90 Kč. Dají se prohlížet přímo na jakémkoliv PDA, jako každý jiný bitmapový obrázek.
Pro spolupráci s GPS je ovšem nutné zakoupit příslušný program, já používám vynikající GPSDash. Ke stažení na www.gpsdash.com, přijde na 20 Euro. Mapy je ovšem nutné převést např. v Irfanwiew do formátu BMP a v GPSDash pak jednoduše georeferencovat. I když autor GPSDash uvádí maximální velikost mapy mapy podstatně menší než jsou výše uváděné, chodí to naprosto bez probémů, jen to chce mít dostatek paměti v RAM a slušnou přídavnou paměťovou kartu (jeden list má asi 10MB). Program umí natahovat do RAM automaticky vhodnou mapu příslušné oblasti.
Navíc GPSDash má na rozdíl od podobných softů řadu hezkých a užitečných funkcí jako je analogový rychloměr, výškoměr atd. Screeny obrazovek jsou k vidění na webu gpsdash.
Pro turistiku je to super, vozím to i na mautnbajku.
Druhá možnost je papírovou mapu nafotit, naskenovat nebo sejmout z obrazovky. Obvykle lze touto cestou získat pouze výřezy, které je pak ale možné "sešít", např. v Adobe Photoshopu do většího mapového listu. Je to trochu pracné, ale je tak možnost zobrazovat např. i ortofotomapy."
cele vlakno tady : http://www.ce4you.cz...pic.asp?t=2339.
Geocacher musi mit cas a byt trpelivy :-).Preji ti stastny lov :-).
1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 uživatelů, 1 návštěvníků 0 anonymních uživatelů