Ale vždyť ono se to NEBODUJE! To číslo vyjadřuje počet nalezených keší. To přece nejsou žádné body. Že v tom hodně lidí (skoro bych řekl většina) vidí body, je otázka na hlubší zamyšlení, ale asi ne na tomto fóru.Cejda napsal/a:
Všichni to hrají (alespoň tvrdí) pro zážitky. Proč se to boduje?
Já už je spíš nepamatuju, ale troufám si tvrdit, že tuším, proč byly zrušeny. Protože spousta lidí neznala míru a začala vymýšlet absurdní šílenosti, které už byly daleko za hranou. Navíc handrkování kolem mazání logů kvůli (údajně) nesplněné podmínce vytvářelo zlou krev a pořád to musel někdo řešit.Cejda napsal/a:
Já pamatuji mysterky s podmínkou. Proč byly zrušeny?
Ale proboha proč? Kdo je takový ubožák, že mu stojí za to podvádět při neškodné hře, toho žádná represe nezastaví.Cejda napsal/a:
Vždyť vůbec není problém nastavit taková pravidla a dohled nad jejich dodržováním, aby k jakýmkoliv excesům nedocházelo a když už ano, aby byla přijata taková opatření vůči jedinci, že tento si již neškrtne.
Jak už jsem psal výše: Chceš říct, že jenom absence postihu je to, co lidi ponouká k tomu, aby se chovali nepoctivě? Já si myslím, že kdo chce ctít fair-play, ten tak může činit i v prostředí, kde žádný postih neexistuje.Cejda napsal/a:
A čemu se potom divit, když hru objeví 14 letý puberťák a zjistí, že je tady vše free a to málo ohýbaných pravidel co platí se vlastně všeobecně nedodržuje, protože žádný postih za to není.
No vidíš to, a přestože za krádež postih existuje, přesto se krást nepřestalo. Samotná vidina postihu k vymýcení negativního jevu nevede.Cejda napsal/a:
Vždyť zkus ve společnosti vyhlásit, že zákon zakazuje krást, ale kdo bude přistižen, tak nebude potrestán.
Jistě. Jednoduše ji bude i nadále hrát stejně slušně jako doposud. Bez ohledu na to, že ji spousta jiných slušně nehraje. Bez nároku na cokoliv jiného, než na to chovat se v souladu se svým svědomím. Nikdo a nic mu v tom přece nebrání. A bude-li takových víc, resp. většina, pak bude takový i geocaching. Každý může začít u sebe a hned. Bez nutnosti měnit jakákoliv pravidla a zavádět represi.Cejda napsal/a:
tak se i slušný hráč musí naučit žít se stavem této hry (pokud ji chce hrát)
Cítím z těchto vět zklamání, že s tím nikdo nic dělat nechce.Cejda napsal/a:
Chceš se zapsat, aniž by jsi nalezl? Zapiš. Chceš pro nás vyrobit keš o hov... a do hov... umístit? Udělej to. Vždyť s tím stejnak nikdo nechce nic dělat.
„Chceš se zapsat, aniž jsi nalezl?“ S tím owner něco dělat může - smazat elektronický log. A psaná pravidla jsou v tomto případě na jeho straně.
„Chceš pro nás vyrobit keš o hov... a do hov... umístit?“ Tady je naopak dobře, že s tím nikdo nic dělat nemůže. Proč by taky? Na to, jestli je keš o hov..., může mít každý vlastní názor. Co se nelíbí jednomu, může se líbit jinému. Navíc si nemyslím, že by keš za každou cenu musela o něčem být. Ona je už sama o sobě, o tom, že existuje, že ji musíš najít. A jestli je do hov... umístěná? Tak o tom se velice brzo dozvíme v lozích, případně přesvědčíme přímo na místě. A upřímně řečeno, pokud mi šipka ukazuje do hov..., tak tam jednoduše nepůjdu.
Tak mě to jedno tedy není. V tom prvním případě s tím můžu něco dělat (smazat elektronický log, pokud v logbooku chybí), s tím druhým mi nezbývá, než se smířit. Ale jedno mi to opravdu není.Cejda napsal/a:
Takže mě je úplně jedno, jestli si někdo na našich keších zaloguje zážitek (místo nálezu), nebo obráceně jestli má finalky a zaloguje nálezy aniž by věděl, proč tam byl.