Jaky geofotoaparat?
Publikováno 14 březen 2009 - 20:13
Publikováno 14 březen 2009 - 22:17
Publikováno 15 březen 2009 - 0:06
kapsa napsal/a:
Nejen ze oba znam ale i oba mam.
Jinak je to ale dost tezka otazka - ano, sirsi ale i delsi konec se hodi a VR je opravdu kvalitni, takze z toho pohledu se upgrade urcite vyplati. Na druhou stranu mechanicky jsou prakticky stejne a opticky velmi podobne - 16-85 je sice o trosku lepsi ale zadny zasadni rozdil to neni.
Takze ti nakonec asi moc nepomuzu - pokud ti to penezenka umoznuje, tak vymen ale pokud je to pro tebe uz na hrane, tak radeji zustan u 18-70, protoze i to je velmi dobry sklo (co by za to konkurence dala, kdyby dokazala takove vyrobit).
P.S. - Pokud nevymenis, tak zkus za ten cenovy rozdil pouvazovat treba o novem 35/1,8 DX, je to za ty penize fakt paradni kousek ....
Přesně jak psal Michal... 18-70 teď má dcera s mou starou D70, já v Kantonu koupil za super cenu 16-85 a zamiloval jsem se do ní. Jestliže 18-70 je velmi povedený sklo, tak 16-85 je mimořádně povedenej kousek... Ty dva milimetry dole jsou setsakra znát, VR je vynikající a po optické stránce si nemám na co stěžovat. I po mechanické stránce jde o velmi dobře udělané sklíčko. Jsem taky spíš šupináč, teď čekám na novou verzi Sigmy 10-20 HSM, protože Tokina 12-24 o prázdninách v Pyrenejích těžce zklamala - kousek, který jsem měl půjčený byl v levém horním rohu pěkně neostrej - pravděpodobně jeden optický člen byl špatně vycentrovaný

Publikováno 15 březen 2009 - 0:46

Publikováno 15 březen 2009 - 4:22
Publikováno 15 březen 2009 - 8:09
Publikováno 15 březen 2009 - 9:51
Publikováno 15 březen 2009 - 9:59
Leroj napsal/a:
2 kapsa: /trochu OT/
přemýšlim o výměně objektivu Nikkor 18-70 za N16-85, je to rozumný nápad? Jak to vidí praktik, který určitě zná oba? VR vidím jako velký plus, širší ohnisko taky, ale ten cenový rozdíl není malý...
Pokud ty penize mas, tak upgraduj. Me osobne mechanicky ta 16-85 prijde o kousek solidnejsi nez 18-70, stabilizace se rozhodne uzije, jen ji nezapominat vypnout na stativu.

Proste 16-85 je moje cvakani skoro idealni vse v jednom objektiv. Sigmu nasazuju jenom pro extremne sirokuhle zabery, takze velmi zridka a "dlouhej" zoom 70-210 pouzivam vpodstate exkluzivne pro foceni zapadu slunce.
Publikováno 15 březen 2009 - 13:22
Publikováno 15 březen 2009 - 13:45
LudaL napsal/a:
ku8az: díky za odkaz na CHDK, přes noc jsem se s tím trochu trápil, když jsem to cpal do své A610, ale teď to vypadá už v pohodě, tak vyrážím kešovat a zkusím nafotit nějaké RAWy:)
Já mám A620, copak se Ti tam objevilo za další zajímavé volby ???
Miroslav Kolombo, k.t.
Garmin Oregon 600
N50 45.701 E015 05.508
kolombo@kolombo.cz
Publikováno 15 březen 2009 - 14:03
Publikováno 15 březen 2009 - 16:39
Publikováno 15 březen 2009 - 18:32
stemberovi napsal/a:
Zvláštní je, že tu dosud nepadlo, že geofotoaparát by měl umět taky geotagovat, což asi v současné době za nejlepší peníze splňuje kompakt Nikon Coolpix P6000. Ale osobní zkušenost s ním nemáme, jen jako námět k dalším úvahám...
Mel jsem pujcenej sice jen predprodukcni vzorek tohohle GPS Nikonu P6000 ale je fakt peknej. Mechanicky velmi festovni, obrazova kvalita super a i GPS slape uplne na pohodu. Snad jen ze je lehce pomalejsi ....
Publikováno 15 březen 2009 - 19:32
Stačí se mrknout na ten "stručný" přehled na jejich stránkách. Z těch využitelných je to třeba:kolombo napsal/a:
* RAW/DNG formát
* bracketing (automatická změna expozice/iso/uzávěrky při sériovém snímání - třeba pro HDR fotky)
* možnost přenastavení maximálních hodnot expozice, uzávěrky, iso...
* optický zoom během video režimu
* možnost skriptování (např. intervalometr)
* detektor pohybu (třeba pro focení předmětů co se pohnou jen občas)
* živý histogram
* detekce okrajů (např.. při panoramatu)
* zebra (zobrazení pod- pře- exponovaných oblastí před vyfocením)
* nastavení mřížek displeje pro různé expoziční režimy
* výpočet DOF
* nastavení všech těchhle ptákovin na displej

* ... a je to v češtině

Z těch méně podstatných je to třeba:
* podpora pro USB spoušť
* čtečka textových souborů
* souborový manažer
* hry

* ... a spousta dalších
Navíc to funguje tak, že se nijak nezasahuje do firmware, ale stáhne se obraz CHDK na kartu, ta se fyzicky zamkne a foťák ten software automaticky nahraje. Takže pokud člověk nechce CHDK využívat, stačí ho smazat z karty nebo odemmknout kartu a foťák je v původním režimu.
Celkem se fantazii meze nekladou. Samozřejmě ne všechny foťáky to zatím podporuje, ale pro áčkovou řadu je ta podpora víc než slušná. Rozhodně doporučuju minimálně vyzkoušet, je to silně návykové

Publikováno 15 březen 2009 - 19:54

Publikováno 15 březen 2009 - 20:11

Publikováno 16 březen 2009 - 8:17
Idealni pro univerzalni pouziti.Pokud by jsi ale spise chtel odolnejsi, tak asi jak psal rypadlo - Panasonic DMC-FT1.
Ja mam Panasonica DMC-FZ28 a jsem s nim maximalne spokojeny.Je to sice trochu vetsi kompakt, ale porad mensi nez zrcadlo s objektivama.Splnuje pozadavky, ktere jsem mel na fotak ja.
Tim se dostavam i k vyse polozene otazce na Ultrazoomy. Je to vzdy na kazdem z nas, jake mame pozadavky.
Ja nejsem ve foceni uplny laik, ale zrcadlum preci jen moc nerozumim a tak pri koupi noveho fotaku jsem dal prednost kompaktu.Chtel jsem ale neco lepsiho, kvalitni optiku a velky zoom.
Tento model splnoval moje pozadavky a navic ma nahravani videa v HD kvalite, ale to uz je spise pro me takovy bonus, i kdyz musim rict, ze velmi prijemny.Video je opravdu pekne.
Jo a na zaver jeste jedna vec, mel jsem porad takovy vselijaky postoj k akublokum a vzdy jsem chtel radsi fotak do ktereho jdou narvat tuzkovky.Ted uz vim, ze to nebyl uplne nejlepsi nazor.mam ted akublok a nemenil bych.
Jeste odkaz na muj geofotacek.
http://www.digimanie...DE00473CD7.html
Publikováno 16 březen 2009 - 8:47
Publikováno 16 březen 2009 - 8:55
ku8az napsal/a:
Stačí se mrknout na ten "stručný" přehled na jejich stránkách. Z těch využitelných je to třeba:kolombo napsal/a:
......
Tam já jsem právě koukal a zjistil jsem, že změn je opravdu mnoho.
Dost mne zaujala automatická možnost sekvencí s různou expozicí.
Proto se ptám, co z toho opravdu používáte, protože možností má A620 rozhodně víc, než používám, už dnes.
Miroslav Kolombo, k.t.
Garmin Oregon 600
N50 45.701 E015 05.508
kolombo@kolombo.cz
1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 uživatelů, 1 návštěvníků 0 anonymních uživatelů