Ještě jednou o mapách
Publikováno 23 srpen 2005 - 12:01
stať: To mne přivedlo na myšlenku vypomoci si v některých místech sám. Ale moc toho o mapách a jejich vytváření nevím. Už jsem tu narazil na odkaz na program Mapwel s jehož pomocí se tvoří vektorové mapy. Děsná piplačka, pokud nechcete pochodovat zbytek života podle přesné mapy jen okolo svého domu nebo chalupy. A tak jsem uvažoval, jestli je možné do GPSky (Garmin eTrex Legend C, abych byl přesný) vytvořit a nahrát mapu nevektorovou - tedy bitmapovou. Naskenovat, dát jí souřadnice, aby "seděla" a uploadnout. Je takové věc možná, nebo je to totální ptákovina? A pokud to jde, víte někdo jak? S jakým sotwarem?
závěr: Možná jsem úplně vedle, tak mi kdyžtak vynadejte, nebo mě ignorujte. Ale bylo by to fajn, ne?
Publikováno 23 srpen 2005 - 12:19
A tak jsem uvažoval, jestli je možné do GPSky (Garmin eTrex Legend C, abych byl přesný) vytvořit a nahrát mapu nevektorovou - tedy bitmapovou. Naskenovat, dát jí souřadnice, aby "seděla" a uploadnout. Je takové věc možná, nebo je to totální ptákovina? A pokud to jde, víte někdo jak? S jakým sotwarem?
závěr: Možná jsem úplně vedle, tak mi kdyžtak vynadejte, nebo mě ignorujte. Ale bylo by to fajn, ne?
Určitě by takovou mapu šlo ručně vektorizovat, otázkou zůstává ochrana autorských práv. Pikodas má v topo50 opravdu chyby a snad by do konce tohoto roku měla být nová verze založená na nových datech (Pikodas podklady nakupuje).
To že občas chybí nějaká cesta mi zase tak moc nevadí. Vadí mi, že v mapě nejsou zaneseny všechny železniční stanice, že popis nádraží začíná "Železniční zastávka..." a na vlastní název vesnice (to stejné platí i pro autobusáky). Železniční trať leží většinou 50 - 200 metrů jinde, než kde ji předpokládáš... (Zajímavé je, že je rozdíl mezi topo50 a 10r. Nejen v množství silnic, ale taky v jejich zakreslení).
Pokud chceš používat bitmapy, je snad nejjednodušším řešením PDA s vhodným softem (PathAway, OZI apod.) připojená ke GPS.
Publikováno 23 srpen 2005 - 16:43
Venujte radsi usili hledani chyb v mape a jejich predavani do picodasu, oni jsou odbornici a nalezene chyby mohou opravit pro vsechny uzivatele teto mapy.
Publikováno 25 srpen 2005 - 10:40
Publikováno 23 srpen 2005 - 12:30
Publikováno 23 srpen 2005 - 16:50
Publikováno 23 srpen 2005 - 17:06
Taky si vedu seznam nejkřiklavějších chyb v okolí.Mam taky mapu TOPO 50 CZ a kdyz jsem ji koupil, tak jsem kazdy tyden posilal chyby do picodasu.
.......
Venujte radsi usili hledani chyb v mape a jejich predavani do picodasu, oni jsou odbornici a nalezene chyby mohou opravit pro vsechny uzivatele teto mapy.
Komu to tam posíláš a má to pak dopad na stav mapy?
Publikováno 23 srpen 2005 - 18:11
Upgrade na verzi 2 se asi opravilo hodne silnic a pribylo tam strasne bodu (a narostla velikost dat), co jsem ale opravdu nepochopil, ze mapa urcena pro turisty, nema vlakove zastavky. To je podle me v takoveto mape neodpustitelne! Dalsi velka perlicka je, ze si sice muzu najit dalnicni sjezdy a cerpaci stanice, nemuzu si ale v bodech zajmu najit kempingy, pritom v te mape jsou, jenom je clovek musi hledat na mapicce posouvanim a prekreslovanim... no vdyt to znate. Takze je to stejne odvozenina od silnicni, meli by to sloucit a basta.
Na pocatku jsem hledal nejakou picodasi sbernu chyb, nejakou oznamovatelnu - bug report, ale marne, nevim jak to maji ted, ale psat maily bez odezvy, to nikomu dlouho nevydrzi.
Publikováno 25 srpen 2005 - 10:59
Publikováno 25 srpen 2005 - 11:34
Pokud si koupim papirovou mapu republiky 1: 50 000 tak ma cca 80listu po 79,-Kc a to dela 6320,-Kč, ja jsem ji kupoval pred lety a to stala cca 3500,-. Takze je tech 4000,- za aktualizovanou digitalni mapu hodne, kdyz papirovou neudrzovanou koupite za 6320,-?
Predpokladam ze stavajici uzivatele budou mit dalsi upgrade se slevou.
Publikováno 29 srpen 2005 - 0:25
Než dávat šílených 10000,- Kč za 2 nepřesné mapové produkty, které jsou vázány na sériové číslo GPSky a ta když vám odejde, nebo ji ztratíte, tak platíte znovu (je to navíc zřejmě nezákonné, pokud byste pičoďas žalovali, máte dobré šance získat peníze zpět), tak bych spíš navrhoval zřídit Veřejně Prospěšnou Společnost, sdružit kapitál a třeba ve spolupráci s gps-maps.info najmout kartografa, který by nám mapu udělal. Je nás už skoro 1000, řekněme že polovina z nás má mapovou GPS a polovina z nás by o to měla zájem. To je jen mezi námi cca 250 lidí. Kdyby každý dal do společné pokladny 2000 Kč, máme půl melounu, s tím už se dá ledacos podniknout. Vytvořil by se jednoduchý systém webového sběru tracklogů a ty by mapu zpřesňovaly. Navíc bychom třeba mohli získat nějaký grant od Zemědělství nebo Místního rozvoje. A naše supermapa by se případně dala i prodávat, takže by nás nakonec nemusela stát ani kačku. Myslím, že je na čase se trošku zorganizovat, mohli bychom si pak dovážet levné přístroje z USA, mít vlastní mapy, třeba i půjčovnu přístrojů pro začátečníky a chudší z nás, a tak trošku rozhýbat ty napapané kapitalisty, co si myslejí, že je budeme živit.
Moje řeč,já bych do toho šel hned.
Publikováno 23 srpen 2005 - 12:58
Publikováno 24 srpen 2005 - 11:21
Chyby posilam na e-mailovou adresu picodasu, kterou maji na uvedenou na mape a internetu. Musim tez rict, ze mi vzdy odpovedel konkretni clovek. Jinak ty chyby uz posilam cca 1,5 roku a konkretni reakci na muj podnet jsem zatim nezaregistroval a taky necekal, jelikoz predpokladam, ze si vse museji overit abych tam nahodou nezanasl nechtene chyby. Ten 1,5 roku beru jako prilis kratkou dobu pro opravu takoveho rozsahleho dila jako mapa TOPO 50. Jinak jsem s mapou TOPO spokojen, vetsinou mi na lesnich krizovatkach pomuze.Taky si vedu seznam nejkřiklavějších chyb v okolí.
Komu to tam posíláš a má to pak dopad na stav mapy?
Publikováno 23 srpen 2005 - 18:24
Ja jim tam posilal ohledne 10R vsechny nalezene chyby a nesmysly uz od dubna a na kazdou informaci mi odpovedeli. Ale je fakt, ze pres prazdniny jsem jim nic neposilal. Pouzival jsem normalni kontatni mail a odpovedi mi chodily od konkretni osoby (primy kontaktni mail tu ted nemam), takze pak bylo mozne posilat pripominky i primo.
Na pocatku jsem hledal nejakou picodasi sbernu chyb, nejakou oznamovatelnu - bug report, ale marne, nevim jak to maji ted, ale psat maily bez odezvy, to nikomu dlouho nevydrzi.
Publikováno 25 srpen 2005 - 11:35
Publikováno 25 srpen 2005 - 11:54
To víš, nebo si myslíš? Kdo ji nabízí? O cenách se přece dá vždycky jednat.No jsou to velke penize i nejsou za mapu republiky. Radsi bych tu praci s tvorbou mapy nechal na odbornikach. Jen kvalitni mapovy podklad pro tvorbu vektorove mapy prijde na cca 500 000,- Kč
Hlavní mouchou je podle mě to, že když přijdeš o přístroj, přijdeš i o licenci. To je přece nemravnost.a ten nikdo zadarmo neda a na tom se teprve musi vytvorit mapa a ta se musi neustale udrzovat. Myslim ze ty mapy z picodasu jsou docela povedene i kdyz maji sve mouchy (ale co nema sve mouchy).
Přesně tak. Jenomže z těch 6320 Kč je cca 70% marže vydavatele, velkoobchodníka, prodejce a DPH. Na nekomerční bázi by se takový soubor map dal (v přímých nákladech) pořídit do 2000 Kč! A to nekecám, sám jsem společníkem v nakladatelství a vím, jak to chodí. Koncová cena publikace se stanovuje jako dvojapůl až trojapůlnásobek nákladů spojených s vydáním (podle nákladu a typu publikace).Pokud si koupim papirovou mapu republiky 1: 50 000 tak ma cca 80listu po 79,-Kc a to dela 6320,-Kč, ja jsem ji kupoval pred lety a to stala cca 3500,-. Takze je tech 4000,- za aktualizovanou digitalni mapu hodne, kdyz papirovou neudrzovanou koupite za 6320,-?
Publikováno 29 srpen 2005 - 0:54
Moje řeč,já bych do toho šel hned.
No vida, a uz jste dva ;o)
Publikováno 23 srpen 2005 - 15:35
A nebo oba produkty sloučí (to by mi připadalo nejrozumnější).
Prý nesloučí :-(
Mimochodem - Atlas 10R je vhodný i pro lesníky, protože routuje po neveřejných komunikacích Jundrovské v oboře (včera jsme tam byli s Dape).
A dle zákulisních informací by snad upgrade topo50 měl být na podzim.
Publikováno 23 srpen 2005 - 15:37
Publikováno 23 srpen 2005 - 18:51
Vim ze lide z Picodasu sleduji poctive diskusni forum "Vse o GPS" na Pandore (http://pandora.idnes...nference/gps-cz). Mozna i tam by se daly chyby posilat, aby to videli i ostatni uzivatele map, pripadne zalozit jinou jen o tomhle. Pro slucovani Atlasu10R a Topo50 bych nebyl a doufam pevne, ze to opravdu neudelaji (:-P)).Ja jim tam posilal ohledne 10R vsechny nalezene chyby a nesmysly uz od dubna a na kazdou informaci mi odpovedeli. Ale je fakt, ze pres prazdniny jsem jim nic neposilal. Pouzival jsem normalni kontatni mail a odpovedi mi chodily od konkretni osoby (primy kontaktni mail tu ted nemam), takze pak bylo mozne posilat pripominky i primo.
4 uživatel(ů) prochází toto téma
0 uživatelů, 4 návštěvníků 0 anonymních uživatelů