Moje Colorado
Vytvořeno od
Jave
, dub 30 2008 16:39
13 odpovědí na toto téma
Publikováno 30 duben 2008 - 16:39
Predem upozornuju ze jde spis o popis osobni zkusenosti nez namet do diskuze :)
Dnes rano jsem dorazil do gpscentrum, rozhodnuty koupit Colorado. Cetl jsem spoustu vlaken tady a jednu dobu dost zvazoval, jestli colorado vubec koupit nebo ne. Nakonec jsem se rozhodl, ze to zkusim. Tady je vysledek:
Faze 1. - koupe:
Colorado bylo predemnou vybaleno, zapnuto a bylo mi vysvetleno jak a kde se co ovlada. Pan byl sice trochu zmateny, kdyz jsem se ho zeptal na kalibraci kompasu a zastaval nazor, ze kompas prece nemuzu kalibrovat, ale nakonec jsme se dobrali i k tomu :)
Vzledem k informacim, co jsem se tu docetl, jsem se pro jistotu jeste optal na to, jestli je Colorado opravdu vodotesne a jestli mi uznaji reklamaci, kdyz si to projistotu doma vyzkousim. Pry to neni zadny problem a kdyby se mi nahodou stalo, ze do Colorada preci jen natece, pristroj vymeni.
Kdyz jsem poprve pristroj vybalil, trochu jsem se vydesil, protoze onen vodotesny kryt jde vysunout velmi zlehka a i kdyz se snazim zasunout kryt co nejvic to jde, stejne zustava v horni casti mezi krytem a telem colorada mezera (!?)
- tohle me vydesilo natolik, ze jsem se do obchodu vratil, nedolehavost ukazal a ptal jse (tentokrat uz jineho pana) jestli jsou opravdu presvedceni, ze je pristroj vodotesny.
A ted pozor! :) Pan byl dobrodruh a tak vzal jejich zkusebni Colorado, prinesl kyblik s vodou, colorado zapnul a hodil ho do kybliku..
Oba jsme stali a asi 1-2 minuty koukali, jak z colorada na dne utikaji bublinky :) Pak pan pristroj vyndal a ukazal mi ze porad bez problemu funguje. Colorado jsme ususili na povrchu a otevreli zadni kryt, aby bylo videt, jestli nejaka voda natekla i dovnitr. Pri otevreni zadniko krytu sice vytekla jeste nejaka voda ven, ale bylo videt, ze se nedostala ani ke slotu pro kartu, ani k mistu pro baterky (diky silikonove tesnici gumicce, kterou je prostor pro baterky i kartu opatreny)
2. prvni zkouseni
Jedina GPS se kterou jsem se doted setkal, byl Legend, ktery byl kdysi v akci u Mountfiedlu, takze jako uzivateli, ktery je pouzivanim jine GPS nepoznamenany, nemam s Coloradem sebemensi problemy. V menu se vyznam i bez manualu, vsechno jede jak ma, venku na display vidim dobre a jeste se mi nestalo, ze by se Colorado seklo.
I pres informace o pomalem USB jsem za cca 3-5 min. nahral do pristroje celou Topomapu CR.
Do pristroje jsem dal uz mirne vybite baterie od GP (2700) a zatim po 6ti hodinach hrani si s Coloradem jsem na polovine.
3. geocaching
- teprve jdu vyzkouset, tak dam jeste vedet. Snad jen ze nahravani kesek do Colorada primo z GC.com je naprosto paradni! Nejen ze se nahraje listing, ale zaroven se muzu ke kesce rovnou nechat navigovat, a kesky se zaroven zobrazi na topomape svou charakteristickou ikonkou - to vsechno jen po jednom kliknuti na netu :)
4. odolnost
- zatim chci s pristrojem jeste chvili blbnout, tak neriskuju, ale v nedeli na vecer ho planuju zkusti potopit.. tak uvidime :)
PS: Berte to jako report od novacka v GPS pristrojich a o pokus popsat jak jsem na tom lidem, co jsou laici jako ja a mozna se taky rozhoduji jesti Colorado ano, nebo ne :)
Publikováno 30 duben 2008 - 17:33
No ze zvedavosti sleduji tyto podvodni pokusy, protoze ja nadobro colorado utopil ... nerozchodil jsem ho ani po 3 dnech co jsem s nim byl chvili v rybniku.
Publikováno 01 květen 2008 - 9:29
ad vodotěsnost krytu - znovu upozorňuji, že kryt Colorada je vymyšlen (zamýšlen) tak, že na rozdíl od 60CSX netěsní po svém obvodu! Takže se voda v pohodě pod něj dostane a je s tím i počítáno. Je to trochu netradiční řešení, ale je to tak.Vodotěsnost má být totiž zajištěna až ve vztahu k vlastnímu slotu pro SD a pro baterie.
Ty mají po obvodu těsnící gumu, která po nasunutí zadního krytu a úplném (podotýkám, úplném!) doražení do mezní polohy zajišťuje vlastní vodotěsnost. Ve vztahu k bateriím a SD. Pokládám toto řešení za nešťastné, hlavně proto, že když se nedorazí kryt co nejvíc, nebude SD karta dobře utěsněna! (U baterií to nehrozí). Krytem lze totiž i po zaklapnutí pojistky mírně pohnout - a pokud není co nejvíc doražen do horní polohy (co nejvíc k anténě), může být SD karta špatně utěsněna - a to může pro přístroj znamenat velmi pravděpodobný konec.
Když na to dáte pozor a vlastní těsnění bude v pořádku (nebude zteřelé, nebo omačkané), zřejmě bude Colorado opravdu vodotěsné. Já to ale zkoušet nehodlám
Já jsem pro jistotu to těsnění ještě potřel silikonovou lékařskou vazelinou (používá se např. při vyšetření ultrazvukem na sondu), která sama o sobě odpuzuje vodu. Kryt jde tak o mnoho lépe sundat, a silikon vytváří další překážku případné pronikající vodě.
Publikováno 01 květen 2008 - 21:40
Prosbicka na Miona, kde se da sehnat ta vazelina? Vylepsil bych s ni tesneni u 60CSx a PETZL celovky.
Predem diky za odpoved.
Publikováno 01 květen 2008 - 22:08
Zkus se zeptat v lékarně, nebo nějaké zdravotní sestry.
Publikováno 01 květen 2008 - 22:27
Zadnou sestricku neznam, skoda. Ale kamarad je gynekolog, takze ji nakonec asi sezenu.
Publikováno 02 květen 2008 - 6:53
Lékařská vazelina se dá běžně koupit v lékárnách. Úplně stačí ta nejmenší velikost. Stálo mě to asi 15,- V lékárnách se do vazeliny přidávají různé sajrajty a je z toho mast.
Publikováno 02 květen 2008 - 9:31
Také jsem namazal a je to o mnoho lepší, zavírání jde snadno a opotřebení toho těsnění bude také určitě menší. Dobrý nápad Mione.
Publikováno 02 květen 2008 - 10:04
Reseni "vodotesnosti" diky gumickam kolem prostoru pro baterie a karty
Publikováno 03 květen 2008 - 22:27
Podarilo se mi konecne stravit temer cely den na nohou se zapnutou GPS.. V pristroji byly zcela nove, cerstve nabite baterie SANYO 2700. Colorado zacalo odepirat poslusnost po 13ti hodinach a 8mi minutach.
Publikováno 04 květen 2008 - 8:20
Jave,díky za toto vlákno.Já mám GPSmap 60Cx a jsem s ní spokojen,ale do budoucna nikdo neví,co bude a tak je fajn,že se podělíš o zkušenosti s Coloradem s dalšími případnými zájemci.
1 uživatel(ů) prochází toto téma
0 uživatelů, 1 návštěvníků 0 anonymních uživatelů