Přejít na obsah


Fotka

Ztracené putovní předměty - jak postupovat


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
10 odpovědí na toto téma

#1 KRON family

KRON family

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 996 příspěvků(y)

Publikováno 05 srpen 2013 - 11:42

(volně přeloženo a doplněno z fóra gs [1,2,3])

Hráči geocachingu se dělí na několik podskupin. Někteří mají v oblibě earthcache, někteří powertraily, někteří plní tabulky D/T, ... a někteří zase mají v oblibě putovní předměty. Pro takové kačery není nejmenší problém navštívit kvůli nějakému putovnímu předmětu nějakou keš vícekrát. Putovní předměty vyhledávají obvykle podle seznamu nejbližších keší, nebo pomocí oficiální mapy putovních předmětů. Od ostatních kačerů (myslících si že putovní předměty jsou něco zcela podřadného) se bohužel často setkávají s nepochopením při putovních předmětech, které jsou vloženy pouze virtuálně.

Systém na automatické označování putovních předmětů za ztracené "vzniká" již více než dvacet měsíců, takže se podívejme na to, jak postupovat nyní.

Kdo může putovní předměty označit jako ztracené:
- vlastník putovního předmětu
- vlastník cache, ve které je putovní předmět virtuálně zalogován
- revieweři a lokajové
Pokud nemáte zrovna seznam putovních předmětů z mnoha keší, obraťte se nejprve vždy na vlastníky a až poté na reviewery. Revieweři vaší žádosti sice vždy vyhoví, avšak nepřidělávejte jim práci, která by je zbytečně zdržovala od správy keší.
S žádostí o označení putovních předmětů můžete požádat buď reviewera Eartha (anglicky), nebo vašeho lokálního reviewera.

Nejčastější "proč tam virtuálně je" odpovědi:
- třeba se ještě najde // v takovém případě jej není nejmenší problém při jeho nalezení logem "Grabbed it" vrátit zpátky do oběhu.
- když si kačeři všimnou, že tam je virtuálně vložený putovní předmět který tam fyzicky není, pochopí, že se tam krade, a žádný další putovní předmět tam nevloží // Pokud se v keši ztrácí putovní předměty často, měl by na to upozornit přímo owner v listingu. Tohle není důvod, proč tam virtuálně nechávat vložený putovní předmět, který tam není.
- přečti si posledních dvacet logů, o tom že by někomu vadilo že tam ten putovní předmět není nikdo nepíše a kvůli tobě to označovat nebudu
- v pravidlech není, že bych ho musel označit za ztracený // V pravidlech toho není spousta, spoléhá se na zdravý rozum, který bohužel spoustě lidí chybí. Pokud by v pravidlech bylo všechno, zabralo by jejich čtení zhruba jeden týden v kuse. Četli byste něco takového?

Proč putovní předměty označovat za ztracené?
Protože ztracené jsou. Protože někteří kačeři následně keš třeba kvůli onomu putovnímu předmětu navštíví, a tak je celkem zklame, když jej zde nenajdou. Je to zhruba to samé, jako logovat DNF, a ne si jen říct "ať si ty volové po mně taky hledaj, když tu není".

Hřbitovy TB
Čas od času se někde objeví keš, která slouží jako "TB hřbitov". Kačeři do nich virtuálně vkládají předměty, které se ztratily, namísto toho aby je jako ztracené označili. Pravidla bohužel opět spoléhají na zdravý rozum, tudíž se k celé záležitosti těchto hřbitovů nijak nevyjadřují. Pokud si hráči hledající putovní předměty takového TB hřbitova všimnou, obvykle jej ignorují. Věřte však, že když vám v seznamu (pozn.: to se týká spíše polska, kde mohou vyhledávat putovní předměty podle souřadnic) vyjede deset putovních předmětů v keši vzdálené jeden kilometr, které tu keš ani v životě neviděly, příjemný pocit to není. Zkuste tedy raději hru ostatním nekazit a využívejte té možnosti označit putovní předmět za ztracený, pokud ztracený vskutku je.
  • 0

#2 Karelerak

Karelerak

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 24 příspěvků(y)

Publikováno 05 srpen 2013 - 12:48

Už se mi stalo, že můj GC "vyplaval" cca po třech letech u kačera, který jej po této době vytřepal z nepoužívaného batohu a s "retrieve" logem čekal až do uložení někam (což je taky jeden z nešvarů), aby se nezdálo, že jej má u sebe dlouho. Bohužel u víc coinů se předmět už nenašel. Už jsem taky provedl "revival" - pod původním trackovacím číslem jsem pustil do oběhu náhradní GC/TB, s vyznačením v listingu, že jsem tak učinil.
  • 0

#3 Smrk

Smrk

    proti proudu

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 547 příspěvků(y)

Publikováno 05 srpen 2013 - 12:55

Já označuju své ztracené coiny pravidelně tak jednou za dva měsíce. Už jsem jich takto poslal na onen svět asi patnáct, občas vyšlu kopii, kdy si nechám od švagra trackovací číslo vypálit do plastu. To ale většina kačerů ignoruje a nechávají to v keši.
  • 0

#4 Nekra

Nekra

    Nekra

  • Members
  • PipPipPip
  • 182 příspěvků(y)

Publikováno 05 srpen 2013 - 13:08

V souvislosti s tímhle mne napadá otázka: Stává se, že tam předmět virtuálně je, protože současný držitel trackabla nejprve zalogoval a pak ho tam teprve následně uloží? (Např. jako obrana proti "rychlologovačům", kteří nečekají na zalogování trackabla do keše, ale hned ho grabnou.) Vzhledem k tomu, že to není ve výčtu "nejčastějších důvodů", tak pokud vůbec, nestává se to zřejmě často.
  • 0
NEPOSÍLEJTE MI BONUSOVÉ ČÍSLO, KTERÉ JSEM SI ZAPOMNĚL OPSAT Z KEŠE (PLATÍ PRO KTEROUKOLIV KEŠ!)
--------------------------------------------
Nehodlám ustupovat prudičům snažícím se mne donutit k prolinkování profilů. Teprve neprolinkovaný profil nevyskytující se na geocaching.com jsem ochoten považovat za anonymní.
--------------------------------------------
Neexistuje špatná keš. Existují jen chyby a/nebo špatná rozhodnutí, která dělám já jakožto lovec.
-----------------------------------------------------
Nejhorší chyba je ta, ze které se mohou poučit akorát ostatní.
-----------------------------------------------------
Jít Tě lovit, ale kdež,
nejsi Waymark ani Keš
a taky nemáš číslo Trackovací,
tak proč si dávat s Tvým odlovem práci.

#5 Raraku

Raraku

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 474 příspěvků(y)

Publikováno 05 srpen 2013 - 14:06

Nekra napsal/a:
V souvislosti s tímhle mne napadá otázka: Stává se, že tam předmět virtuálně je, protože současný držitel trackabla nejprve zalogoval a pak ho tam teprve následně uloží?


To si nemyslím. Kešku si nejdříve osobně prohlédnu - jak vypadá, kde a jak je uložena, pak se teprve rozhoduji, že tam tam cestovatele opravdu nechám.
Ale možná že to většina dělá úplně jinak...:)
  • 0

#6 Tiskarka94

Tiskarka94

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 1 příspěvků(y)

Publikováno 05 srpen 2013 - 17:23

Proč putovní předměty označovat za ztracené?
Protože ztracené jsou. Protože někteří kačeři následně keš třeba kvůli onomu putovnímu předmětu navštíví, a tak je celkem zklame, když jej zde nenajdou.


Já si myslím, že každý rozumný kačer(ka) musí počítat s tím, že před ním na kešce mohl už někdo být a putovní předmět odnést (nebo konkrétní CWG již vyměnit za jiné) a doposud ještě nezalogovat.
Kolik je kačerů, kteří jdou do nalezené kešky jen pro putovní předmět a co si o takových mohu myslet? (já sama nic dobrého)

Sběrači coinů lobují za svoje pohodlí. Kašlete na ně.


Já bych to napsala ještě trochu jinak. Majitelé geoshopů a \"sprostí zloději\" chtějí aby se geocoiny ztráceli, ale zároveň aby o tom vědělo co nejméně kačerů (nezůstávali ležet v \"nebezpečných\" keškách).
  • 0

#7 KRON family

KRON family

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 996 příspěvků(y)

Publikováno 05 srpen 2013 - 19:33

Tiskarka94 napsal/a:
Já si myslím, že každý rozumný kačer(ka) musí počítat s tím, že před ním na kešce mohl už někdo být a putovní předmět odnést (nebo konkrétní CWG již vyměnit za jiné) a doposud ještě nezalogovat.

Ano, taková možnost tu je. S tím počítá každý. Pokud bys však lépe četla, jistě si všimneš, že mluvím o putovních předmětech které jsou již delší dobu ztracené.

Tiskarka94 napsal/a:
Kolik je kačerů, kteří jdou do nalezené kešky jen pro putovní předmět a co si o takových mohu myslet? (já sama nic dobrého)

Je jich zhruba stejně jako těch, kteří vyhledávají pouze earthcache. Co si o nich myslet? To záleží na každém. Nevím, z čeho tvůj úsudek pramení (a celkem by mě to zajímalo), každopádně to má stejnou hodnotu asi jako když támhle Pepa z hospody řekl, že si nic dobrého nemyslí o lidech kteří běhají s GPSkou a hledají plastové krabičky.

Tiskarka94 napsal/a:
Majitelé geoshopů a \"sprostí zloději\" chtějí aby se geocoiny ztráceli, ale zároveň aby o tom vědělo co nejméně kačerů (nezůstávali ležet v \"nebezpečných\" keškách).

Mohu prosím vědět, kteří konkrétní majitelé geoshopů se o to snaží? O ničem takovém jsem zatím neslyšel, ale pokud o nějakém takovém víš, rozhodně to sem napiš (samozřejmě včetně jasných důkazů).

Mimochodem, tvá tvrzení dozajista naberou na pravdivosti, pokud se ukážeš pod svoji pravou tváří. Takhle si jen nějaký prázdninový troll, na kterého snad ani nemá cenu reagovat. Tedy samozřejmě, pokud se nestydíš za to, se pod svůj příspěvek podepsat.
...vzhledem k použití anonymního nicku ale asi ano, že? :)
  • 0

#8 Skywalker

Skywalker

    "kašpar"

  • Members
  • PipPipPip
  • 973 příspěvků(y)

Publikováno 05 srpen 2013 - 19:41

další skrytá identita - super. Takže milá Tiskařko, jak jistě víš, každá, kdo se sem přihlásí anonymě, nebo žádá něco do dotazníku musí předložit své foto v bikinách. Pokud vypadá hůře než dobře, je dovoleno přiložit fotku sestry, matky, přítelkyně ve vyšší než přijatelné kvalitě. ale k tématu - taky mě to strašně štve, že tam třeba svítí 7 coinů a kde nic tu nic. nejhorší je - a to je dost časté - že to k tomu coinu nikdo za tu dlouhou dobu nenapíše - že je v čudu !
  • 0

*


#9 MikiHamza

MikiHamza

    MikiHamza

  • Members
  • PipPipPip
  • 539 příspěvků(y)

Publikováno 05 srpen 2013 - 20:39

Přiznávám se, že též patřím do popisované skupiny. Snažím se vždy ověřit si, jestli by cestovatel v kešce mohl být podle logů, ale uvedené problémy jsou velmi časté. Nejvíce mi snad vadí, když kačer sice zaloguje nalezení kešky, ale vyzvednutí cestovatele ne (a to dokonce někdy ani v logbooku). Já podporuji to, co uvedl autor vlákna, tj. že každý pohyb cestovatele by měl být neprodleně zalogován, stejně tak jako i informace o jeho nepřítomnosti. Tj. pokud cestovatele v kešce nenajdu, loguji to formou poznámky, aby majitel byl upozorněn, a mohl případně podniknout kroky k jeho nalezení, a dále to uvedu i v logu kešky, aby její vlastník věděl, že se z ní stává "černá díra", a mohl učinit potřebná opatření. Jako autor pár kešek už jsem ve spolupráci s majiteli cestovatelů vedl pár pátrání po zmizelých, bohužel málo úspěšná. Pokud se ztratí cestovatel z mé kešky, tak informuji vlastníka, označuji cestovatele za ztraceného, a doplňuji do listingu varování, aby se tam další nevkládali. To, že v kešce straší nějací zmizelci, není podle mne dostatečné varování pro ostatní, aby tam nevkládali další. PS: osobně mne baví více plnění nezvyklých úkolů cestovatelů, než nacházení už dvacaté kešky ve falešné ptačí budce čí dutém pařízku, o dvousté tiktakovce za okapem či na kandelábru nemluvě.
  • 0

#10 zdeziz

zdeziz

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 514 příspěvků(y)

Publikováno 05 srpen 2013 - 23:29

TB hřbitov - když je to zřejmé z názvu, nevidím problém, to je mi osobně sympatický nápad.
Je ještě jeden důvod, proč se mi moc nechce hned označit svůj coin za ztracený. Dám tím jasně najevo rezignaci a smíření se ztrátou a tím o důvod víc "zadržovateli", aby se na uvedení coinu znovu do oběhu už vykašlal. Když ho po půl roce například vyklepe z batohu, nemá nejspíš moc chuti se přiznat a omlouvat, se "ztraceným" má rozhodování jednodušší. Proto to odkládám, samozřejmě chápu ownera a snahu mít v keši pořádek. Jo, nejjednodušší by bylo, kdyby se důsledně logovalo všechno - nález, nenález, ale to jiný příběh.
  • 0

#11 Evcice

Evcice

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 29 příspěvků(y)

Publikováno 06 srpen 2013 - 13:14

Můj první a dosud jediný TB se ztratil hned z té kešky, do které jsem ho umístila - pár dní od té chvíle mi někdo napsal WN, že tam TB není a ať ho označím jako na neznámé pozici. Pokud je jistota, že tam ten TB není, přijde mi to logické, jen ať je v tom pořádek. Stále doufám, že někdy někde vyplave, ale tomu už holt asi nijak nepomůžu. (Mimochodem, první TB mojí geomaminky odletěl ze Slovenska rovnou do Malajsie, odkud po chvíli přeletěl do Jihoafrické republiky, kde nyní cestuje. To jen, že na světě je nespravedlnost :D )
  • 0
Stále ještě geo elévka.




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama