Přejít na obsah

Fotka

Stromolezecke vlakno - tipy a triky, otazky

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
1749 odpovědí na toto téma

#341 S474N

S474N

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 6 522 příspěvků(y)

Publikováno 24 červen 2011 - 12:44

Tak jasne, ale ne vse je o cene, ale taky o vyuziti,..
  • 0
Vložený obrázek GASP - statistiky z Geogetu na pár kliknutí (diskuze ke GASP)

UPOZORNĚNÍ- moje ICQ, Soukromé zprávy či email opravdu NESLOUŽÍ jako technická podpora.
Pro pokládání dotazů nebo rad využijte fórum (od toho tu je).

#342 Dain & Olik

Dain & Olik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 3 704 příspěvků(y)

Publikováno 24 červen 2011 - 12:48

Parkis napsal/a:
taky si pár lidí stěžovalo že při zatížení orve oplet lana když se správně neporovná (ještě se mi to nestalo, ale orvaný lano už jsem od něj viděl)

"v pripade pouziti jako blokant pri prudkem slaneni" - tohle nechápu

no setrnost k lanu to nebude zadana slava. jako nahradu za prusik na stoupani bych si to nedal.

no to jsem myslel tak, ze se kousne, kdyz rychle pojedes/budes padat dolu. :)
  • 0

#343 Dain & Olik

Dain & Olik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 3 704 příspěvků(y)

Publikováno 24 červen 2011 - 12:54

S474N napsal/a:
Tak jasne, ale ne vse je o cene, ale taky o vyuziti,..

no prave ze jinde to nevyuziju, takze Tibloc.

jinak s crollem bych to urcite nesrovnaval. opravdu mi to prijde jako primitivnejsi ASAP (ktery jak uz pisu podruhy jsem teda nikdy v ruce nemel a nevim z praxe, jak se da na vsechno pouzit).
  • 0

#344 Parkis

Parkis

Parkis

• Members
  • PipPipPip
  • 1 838 příspěvků(y)

Publikováno 24 červen 2011 - 12:56

Dain a Olik napsal/a:
no to jsem myslel tak, ze se kousne, kdyz rychle pojedes/budes padat dolu. :)

To jsem nezkoušel a nedovedu si to představit, mě teda po laně rozhodně sám neklouže a je docela pakárna ho dolů posunout. Kór když by se mi zakous při tom slanění, zatížený bych no nepovolil už vůbec. To vážně používáš?

Naopak při stoupání místo průsíku funguje docela dobře, používal jsem ho tak celkem dlouho. Při posouvání ho máš pěkně pod kontrolou a můžeš ho dobře porovnat a zatěžovat plynule, takže riziko poškození lana je tam minimální.
  • 0

#345 Dain & Olik

Dain & Olik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 3 704 příspěvků(y)

Publikováno 24 červen 2011 - 13:30

Parkis napsal/a:
To vážně používáš?

V drtive vetsine se na kesich jistime, ze jsou hozeny dve lana - po jednom stoupam, druhym jsem dobiran (preci jen nejsme zadni profesionalni lezci a ty davy, co by pro nas ronily slzy ... :D). u ceho jsem byl, tak dvakrat to dobirat neslo - napr u berlina je stara zed vojenskeho prostoru GC2035D (a jednou jsem si to testoval na 8m) takze prisel ke slovu Tibloc na druhem lane. jak uz jsem psal - jednou/dvakrat behem sjezdu na te delce kolem 15-20 se mu nechtelo jet dolu, tak stacilo popotahnout smyci s karabinou a zase se soupal sam dolu. asi to chce "nove" lano a asi urcite ne na te horni hranici tloustky.

no a nebo jsme meli prachsproste kliku a od ted uz to nepujde :D

jo je jeste varianta, ze byl nasazeny opacne :P
  • 0

#346 Parkis

Parkis

Parkis

• Members
  • PipPipPip
  • 1 838 příspěvků(y)

Publikováno 24 červen 2011 - 13:37

jo, tím lanem by to mohlo být, já jsem to používal většinou na 9,8, ale už dost jetým a chlupatým, takže ty zoubky se tam zasekávaly snadno. Já jsem línej nahazovat dvě lana takže lezu po jednom (dvě jsem použil jen jednou když jsme rozebírali jakous konstrukci flexou, tam jsem se na jednom bál ;)a když posílám na slanění nějaký nemehlo tak mu uvážu pod osmu prusíka, takže použití tibloku na tohle mě nikdy nenapadlo :) Na to jsou spíš jiný hejblata typu Shunt, ale ten už zas stojí dvakrát tolik.
  • 0

#347 Parkis

Parkis

Parkis

• Members
  • PipPipPip
  • 1 838 příspěvků(y)

Publikováno 24 červen 2011 - 13:38

Dain a Olik napsal/a:
jo je jeste varianta, ze byl nasazeny opacne :P

to by mohlo bejt výhodný kdyby tě drapl orel a chtěl odnést, jinak nevím ;)
  • 0

#348 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 25 červen 2011 - 6:01

Tiblock na stoupání funguje dobře (Jumar je ještě mnohem lepší). Jako pojistku ho nepoužívám, to si raději uvážu prusík. 2x jsem si s ním oškubal oplet na statice a od té doby si dávám víc bacha při nechtěném zatížení. Abych dal prachy za ASAP, to bych se tím musel živit... grigri poslouží téměř stejně dobře a navíc se s ním dá stoupat.
  • 0
zeměkoulani zdraví zbytek světa!
---
www.zemekoulan.com
Většina řidičů se dělí na ty, kteří objevili SUBARU a na ty, které to teprve čeká! ;-)

#349 LooperCZ

LooperCZ

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 291 příspěvků(y)

Publikováno 25 červen 2011 - 9:02

ASAP je zachycovač pádu, jako zajištění při slaňování nebo nedejbože jako stupadlo nemá na laně co dělat.
  • 0

#350 fremen.cz

fremen.cz

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 681 příspěvků(y)

Publikováno 25 červen 2011 - 9:12

2 Looper36: tak nějak... někteří zase chtějí používat něco na něco zcela jiného než na co je to určeno výrobcem
  • 0

Merida s ještěrkou, nohy, MHD, vlak + Dakota 20 + většinou "geobáglík"
* Až budu mít víc odlovů jak příspěvků, znamená to, že jsem bez práce nebo v důchodu *
Obsah keší JE většinou tragický
- Endorphins are released during climbing which can cause severe dependence on the sport -

#351 S474N

S474N

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 6 522 příspěvků(y)

Publikováno 25 červen 2011 - 9:25

fremen.cz: ja bych spis rekl, ze nekteri chteji hlavne usetrit ;-)
  • 0

UPOZORNĚNÍ- moje ICQ, Soukromé zprávy či email opravdu NESLOUŽÍ jako technická podpora.

#352 fremen.cz

fremen.cz

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 681 příspěvků(y)

Publikováno 25 červen 2011 - 9:32

S474N napsal/a:
fremen.cz: ja bych spis rekl, ze nekteri chteji hlavne usetrit ;-)

na dlouhodobém pobytu na nemocničním lůžku se moc šetřit nedá :D
  • 0

* Až budu mít víc odlovů jak příspěvků, znamená to, že jsem bez práce nebo v důchodu *
- Endorphins are released during climbing which can cause severe dependence on the sport -

#353 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 25 červen 2011 - 9:44

Nemám pocit, že by se tu kdokoli vyjadřoval v tom smyslu, že by chtěl používat ASAP jinak, než nač je určený...
  • 0
---
www.zemekoulan.com
Většina řidičů se dělí na ty, kteří objevili SUBARU a na ty, které to teprve čeká! ;-)

#354 fremen.cz

fremen.cz

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 681 příspěvků(y)

Publikováno 25 červen 2011 - 9:48

spíš se tu lidi vyjadřují, že místo ASAPu se dá pouřít GriGri nebo Jumar
  • 0

#355 zemekoulani

zemekoulani

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 248 příspěvků(y)

Publikováno 25 červen 2011 - 10:43

fremen.cz napsal/a:
spíš se tu lidi vyjadřují, že místo ASAPu se dá pouřít GriGri nebo Jumar

Jestli myslíš mne, tak si to přečti znovu... Jestli někoho jiného, tak takový příspěvek jsem nenašel.
A ostatně, do jisté míry ano.
  • 0
---
www.zemekoulan.com

#356 myspsb

myspsb

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 174 příspěvků(y)

Publikováno 27 červen 2011 - 10:45

takže nezlobte se, ale pár upřesňujících dat pro blbce bych prosila: - ...bo su trotl, chci ASI kombinaci jumar + grigri... to abych se nemusela z crollu přepínat je to tak? - ...v tom případě když su pravák mi stačí pravý jumar? - ...potřebuji ještě nějakou pojistku? - nemyslím tím životní :D
  • 0

#357 Citecka

Citecka

kecal neuvěřitelný

• Members
  • PipPipPip
  • 3 250 příspěvků(y)

Publikováno 27 červen 2011 - 11:00

1) asi ses přepsala a myslelas že se nemusíš přepínat z grigri. To nemusíš... pokud zůstaneš viset na laně. Pokud musíš nahoru do větví, je to vlastně jedno. Já mám yoyo, teda jumar s grigri. A kladkou! v jumaru, abych tahal lano z grigri přes kladku směrem DOLů. Je to lepší než vytahovat nahoru. Hlavně při přípravě keší, schovávání, úpravě místa k nezaplacení - můžeš měnit polohu na laně nahoru dolů vcelku jednoduše. 2) nevím - já třeba pravou rukou tahám za to lano z grigri a levou mám na jumaru. Ale není to nijak důležité... protože tu levou ruku mám na PRAVÝM jumaru, páč ten jsem si kdysi koupil s crollem :) a nebudu to kvůli takový prkotině, jako že mám páčku na uvolnění na druhý straně, měnit :) 3) při visu a puštění oběma rukama doporučuju provázání jak psal Satan, teď jsem to v pátek měl příležitost mocně nazkoušet a jde to velmi snadno. Jinak pokud bys chtěla další jisticí bod (při visu), doporučuju obyčejný prusík a v tomto případě mírně volný na odsedku nad grigri, pro zachycení případného prokluzu. Ale nemělo by se ti to stát. POZOR! pro začátečníka je zrádný moment, kdy se rozjedeš moc rychle a kdy musíš páčku PUSTIT pro zastavení, nikoli se na ni v panice vší silou pověsit. Je to trochu matoucí... a nebezpečné. Hlavně nepustit to lano pod zadkem :)
  • 0

...a neberte se tak vážně! :)
CITECKA Team: Pet a Čita a psice Miki von Mikolas

#358 myspsb

myspsb

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 174 příspěvků(y)

Publikováno 27 červen 2011 - 11:17

jasně... - píšu abych se nemusela přepínat.. proto grigri:p - se slaňováním i na "stopu" již nějaké zkušenosti mám.. neboj, na páčku si dám bacha ;) - jakou kladku používáš? zatím jsem lezla (když nepočítám průsiky) pomocí dvou jumarů, vyzkoušela jsem si i jumar + tiblock... dolů přes kýbl, osmu i stopku... ale když mi vadí to přepínání - tam si nahoře vůbec nejsem jistá :-(.. a zatím jsem kombinaci grigri + jumar neměla možnost vyzkoušet
  • 0

#359 S474N

S474N

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 6 522 příspěvků(y)

Publikováno 27 červen 2011 - 11:20

Pokud chces vse na YoYo metodu, tak osobne doporucuji toto:

Jumar: B17 WLA, levy, zlutocerny
Kladka: P05W
Grigri2: D14 2O
Karabina oval (pro kladku): M33 SL
Karabina D (pro grigri): N34 SL

• 0

#360 Parkis

Parkis

Parkis

• Members
  • PipPipPip
  • 1 838 příspěvků(y)

Publikováno 27 červen 2011 - 11:29

levý/pravý blokant má smysl řešit jen pro sundávání a nandávání na lano, při samotném výstupu už je jedno kterou rukou ho držíš. Já třeba mám pravý, protože na lano to umisťuju obvykle pravou rukou, ale při výstupu používám levou ;)
  • 0

3 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 3 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama