Přejít na obsah

Fotka

Garmin Colorado - lithiové baterie

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
19 odpovědí na toto téma

#1 CyberTracer

CyberTracer

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 31 příspěvků(y)

Publikováno 15 červenec 2008 - 9:36

Ahoj, máte někdo zkušenosti s používáním lithiových baterií v Koloušovi? Existuje lithiová baterie, která vypadá jako 2ks spojených AA článků, označovaná jako CR-V3 a vyrábí se i v nabíjecí podobě. Je to lithiový článek, resp. li-ion z čehož plynou výhody oproti NiMH článkům... Zkoušel jste někdo CR-V3, resp. RCR-V3 v Koloušovi?
  • 0

#2 JarMar

JarMar

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 419 příspěvků(y)

Publikováno 15 červenec 2008 - 9:54

Po zkušenostech s LiOn v různých zařízeních nevidím důvod proč to cpát ještě do Colorada. Např. ve foťáku po 2 měsících používání je LiOnka na poloviční kapacitě, s notebookem jsem na tom podobně a cena nové je neskutečná. Zlaté SANYO ENELOOP, 4ks za 400 a zatím jedou už nějaký měsíc zcela bez problémů.
  • 0

#3 MildaPajda

MildaPajda

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 618 příspěvků(y)

Publikováno 15 červenec 2008 - 14:02

JarMar napsal/a:
Po zkušenostech s LiOn v různých zařízeních nevidím důvod proč to cpát ještě do Colorada. Např. ve foťáku po 2 měsících používání je LiOnka na poloviční kapacitě, s notebookem jsem na tom podobně a cena nové je neskutečná. Zlaté SANYO ENELOOP, 4ks za 400 a zatím jedou už nějaký měsíc zcela bez problémů.

Pouzivam GP-2700 - NiMh a zatim v pohode...
  • 0

#4 Mion

Mion

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 942 příspěvků(y)

Publikováno 15 červenec 2008 - 15:21

Nepleť si lithium-iontový akumulátor z lithiovým primárním článkem. Ten netrpí žádným samovybíjením (podobně jako alkalické články) a má mnohonásobně vyšší kapacitu, než výše jmenované články.

JarMar napsal/a:
Po zkušenostech s LiOn v různých zařízeních nevidím důvod proč to cpát ještě do Colorada.

• 0

#5 Qnik

Qnik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 262 příspěvků(y)

Publikováno 15 červenec 2008 - 16:17

JarMar napsal/a:
.... Zlaté SANYO ENELOOP, 4ks za 400 a zatím jedou už nějaký měsíc zcela bez problémů.

svatá pravda pravdoucí...mám jak AA do 60CSx tak AAA do čelovky a absolutně bez problémů...za krásnou cenu 83CZK / KUS
  • 0
60CSx + Galaxy Ace + A:Drake*****/c:geo

Vložený obrázek

#6 Mion

Mion

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 942 příspěvků(y)

Publikováno 16 červenec 2008 - 19:43

Protože někteří zde netuší, že existují i lithiové primární články a pletou si je s Li-Ion akumulátory, přikládám foto. Lithiové články se nedobíjejí a mají mnohonásobně vyšší kapacitu než alkalické, či dobíjecí NiMH baterie. Hodí se jako záložní baterie do GPS v případě, že jste dlouho na cestách bez možnosti dobíjení. Jak dlouho asi vydrží, si můžete odvodit sami (alkalické baterie v Coloradu vydrží cca dva dny intenzivního používání). ;)
  • 0

#7 pk84

pk84

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 116 příspěvků(y)

Publikováno 16 červenec 2008 - 19:56

Ještě by mě zajímalo které Li-Ion byly výše zmiňovány (rozdíl mezi dobíjecími Li-Ion a primárními Lithiovými články je mi znám). U mobilních telefonů byl přechod z NiMH na Li-Ion a Li-pol (pro praxi téměř to samé) doslova spásou. A to ani nezmiňuji dřívější NiCd. Ty Lithiové články jsou zajímavé, doporučuji na extrémní akce, jinak žádná lidovka.
  • 0

#8 JarMar

JarMar

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 419 příspěvků(y)

Publikováno 16 červenec 2008 - 20:01

Mion napsal/a:
Protože někteří zde netuší, že existují i lithiové primární články a pletou si je s Li-Ion akumulátory

No, oni někteří tuší, akorát špatně napsali název, ale autor vlákna se ptal na CR-V3 a to jsou nabíjecí Li-ionky. ;)
  • 0

#9 Mion

Mion

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 942 příspěvků(y)

Publikováno 16 červenec 2008 - 20:22

V tom případě jsem to asi přehlédl, teď koukám, že se autor ptal na obojí možnost - CRV3 je ten primarni "dvoj-AA clanek". A CR-V3 je pro zmenu nabijeci LiIon :D

JarMar napsal/a:
No, oni někteří tuší, akorát špatně napsali název, ale autor vlákna se ptal na CR-V3 a to jsou nabíjecí Li-ionky. ;)

• 0

#10 JarMar

JarMar

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 419 příspěvků(y)

Publikováno 16 červenec 2008 - 20:34

Mion napsal/a:
teď koukám, že se autor ptal na obojí možnost

Tak toho jsem si také nevšimnul, když je srovnával s NiMh, automaticky jsem předpokládal že myslí nabíjecí Li-ion. Jen tak mimochodem ta cena za ty primární CRV3 je také roztomilá. :)
  • 0

#11 CyberTracer

CyberTracer

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 31 příspěvků(y)

Publikováno 16 červenec 2008 - 22:02

Dozvěděl jsem se kde co, ale zda lze použít CRV3 v Koloušovi, tak to ne... CR-V3 je nenabíjecí, kdežto RCR-V3 je nabíjecí, alespoň taj jsem to pochopil. Vzhledem k přednostem nabíjecích Li-ion oproti NiMH lze myslel, že by to mohlo být k dobru věci, ale vidím, že se všichi drží raději osvědčených NiMH, kde lze koupit za pár korun. Byly tady zmiňovány NiMH Sanyo Eneloop, která mají kapacitu tuším 2100mAh. Dokázal by zde někdo porovnat rozdíl ve výdrži mezi např. Sanyo 2700mAh a Sanyo Eneloop. Podle kapacity bych tipoval, že ty 2700mAh budou mít delší výdrž, tak jaktože tu jsou Eneloopy tak opěvovány?
  • 0

#12 abakus

abakus

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1 159 příspěvků(y)

Publikováno 16 červenec 2008 - 22:11

Někde někdo psal, že výdrž eneloop 2100 a normálních 2700 je v praxi srovnatelná. A proč ty ódy na eneloop? Protože netrpí téměř žádným samovybíjením. Tuto výhodu ale nevyužiješ po týdnu od nabití, ale třeba po roce od nabití to už sakra poznáš :) Mám od GP něco jako eneloop v AAA provedení a nosím to u sebe pro strýčka příhodu, když náhodou zapomenu v čelovce nabít akumulátory a budu potřebovat šťávu. A je úplně jedno, že na ně půl roku nesáhnu. Na normální běžné používání, kdy jedny AA akumulátory otočím dvakrát do měsíce (cyklicky používám 4 sady) jsou podle mě eneloopy zbytečně drahá hračka :)
  • 0

#13 JarMar

JarMar

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 419 příspěvků(y)

Publikováno 16 červenec 2008 - 22:32

Jakékoli NiMh co jsem koupil mě vždycky zklamali. Hlavně v tom, že pokud jsem je delší dobu (14 dní) nepoužil, výrazně u nich klesla kapacita. A protože jsem líný se pořád starat o nějaké baterky, vždycky jsem to zjistil až ráno před odjezdem na kešky, takže jsem stejně musel koupit v trafice alkaliky abych vůbec mohl vyrazit. S Eneloopami ten problém není a i když mi jedna dvojice dojde, šoupnu tam náhradní které s sebou nosím a nemusím řešit v jakém budou stavu. Asi jsou i jiné značky s takovou vlastností, ale když mi poradili tyhle Sanya tak jsem je prostě koupil a jsem rád.
  • 0

#14 malcor

malcor

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 523 příspěvků(y)

Publikováno 17 červenec 2008 - 7:05

Nejsou eneloopy Sony? Ne Sanyo.
  • 0
Přehled bookmarklistů a nejoblíbenějších keší v ČR

Garmin Oregon 300 + Topo Czech 2 PRO, případně HTC Touch HD

#15 JarMar

JarMar

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 419 příspěvků(y)

Publikováno 17 červenec 2008 - 8:14

malcor napsal/a:
Nejsou eneloopy Sony? Ne Sanyo.

Dobrá otázka. Co takhle použít Google http://www.google.cz...btnG=Hledat&lr= :)
  • 0

#16 warps

warps

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 265 příspěvků(y)

Publikováno 17 červenec 2008 - 8:19

ENELOOP jsou dost drahe a osobne uz nejaky patek pouzivam radeji nove clanky RECYKO+ maji skoro stejne parametry samovybijeni jako ENELOOP ale jsou asi o polovic levnejsi. Mohu jen doporucit jsou vazne dobre ... Uvadeji výdrz po nabiti 1rok (coz asi neotestuju )
  • 0

#17 ebik

ebik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 338 příspěvků(y)

Publikováno 17 červenec 2008 - 11:51

Mion napsal/a:
V tom případě jsem to asi přehlédl, teď koukám, že se autor ptal na obojí možnost - CRV3 je ten primarni "dvoj-AA clanek". A CR-V3 je pro zmenu nabijeci LiIon :D

No, akorát bych tipoval, že do Colorada a jemu podobných zařízení jsou lithové (primární i lion) celkem zbytečné. Viz výše zmíněná CRV3:
Stojí to skoro 400 a má to kapacitu 3Ah a nedá se to nabít. To platíte víc než za dva páry NiMH NABÍJECÍCH článků (ty maj dohromady stejnou kapacitu). Ptáte se jak se něco takového může prodat?

Výhoda lithiových článků je ve vysokých vybíjecích proudech. Takže takovej foťák se silným bleskem, může nabít blesk celkem dost rychle. Navíc pokud je ten foťák levnější tak si o baterkách s nízkým vybíjecím proudem myslí, že sou vybitý i když maj třeba ještě půlku. Jenom kvůli tomu, že se jim nedaří rychle nabít blesk.

Ale kolouš, kterej má furt stejnej, celkem malej odběr? Ten spadá do stejné kategorie jako mobilní telefony. Tam se sice používají lion články, ale hlavně proto, že jsou úžasně lehké a celkem malé (nepotřebují být
valcové), Navíc nejsou náchylné na časte dobíjení (protože je nelze přebít), zatímco niklové články odcházejí vlastně s každým nabíjením. Záleží na kvalitě nabíječky jak moc. Ideální je nabíječka s pevným časem nastavená PŘESNĚ na kapacitu článků. To je ale pro normálního
člověka nereálné, proto se to řeší chytrými nabíječkami, které se detekují přebití celkem rychle (ALE AŽ KDYŽ UŽ NASTANE).

Druhou nevýhodou niklových článků je výše popsané samovybíjení. To je ale pro nás často nezajímavé, stačí přístroj použít jedoun týdně na víc než tři hodiny...

Nevýhodou lion článků je, že za dva až čtyři roky odejdou, ať je používáte nebo ne.
  • 0

#18 ebik

ebik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 338 příspěvků(y)

Publikováno 17 červenec 2008 - 11:58

JarMar napsal/a:

Nemyslím si, že do colorada je lionka to pravé, ale do foťáku a notebooku důvod má (vysoký vybíjecí proud). Jen otázka: dobíjíš je při každé příležitosti? Lionkám nesvědčí když se vybijou úplně. Naopak mají rády, když jsou nabité. A taky jim nesvědčí vysoká teplota. (Znal jsem jeden notebook (nekvalitní), který procesorem uhřál baterku natolik, že odcházela už po necelém půl roce běžného užívání). Ale i tak mě překvapuje ta lionka na poloviční kapacitě po dvou měsících. To z ní fotíš denně s bleskem desítky snímků?
  • 0

#19 javla

javla

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 238 příspěvků(y)

Publikováno 17 červenec 2008 - 12:17

ebik napsal/a:
Nemyslím si, že do colorada je lionka to pravé, ale do foťáku a notebooku důvod má (vysoký vybíjecí proud). Jen otázka: dobíjíš je při každé příležitosti? Lionkám nesvědčí když se vybijou úplně. Naopak mají rády, když jsou nabité. A taky jim nesvědčí vysoká teplota. (Znal jsem jeden notebook (nekvalitní), který procesorem uhřál baterku natolik, že odcházela už po necelém půl roce běžného užívání). Ale i tak mě překvapuje ta lionka na poloviční kapacitě po dvou měsících. To z ní fotíš denně s bleskem desítky snímků?

Tak to není tak uplně pravda - Li-Ion nejsou charakteristické vysokým vybíjecím proudem (spíše naopak), ale především tím, že mají nízké samovybíjení a nízkou hmotnost. Je to technologie vyžadující podstatně lepší nabíječku, protože přebitím se článek zničí a může i explodovat, nebo se minimálně nafoukne. Zeptej se modelářů na použití toho kterého typu článku - než přišly Li-pol (a to ještě až když byly vyvinuty takové co dokáží opravdu dodat vysoké proudy), tak bylo prakticky nemožné osadit do elektroletu jiný článek než Ni-Mh, protože jen z těch bylo možné odebírat desítky ampér a během několika minut je zcela vybít. Dnes již existují Li-pol, které dokáží dát 100 a více ampér, ale v jejich začátku to tak nebylo a u Li-Ion takto výkonné neexistovaly nikdy. Samozřejmě pro takové přístroje jako je GPS, foťák, nebo i notebook jsou použitelné všechny typy, protože proudy které se zde používají jsou prakticky směšné.

Hlavní důvod použití Li-Ion a Li-pol je především tam, kde je třeba do malého prostoru a hmotnosti dostat co nejvíc energie a co nejdéle ji udržet. Mám doma již asi 5 let nepoužité (jen 1x nabité) články Li-Ion (ty placaté co se dávají do mobilů, jen bez obalu - prostě jen článek) a co myslíš - je v nich ještě nejaká energie ? Samozřejmě že ano, dokonce docela dost (pozná se to podle napětí) - stále mají nad 4V, což znamená, že za ty roky klesla kapacita tak o 20, možná 30%. Tomu dokáží konkurovat až teď eneloopy.
  • 0
Jana a Vlasta (JaVla) (PDA FS Loox N560)

#20 Mikecood

Mikecood

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 91 příspěvků(y)

Publikováno 17 červenec 2008 - 12:28

warps napsal/a:
ENELOOP jsou dost drahe a osobne uz nejaky patek pouzivam radeji nove clanky RECYKO+ maji skoro stejne parametry samovybijeni jako ENELOOP ale jsou asi o polovic levnejsi. Mohu jen doporucit jsou vazne dobre ... Uvadeji výdrz po nabiti 1rok (coz asi neotestuju )

to mně dost překvapuje, v kamenných obchodech u nás (Rožnovsko) jsou ceny Eneloopů a GP Recyko +- stejné, kolem 90-100Kč. Ale mohu jen potvrdit jejich kvalitu a výhody, používám je oboje, v GPS i foťácích...
  • 0

2 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 2 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama