Po delší době se ozývám a cituji dotaz jedné mé spolupracovnice. Kdo jste z Liberce, Jablonce a okolí, nevíte o tom něco? Třeba tam bude i keš.
Děkuji za zprávu nebo odkaz. Našel jsem tohle:
http://www.rozhlas.c...lavy--1475820 ,
ale nechce se mi to hodinu poslouchat.
L.A.
Z dotazu paní M. D.:
Dále Vás prosím o radu: píši baladu o dráteníčkovi z Jablonného V Podještědí, ( nevím zda dokončím, zda se povede),asi 12r starého chlapce tam r. 1820 omylem zavřeli v podzemí baziliky, je kolem toho celá historie, dvě verze zpráv. Nic se ale přesně neví. Našli ho tam bu´d po roce nebo až za 10r. Od místního historika, jsem se ale dozvěděla závažnou věc, o které se nikde nepíše - na kostře chlapce, konkrétně na kostech dol. končetin, našli známky hojících se fraktur. Opět se neví, zda chlapec už měl tento stav před vstupem do podzemí nebo až v něm. (...) V podzemí je hluboká jáma - šachta- tam mám ofocenou před lety jeho rakvičku, je to asi cca10- 15m hluboké, tam ho zřejmě našli, musím ještě zjištovat, mám domluveno znovu tam jet. Při jedné z mnoha verzí, že tam prolézal a ve tmě spadl - ta nejhorší varianta - zlámal si při pádu nohy - potom ve tmě a zimě - je tam i při vedrech stále 10st.C, pomalu umíral hladem a žízní, což mohlo trvat i 14dní? Vodu tak rychle neztrácel...
Osud tohoto chlapce mne hluboce zaujal, je to něco hrozného v tak krásném prostředí.
S pozdravem a přáním hodně nálezů kešů.
Quaerendo invenietis (Kdo hledá, najde).