Na smycování používám dnes již jen lano, smycema je to děsně pomalé a namáhavé. Mám na obou koncích lana (statika 60m )uvázaný osmičkový uzel a do toho dám dvě karabiny, do každého konce jednu. Pak omotám smyc z lana kolem sloupu (stromu) kam až dosáhnu. Na to pověsím sebe v sedáku s crollem a jumarem. Dolezu až kam to jde a přitáhnu si druhý konec lana s karabinou do ruky a znovu udělám další smyci z lana a karabiny kam až dosáhnu. Pak stoupnu do stupáku na jumaru a odepnu crolla , přepnu ho na druhý konec lana té nově udělané smyce, sednu si do něj a pomalu zatížím. Pak odepnu jumar, přendám na stejné lano kde je croll a dolezu znovu až nakonec ke smyci a karabině. Toto opakuji až dolezu tam kam chci. Dvě věci při tomto postupu jsou ABSOLUTNĚ DŮLEŽITÉ. První je provázání jumaru a sedáku smycí vzájemně, tím se zajistí, že lezec není na laně nikdy bez jištění. A druhá věc, karabinu při vytváření smyce cvakám od spodu zámkem nahoru, tak aby zámek karabiny byl po zatažení smyce otočen mimo sloup. Pokud by se zámek třel o sloup, otevře se zámek karabiny a zůstane otevřený, a to je NEBEZPEČNÉ. Toto je nutno nacvičit nasucho na zemi, protože nahoře by se to mohlo docela vymstít. Je jedno jestli používáte automatické karabiny, nebo šroubovací, oboje se otevře. Snad jen speciály s trojím jištěním nebo dalším pojistným mechanizmem by odolali, ale tyto karabiny jsou dost drahé na to abych si je odíral o betonový sloup. Konce lana odřené o sloup nemám, protože při každém posouvání smyce rozepnu karabinu a pak teprve nahazuji výš v rozeplém stavu.
No a jak to celé sundat? Je to jednoduché. Nahoře před slaněním po laně dolů rozeberu smyci na kterém nevisím a cvaknu karabin do karabiny na smyci na které visím. Pak se uvolním z crolla a zavěsím do grigri, nebo dalšího slaňovátka. Stále jsem ale jištěn provázaným jumarem. Pak rozeberu u jumar z lana a uklidím. Sjedu dolů, pak se odvážu a zatažením lana s přicvaklou karabinou uvolním smyci a lano sjede dolů, nebo roztáhnu smyci až na zem kde to celé rozeberu. Stažení přímo lanem má výhodu, že můžu opravdu zabrat.
Než toto budete zkoušet, vyzkoušejte si to párkrát v malé výšce těsně nad zemí, aby jste to plně pochopili a neměli problémy někde nahoře.
Snad jsem to popsal dostatečně.