Tak zrovna Proměny od Čechomoru vykládat takhle mě v životě nenapadlo :-). Opravdu zajímavé, co koho napadá...
Jacka napsal/a 05 Pro 2014 - 19:23:
Narazila jsem na opravdu moc hezkou písničku, pracovně bych ji nazvala T5kařka kontra BFmaster !
Tak mně napadlo něco horšího: podezření na trestný čin sexuálního obtěžování a pokud by dotyčné nebylo ještě 15 let, tak pokus o pohlavní zneužití mladistvé. A pokud by to byl učitel nebo vedoucí skautů, tak by to bylo trestné i do 18 let. Navíc ji nutil k emigraci (proměnit se v křepeličku - nebo něci jiného? - a uletět agresorovi "na uherskú stranu"). Dále porušení přikázání o "nebrání si jména božího nadarmo do úst". Taky to mohlo mít za následek smrt dotyčné, protože by ji kvůli avízované proměně v jinou živou bytost mohli její spoluobčané považovat za čarodějnici a následně ji nechat upálit.
Je zajímavé, že se o trestné činnosti zmiňují i jiné písničky: třeba nepřiměřená obrana jistého Jana (Prídi, Jano, k nám), který si sebou vzal "šabličku ocelovů", aby sa vysekal ze sevření násilníků pravděpodobně ozbrojených jenom noži.
A teprve opery! V Prodané nevěstě se Jan Mícha vydával za Jeníka Horáka (a takto se i podepsal na smlouvu o prodeji nevěsty - ejhle! Obchod s bílým masem - už tehdy!!!) a tímto podvodem připravil vesnického dohazovače Kecala o 300 zlatých. To snad bylo trestné i za Rakouska. Navíc to Jeníkovi všichni přáli (zpívají Dobrá věc se podařila...), místo aby mu od té doby nikdo nenabídl ani suchou kůrku. A vraždy taky byly v operách na denním pořádku. Dokonce i nemluvněte (Její pastorkyňa); u Maryši Vávrové by snad vzal soud jako polehčující okolnost domácí násilí
Tento příspěvek byl upraven od ladislavappl: 08 December 2014 - 23:03
Quaerendo invenietis (Kdo hledá, najde).