Přejít na obsah


Fotka

Série GC z české historie


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
38 odpovědí na toto téma

#21 Bo.T.L.

Bo.T.L.

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1040 příspěvků(y)

Publikováno 06 June 2010 - 20:17

carramba66 napsal/a:
Za pár dní začne být distribuována unikátní Czechoslovak Order of the White lion geocoin. Ukončíme tím s prodejcem první fázi velké série geomincí z české a československé historie, kterou bych rád vypustil do světa.

Jako první, pokud tuto sérii budeme dělat, bych se Vás rád zeptal:
Jaké české historické milníky by se měly v sérii objevit?

Zatím mě napadly tyto:

- určitě -
1918 - Založení Československa
1938 - Mobilizace
1968 - Okupace vojsky Varšavské smlouvy
1989 - Sametová revoluce

- možná -
1212 - Zlatá bula sicilská (založení českého království)
1346 - Karel IV. (nástup na trůn)
1415 - Upálení mistra Jana Husa
1419-1434 - Husitství
1424 - Jan Žižka
1620 - Bitva na Bílé hoře
1848 - Revoluce 1848
1850 - 1937 - Tomáš Garrigue Masaryk
1945 - Konec 2. světové války
1948 - Komunistický převrat


... ehm ... vypadá to na slušný podnikatelský záměr. ;)
Dost mi to přípomíná stříbrné pamětní mince.

1918 bylo opravdu "založeno" Československo?
  • 0

#22 harald.cz

harald.cz

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 92 příspěvků(y)

Publikováno 06 June 2010 - 22:41

995 - sjednocení vlády v Čechách (jinak též vyvraždění Slavníkovců) 1198 - povýšení Českých zemí na království (královský titul pro Přemysla Otakara I jako dědičný titul) 1458 - nástup Jiřího z Poděbrad na trůn 1527 - nástup Habsburků na český trůn (pravda nikoliv poprvé, ale zato nadlouho) 1618 - druhá pražská defenestrace (přijde mi lepší, než prohra na Bílé hoře) 1781 - Josefínské reformy 1848 - historicky první všeobecné volby v českých zemích 1883 - otevření Národního divadla 1938 - Druhá republika (důležitější než nepovedená mobilisace) 1939 - Protektorát 1945 - obnovení Československa 2004 - vstup do EU myslím, že upálení Jana Husa je jediná z událostí, která je hodná zaznamenání z těch, které jsou vázány na husitství. Jinak z toho budou české dějiny podle Jiráska a obrozenců.
  • 0

#23 Smrk

Smrk

    proti proudu

  • Members
  • PipPipPip
  • 4547 příspěvků(y)

Publikováno 07 June 2010 - 6:14

Koukám, že ty stovky dalších návrhů se stejně objeví:-) Byla by to skoro nekonečná série.
  • 0

#24 carramba66

carramba66

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 101 příspěvků(y)

Publikováno 07 June 2010 - 12:42

Děkuju za všechny prozatímní návrhy, překvapili jste mě některými návrhy, které mě samotného nenapadly.

Dovoluji si okomentovat některé z nich:

1993 - Rozpad Československa
Tohle je opravdu důležitý milník, pokud tam máme 1918, 1993 tam patří také. Přidávám do sekce "možná". Musím na druhou stranu upozornit, že cílem je spíše oslavit velká pozitivní data naší historie, nikoli sebemrskačsky plakat nad negativními (1620 a bitva na Bílé hoře je výjimkou). Taky je nutné se zamyslet nad tím, kdo by ty mince kupoval rozpad Československa je dodnes chápán spíše negativně. No ale ale 1993 - proč ne, zatím v "možná".

1212 - Založení Českého království
Zlatá bula sicilská sice není oficiálně nazvána "založením království", ale protože zavádí poprvé dědičný královský titul, můžeme ji tak chápat. Je to prostě začátek českého státu, jako jednolitého celku pod jedním králem. Jednorázová epizoda z dřívější historie se s touto nedá srovnávat.

995 - sjednocení vlády v Čechách (jinak též vyvraždění Slavníkovců)
Zde vysloveně nesouhlasím, podobných sjednocení vlády u nás proběhlo od té doby nespočet. Jistě, založení státu pod vedením přemyslovců je velké datum, ale významu například roku 1918 zdaleka nedosahuje, proto říkám - nikoli.

1198 - povýšení Českých zemí na království (královský titul pro Přemysla Otakara I jako dědičný titul)
Viz výše - 1212. Tohle bylo sice, pravda, oficiální založení českého království, ale pouze jednorázové a pouze pro jednoho panovníka. I když to bylo poprvé, mnohem větší význam má Zlatá bula sicilská, tedy udělení dědičného královského titulu.

1458 - nástup Jiřího z Poděbrad na trůn
To opravdu ne, jakkoli byl husitský král velkou postavou, myslím, že výrazněji nepřevyšoval mnoho ostatních velkých vládců našich zemí.

1527 - nástup Habsburků na český trůn (pravda nikoliv poprvé, ale zato nadlouho)
Vyřešeno 1620 - Bílou horou.

1618 - druhá pražská defenestrace (přijde mi lepší, než prohra na Bílé hoře)
Určitě ne.

1781 - Josefínské reformy
Ne.

1848 - historicky první všeobecné volby v českých zemích
Ne.

1883 - otevření Národního divadla
To opravdu stojí za zvážení, myslím ale, že dobu národního obrození již zastoupenu máme. To je tak na hraně...

1938 - Druhá republika (důležitější než nepovedená mobilisace)
Pokud budeme dělat rok 1938 (jako že asi ano), pak jako oslavu připravenosti našich národů bránit svou vlast. Nikoli jako Mnichovskou dohodu, nikoli jako založení druhé republiky. Mince mají naše národy hlavně oslavovat, nikoli zahanbovat.

1939 - Protektorát
Tak to v žádném případě...

1945 - obnovení Československa
1945 - pojato jako konec války. Všichni vědí, že to bylo zároveň obnovení ČSR.

2004 - vstup do EU
Stojí za uvážení, ale nevím, tyhle nové milníky svou váhu teprve ukážou za pár let. Čili zatím asi ne, navíc k tomu vyšly klasické zlaté mince...

863 - Cyril a Metoděj
To také stojí za uvážení, příchod křesťanství k nám pro naše země znamenal kulturní revoluci, ale vzhledem k současnému postavení křesťanské církve u nás, myslím, že ne. Ale uvidíme...

1278 - bitva na Moravském poli
To určitě ne, bylo hodně bitev a důležitějších...

1978 - Remek ve vesmíru
Stejně jako výše, určitě je to zajímavý námět, koneckonců byli jsme po SSSR a USA třetí zemí, která vyslala svého člověka do vesmíru. Na druhou stranu reálně nám toto vyslání nic nepřineslo, takže nakonec asi ne...

Václav Havel
Myslím, že ne, zajedno Havel žije, zadruhé je jeho osobu po 20 letech od revoluce možné vnímat velice rozporuplně a hlavně - i jeho zahrnuje mince 1989 - Sametová revoluce.

Co mě velice zaujalo je debata o Cimrmanovi. Co myslíte, měl by být součástí série? Nerad bych z toho dělal cirkus, přecijen je to fiktivní postava, na druhou stranu patří k našemu věku, ke 2. polovině 20. století a 1. polovině 21. století. Osobně mě to strašně zaujalo, ale spíše říkám - ne v této sérii. Jako speciální mince např. k úmrtí pana Smoljaka by ale byla fakt parádní.
  • 0

#25 Zegga

Zegga

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1411 příspěvků(y)

Publikováno 07 June 2010 - 13:34

Většina dat jsou čistě politické kroky té doby s použitím tehdy obvyklých prostředků (bitvy, korunovace). Politika do geocachingu nepatří. A ať jen neremcám, co takhle rok zavedení povinné školní docházky Marií Terezií? Tento počin třeba považuji pro čechy jako národ poměrně významný.
  • 0

#26 carramba66

carramba66

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 101 příspěvků(y)

Publikováno 07 June 2010 - 14:42

Zegga napsal/a:
Většina dat jsou čistě politické kroky té doby s použitím tehdy obvyklých prostředků (bitvy, korunovace). Politika do geocachingu nepatří.


Souhlasím, nicméně zde jde o historii, nikoli o politiku. Myslím, že všechny ty letopočty můžeme hodnotit jako kus historie, který už dnes nerezonuje.

A ať jen neremcám, co takhle rok zavedení povinné školní docházky Marií Terezií? Tento počin třeba považuji pro čechy jako národ poměrně významný.


Koupil by si někdo takovou minci? :)
  • 0

#27 marram

marram

    marram.cz

  • Members
  • PipPipPip
  • 645 příspěvků(y)

Publikováno 07 June 2010 - 14:57

Napad na serii se mi libi, osobne bych uvital spise mensi rozsah serie a nebo nekolik ucelenych podserii. Urcite mam data, kterym bych dal prednost, ale velkou roli bude hrat i samotny vzhled mince, ktery muze prevazit zajem na stranu puvodne nezajimaveho data. Cimmrmana bych v takove serii nerad. A na zaver postouchnuti, rozjizdi se tu megaserie, ale co takhle uz konecne dotahnout Rad Bileho Lva? Jednoho jsem objednal jako darek a puvodne se bal, ze nevydrzim kamaradovi tajit, ze ho pro nej mam, ted se obavam, ze to do narozenin ani nestihnu. :(
  • 0

#28 KaMo_cz

KaMo_cz

    starej member

  • Members
  • PipPipPip
  • 996 příspěvků(y)

Publikováno 07 June 2010 - 17:25

Dovolím si znovu polemizovat s některými termíny, které se zde používají. Chápu, že má každý jiný pohled na historii a že bývají 2 protilehlé pohledy na jednu událost. Alespoň nežonglujme s jasně danými pojmy.

Zlatá bula sicilská vydaná 25.9.1212 novým římským panovníkem Fridrichem II. Sicilským v Basileji Přemyslu I. Otakarovi, potvrzovala starší nedochované privilegium Filipa Švábského z roku 1198 a znamenala definitivní úpravu poměru Čech k říši. Českému králi byla přiznána tato práva:
* dědičnost královského titulu
* Morava a pražské biskupství nedílnou součástí Českého království
* římští panovnici budou udílet Čechy v léno jen doma přijatému králi
* český král má navštevovat pouze říšské sněmy, konané v Norimberku, v Bamberku a (bude-li přítomen i polský panovník) také v Merseburku
* říšské korunovační jízdy do Říma má česky král obesílat 300 jízdními ozbrojenci nebo dávat náhradou 300 hřiven stříbra,
* českému králi přiznán titul říšského arcičíšníka a kurfiřtská hodnost, opravnující ho volit římského krále

Království (k jeho potencionální založení) - Titulem vládce státního útvaru je kníže, resp. vévoda - což je v podstatě totéž. Král je z praktického hlediska nastejno, ale oproti ostatním je při korunovaci pomazán posvěceným olejem, což mu dodávalo v dobovém pohledu vyšší prestiž a legitimitu.

A k tomu malý bonus: Anglické slovo prince má dva významy: princ a kníže. Drží-li tedy následník anglického trůnu titul Prince of Wales, neznamená to princ welšský, ale kníže welšký (Prinicpality of Wales). Wales je prostě knížectví a jeho knížetem bývá syn anglického krále, stejně jako markrabětem na Moravě býval mladší bratr českého krále. Tradiční český překlad princ welšský je tedy nesprávný. Ona je také podivná představa, že Anglie má krále, ale jeho syn je princem ve Walesu.

tolik zkrácené ctrl+c/v z mého webu a archivu
  • 0

#29 KaMo_cz

KaMo_cz

    starej member

  • Members
  • PipPipPip
  • 996 příspěvků(y)

Publikováno 07 June 2010 - 17:33

Takže abych to shrnul. Ano, série která bude připomínat milníky naší historie je dobrý nápad. Ale zkuste se trochu poradit a ne dělat z toho anketu "Největší Čech" a komponovat do toho Cimrmana.

carramba66 napsal/a:
1278 - bitva na Moravském poli
To určitě ne, bylo hodně bitev a důležitějších...

tady je vidět jeden z příkladů neznalosti a nepochopení souvislostí z toho plynoucích...

Ale bude to tvoje série, takže si tam můžeš dát co chceš a preferovat koho chceš.
  • 0

#30 carramba66

carramba66

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 101 příspěvků(y)

Publikováno 07 June 2010 - 19:13

marram napsal/a:
A na zaver postouchnuti, rozjizdi se tu megaserie, ale co takhle uz konecne dotahnout Rad Bileho Lva? Jednoho jsem objednal jako darek a puvodne se bal, ze nevydrzim kamaradovi tajit, ze ho pro nej mam, ted se obavam, ze to do narozenin ani nestihnu. :(


Rozjíždím proto, že kříž už je hotov a připravuje se distribuce. Nech si to pro sebe, ale myslím, že pozítří to budete první držet v ruce ;)
  • 0

#31 carramba66

carramba66

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 101 příspěvků(y)

Publikováno 07 June 2010 - 19:39

KaMo_cz napsal/a:
...zkuste se trochu poradit a ne dělat z toho anketu "Největší Čech" a komponovat do toho Cimrmana.

A co dělám? :) Radím se s Vámi a Cimrman tam nebude :)

KaMo_cz napsal/a:
tady je vidět jeden z příkladů neznalosti a nepochopení souvislostí z toho plynoucích...

Nesouhlasím. A to proto, že:

1212 - Dědičnost královského titulu. Máme-li jiné datum, které znamená spíše založení českého království, sem s ním. Myslím, že udělení dědičného královského titulu se dá se založením království nejspíše spojit. Mýlím se?

1278 - Bitva na Moravském poli. Znamenala zejména "definitivní potvrzení nově nastoleného habsburského panství v Rakousích a Štýrsku" (Wikipedia). Naproti tomu Bitva na Bílé hoře znamenala změnu na ČESKÉM trůnu. Na tomto příkladu se snažím dokázat, že Bitva na Moravském poli sice byla velice důležitá pro osud naší země, ale nepřímo. Byly opravdu bitvy důležitější. Husitské války, Sedmiletá válka, Války o dědictví Slezské, bitvy ruských legií 1. světové války atd.
  • 0

#32 Otmi

Otmi

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 56 příspěvků(y)

Publikováno 07 June 2010 - 20:14

caramba66: Prohra na Moravském poli neznamenala "jenom" upevnění moci Habsburků (kteří do té doby byly nevýznamným rodem), ale hlavně znemožnění Přemyslovi sesazení Rudolfa, s jehož volbou nesouhlasil, ale taky Přemyslovu smrt. Tím bylo docíleno citelné oslabení Přemyslovců a Českého království, které se mohlo stát daleko větší velmocí než bylo. Navíc Přemysl v bitvě zemřel, takže k výměně panovníka došlo taky. ;) Ale je to tvoje série, takže si dělej co chceš. ;) A Řádu se už taky nemůžu dočkat.
  • 0

#33 harald.cz

harald.cz

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 92 příspěvků(y)

Publikováno 07 June 2010 - 23:16

carramba66 napsal/a:
1212 - Založení Českého království
Zlatá bula sicilská sice není oficiálně nazvána "založením království", ale protože zavádí poprvé dědičný královský titul, můžeme ji tak chápat. Je to prostě začátek českého státu, jako jednolitého celku pod jedním králem. Jednorázová epizoda z dřívější historie se s touto nedá srovnávat.

1198 - povýšení Českých zemí na království (královský titul pro Přemysla Otakara I jako dědičný titul)
Viz výše - 1212. Tohle bylo sice, pravda, oficiální založení českého království, ale pouze jednorázové a pouze pro jednoho panovníka. I když to bylo poprvé, mnohem větší význam má Zlatá bula sicilská, tedy udělení dědičného královského titulu.


Zlatá bula Sicilská byla jen potvrzením již uděleného dědičného titulu. K "založení českého království", tedy k udělení dědičného došlo právě už v roce 1198. To už nebylo jednorázové. Pokud dáš založení ČK na rok 1212, tak to budeš mít blbě.
  • 0

#34 KaMo_cz

KaMo_cz

    starej member

  • Members
  • PipPipPip
  • 996 příspěvků(y)

Publikováno 07 June 2010 - 23:55

tady by se hodilo několik citátů ze Saturnina, respektive tety Kateřiny
[teta Kateřina] chce udělat sérii, tak ať si ji udělá [teta Kateřina], ale pak bude podroben zdrcující kritice [teta Kateřina] B)

ale proč bych si tady otloukal klávesnici a suploval to, co naše školství zanedbalo ;)
  • 0

#35 Mau Loftin

Mau Loftin

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 901 příspěvků(y)

Publikováno 08 June 2010 - 6:24

wooder napsal/a:
1993 - odtržení Slovenska je docela dost důležitý milník


Jo jo, to určitě, taky mě to hned napadlo, ale spíš bych to nazval jako vznik ČR než odtržení Slovenska ;)

Jinak jsem zvědav na tu bulu sicilskou, to jistě bude krásný coin


PS: jen tak šťournutí: konečně na foru taky jednou normální hezké téma :)

  • 0

#36 Mau Loftin

Mau Loftin

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 901 příspěvků(y)

Publikováno 08 June 2010 - 6:33

carramba66 napsal/a:
.......
Co mě velice zaujalo je debata o Cimrmanovi. Co myslíte, měl by být součástí série?..... .


Hned mě taky napadl, ale taky si spíš myslím, že ne, jaksi to není úplně přesně k tématu. Samozřejmě by mi to nevadilo, ale pokud by se hlasovalo, tak ne. A navíc se mi zdá, že GC jistě už Cimrmanovi vzdává hold už dávno, tak to ani není potřeba.

Jako samostatná mince co by pocta panu Smoljakovi jistě! Ale to by musel být opravdu parádní kousek.
  • 0

#37 carramba66

carramba66

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 101 příspěvků(y)

Publikováno 08 June 2010 - 9:23

Pánové, šmarjá. Pokud bychom byli dogmatici, pak bychom na minci, která bude oslavovat založení českého království (jako udělení dědičného titulu) mohli vyrazit kromě roku 1212 další čtyři letopočty - 1085, 1198, 1203 a 1204. Nepříjde Vám lepší tam opravdu nechat vyrazit rok vydání Zlaté buly, která české království jaksi definitivně zakotvila ve středověkém právu jakožto stát s dědičným královským titulem? Samozřejmě můžeme minci vydat ke "Zlaté bule" a tedy přímo k roku 1212, spor o letopočet založení českého království mi ale příjde zbytečný. Vzhledem k tomu, že přesné datum prostě není a za data založení můžeme chápat čtyři letopočty (možná až pět), tak mi rok 1212 jakožto založení ve smyslu doplňujícího právního aktu příjde jako reálná varianta.
  • 0

#38 KaMo_cz

KaMo_cz

    starej member

  • Members
  • PipPipPip
  • 996 příspěvků(y)

Publikováno 08 June 2010 - 15:23

No to už je lepší. Plánuješ sérii k historii a tam letopočet 1212 - "Bula" patří. No a když bude ten coin pojmenován "vydání ZBS", která .... tak nemám problém. Mě prostě nesedělo původní "založení království", to je prostě nesmysl. Každopádně tady můžeš do podzima sbírat a tříbyt materiál a pak něco udělat. Jestli se to povede jako řád, tak to bude paráda. PS: tady jsme se dohadovali o r.1212. A teď si představte dělat živou historii, kdy ti lidé ještě žijou nebo dokonce součastnost. to je teprve mazec B)
  • 0

#39 Nalia

Nalia

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 1 příspěvků(y)

Publikováno 09 June 2010 - 19:08

Kde to budete prodávat? Ta série zní moc pěkně (tedy ta původní). Taky si přidám: 1085 První český král - Vratislav II.
  • 0




1 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 1 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama