Pontiacu, tvůj podpis se na zdejší téma hodí jako místo, kam se může český geocaching ještě posouvat, na hrnec
(jo, asi to je trochu překombinované...)
Publikováno 31 October 2014 - 10:57
Pontiacu, tvůj podpis se na zdejší téma hodí jako místo, kam se může český geocaching ještě posouvat, na hrnec
(jo, asi to je trochu překombinované...)
Publikováno 31 October 2014 - 11:05
PowerTrail ofic. neexistuje. Tudíž čekám až někdo začne tímto způsobem posouvat keše v libovolném území/městě. Místo venkova Karlova mostu najdu třeba jednu z Pražských legend. Proč čekat na místě když mohu logovat za chůze k jiné keší.
Tohle posouvání je naprosto zcestné....
Toho je, co oficiálně neexistuje... chápu-li tě správně, že "oficiálně existuje" znamená "je někde detailně popsáno a výslovně povoleno". Třeba piča paní učitelky (dámové prominou).
Posouvání přece není zcestné - jestli to dobře chápu, i posunuté keše zůstávají u tý okresní cesty, ne?
Takhle: (dovolím si parafrázovat z jednoho blogu) - vehementně se diskutují důsledky namísto jednoduché příčiny. Příklad: vezměte si ustrojení některých vyznamenaných dne 28. října na Hradě. Každá slavnostní akce by totiž měla mít předepsaný „dress code“ a kdo jej nedodrží, nebude prostě vpuštěn. Tečka. Jenže pokud pořadatel akce je natolik... no, dejme tomu volnomyšlenkář, lidový, abychom snad někoho neurazili - prostě, pokud mu termín "dress code" nic neříká, dopadne to tak jak to dopadlo. Vtip je v tom, že se ozvěny onoho faux pass nezastaví u dveří hradního salonku, ale proběhnou pěkně od drátů... ehm, od čáry k čáře a ještě dál a změní, čeho se dotknou. Ovšem na to autoři PWT - pardon, pořadatel oné akce - jaksi nemyslí, to není součástí oslav skvělosti středomíra.
Tento příspěvek byl upraven od Citecka: 31 October 2014 - 11:13
...a neberte se tak vážně!
CITECKA Team: Pet a Čita a psice Miki von Mikolas
Publikováno 31 October 2014 - 11:43
Publikováno 31 October 2014 - 11:48
Samaell: Tak nevim jak to vypada vetsinou, to nejsem schopen posoudit. Ale napriklad vyse uvedene fotky logbooku z trailu ukazuji jasne oznacene logbooky. Poznas ze je to kes, poznas ze ktereho je to trailu vcetne cisla kese. V tomhle pripade je kes jasne identifikovatelna a plati co jsem napsal vyse. Pokud jdu na pozici 43 a najdu tam kes 41, nemuzu v zadnem pripade logovat 43. Nejvys mohu zalogovat nalez 41 jako BF na spatnych souradnicich a dat NM log na obe.
A pokud by skutecne kese a/nebo logbooky nebyly oznacene, obavam se ze to je take docela na hrane pravidel, ne-li za ni a je otazka co je jeste kes a co uz jsou akorat odpadky v terenu.
Striktně vzato podle pravidel by měla být krabička/logbook označena GC kódem, eventuálně názvem keše, pokud je unikátní. Není ani v jednom případě. Chápu, že v případě nano schránky je to těžko řešitelné, ale o ty tady nejde a i tam se do LB vejde GC12345.
I bez GPS navigátoru se dá provozovat geocaching (www.drvota.net)
Rumunská anabáze 2009, Eurocaching Tour 2010, Eurocaching Tour 2011, Balt Cache Tour 2011, Oslo Cache Tour 2011, Balkan Caching Tour 2012, Euro Caching Tour 2013, Balkan Caching Tour 2014, Euro Caching Tour 2015
Publikováno 31 October 2014 - 11:51
Prostě tu hrajeme každý jinou hru. Je to taková hra ve hře s odlišnými pravidly.
Jedna z věcí co mě (a myslím, že i mnoha dalším) vadí je, že tato druhotná hra nám opravdu narušuje tu původní. Podíváte li se na mapu v oblasti severovýchodu republiky, první co uvidíte je zelený balast, který doslova překrývá ostatní okolní keše (i ty obyčejné zelené tradičky, které máme rádi). Nemluvě o poškozování pověsti GC, ničení keší v okolí nadměrnou návštěvností atp.
Dosud jediným pasivním řešením bylo ručně si naházet kešky na ignore list (PM only), což se rovná desítkám minut klikání, či studiu a klikání v geogetu atp. Neexistuje jednoduchý filtr na schování těchto keší... Při plánování výletů máte najednou problém hledat ty keše, které splní to, co od geocachingu požaduje nezanedbatelná část geocacherů = krásné místo, skvělé provedení, zajímavý listing (u Tiskařova PWT je alespoň tato část splněna...) - nejlépe pak vše najednou. Mluvím z osobní zkušenosti letos v Anglii, kde množství sérii (ani snad ne PWT) o řádově desítkách kešek, doslova utopilo ty zajímavé keše.
Kdyby alespoň existoval filtr, který by tuto zábavu pro "masy" z mapy kešek odstranil, byl by to alespoň nějaký krok k udržení geocachingu ve své původní podobě. Jinak je to dle mě cesta do pekel konzumu...
Jsem pro návrh filtrace PWT i sérií (podívejte se na mapu Anglie a pochopíte proč...) přímo u GS. Ideálně založit alternativní hru powercaching, ale to nehrozí...
P.S.: Lovit PWT NENÍ o hledání kešek, je to o tom překonat nějaké své limity (fyzické, statistické), to že je to zážitek, o tom nepochybuji, ale rozhodně to je jiná hra s jinými pravidly, leč tiše trpěná, protože to dnešní hráči chtějí...
Publikováno 31 October 2014 - 11:58
Posun keší ale akceptovat jaksi nemohu. Nerad bych ani mi moje kese někdo měnil za cizí s tím, že jsou ve stejném lese = alles gute.
Tady ale nikdo žádnou keš neposouvá. GC kód, souřadnice i listing jsou stále stejné, na určeném místě je krabička. Jediné, co se mění, je fyzická krabička s logbookem, což se ale běžně dělá i u ostatních keší, např. když se krabička rozbije nebo je logbook plný. Toto smí dělat pouze owner nebo někdo s jeho souhlasem. A v tomto případě je tento souhlas ownera uveden přímo v listingu.
Publikováno 31 October 2014 - 12:05
Pekne, logovat stejnou cache po cca 4hodinach (edit: a nekolika dnech) o kus dal to se mi jeste nepodarilo.
Ale myslim, ze to jeste nedosahlo dokonalosti. Spravne by bylo asi:
- doma si vytisknout logbook s poctem okynek na cely PWT
- v klidu domova vyplnit vsechny okenka
- poridit si odpovidajici cache
- sednout do auta a celou trasu projet bez zastavovani
- na konci trasy odevzdat svoji cache se svym logbookem do sberne cache
- a zas v klidu domova muzete logovat s tim, ze jsem videl vsechny stromy, kde by asi mohla byt ulozena cache.
...
Jenže on podobný výsledek může potkat i někoho, kdo poctivě projde všechna místa a na všech se zaloguje. Řekněme že například Citecka (dále "kačer") se rozhodne jít celý PWT pěšky:
1) kačer najde keš #1, zaloguje se do ní a jde dál pěšky k #2
2) během chůze mezi #1 a #2 jej předjede auto A1 žabařů, co vyzvedli keš z #1 v autě se zalogovali a uloží jí na místo #2
3) kačer najde keš na místě #2, zaloguje se do ní a jde dál pěšky k #3
4) opakuj body 2 a 3, všechna čísla v nich inkrementuj o jedničku, dokud není #poslední...
Tak nakonec třeba u místa #100 je logbook, ve kterém je 100x podepsaný poctivý kačer Citecka, a na trase je 99 logbooků, ve kterých jeho podpis není. A až přijede auto A100 žabařů a tuhle keš si odveze domů, nebude podepsaný ani jednou nikde, přestože sám prošel 100 míst, našel 100x krabičku a zalogoval se 100x do keše a přitom nic nepřesouval. Bravo.
Tolerování tohoto postupu od ownera znamená v důsledku, že nemůže prováděl kontrolu logbooku a mazat "neoprávněné" logy, což mu nařizují pravidla. Tudíž i owner tolerováním žabičkování pravidla porušuje.
Rumunská anabáze 2009, Eurocaching Tour 2010, Eurocaching Tour 2011, Balt Cache Tour 2011, Oslo Cache Tour 2011, Balkan Caching Tour 2012, Euro Caching Tour 2013, Balkan Caching Tour 2014, Euro Caching Tour 2015
Publikováno 31 October 2014 - 12:08
Tady ale nikdo žádnou keš neposouvá. GC kód, souřadnice i listing jsou stále stejné, na určeném místě je krabička. Jediné, co se mění, je fyzická krabička s logbookem, což se ale běžně dělá i u ostatních keší, např. když se krabička rozbije nebo je logbook plný. Toto smí dělat pouze owner nebo někdo s jeho souhlasem. A v tomto případě je tento souhlas ownera uveden přímo v listingu.
neumíš číst, před chvílí tu někdo citoval pravidla, že každá krabice a logbook mají být označeny GC kódem a ty mají každá svoje souřadnice.
Publikováno 31 October 2014 - 12:12
Posouvá. Podle pravidel (viz můj příspě výše) musí být krabička označena GC kódem. GC kód je v listingu svázán s konkrétními souřadnicemi. Pokud tedy posunu podle pravidel označenou krabičku na jiné místo, už nesouhlasí souřadnice onoho GC kódu. Toto by neměli tolerovat hlavně revieweři, protože to je opravdu proti pravidlům (které jinde tak striktně vyžadují dodržovat). Výměna rozbité krabičky je úplně něco jiného.
Edit: dr.vota je moc rychlý...
Tento příspěvek byl upraven od Zagloba: 31 October 2014 - 12:13
Publikováno 31 October 2014 - 12:32
Pokud zavedete striktní pravidlo, že co nemá GC kód, tak není keš a musí se to archivovat, tak zmizí většina keší.
Miroslav Kolombo, k.t.
Garmin Oregon 600
N50 45.701 E015 05.508
kolombo@kolombo.cz
Publikováno 31 October 2014 - 12:35
1) Podle pravidel (viz můj příspě výše) musí být krabička označena GC kódem.
2) Toto by neměli tolerovat hlavně revieweři, protože to je opravdu proti pravidlům.
1) To ale nesplňuje ani spousta krabiček mimo PWT.
2) Revieweři nic nezmohou, děje se tak se souhlasem Groundspeaku.
Publikováno 31 October 2014 - 12:39
Pokud zavedete striktní pravidlo, že co nemá GC kód, tak není keš a musí se to archivovat, tak zmizí většina keší.
Já mám označení GC kódem v každém logbooku. To snad může udělat každý owner, bez výmluv a vytáček, nehledě na to, že musí. Chápal bych, že na některé maskované krabičky to zvenku označit nejde (nebo se nehodí), ale logbooky bez pardonu.
Při betatestech na chybějící označení ownery vždy upozorňuju. Tady betatest nebyl? Nebo jak se dělal?
Publikováno 31 October 2014 - 12:53
Jenže on podobný výsledek může potkat i někoho, kdo poctivě projde všechna místa a na všech se zaloguje. Řekněme že například Citecka (dále "kačer") se rozhodne jít celý PWT pěšky:
1) kačer najde keš #1, zaloguje se do ní a jde dál pěšky k #2
2) během chůze mezi #1 a #2 jej předjede auto A1 žabařů, co vyzvedli keš z #1 v autě se zalogovali a uloží jí na místo #2
3) kačer najde keš na místě #2, zaloguje se do ní a jde dál pěšky k #3
4) opakuj body 2 a 3, všechna čísla v nich inkrementuj o jedničku, dokud není #poslední...
Tak nakonec třeba u místa #100 je logbook, ve kterém je 100x podepsaný poctivý kačer Citecka, a na trase je 99 logbooků, ve kterých jeho podpis není. A až přijede auto A100 žabařů a tuhle keš si odveze domů, nebude podepsaný ani jednou nikde, přestože sám prošel 100 míst, našel 100x krabičku a zalogoval se 100x do keše a přitom nic nepřesouval. Bravo.
Tolerování tohoto postupu od ownera znamená v důsledku, že nemůže prováděl kontrolu logbooku a mazat "neoprávněné" logy, což mu nařizují pravidla. Tudíž i owner tolerováním žabičkování pravidla porušuje.
Výstižně popsáno, tohle musí pochopit snad i negramota. O žabičkování jsem tu četla poprvé, že něco takového existuje a lze provádět, jsem neměla ani tušení, každopádně mi to připadá postavené na hlavu, což jasně vyplývá i ze samotného popisu situace, že to opravdu postavené na hlavu je.
Díky tomu, že owner nemůže provádět kontrolu logbooku, tak to jen nahrává těm vykukům, kteří si celý PWT zalogují, aniž by ho prošli, protože budou spoléhat na to, že to někdo odžabičkoval, hlavní bude, že budou mít bodíky.
PWT máme odloveno minimum, spíš těch kratších, ale tohle dělat by mě ani ve snu nenapadlo. A v tomto případě nemůžu ani souhlasit s tím, ať si to každý hraje podle svého, protože na místě "poctivého kačera Citecky" bych byla neskutečně naštvaná, že mi tu mojí hru někdo kazí.
Sony Xperia Z3 Compact - (v záběhu), HTC Desire (v záloze) + c:geo; Oregon 450 odešel do věčných lovišť :-(
Publikováno 31 October 2014 - 13:08
Dejwy, myslel jsem, že má prohlášení (doplněná smajlíky) jsou natolik absurdní, že tag <sarkasmus> nepotřebují
Vopičařit pinožením s detaily pravidel proti PWT je sice k věci, ale trochu na palici. Jasně, i tím tolerováním šmejdaření kazí hru; podstatná negativa jsou ale jinde.
...a neberte se tak vážně!
CITECKA Team: Pet a Čita a psice Miki von Mikolas
Publikováno 31 October 2014 - 13:10
Mě se žabičkování také nelíbí, ale:
1) ownerovi žádná pravidla nenařizují kontrolovat logbook a mazat neoprávněné keše a i kdyby nařizovala, tak je to nevymáhatelné
2) owner nemá žádnou páku, jak netolerovat žabičkování. Pokud to bude řešit, tak jen poškodí ty co se logovali správně a ti, co žabičkovali nemá šanci postihnout.
Publikováno 31 October 2014 - 13:34
udělám taky nějakej PWT, když vidím jak vás to bere Ale teda bez žabičkování. Keše udělám totiž tak, že zašpuntuju hrnce svodidel a kačeři tam ty svý nálepky a razítka na papírkách od žvýkaček budou házet skrz škvíry nahoře. Celou tu hromadu útržků prohlásím logbookem. Nějakej právnickej problem?
Publikováno 31 October 2014 - 15:12
Já mám označení GC kódem v každém logbooku. To snad může udělat každý owner, bez výmluv a vytáček, nehledě na to, že musí. Chápal bych, že na některé maskované krabičky to zvenku označit nejde (nebo se nehodí), ale logbooky bez pardonu.
Při betatestech na chybějící označení ownery vždy upozorňuju. Tady betatest nebyl? Nebo jak se dělal?
S tímto 100% souhlasím. Minimálně na logbooku by měl být jasně uveden GC kód a zmínka, že daná schránka je součástí hry Geocaching. Vždyť se těch pár písmen vejde i do logbooku nanovky...
Dále se mi líbí myšlenka zavedení nějakého filtru pro vyčlenění PWT z dané oblasti či mapy kompletně. Nejvíce se mi asi zamlouvá atribut, pro filtraci ideální.
Publikováno 31 October 2014 - 15:43
Dále se mi líbí myšlenka zavedení nějakého filtru pro vyčlenění PWT z dané oblasti či mapy kompletně. Nejvíce se mi asi zamlouvá atribut, pro filtraci ideální.
Např.: Apwt.png
To je to, co jsem tu psal pár stránek zpět... bohužel tím "plkáním" tady to neovlivníme. Napadá někoho, zkušenějšího, na koho se s tímto požadavkem obrátit? Počítám, že by tuto myšlenku museli pojmout za vlastní revieweři a ti by následně museli "zatlačit" na GS.
Bylo by to fajn, ale stejně si myslím, že to je předem prohraný boj
Publikováno 31 October 2014 - 16:08
Publikováno 31 October 2014 - 16:13
dovolim si kriticky zareagovat na tzv. zabickovani:
na kese zasadne jezdim kolmo nebo pesky.
na pwt nastane situace - odlovim 10 kesi, pak me predjede, nebo prejede nekolik tymu kteri zabickuji, a ja se budu logovat do stejnych LB?
Potom mi owner pri "kontrole" neuzna nalez?
Ne, potom napises NA log jelikoz je to jina keska/logbook nez na kterou jsi prijel
Outdoor: eTrex Touch 35, Colorado 300, fenix3
Zápisník: http://mr3ska.onelove.cz/
(Oregon 6xx jednodušeji, Vlastní ikonky waypointů i bez .gpi)
Tip na výlet: Kondracké farní muzeum
"Když tu keš tak moc chceš tak si pro ni sakra běž..."
Poslední článek: Blackberry nejen na práci
0 uživatelů, 7 návštěvníků 0 anonymních uživatelů