Přejít na obsah

Fotka

Stromolezecke vlakno - tipy a triky, otazky

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
1749 odpovědí na toto téma

#421 fremen.cz

fremen.cz

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 681 příspěvků(y)

Publikováno 03 září 2011 - 15:29

to by šlo...ale... takže upřesnuji - mezi dvěma stromy v korunách
  • 0

Merida s ještěrkou, nohy, MHD, vlak + Dakota 20 + většinou "geobáglík"
* Až budu mít víc odlovů jak příspěvků, znamená to, že jsem bez práce nebo v důchodu *
Obsah keší JE většinou tragický
- Endorphins are released during climbing which can cause severe dependence on the sport -

#422 Citecka

Citecka

kecal neuvěřitelný

• Members
  • PipPipPip
  • 3 250 příspěvků(y)

Publikováno 03 září 2011 - 15:41

To je totéž, ne? :)

Pro upřesnění: jeden konec natvrdo, druhý kus od kmene navázat vůdcákem anebo smycí z osmičkovýho uzle, odsud vést do kladkostroje - anebo, pokud to větvre a úhly dovolí, bez smyce napřímo do kladek, jako na obrázku. Po napnutí ukotvit volný konec ke kmeni. (kladky na obrázku nahrazeny karabinami).

Tam ti ale budou pružit samotný kmeny, nikdy to nenapneš "nafest".
Místo prusíků můžeš použít jakýkoli blokant.

Když jsme u těch lanových technik...
http://www.rozzloben...m/?linkid=12944
(pozor, mládeži nepřístupno! ;) )
  • 0

...a neberte se tak vážně! :)
CITECKA Team: Pet a Čita a psice Miki von Mikolas

#423 fremen.cz

fremen.cz

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 681 příspěvků(y)

Publikováno 03 září 2011 - 15:44

tak já sem hodím něco mládeži přístupno...

FUN

• 0

* Až budu mít víc odlovů jak příspěvků, znamená to, že jsem bez práce nebo v důchodu *
- Endorphins are released during climbing which can cause severe dependence on the sport -

#424 majkeld

majkeld

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 388 příspěvků(y)

Publikováno 03 září 2011 - 15:47

Neprijde mi moc vhodny nechavat napnute lano v jumaru. Pri vetsim zatizeni Ti to muze poskodit oplet.
Ja jak pri napinani kladkostrojem, tak po jeho sundani nechavam lano ukotveme na uzlu, ktery je samosvorny a tvori se se dvemi stejnymi karabinami (nevim, jak se jmenuje). Pouzivam dve expreskove karabiny. Kdyztak to vyfotim, kdyby nikdo nevedel nazev. Pro sichr udelam jeste tesne za timto uzlem klasicky osmickovy uzel a cvaknu ho do standu.

No a sundavam to jednoduse - opet vystrojim kladkostroj, lano pritahnu a uvolnim ten samosvorny uzel. Ono pak uz neni potreba ani tolik sily, bo se to lano zatizenim trochu vytahne....

Edit: Jsem lama - je to uzel garda (viz tu:http://www.transalp....adnich_uzlu.pdf)
  • 0

#425 Citecka

Citecka

kecal neuvěřitelný

• Members
  • PipPipPip
  • 3 250 příspěvků(y)

Publikováno 03 září 2011 - 15:52

Přesně, jak říká majkeld. Proto je lepší na laně uvázat tu smyčku a táhnout za ní, kladkostroj udělat z kusu nějaký vyřazený statiky. Povolit jde uzel ještě vložením zpětný smyčky, ale někdy se to utáhne až moc a stejně to nejde vytáhnout. Jo, s lanovkama přes Malši jsme se v mládí něco nablbli.
  • 0

#426 fremen.cz

fremen.cz

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 681 příspěvků(y)

Publikováno 03 září 2011 - 15:58

začíná se to rýsovat... gardu použít na napnutí a na povolení použít vánočku
  • 0

#427 Citecka

Citecka

kecal neuvěřitelný

• Members
  • PipPipPip
  • 3 250 příspěvků(y)

Publikováno 03 září 2011 - 16:06

Ještě jsem našel moc pěkný obrázky na použití grigri (to osobně jsem postupně začal používat na kdeco a nahrazuju tím crola i brzdu i kladku) - napínání lana je poslední obrázek.

http://www.vertical....rigri-2_13-268/
  • 0

#428 fremen.cz

fremen.cz

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 681 příspěvků(y)

Publikováno 03 září 2011 - 18:33

botičky na stromečky :D

http://www.worksafet...ticke-boty.html
  • 0

#429 dostik7

dostik7

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 320 příspěvků(y)

Publikováno 03 září 2011 - 19:16

fremen.cz napsal/a:
botičky na stromečky :D

http://www.worksafet...ticke-boty.html

Ano, tohle v kombinaci s kladkostrojem se pouziva k napinani slack lajny, i hajlajny. Na utube je kolem toho spousta videi.

Jinak prave hosi, co napinaji lajny jsou nejvetsi magove v tom jak veci napnout... a hlavne take povolit. Kdo si nezkusil neco napnout a az potom zjistil, ze zapomnel domyslet povoleni, asi tezko pochopi :-)
  • 0

#430 Dave.g

Dave.g

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 610 příspěvků(y)

Publikováno 03 září 2011 - 21:06

@dostik7 - chvilku jsem jen blbě koukal a přemejšlel jak se sakra botama v kombinaci s kladkostrojem napíná lajna... nepůjde ono o špatnou citaci ? :D:D To napínání přes GriGri super! Jen se do toho asi nenapne tolik, a když i v návodu píšou že přes kladky ne.. Garda uzel vypadá použitelnější.
  • 0

#431 Parkis

Parkis

Parkis

• Members
  • PipPipPip
  • 1 838 příspěvků(y)

Publikováno 04 září 2011 - 9:53

Grigri toho napne zatraceně hodně, to je totiž jen ten brzdící element a samotné napínání dělají kladky. Napínali jsme takhle 135m lajnu přes tuším 8 kladek, hrála jako strunka :)
tady je vidět část toho soustrojí, vpravo mimo obrázek je grigri:
Vložený obrázek
  • 0

#432 Citecka

Citecka

kecal neuvěřitelný

• Members
  • PipPipPip
  • 3 250 příspěvků(y)

Publikováno 04 září 2011 - 10:42

Garda uzel je sice samosvorný, ale svírá přes oblé hrany karabin - při vyšším napětí si myslím, že prostě klouznout musí. Vačka v grigri tlačí úměrně zatížení a větší plochou na celé lano, takže víc drží a nenatahuje oplet - ideál. Ještě lepší bude ta speciální kladka s vačkou, brzdící, co jsem někde viděl - ale zase, nemá tak univerzální použití. Za stara se napínalo také pomocnými kladkami a klasicky na malý vrátek, takový, jaký se používá např. při napínání plotových drátů.
  • 0

#433 majkeld

majkeld

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 388 příspěvků(y)

Publikováno 04 září 2011 - 13:44

Citecka napsal/a:
Garda uzel je sice samosvorný, ale svírá přes oblé hrany karabin - při vyšším napětí si myslím, že prostě klouznout musí.

Je fakt, ze vetsinou pouzivam dve dratene expreskovy karabiny (rock empire), ktere nemaji kulaty prurez, ale spis takovy tri- ctyrlistek. Ale obcas sahnu i po normalnich. Nikdy se mi nestalo, ze by garda povolila. Napinam vetsinou kladkostrojem 1:3, jednou jsem napinal i kladkostroj kladkostrojem, oba 1:3.

Vačka v grigri tlačí úměrně zatížení a větší plochou na celé lano, takže víc drží a nenatahuje oplet - ideál. Ještě lepší bude ta speciální kladka s vačkou, brzdící, co jsem někde viděl - ale zase, nemá tak univerzální použití.
.

Garda oplet take nenatahuje, svira lano v celem prurezu.

Nevim, jakou myslis kladku s vackou, ale tu, co dela Petzl (meli jsme ji pujcenou na Piliri od Jardako, if pamatujes), tak tam je normalni palec jako u Crolla... Tudiz zoubky v opletu.
  • 0

#434 Citecka

Citecka

kecal neuvěřitelný

• Members
  • PipPipPip
  • 3 250 příspěvků(y)

Publikováno 04 září 2011 - 17:34

Aha... dobrý vědět. V jednoduchosti je síla :) Jestli je v tý kladce fakt zubatej palec (jo, na Pilíři, a už si to moc nepamatuju), tak je to fakt na --pííp.
  • 0

#435 dostik7

dostik7

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 320 příspěvků(y)

Publikováno 04 září 2011 - 20:43

hmmm... citace mi nejak nejdou, uz podruhe jsem placnul jinou citaci, nez jsem mel v umyslu... ;-) nevyhodu gardy vidim hlavne v tom, ze nepujde povolit, na rozdil od grigri. Samozrejme to jde resit dalsim povolovacim prvkem, ale je to zase starost navic.
  • 0

#436 majkeld

majkeld

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 388 příspěvků(y)

Publikováno 05 září 2011 - 16:36

To Pet: Tak tady je ta kladka (Petzl Traxion). Palec je videt vpravo nahore. Nad nim je cerveny vystupek - jeho ovladani. Ma dve polohy: bud otevreny a Traxion funguje jako normalni kladka, nebo pritiskly a pak to v jednom smeru blokuje.

Přiložené miniatury

• traxion.jpg

• 0

#437 majkeld

majkeld

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 388 příspěvků(y)

Publikováno 05 září 2011 - 17:29

Tady jsem vystrachal historickou fotku (2005), kdy jsem natahoval lanovku. Je to natahovano celkem zajimavym zpusobem - vrchni kladkostroj je primy a ten je natahovan druhym kladkostrojem (neprimym). V te dobe jsem mel materialu omezene mnozstvi, tudiz kladky jsou nahrazeny jen karabinami.

Přiložené miniatury

• richthys140_1.jpg

• 0

#438 Misha kulicka

Misha kulicka

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 271 příspěvků(y)

Publikováno 06 září 2011 - 7:25

fremen.cz napsal/a:
tak já sem hodím něco mládeži přístupno...

FUN

To je dost velká parodie i v originálu, ale tady z toho fakt nemůžu :-D
  • 0

#439 Parkis

Parkis

Parkis

• Members
  • PipPipPip
  • 1 838 příspěvků(y)

Publikováno 06 září 2011 - 7:46

ještě jsem si vzpomněl na jeden velice jednoduchý způsob napínání ke kterému stačí dvě karabiny a reepka. Nevím přesně jak se ta metoda jmenuje, stavěči lanových překážek tomu říkali "mostovka", ale nejsem schopný dohledat obrázek. Neumím to přesně popsat, ale kdyby byl zájem tak to doma sestrojím a nafotím.
  • 0

#440 fremen.cz

fremen.cz

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 2 681 příspěvků(y)

Publikováno 06 září 2011 - 22:21

Tak ten napínák s GriGri funguje suprově i při použití jen jedné kladky. Lehce jsem popotáhl a kolega na druhém stromě začal halekat "si mne chceš přitáhnout i s tím stromem?" :D
  • 0

3 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 3 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama