Jacka Dominikánka napsala:
...ale připomínaly se zejména narozeniny Klementa Gottwalda. Pak soudruzi v kalendáři to jméno změnili na Klement, což mě hrozně rozčilovalo a naplňovalo spravedlivým antikomunistickým hněvem . No a pak jsem začala chodit do kostela a dala se pokřtít a s překvapením jsem zjistila, že v den mých narozenin se v církevním kalendáři slaví svátek sv. Klementa Římského (mučedník, jeden z prvních papežů v 1. stol.), takže soudruh Gottwald měl zřejmě jméno (a křest) taky po něm.
---------------------------------------------------------------------------------
Je to tak. Kdysi jsme se jako děti učili, že se maminka Klementa Gottwalda podívala do kalendáře a protože bylo Klementa, tak ho pojmenovali Klement. Našel jsem kalendář z roku 1941 a tam je u 23. 11. uvedeno jméno Kliment (a sv. Kliment, I. p. - asi papež).
Díval jsem se na jeho životopis a připadal jsem si jak při poslechu Radia Jerevan: Nenarodil se v Dědicích, ale Hošticích-Herolticích, jeho rodný domek v Dědicích byla kamufláž asi odkoukaná od knížete Potěmkina, byl nemanželským dítětem (čili neměl v křestním listu "lože manželské" jako mám já), jeho žena byla taky nemanželská a nikdy nevstoupila do KSČ (asi věděla proč...). A u Zborova bojoval v barvách rakouskouherské armády proti Ludvíku Svobodovi, který zas bojoval za Čsl legie... Je zajímavé si po letech zjistit, jak to vlastně bylo... Ale ty Hoštice jsou na Moravě, ne v jižních Čechách a netočil tam Troška Slunce, seno a xxxx.
A tu syfilis opravdu měl. (Poučení: kdo má syfilis, ten by neměl létat letadlem. Je tam nízký tlak a může mu prasknout aneurysma (rozšíření) aorty - jako jemu. Když to praskne jen trochu a pomalu to prosakuje, tak se to špatně poznává. Když praskne moc, tak pacientovi už nikdo nestačí pomoct. Velké štěstí měl M. Viewegh, kterému aneurysma (vrozené, ne syfilitické!) prasklo "tak akorát", že ho donutilo zavolat RZP a stihl i operaci)
Tento příspěvek byl upraven od ladislavappl: 07 February 2014 - 11:44
Quaerendo invenietis (Kdo hledá, najde).