Občas se stane, že někdo chce něco v mapě upravit či nahlásit chybu, ale píše do nejrůznějších fór, která nestíhám číst a tak se ke mně ani nedostanou. Zakládám proto toto vlákno ať jsou všechny postřehy na jednom konkrétním místě. Zároveň zde uveřejňuji postup jak připravit mapu pro použití, protože já nestíhám a ani se mi moc nechce dělat další státy.
Tvorba mapy jak ji dělám já (určitě se najde jednoduší způsob, ale já naň zatím nepřišel):
1) Sehnat kvalitního podkladu mapy s příslušným rozdělením (kraje, okresy) v SVG. Dobrým zdrojem je Wiki. Mapa by měla být volně šiřitelná a vždy by mělo být dohledatelný odkud byla stažena, pod jakou licencí je vystavena a název autora.
2) Tuto mapu vhodně upravit v editoru vektorových obrázků (inkscape apod.) do podoby kdy je pozadí bílé, hranice států černou barvou a hranice krajů/okresů barvou šedou.
3) Hotovou mapu vyexportovat do průhledného PNG tak, aby hranice byly tvořeny jednou barvou (žádné přechody ani barevný gradient, dalo by se říci pixelová grafika). Velikost obrázku by měla být cca. 1000 px na větším rozměru (větší se neosvědčila kvůli omezení PHP).
4) Obrázek otevřu v Photoshopu či Gimpu, prostě v grafickém editoru podporujícím vrstvy. Vybarvím si jednotlivé oblasti bílou barvou a uložím každou do zvláštní vrstvy. Poté uložím celou vybarvenou mapu včetně hranic jako samostatný soubor ve tvaru XXokres.png či XXkraj.png kde XX označuje název státu. Poté vypnu vrstvu s hranicemi a nechám zobrazenu pouze jednu vybarvenou oblast (vše ostatní je průhledné) a uložím do souboru tvaru XX.png (důležité je, aby obrázek měl stejnou velikost jako předtím generovaná celá mapa - tudíž žádný ořez) kde XX je označení daného kraje/okresu. Takto vyexportuji všechny oblasti.
5) Nyní nastává nejotravnější část celé akce a to přiřazení souřadnic pro popisky. Souřadnice jsou v px a odečítají se ze základního rozměru mapy. Každá oblast musí mít definovanou X-ovou a Y-ovou souřadnici popisku, který se snažte umístiti do středu dané oblasti. Nakonec vám vyleze seznam oblastí s přiřazenými souřadnicemi.
6) Uff, pokud jste zvládli vše až sem tak máte vyhráno. Zašlete mi soubory s mapou a oblastmi, seznamem souřadnic a já jej zařadím do PHP skriptu, který se stará o jejich generování.
Doufám, že jsme vás tímto návodem otrávil a už po mně nebudete chtít žádné nové mapy

Zatím jsou hotové tyto státy:
- Česká republika (kraje, okresy)
- Slovensko (kraje, okresy)
- Irsko (provincie, okresy)
- Německo (spolkové země)
- Rakousko (spolkové země)
- Švédsko (kraje - zatím nepublikována)
- Polsko (vojvodství - zatím nepublikována)
Pokud by jste si chtěli vygenerovat svou vlastní mapu vlastnoručně tak zde je návod