Garmin 60CSx vs 60Cx a cena EU verze
Publikováno 03 březen 2006 - 16:57
1) Má pro geocaching nějaký význam S-ková verze? IMHO barometr je k ničemu, protože musím provádět kalibraci vůči bodům, kde znám výšku a za pár hodin se tlak může zbláznit (zkušenost z létání). Elektronický kompas mi taky nějak postrádá smysl, protože u klasické GPSky stačí ujít 2 metry a směr znám taky. Je tedy nějaký důvod, proč kvůli geocachingu si připlatit za S-kovou verzi?
2) Zvolit US či EU verzi? Neřeším záruky, ale basemapu. Má nějaký význam mít basemapu EU? Pokud si koupím TOPO turistickou mapu pro Čechy, bude mi k něčemu chybět EU basemapa?
3) Máte nějaký tip na levný shop v případě EU verze? Zatím jsem vygoogloval http://www.aspidshop.com, kde je cena Cx verze 411 Eur (497 EUR s DPH), což pokud budu kupovat na firmu bez DPH, tak 12000,- je docela rozumná cena...
Publikováno 03 březen 2006 - 17:28
V případě nebezpečného skalnatého terénu je dva metry někdy zatraceně velká vzdálenost. Z mého pohledu není nad to zastavit se a v klidu promyslet další postup, než u toho muset chodit.u klasické GPSky stačí ujít 2 metry a směr znám taky
Publikováno 03 březen 2006 - 23:39
Publikováno 04 březen 2006 - 14:32
2) Zvolit US či EU verzi? Neřeším záruky, ale basemapu. Má nějaký význam mít basemapu EU? Pokud si koupím TOPO turistickou mapu pro Čechy, bude mi k něčemu chybět EU basemapa?
Být tebou tak by mě spíš trápila nedořešená otázka zda má US verze češtinu (pokud ji teda vůbec chceš využívat - já ano) - myslím, že Pitr měl ten problém.
Já jsem za celou dobu co 60CS mám na basemapu nepřepnul ani jednou. Je to sice asi tím, že jsem se s GPSkou pohyboval jen v ČR a na to mám Topo50. Otázkou je jestli je basemapa aspoň routovatelná, že by se člověk podle toho pohyboval na dálnicích v Evropě a tak, ale pokud se rozhodnu vydat se do zahraničí, tak si na autonavigaci stejně vezmu PDA s Tomtomem a Garmina budu využívat jen pro dohledání cache.
Z toho úhlu pohledu se mi teda rozhodování jestli US nebo EU verzi jeví jako úplně irelevantní, důležitá je počeštěnost.
Publikováno 04 březen 2006 - 14:34
Vzhledem k tomu, že to bude GPSka firmy, která má problémy s příliš velkými zisky tak mě ta cena zas až tak moc netrápí a proto dám raději vydělat brněnskému Fonsu ať si taky přijdou na své.3) Máte nějaký tip na levný shop v případě EU verze? Zatím jsem vygoogloval http://www.aspidshop.com, kde je cena Cx verze 411 Eur (497 EUR s DPH), což pokud budu kupovat na firmu bez DPH, tak 12000,- je docela rozumná cena...
Publikováno 03 březen 2006 - 17:41
Kolik procent kešek se nachází na takovém místě, kde nemáte 2 metry k určení směru? Jenom mé ruce mají rozpětí skoro dvou metrů, takže mě stačí jen mávat rukama k určení správného směru. Jaká je tvá zkušenost? Kolik kešek nenajdeš (nebo by jsi nenašel), pokud nemáš elektronický kompas?V případě nebezpečného skalnatého terénu je dva metry někdy zatraceně velká vzdálenost. Z mého pohledu není nad to zastavit se a v klidu promyslet další postup, než u toho muset chodit.
Publikováno 06 březen 2006 - 19:45
Nikde jsem nepsal, ze bych mel problem :-) Jen ze uz u 60Cx/60CSx nejde nastavit cestina u US verze jako u predchozi modelove rady. Na anglictinu jsem si zvykl rychle, byla to otazka prvniho seznameni s menu - proste jak jsem skoro denne rok pouzival ceske menu, tak mi to prislo jine, ted uz ne :-) I kdyz ja vlastne ani poradne nevim, jak se s ni lovi, geokamaradi mi ji nechteli pucit ))) Ale dostal jsem se k ni az v letadle a tam prekvapive signal mela i na kline :-) Konec recenze.Být tebou tak by mě spíš trápila nedořešená otázka zda má US verze češtinu (pokud ji teda vůbec chceš využívat - já ano) - myslím, že Pitr měl ten problém.
Publikováno 05 březen 2006 - 13:14
Ve snížení příliš velkého zisku tvé firmy ti moc rád pomůžu. Až budeš ve Fonsu, tak mi vem taky jednu. :-)))Vzhledem k tomu, že to bude GPSka firmy, která má problémy s příliš velkými zisky tak mě ta cena zas až tak moc netrápí a proto dám raději vydělat brněnskému Fonsu ať si taky přijdou na své.
Publikováno 03 březen 2006 - 18:42
Publikováno 03 březen 2006 - 18:43
Kolik procent kešek se nachází na takovém místě, kde nemáte 2 metry k určení směru? Jenom mé ruce mají rozpětí skoro dvou metrů, takže mě stačí jen mávat rukama k určení správného směru. Jaká je tvá zkušenost? Kolik kešek nenajdeš (nebo by jsi nenašel), pokud nemáš elektronický kompas?
Dávám přednost tomu v klidu se postavit, vydýchat se a na místě se dívat do displeje, než jít, nevidět před sebe a čučet do displeje za chůze. Stejně tak si nedovedu představit to, že bych pohyboval gpskou v rámci rozpětí paží, které sice mám podobné - ale jak při tom člověk ještě stihne sledovat vodorovně položený displej ? Sice je to technicky proveditelné, ale krajně nepohodlné a řekl bych, že by se taková činnost dala označit za šaškování :-) jak potom musí takový cacher vypadat před mudlama? :-)
Neodvažuju se odhadnout, kolik cacheí je v složitém terénu, ale příkladně poslední mnou nalezená Pekárna u Ochozské jeskyně v Moravském krasu je typický příklad, kdy se nemusí vyplatit dívat se při chůzi jinam než pod nohy. Stejně tak nedokážu vyjádřit fakt kolik cacheí bych nenašel bez elektronického kompasu v 60CS, protože tuto GPSku používám od mých geocacherským počátků a nikdy jsem v praxi nevyzkoušel klasické "chození trojúhelníků" - na kompas už jsem si zvyknul stejně jako na "mapovost" přístroje a barevný displej a nechtěl bych najednou fungovat bez kompasu v GPS nebo jiné z uvedených vlastností přístroje.
Publikováno 05 březen 2006 - 15:59
Publikováno 03 březen 2006 - 18:48
Tato možnost tady samozřejmě je, ale je to další věc do ruky navíc a to ani na klasickém kompasu nevidíš šipku :-)Takže pokud se ti nechce kupovat integrovaný elektornický kompas v GPS za více jak tisícovku, poslouží i kompas-klíčenka za stovku )
Publikováno 03 březen 2006 - 23:19
Právě proto bych chtěl x-kovou verzi se sirfIII chipsetem, se kterým není takový problém se signálem ve zhoršených podmínkách. Jen bych chtěl slyšet důvod, proč koupit S-ko, abych si nepřiplatil za něco, co je akorát na hraní.Ač sám na map60 nemám elektronický kompas (nebo právě proto), musím varovat. Nelze se spolehnout na GPS kompas v místech s horším signálem, pod stromy v lese, nebo mezi budovama.
Publikováno 03 březen 2006 - 23:35
Můj eTrech Legend přijimá signál, i když není ve vodorovné poloze, takže ho mohu mít natočený k sobě.Stejně tak si nedovedu představit to, že bych pohyboval gpskou v rámci rozpětí paží, které sice mám podobné - ale jak při tom člověk ještě stihne sledovat vodorovně položený displej ?
V těžkém terénu, kde nemám ani dva metry se pohnout, moc mudlů asi nenajdu. A tam kde jsou mudlové, tam ten prostor k pohybu určitě je.Sice je to technicky proveditelné, ale krajně nepohodlné a řekl bych, že by se taková činnost dala označit za šaškování :-) jak potom musí takový cacher vypadat před mudlama? :-)
Předpokládám ale, že tutéž kešku nalezlo i plno lidí bez S-kové varianty GPSky. Ale přesto díky za tvůj subjektivní dojem. Zatím to vypadá, že když si koupím S-ko, tak budu rád, že tam mám kompas, když budu chtít ušetřit, tak se houby stane. Páč si na kompas nezvyknu, tak mi ani chybět nebude. Pokud si S-ko koupím, zvyknu si na něj a už nebudu nikdy chtít non-S variantu.Neodvažuju se odhadnout, kolik cacheí je v složitém terénu, ale příkladně poslední mnou nalezená Pekárna u Ochozské jeskyně v Moravském krasu je typický příklad, kdy se nemusí vyplatit dívat se při chůzi jinam než pod nohy. Stejně tak nedokážu vyjádřit fakt kolik cacheí bych nenašel bez elektronického kompasu v 60CS, protože tuto GPSku používám od mých geocacherským počátků a nikdy jsem v praxi nevyzkoušel klasické "chození trojúhelníků" - na kompas už jsem si zvyknul stejně jako na "mapovost" přístroje a barevný displej a nechtěl bych najednou fungovat bez kompasu v GPS nebo jiné z uvedených vlastností přístroje.
Publikováno 04 březen 2006 - 18:49
Tato možnost tady samozřejmě je, ale je to další věc do ruky navíc a to ani na klasickém kompasu nevidíš šipku :-)
Kompas je věc, na kterou při dohledání cache kouknu jen jednou (a to jen u keší, které jsou na místě se špatným signálem), zorientuji se a pak už na něj není nutné stále koukat. Takže ten kompasový přívěsek na klíčích chytnu do ruky jen jednou, všeho všudy asi na 15 sec :-) A krom toho, klíče mám s sebou vždy, tak ten kompas na nich se jaksi ztratí. Tak asi tak...
Hlavně jsem vůbec nepochopil, na co bych měl mít na klasickém kompasu šipku? :-)
Publikováno 04 březen 2006 - 14:21
asi tak jsem to myslel...Pokud si S-ko koupím, zvyknu si na něj a už nebudu nikdy chtít non-S variantu.
Publikováno 04 březen 2006 - 19:47
Kompas je věc, na kterou při dohledání cache kouknu jen jednou (a to jen u keší, které jsou na místě se špatným signálem), zorientuji se a pak už na něj není nutné stále koukat. Takže ten kompasový přívěsek na klíčích chytnu do ruky jen jednou, všeho všudy asi na 15 sec :-) A krom toho, klíče mám s sebou vždy, tak ten kompas na nich se jaksi ztratí. Tak asi tak...
Hlavně jsem vůbec nepochopil, na co bych měl mít na klasickém kompasu šipku? :-)
No přece pro radost :-)
Jinak já mám klíče většinou schovány hluboko v batohu, aby mě někde při lození po všech čertech nevypadly z díravé kapsy, zatímco GPSku mám pořád poblíž
1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 uživatelů, 1 návštěvníků 0 anonymních uživatelů