Přejít na obsah


Fotka

Zkušenosti s eTrex Venture CX?


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
4 odpovědí na toto téma

#1 LKDP

LKDP

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 11 příspěvků(y)

Publikováno 04 květen 2007 - 14:19

Jako poměrně často vyrážející turista jsem se začal poohlížet po nějaké turistické gps navigaci. Přitom jsem narazil na "zábavu", která Vás všechny zaujala a která se dá s navigací provozovat - geocaching [:D] - a i já mu (alespoň myslím) brzy propadnu.

 Ale teď zpátky k vlastnímu přístroji - docela mě zaujal eTrex Venture CX. Máte s ním někdo nějaké zkušenosti? Jaké?

Můžete mi poradit, zda se pro mě uvedená navigace hodí, když ho chci využívat hlavně pro pěší turistiku zejména po lesích, samozřejmě pro hledání "kešů" a příležitostně na kolo a do auta (do auta opravdu jen výjimečně)? 

Dále by mě zajímalo, zda a jak jste spokojeni s Topo Czech:

- je dobře použitelný pro turistiku (zejména otázka turistického značení)?

- jaká je jeho desktopová část? lze při plánování trasu zvýraznit a následně vytisknout? lze do plánované (případně z přístroje "stažené" prošlé) trasy vložit nějakou ikonku [W] bodu vlastního zájmu a mapu vytisknout i s ní? lze z desktopu "dostat" (zobrazit, vytisknout) i výškový profil naplánované nebo prošlé trasy?

V případě kladného hodnocení mi, prosím, zkuste poradit, kde tento přístroj spolu s Topo Czech koupit co nejlevněji (čeká nás plánovaná rekonstrukce části domu a peněz není nazbyt [:'(]  ). A kdyby snad někdo takový přístroj prodával (třeba si chce polepšit a koupit něco lepšího), za kolik by ho mohl nabídnout?

Předem díky za odpověď. 


  • 0

#2 Sylvia999

Sylvia999

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 538 příspěvků(y)

Publikováno 06 květen 2007 - 21:38

Od vánoc máme právě eTrex Venture Cx. Myslím, že pro geocaching a turistiku je velmi dobrý. Pravda, na rozdíl od Visty Cx nemá magnetický kompas a výškoměr, ale to nepovažuji za velkou chybu. Proti PDA s GPS je tu výhoda vyšší mechanické odolnosti (údajně i vodotěsnosti), ale zase nevýhoda, že jde o jednoúčelový přístroj  - s PDA se můžeš (při troše štěstí a pokud "umí" GPRS, WiFi,...) podívat na popis kešky i v lese a po nálezu ji hned zalogovat, má větší display. Navigace do auta mají sicě větší display, ale moc žerou baterky. Já dávám přednost odolnosti, s Garminem jsem spokojen.

Pokud jde o turistické značení, nelze se plně spolehnout - rozhodně doporučuji mít i papírovou mapu. Turistické cesty jsou všechny zobrazeny šedě, při najetí šipkou se zobrazí nápis "zluta". Bohuzel, někde jsou ty barvy popletené (zatím jeden případ). Dovozce, firma Picodas, pracuje na nových, podstatně podrobnějších mapách. Ovšem kdo ví, co bude stát upgrade a kdy bude.

Desktopová část (MapSource) mi přijde dost povedená - na alternativy, často vychvalované, si nějak nemohu zvyknout. Myslím, že to je věc osobního vkusu. Problém: MapSource je jen pro Windows.Trasu umí navrhnout GPSr i MapSource, tisknout mapy je možné (tisk mapy s trasou jsem nezkoušel, ale proč by nešla, když mapa keší jde). Body samozřejmě lze vkládat libovolně, bez ohledu na trasu.  Výškový profil zobrazit jde. Pozor, výškový profil stažené trasy často ukáže nesmysl (skok nahoru, kus dál náhlý pád... to je chybou určení výšky přístrojem).

 Držák na kolo i do auta lze dokoupit. V autě doporučuji k navigaci využít spolujezdce, nebo notebook. Od výrobce lze zdarma stáhnout program, který ti cestu bude diktovat hlasem (anglicky, ale někde jsem viděl ke stažení i český doplněk).

 Nepočítej, že navigace bude bez problému ( u jakékoli GPSr).  Občas vypočtená poloha lítá +- několik desítek metrů. Momentálně máme problém, možná poruchu. Občas přístroj jakoby přestal určovat polohu, zamyslel se ... jednou mně navigoval do kruhu, ...  Dvakrát se mi během navigace sám vypnul. Možná (doufám) s jiným kusem budou lepší zkušenosti.

 Ceny ... doporučím přítele JYXO.cz, levnezbozi.cz,.... My nakonec koupili, kde bylo (před vánoci) otevřeno. Ne-mapový přístroj by byl levnější, na GC by určitě stačil, ale pro turistiku a zejména do auta nedoporučuji.

Prokestom


  • 0

#3 LKDP

LKDP

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 11 příspěvků(y)

Publikováno 07 květen 2007 - 10:46

Díky za odpověď, jsem v těchto záležitostech úplný nováček.

PDAčko mám, po pořízení GPS modulu a mapového podkladu by bylo pro hledání "keší" jistě použitelné. Navigaci chci ale využívat hlavně pro turistiku ("keše" budou jen bonusem) a při dvou a vícedenních výletech by byl problém s výdrží přístroje (navíc ho používám jako velmi dobrý diář pro práci a bál bych se tak jaho poškození). Proto uvažuji o jednoúčelovém přístroji.

 Pokud píšeš, že se nelze plně spolehnout na turistické značení, v čem je problém? Nejsou snad zpracovány všechny turistické "cesty"? Nebo je značení nepřesné? Nebo je problém v tom, že GPSka "lítá" v řádu jednotek až desítek metrů?

Jo a abych nezapomněl - otázka kompasu. Pokud to dobře chápu, budu při hledání "keší" potřebovat ještě "externí" kompas, aby bylo možné navigaci "zorientovat"? Nešel by přístroj v případě nouze "zorientovat" pohybem - myslím tím, že popojdu třeba 50 m a ze "zobrazení pohybu" na displeji přístroje zjistím, jakým směrem se dát.

Ještě jednou díky.

petbl 


  • 0

#4 alkes

alkes

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 176 příspěvků(y)

Publikováno 07 květen 2007 - 13:55

petbl:

Díky za odpověď, jsem v těchto záležitostech úplný nováček.

PDAčkomám, po pořízení GPS modulu a mapového podkladu by bylo pro hledání"keší" jistě použitelné. Navigaci chci ale využívat hlavně proturistiku ("keše" budou jen bonusem) a při dvou a vícedenních výletechby byl problém s výdrží přístroje (navíc ho používám jako velmi dobrýdiář pro práci a bál bych se tak jaho poškození). Proto uvažuji ojednoúčelovém přístroji.

 Pokud píšeš, že se nelze plněspolehnout na turistické značení, v čem je problém? Nejsou snadzpracovány všechny turistické "cesty"? Nebo je značení nepřesné? Neboje problém v tom, že GPSka "lítá" v řádu jednotek až desítek metrů?

Joa abych nezapomněl - otázka kompasu. Pokud to dobře chápu, budu přihledání "keší" potřebovat ještě "externí" kompas, aby bylo možnénavigaci "zorientovat"? Nešel by přístroj v případě nouze "zorientovat"pohybem - myslím tím, že popojdu třeba 50 m a ze "zobrazení pohybu" nadispleji přístroje zjistím, jakým směrem se dát.

Ještě jednou díky.

petbl 

Castojsou jinak barvy, ale jinak to podle mne docela jde. Hlavne zjistis, zes GPS a poradnou mapou v ni uz ty znacky ani moc nebudes potrebovat :-)

Polohavetsinou "lita" v rozmezi deseti metru v prostredi s horsim prijmem obcas ity desitky, ale na turistickou navigaci to nevadi. Horsi je mit prijemsignalu aspon ze trech, nejlepe ctyrech druzic. Novejsi prijimace natom jsou uz docela dobre, ale ani Venture Cx v tomhle ohledu stalenebude dosahovat kvality sirfove 60CSx, ktera ma signal skoro vsude. Oprakticke zkusenosti se bohuzel moc nepodelim, protoze mam jenomstareho cernobileho legenda a ten je v tomhle ohledu dost tragicky.

Magneticky kompas je dobry, pokud stojis (nebo se hybes pomalu aruznymi smery a mas spatny signal) a chces zjistit smer. Musi se alecasto kalibrovat jinak ukazuje blbosti. Nicmene normalne ho vubecnepotrebujes, protoze i obycejna gps dokaze vypocitat smer ze zmenypolohy a nemusis kvuli tomu ujit ani tech padesat metru. Staci se zacithybat jednim smerem a sipka po chvilce ukaze spravnym smerem. Pripohybu za dostatecneho prijmu druzic ukazuje spravny smer stale.
 


  • 0

#5 pansedy

pansedy

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 9 příspěvků(y)

Publikováno 22 květen 2007 - 10:01

Taky bych měl dotaz, z ranku těch úplně nejlamovatějších. Připojení eTrex Venture k PC - musím mít nějakou novější verzi firmware? Nepovedlo se mi to rozchodit, stáhnul jsem si Spanner, kde jsou ovladače, ale i poté, co mi to GPSku nalezne mám problém s přenosem dat, který nefunguje. Co si musím ještě stáhnout, nebo kde dělají soudruzi chybu?
  • 0




1 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 1 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama