Přejít na obsah


Fotka

Výběr GPS


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
7 odpovědí na toto téma

#1 Jurax

Jurax

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 2 příspěvků(y)

Publikováno 24 červen 2012 - 11:04

Ahoj,

na tohle téma je tu spousta vláken (většinu těch z poslední doby jsem si pročetl). Přesto si dovolím založit nové, protože mám poměrně jasno o požadavcích a taky konkrétní otázky.

Chceme si pořídit GPS (zatím jsme lovili bez ní), čistě kvůli keškám. Podstatný pro nás je:
1) signál i v lese/husté zástavbě a rozumná přesnost (+/- pár metrů)
2) paperless (včetně multin)
3) slušný mapový podklad
4) cena/výkon (a uživatelské pohodlí)

Musím říct, že jsme chtěli pořídit něco do cca 5 tisíc, jenže ono to člověku nedá, když vidí, o kolik jsou vyšší (a dražší) verze lepší. Nakonec vybíráme v zásadě mezi eTrexem 30 (obejdem se bez dotykáče, ale odrazuje nás, že ho neprodávají s PRO mapama, byť podle zdejších testů by to klidně šlo), Dakotou 20 a Oregonem 450 (foťák nepotřebujeme, i když si ho tu lidi hodě chválí, to si radši připlatíme za PRO mapu).

Mám hlavně několik konkrétních otázek:
- Jak velký je rozdíl mezi normálníma a PRO mapama? Stojí za to si připlatit? Viděl jsem obrázky, ale z nich člověk nepozná, nakolik se to liší při použití v terénu.
- Když koupíme GPS jinde než u Garminu (např. Sunnysoft), můžeme počítat s poslední verzí mapovýho podkladu (2012), případně možností aktualizace na tuhle verzi zdarma, nebo tuhle "záruku" dává jen nákup přímo u Garminu?
- Jak velký je z hlediska uživatele rozdíl mezi displejem Oregonu (větší rozlišení, víc barev) a Dakoty? Dá se to, nebo kdo zkusí Oregon, už se k Dakotě nemůže vrátit? :-)
- Psalo se tu, že paperless může mít potíže s delšími multinami, vzorci v obrázku apod. Týká se to všech přístrojů stejně, nebo se v tomhle liší (případně jak)?
- Stran přesnosti a signálu v lese/zástavbě počítám, že by mezi přístroji neměl být zásadní rozdíl, je to tak?
- Který přístoj je na tom líp/hůř z hlediska sticky problému? Řeší ho u všech nový firmware?

Je mi jasné, že si to budeme asi stejně muset "osahat" na prodejně, ale budu rád za jakékoliv poznámky nebo doporučení. Díky! :-)
  • 0

#2 gord

gord

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 6 631 příspěvků(y)

Publikováno 24 červen 2012 - 11:52

Jurax napsal/a:
2) paperless (včetně multin)

Vsechny GPS maji problem s prilis dlouhymi listingy, pokud jsou nahravany v GPX formatu. Jako POI s tim problem neni. Na zadne GPS nebudes mit vzorce, pokud budou jako obrazek, leda bys vyuzil relativne nove funkce Geocaching with Photos, coz ale znamena pripravu fotek doma (prinejmensim spustenim nejakeho pluginu).

Rozumnym kompromisem je podle me doplnit GPS chytrym telefonem a v propade potreby pouzit obrazky z webu nebo, pokud pouzijes vhodnou aplikaci, tak treba databazi obrazku GeoGetu. Ale jde se bez toho celkem obejit, takovych kesi neni mnoho.

Jurax napsal/a:
Jak velký je rozdíl mezi normálníma a PRO mapama? Stojí za to si připlatit?

To si musi kazdy rozhodnout sam. Pro me je rozdil obraovsky - podrobnosti na urovni meritka 1:10000, zakres budov, trate, ... Co jsem vyzkousel PRO, zpet bych se nevracel. Ale spouste lidi normalni mapy staci.

Jurax napsal/a:Když koupíme GPS jinde než u Garminu (např. Sunnysoft), můžeme počítat s poslední verzí mapovýho podkladu (2012), případně možností aktualizace na tuhle verzi zdarma, nebo tuhle "záruku" dává jen nákup přímo u Garminu?

Urcite ano. A stejne bych se pri nakupu podival, co obsahuje za verzi.

Jurax napsal/a:ak velký je z hlediska uživatele rozdíl mezi displejem Oregonu (větší rozlišení, víc barev) a Dakoty? Dá se to, nebo kdo zkusí Oregon, už se k Dakotě nemůže vrátit?

To je opet individualni. Mne maly displej nevyhovuje, ale dcrera je s Dakotou spokojena a zase nechce meho Oregona.

Jurax napsal/a:Stran přesnosti a signálu v lese/zástavbě počítám, že by mezi přístroji neměl být zásadní rozdíl, je to tak?

Vsechny soucasne nove pristroje jsou na tom podobne a nemyslim, ze by toto kriterium nejak vyrazne ovlivnilo vyber.

Jurax napsal/a:Který přístoj je na tom líp/hůř z hlediska sticky problému? Řeší ho u všech nový firmware?

To je zalezitos FW a neve verze se jej snazi poresit. Jak uspesne, to je otazka.
  • 0

MHD/PID vybranych mest CR jako POI (diskuse)
GeoGet:
- OwnMaintenance - prehled udrzby vlastnich kesi - v1.1.3 (diskuse)
- Combine 2 - automatizace opakovanych cinnosti (diskuse, dávky)
- Spoiler - uložení spoilerů do GPS jako POI (diskuse)

- Stator - statistiky y GeoGetu (diskuse)

- Náhrada GJ legálními postupy

 


#3 Blexa

Blexa

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 850 příspěvků(y)

Publikováno 24 červen 2012 - 12:12

Pokud vim.... - Vyrazny rozdil v detailech. Pripadne budouci akutalizace/lifetime stoji stejne pro obe verze, takze skoda horsich detailu. - Mela by tam byt garance map na x mesicu. Tusim, ze to souvisi s registraci navigace. - Netusim - Oregon neumi zpracovat obrazky (respektive tam je ted neco pridaneho, ale nezkousel jsem to). Jak to maji ostatni nevim. Delsi multiny jsou u Oregona jiz vyreseny aktualizaci, jen je to otrava listovat az na konec ke vzorci. - Nevim - Nevim Kazdopadne nejlepsi mas vyrazit na nejaky event a tam se na ty navigace podivat zive...
  • 0

#4 elmarees

elmarees

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 151 příspěvků(y)

Publikováno 24 červen 2012 - 17:35

Tak já mám Oregona 450 a otec Dakotu 10 se kterou si taky hraju. Ten menší display a hlavně menší rozlišení by mi už taky vadilo. Dakota je zas o něco rychlejší v mapě (kvůli nižšímu rozlišení).

Já bych vybíral Oregon 450 nebo Etrex 30...Dakotu 20 jen z důvodu finanční úspory :)
  • 0

MTB + Oregon 450 + Nokia N8 s HandyGC


#5 tomy.22

tomy.22

    Advanced Member

  • Moderators
  • 1 458 příspěvků(y)

Publikováno 24 červen 2012 - 19:16

Přiznám se, že nevím jak je to s viditelností mapy na Dakotě při jízdě na kole. Ale jinak jsem s ní naprosto spokojený a dokud bude fungovat nemám nejmenší důvod měnit. Rozlišení je plně dostačující. Vždyť co potřebujete na navigaci vidět aby bylo zapotřebí větší rozlišení? Co není na Dakotě vidět oproti Oregonu 450, či Etrexu 30? ;) Rozdíl mezi normální a PRO mapou. Tady souhlasím s gordem. Přesnost navigování: podle mně nehraje žádnou velkou roli. Obzvláště, když se zamyslím nad tím, že ani autor keše leckdy nezaměří keš naprosto přesně. Poté může mít člověk sebepřesnější navigaci a je mu to prd platné. A třeba u mně kouzlo hledání keší nespočívá v tom, že mně GPS navede naprosto přesně, ale v konečném dohledávání keše.
  • 0

#6 Jurax

Jurax

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 2 příspěvků(y)

Publikováno 24 červen 2012 - 20:06

Díky všem za reakce! :-)

elmarees napsal/a:
Dakota je zas o něco rychlejší v mapě (kvůli nižšímu rozlišení).


Jak velký rozdíl to je? Minimální nebo citelný?
  • 0

#7 tomy.22

tomy.22

    Advanced Member

  • Moderators
  • 1 458 příspěvků(y)

Publikováno 24 červen 2012 - 20:07

Noe, překvapím tě, ale vyzkoušel. A tak se zeptám znovu. Co není na Dakotě vidět oproti Oregonu 450, či Etrexu 30? A jak se to projeví při hledání keší? :)
  • 0

#8 tomy.22

tomy.22

    Advanced Member

  • Moderators
  • 1 458 příspěvků(y)

Publikováno 24 červen 2012 - 20:29

noe1 napsal/a:

tomy.22 napsal/a:
Noe, překvapím tě, ale vyzkoušel.


A víš že mne ani tvá odpověď nepřekvapuje :-)))) Musíš si to vyzkoušet pořádně, ne jen vzít párkrát do ruky :-))))) Ale k věci:

Menší display = menší celkový obrázek - prostě z toho terénu vidíš na jednom displeji míň a hůř se v tom orientuje, a Dakota má jasně horší zobrazení detailů, např. některé pěšinky, které měl kolega (se stejnou verzí mapy) na Oregánu jasně viditelné já na Dakotě neviděl.


V pořádku, já se jen ptal. ;) Brýle nenosím a zatím jsem s Dakotou našel vše co jsem potřeboval. Mám v Dakotě verzi mapy PRO, vypnuté stínování a vše bez problémů vidím. Podle mně je to také hodně o nastavení. ;)
  • 0




1 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 1 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama