chtěl bych se zeptat, zda neexistuje nějaký "návrhový vzor" pro ochranu před podvodníky.
Možnosti existují, ale žádná není stoprocentní. Záleží vždy pouze na tom, kolik energie chceš tomu věnovat s tím, že se stejně najde někdo, kdo to prolomí.
Prosím, nediskutujme v tomto vlákně o tom, že to je jen jejich mínus, že oni okrádají sami sebe o něco. Můj názor jako majitele několika WIG je jiný a bere mi takové jednání motivaci. Tím tuplem, že takoví lidé mají tu drzost se k projetí wiga v simulátoru přiznávat v logu, příp. mě přes zprávu na GC kontaktují, abych jim potvrdil finální souřadnice.
Ačkoliv tě jako majitel taky několika WIG chápu, přesto je tohle bohužel jediná skutečně fungující obrana. Vykašlat se na ně a mávnout nad nimi rukou.
Tedy, v urwigu je checkbox na ochranu proti simulátoru - ta očividně moc nefunguje. Skromný dotaz, proč? Jak má vůbec fungovat? Tipuju, že mezitím pokročil vývoj simulátorů.
Tak za prvé - v Urwigu není ochrana proti simulátoru, ale proti emulátoru. Možná to zní jako slovíčkaření, ale jedná se o ochranu spustit cartridge v emulátoru, který je součástí Urwiga a je určen na odladění keše.
A proč ta ochrana nefunguje? Protože je triviální ji obejít. Stačí vědět, kde co v souboru změnit a ochrana je vypnutá.
Viděl jsem cartridge se skrytýma zónama, kterýma uživatel musel nevědomě projít, pokud jima neprošel, smůla. Tyto skryté zóny jsou v simulátorech viditelné? Ta myšlenka je asi taková, že podvodník si nastaví souřadnice rovnou do další zóny, tedy tu skrytou mine.
Jestli jseš autorem několika WIG, tak víš, jak to funguje v emulátoru. Žádné souřadnice se nikam nezadávají, pouze se přesouvá panáček. Tím způsobem můžeš samozřejmě narazit i na skrytou zónu. Ty sice vidět nejsou, ale natrefit se na ni dá (například systematickým přesouváním panáčka v určitém prostoru).
Navíc pozor na tyto „kontrolní“ skryté zóny v terénu. Co když půjde hráč jinudy? Anebo při přesunu vypne wherigo a zapne si ho až za tou skrytou zónou? Nebo se mu vypne GPS (např. ve WhereYouGo stačí, aby měl nastaveno, že se GPS vypne, jakmile mu zhasne display a nemusí si toho ani všimnout). To se mi v reálu opravdu stalo! A wigo mě pak poslalo na falešné finální místo, takže jsem nic nenašel. Byl jsem tedy na ownera opravdu hodně naštvaný.
Zámek celé kešky - kód nechat někde v průběhu trasy a skrze dialog hráče informovat, že se má podívat pod druhý kámen zleva a zapamatovat si kód. To ovšem podvodníkovi nebrání se cestou na finálku stavit na onom místě a kód si zjistit, že?
Samozřejme, že mu v tom nebrání. Pokud se tuto informaci dozví z wiga v emulátoru, pak má stejné možnosti jako ten, kdo to hraje v terénu.
Pracovat nějak s nadmořskou výškou? Vím o leteckém wherigu, je možné ho odsimulovat? Šlo by teoreticky dát do cartridge kontrolu, zde odpovídá nadmořská výška a pokud ne, tak smůla? Příp. třeba rozdíl výšek v bodech A a B, přeci jen, každému to ukazuje něco jiného.
S nadmořskou výškou asi opatrně. Pracovat se s ní sice dá a jako o určité ochraně proti emulátoru jsem nad ní už uvažoval. Ale zatím jsem to nikde nepoužil, protože mi to za to opravdu nestojí. A platí podobná připomínka jako v případě skrytých kontrolních zón, viz výše.
Používáte někdo ještě nějaký jiný fígl?
Ne. Pouze ochranu proti emulátoru a šifrování textů a identifikátorů.
Mým cílem není hru nějakým zásadním způsobem znepříjemňovat těm slušným a poctivým, ale nějakého malého opruzu vůči nim pro dobrou věc jsem ochotem - i z pozice hráče.
Já jsem zase zastáncem opačného názoru. Poctivé hráče bych úmyslně žádnému opruzu nevystavoval, jenom kvůli tomu, abych to trošku více zkomplikoval těm nepoctivým. Já jako poctivý hráč budu opravdu velmi vytočen, pokud nějaká ownerova „fičůra“ proti nepoctivcům v mém případě selže a já kvůli tomu nedohraju nebo budu mít problémy větší než malé. To pak můj log určitě nebude pozitivní, ani korektní.
Pokud byste se nechtěli dělit o tipy&triky veřejně, uvítám i soukromou zprávu. Na stejném místě bych i uvítal nějaký link na simulátor, přeci jen, ať vůbec vím, proti čemu bojuju
Podle mě žádný simulátor neexistuje, kdo by se s ním taky programoval? Aspoň já o žádném nevím. Jak jsem psal výše, tyhle podvody se dějí za pomoci standardního emulátoru, který je součástí Urwiga.
Pak jsou tu samozřejmě možnosti přehrávačů jako OpenWIG, který umožňuje ruční zadávání konkrétních souřadnic (to využil např. subrts na wigu „Deset stupňů ke zlaté“) a ani na Androidu nejseš úplně bez šance. Nejsou to ale speciální simulátory, ale normální přehrávače.
A pak taky existuje DesktopWIG, což je wherigo přehrávač pro počítače, ale s tím jsem nikdy nepracoval, tak netuším, jaké ten poskytuje možnosti v tomto směru.
jestli je vůbec nějaký boj možný, nebo mám radši věnovat energii zakládání tradiček.
No podívej se, zde je můj názor: Boj možný je, ale nepoctivci mají jednoznačně navrch. Podle mě nemá smysl věnovat příliš energii tomu chystat proti nim nějaké extra pasti. Většinou v nich pak skončí poctiví hráči, které akorát nasereš (promiň za vulgarismus, ale myslím, že je tady na místě). Stačí, že wherigo nekontrolovatelně padá za normálních okolností, natož vytvářet nějaké zbytečné potenciálně nebezpečné situace navíc.
Pokud je pro tebe nepřekousnutelný problém, že si někdo „odehraje“ tvoje wherigo nepoctivě, pak pro tebe bude asi opravdu lepší napřít energii k tradičkám. Pokud se však nad to povzneseš a vytvoříš zajímavá wheriga, uděláš tím radost hodně lidem. A věř mi, že těch poctivých hráčů je pořád většina. Ale to zásadní rozhodnutí si musíš udělat ty sám.
Takže férově a natvrdo: Proti nepoctivcům nemáš šanci. Ale pro ty poctivé to, snad, stojí za to překousnout.