Dostala jsem darem krásnou starou polní láhev. Je jí víc než 100 let, byla v první světový. Je dřevěná, obšitá houní, s řemínkem přes rameno. Prostě - každej skalní tramp by pro ni položil život . Když si k ní najdu vhodnej špunt, bude plně použitelná. Žel, nedaří se mi ji vymýt tak, aby nebyla uvnitř cítit. Vymyla jsem ji docela důkladně mechanicky s použitím skleněnejch korálků a pak ještě jarem, ale furt ještě bych se neodvážila tekutiny v ní přechovávané napít. Když vyschne, je to dobrý, ale jak se to namočí, páchne to jak plesnivý hadry u babičky ve sklepě. Nevíte, prosim, co s tim? Ráda bych jí normálně používala třeba na horký pití, když jdu v zimě ven.
Dřevěná láhev - jak vyčistit
#2
Publikováno 07 únor 2016 - 10:09
#3
Publikováno 07 únor 2016 - 10:17
No, není to sice dřevěná, ale návod na desinfekci by se možná dal použít.
http://www.army-surp...rakouska-armada
#4
Publikováno 07 únor 2016 - 11:38
A to byla původně používaná jen tak? Voda ve dřevě? Musel bych si o tom něco zjistit, ale např. pivní sudy se používaly vysmolené.
#5
Publikováno 07 únor 2016 - 17:23
čísté dřevo to asi nebude, spíš bych to viděl na pořádné vysmolení. Takže bych použí postup: nejdřív osstranit straou smolu (mechanicky nebo chemicky) a pak vylít nějakým lakem co může přijít do styku s potravinama, nejlépe dlouhodobě a nebo smolou....
#6
Publikováno 07 únor 2016 - 17:44
Tohle je už asi starožitnost. Což se zeptat na fóru na Obnova.sk ?
#7
Publikováno 07 únor 2016 - 20:33
A to byla původně používaná jen tak? Voda ve dřevě? Musel bych si o tom něco zjistit, ale např. pivní sudy se používaly vysmolené.
Podle různých pramenů se na vnitřek dřevěných nádob na vodu používal už od doby laténské včelí vosk.
#8
Publikováno 08 únor 2016 - 5:04
Kamarád dřevěnou čutoru na vandrech spokojeně používá.
Její výrobu a povrchovou úpravu popisuje na:
http://bushcraftport...-doby-latenske/
Není to ale použitelné na teplé nápoje a alkohol, jen na vodu.
Etrex 30 + GPI generator + Geoget + a:Drake Plus nebo Locus Pro na CAT S50, Wine, Debian testing
#9
Publikováno 08 únor 2016 - 6:47
Bednářská smůla je určitě použitelná i na pivo, ale sudy se smolily vždy znovu před naplněním. Složení té smůly neznám, ale určitě nesměla být v pivu cítit. Postup byl stejný. Stará smůla se rozehřála snad i hořákem a vylila, nová se nalila horká, sud se převaloval a pak se zbytek smůly vylil, ještě před tím, než zatuhla.V Prazdroji to používají snad dodnes, ale jen jako ukázku a na výrobu referenčních vzorků piva, jinak pochopitelně používají nerez.
#10
Publikováno 08 únor 2016 - 10:15
Normálně SAVO, ředěné. Ale já, ač tramp, bych ji asi nepoužíval.
RACCOON TEAM
Věk je uveden kačerský, život před nálezem první keše neplatí…
1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 uživatelů, 1 návštěvníků 0 anonymních uživatelů