Přejít na obsah


Fotka

Dřevěná láhev - jak vyčistit


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
9 odpovědí na toto téma

#1 Jacka

Jacka

    Zlobení je dovoleno :D

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 564 příspěvků(y)

Publikováno 07 únor 2016 - 10:04

Dostala jsem darem krásnou starou polní láhev. Je jí víc než 100 let, byla v první světový. Je dřevěná, obšitá houní, s řemínkem přes rameno. Prostě - každej skalní tramp by pro ni položil život :D. Když si k ní najdu vhodnej špunt, bude plně použitelná. Žel, nedaří se mi ji vymýt tak, aby nebyla uvnitř cítit. Vymyla jsem ji docela důkladně mechanicky s použitím skleněnejch korálků a pak ještě jarem, ale furt ještě bych se neodvážila tekutiny v ní přechovávané napít. Když vyschne, je to dobrý, ale jak se to namočí, páchne to jak plesnivý hadry u babičky ve sklepě. Nevíte, prosim, co s tim? Ráda bych jí normálně používala třeba na horký pití, když jdu v zimě ven.


  • 0

#2 von Bronin

von Bronin

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 314 příspěvků(y)

Publikováno 07 únor 2016 - 10:09

Octová voda vytáhne smrad téměř ze všeho -když ne, tak to tam nalejt vícekrát...
  • 1

#3 MikiHamza

MikiHamza

    MikiHamza

  • Members
  • PipPipPip
  • 539 příspěvků(y)

Publikováno 07 únor 2016 - 10:17

No, není to sice dřevěná, ale návod na desinfekci by se možná dal použít.

http://www.army-surp...rakouska-armada


  • 0

#4 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 980 příspěvků(y)

Publikováno 07 únor 2016 - 11:38

A to byla původně používaná jen tak? Voda ve dřevě? Musel bych si o tom něco zjistit, ale např. pivní sudy se používaly vysmolené.


  • 0

#5 tarmara

tarmara

    Air-cooled

  • Members
  • PipPipPip
  • 506 příspěvků(y)

Publikováno 07 únor 2016 - 17:23

čísté dřevo to asi nebude, spíš bych to viděl na pořádné vysmolení. Takže bych použí postup: nejdřív osstranit straou smolu (mechanicky nebo chemicky) a pak vylít nějakým lakem co může přijít do styku s potravinama, nejlépe dlouhodobě a nebo smolou....


  • 1

tarmara.png


#6 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 980 příspěvků(y)

Publikováno 07 únor 2016 - 17:44

Tohle je už asi starožitnost. Což se zeptat na fóru na Obnova.sk ?


  • 0

#7 MikiHamza

MikiHamza

    MikiHamza

  • Members
  • PipPipPip
  • 539 příspěvků(y)

Publikováno 07 únor 2016 - 20:33

A to byla původně používaná jen tak? Voda ve dřevě? Musel bych si o tom něco zjistit, ale např. pivní sudy se používaly vysmolené.

Podle různých pramenů se na vnitřek dřevěných nádob na vodu používal už od doby laténské včelí vosk.


  • 0

#8 Kohout team

Kohout team

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 229 příspěvků(y)

Publikováno 08 únor 2016 - 5:04

Přesně tak. Ve vodní lázni rozehřát včelí vosk a dvakrát s ním čutoru vylít.
Kamarád dřevěnou čutoru na vandrech spokojeně používá.
Její výrobu a povrchovou úpravu popisuje na:
http://bushcraftport...-doby-latenske/

Není to ale použitelné na teplé nápoje a alkohol, jen na vodu.
  • 0

Etrex 30 + GPI generator + Geoget + a:Drake Plus nebo Locus Pro na CAT S50, Wine, Debian testing


#9 mpik

mpik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 980 příspěvků(y)

Publikováno 08 únor 2016 - 6:47

Bednářská smůla je určitě použitelná i na pivo, ale sudy se smolily vždy znovu před naplněním. Složení té smůly neznám, ale určitě nesměla být v pivu cítit. Postup byl stejný. Stará smůla se rozehřála snad i hořákem a vylila, nová se nalila horká, sud se převaloval a pak se zbytek smůly vylil, ještě před tím, než zatuhla.V Prazdroji to používají snad dodnes, ale jen jako ukázku a na výrobu referenčních vzorků piva, jinak pochopitelně používají nerez.


  • 0

#10 Trhac

Trhac

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 841 příspěvků(y)

Publikováno 08 únor 2016 - 10:15

Normálně SAVO, ředěné. Ale já, ač tramp, bych ji asi nepoužíval.


  • 0

RACCOON TEAM
Věk je uveden kačerský, život před nálezem první keše neplatí…





2 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 2 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama