Přejít na obsah


Fotka

THE DARK SIDE IS COMING SOON


Nejlepší odpověď kulhal , 22 říjen 2014 - 12:40

Všechno bylo už řečeno, nic nového jsem neobjevil, přesto přihodím i já svůj názor.

Už dávno jsem pochopil, že neexistuje jediný správný geocaching. Máme jednu platformu, jednoduchá pravidla, jeden název, statistiky. Ve skutečnosti tu však běží několik her vedle sebe: hra na FTF, hra pro sběratele, hra pro kutily, hra na objevování zajímavých míst, hra spolčovací (eventy a různá sdružení), hra na překonávání terénních či intelektuálních překážek, hra na co nejvíc nálezů ve statistikách a další. Tahle různorodost je základem úspěchu celého geocachingu. Každý si vybere to své, většina z nás se zapojí do více her, a naše zapojení v jednotlivých hrách se v čase vyvíjí. Zůstáváme na jedné platformě, ale často letos hrajeme úplně jinou hru než třeba vloni.

Vše je v pořádku dokud se hráči jednotlivých her dokáží navzájem tolerovat a respektovat. Problémy začnou vznikat v okamžiku, kdy se příznivci jedné hry začnou vyvyšovat nad ty druhé. T5káři ohrnují nos nad vším s T<4. Výrobci roztomilých dekorovaných krabiček se pošklebují nevzhledným L&L schránkám. Sběratelé CWG začnou povyšovat svá pravidla nad ta všeobecná. Milovníci vlastivědy mluví o pravém smyslu geocachingu (do téhle skupiny mimochodem patřím velmi často i já). A velmi často vzniká nepochopení mezi příznivci velkých čísel ve statistikách a těmi ostatními.

Za sedm let své hráčské existence jsem prošel snad všemi GC hrami. Vím, proč tuhle hru mám rád a vím, co je pro mě jen ztráta času. Mám kamarády mezi zarytými příznivci všech rozměrů této hry - a většinou je dokážu pochopit nebo si dokonce tu jejich hru občas zahrát. Nikdy jsem se sice nepokusil strávit celý den v autě se zastavováním a vyskakováním každých 161 metrů, ale neberu to těm, kteří to považují za smysluplně strávený čas. Hrají prostě svou hru, snad tu jedinou, kterou jsem si zatím nevyzkoušel.

Přesto powertraily a série nemám rád.

Prvním důvodem je to, že často narušují křehkou rovnováhu mezi naší hrou a vnějším prostředím. Hodně keší = hodně lovců, hodně lovců = vyšší riziko sporu s místními obyvateli, myslivci, ochranáři, trampy a dalšími uživateli krajiny. To ohrožuje nejen série a powertraily samotné, ale celou hru. Objevují se nová pravidla a regulace, které dříve nebyly nutné. Komplikuje se vztah s úředními autoritami, který je dnes založený jen na tiché toleranci.

Druhým důvodem je to, že ve velkém množství sériových keší se začínají ztrácet ty „obyčejné“. Třeba si nikdy neodlovím keš věnovanou kapličce u cesty ve východních Čechách protože se tomuhle koutu krajiny zdaleka vyhnu. Spousta dalších lovců si tu keš odloví, ale kapličky si ani nevšimnou a v logu se omezí na „díky za další ze série“ – což autora asi dost znechutí. Bohužel začínáme kopírovat vývoj, který jsem před 3-4 lety začal pozorovat v USA: Zelená vlákna proplétajících se powertrailů na mnoha místech zamořila mapu natolik, že u geocachingu vytrvali jen hráči jediné hry – té na počet bodů. Ti ostatní postupně odpadají, otrávení sériovou nudou. Powetrailem občas projede profesionální lovec bodů, ale turista, lezec nebo rodina s dětmi už plánuji své aktivity jinak než nad geomapou. Místní geokomunity se tomu sice snaží bránit různými způsoby, například vydávají tištěné průvodce po zajímavých keších, aktivně propagují seznamy doporučených keší – skutečnost je však taková, že geocaching v USA v posledních dvou letech upadá.

Bohužel si myslím, že k téhle situaci směřujeme i my. Přejít na celý příspěvek


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
214 odpovědí na toto téma

#81 mr3ska

mr3ska

    Optimista

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 439 příspěvků(y)

Publikováno 18 říjen 2014 - 19:58

Jedeš kolem, vidíš že je tady keška a nesebereš jí? 

 

A vidíš, někteří třeba i ne. Dnes jsem si dal skoro 50km na kole, jel kolem zhruba 12 keší a ačkoliv jsem v daný oblasti ještě nelovil, nezastavil jsem ani jednou. Prostě se mi nechtělo a radší jsem si užíval jízdu ;)


  • 9

Outdoor: eTrex Touch 35, Colorado 300, fenix3

Zápisník: http://mr3ska.onelove.cz/

(Oregon 6xx jednodušejiVlastní ikonky waypointů i bez .gpi)

Tip na výlet: Kondracké farní muzeum

"Když tu keš tak moc chceš tak si pro ni sakra běž..."

 

Poslední článek: Blackberry nejen na práci


#82 MiTi1

MiTi1

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 197 příspěvků(y)

Publikováno 18 říjen 2014 - 20:04

Ja si myslim, ze rozhazovani takoveho mnozstvi plastovych odpadku je zavrzenihodny cin, kterym autori porusuji zakon. My doma jak pitomci tridime a odevzdavame PETky, a tady je nejaci xxxx rozhazuji po stovkach po krajine. Viz listing kese "na sesterském power trailu JTJPT se za 10 měsíců provozu ztratilo více než 1000 PETek". Kolik se jich asi ztrati tady a bude doplneno? Jinde se kvuli prirode resi, ze je kes 10m od povolene cesty a tady se ve velkem rozvazi svinstvo. Vite kolik je to materialu? Kolik asi vazi 1000 PETek?

 

Za zvracene povazuji taky vyzyvat predem kacery, aby si brali nahradni logbooky a krabicky pro pripad, ze kese nenajdou. Nebudu ted hledat, abych citoval pravidla. Ale jsem presvedcen, ze povinnosti ownera je o sve kese se starat. Tady se toho autori a priori zrikaji. No jasne, protoze je to nemozne.

To uz je fakt lepsi to zalogovat od stolu, nenosit tam dalsi bordel a neprudit tam mistni obyvatele.

 

A argument, ze si nadelam FP je taky hloupej. Proto je to asi nastaveno 1:10, aby se to davalo vyjimecnym kesim, ktere jsou lepsi nez 9 jinych. A jestli nekdo chce davat FP kesim, ktere si uzil a libi se mu, tak hraje ten, podle meho nazoru, "spravny GC". A pojede sem na tuhle hruzu, ktera je jak pise Citecka GC v te nejpokleslejsi forme. To mi nedava smysl.

 

 

A jeste jeden muj nazor.

PWT neni Geocaching. Vyuziva stejnou technickou infrastrukturu, ale je to jina hra. Hraje se podle jinych pravidel a z jinych pohnutek

1-nemusis kes najit, muzes si donest svoji

2-nemusis se podepsat, cela posadka auta pouzije spolecne razitko

3-nemusis se ke kesi ani priblizit - bezne operuje vice vozidel se spolecnymi razitky

4-nemusis kes vratit na sve misto, prevezes ji na pozici n+1

5-nelovis abys zazil neco tajemneho nebo se podival na zajimave misto

6-owner neni absolutne schopen zkontrolovat logy

atd.


Tento příspěvek byl upraven od tomy.22: 19 říjen 2014 - 8:33
nebudeme zde urážet ostatní + sloučeno v jeden příspěvek

  • 16

#83 cacher Donald

cacher Donald

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 21 příspěvků(y)

Publikováno 18 říjen 2014 - 20:27

My doma jak pitomci tridime a odevzdavame PETky, a tady je nejaci kreteni rozhazuji po stovkach po krajine. 

 

Ale no tak. Taky se mi počin ownerů nelíbí, ale nazývat je hned kretény??? To snad není nutný!


  • 0

Není důležité být u keše první, ale užít si to!

cacher Donald, 2014


#84 St&nda

St&nda

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 329 příspěvků(y)

Publikováno 18 říjen 2014 - 20:35

T5 je posledni dobou skoro to jedine, co me na GC bere.... jo, a sem tam nejaky ten PWT!!! ;-)))))))))

A z nedostatku casu vetsinou dam pouze tu T5 a nic dalsiho, prestoze jedu kolem (vyjimecne kdyz zbyde cas), a v pripade jtjpt jsme dali pouze dve, na ktere spolubojovnik upozornil, jinak jsme neresili....

Ja bych rekl - prilis mnoho povyku.... Koho to nebavi, at nehudruje - stejne tam nepujde, tak proc to resit.... (anobrz kecy nemaj cenu:-), koho to bavi, ten je v terenu a lovi, a nema cas na hudrovani ;-)

PS: FP jsem mel tezky nedostatek... ted uz je zase z ceho rozdavat...

Tento příspěvek byl upraven od St&nda: 18 říjen 2014 - 20:51

  • 1

#85 dr.vota

dr.vota

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 091 příspěvků(y)

Publikováno 18 říjen 2014 - 20:36

A argument, ze si nadelam FP je taky hloupej. Proto je to asi nastaveno 1:10, aby se to davalo vyjimecnym kesim, ktere jsou lepsi nez 9 jinych. A jestli nekdo chce davat FP kesim, ktere si uzil a libi se mu, tak hraje ten, podle meho nazoru, "spravny GC". A pojede sem na tuhle hruzu, ktera je jak pise Citecka GC v te nejpokleslejsi forme. To mi nedava smysl.

Smysl to dává, bohužel.

Když budeš chodit jen na keše, co si FP zaslouží, tak můžeš dát jen jedné z deseti. A co těch ostatních devět, co si ho zaslouží taky? Nedáš, takže vlastně poškodíš, protože snížíš % FP.

A zrovna v téhle postižené oblasti jsou Tailorovky, které si zaslouží FP každá z nich, nejméně jeden.


  • 5

#86 prazskychytrak

prazskychytrak

    Rendy

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 670 příspěvků(y)

Publikováno 18 říjen 2014 - 20:43

Jak nad tím tak dumám, tak by mě celkem zajímalo pár věcí. Jaké jsou pro autory pohnutky něco takového založit...logy žádný, údržba nereálná, místo na ukázku žádný, procházka hezkou přírodou, když jde člověk po krajnici silnice, se asi taky nekoná...prostě vyhodit 400 PETek k silnici a kačeři starejte se. Je fakt, že je to takovej možná trochu nebezpečnej příklad pro ostatní. Co když se někomu bude příště v šuplíku válet 5000 nádobek na logbook a taky je pohodí někam do přírody a dělejte si s tím co chcete. Nic moc reklama pro tuhle jinak hezkou hru.

Jediné co mě na tomhle láka jsou ty FP, protože si jinak snažím vybírat zajímavé kešky, provedením, listingem apod, dávám FP keškám u kterých se mi přihodilo něco zajímavého a poměr 1:10 mi tu a tam přestává bohužel stačit.


Tento příspěvek byl upraven od prazskychytrak: 18 říjen 2014 - 20:44

  • 13

Bookmarky: 2.gif Zajímavé osudy kešek world.pngKešky výletovky hint_icon.pngHinty
Web: geopraha.eu regionální web Prahy
prazskychytrak.cz
web o zajímavostech Prahy


#87 Smrk

Smrk

    proti proudu

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 547 příspěvků(y)

Publikováno 18 říjen 2014 - 21:21

 Jaké jsou pro autory pohnutky něco takového založit..

Každý kačer v téhle zemi teď ví, kdo je to Sven a Vanilka.


  • 0

#88 Smrk

Smrk

    proti proudu

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 547 příspěvků(y)

Publikováno 18 říjen 2014 - 21:23

Rozčilujme se tu jak chceme nad nekvalitou listingů, nekvalitou keší, těžkou údržbou celého toho cirkusu. Beztak tam vyrazí stovky kačerů (jestli tam nebudou už tento víkend) a místní úřady to opravdu začnou řešit. A pak to budou muset nějak řešit i revírníci. Oni tohle pustí, protože to neodporuje žádným pravidlům. Z toho plyne, že vznikne další pravidlo na powertraily a zase se vrátí do kolejí orlické vlečky.


  • 4

#89 Vláček

Vláček

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 966 příspěvků(y)

Publikováno 18 říjen 2014 - 21:30

Jaké jsou pro autory pohnutky něco takového založit...

 

Kačeři to chtějí, tak proč jim nevyhovět. A taky "zápis do knihy rekordů" ... aspoň do té doby, než někdo založí něco ještě delšího.


  • 0

#90 Vláček

Vláček

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 966 příspěvků(y)

Publikováno 18 říjen 2014 - 21:43

Když budeš chodit jen na keše, co si FP zaslouží, tak můžeš dát jen jedné z deseti. A co těch ostatních devět, co si ho zaslouží taky?

 

Těch devět dostane body od těch, co loví i keše, které si FP "nezaslouží". Prostě se odliší kvalitní keška od ještě kvalitnější. Ač mi přišel systém FP na první pohled takový nemastný neslaný (hodnoty pouze ANO, NE, a to ještě s omezeným počtem ANO), tak s časem mi přijde jednoduše geniální.


  • 0

#91 Trhac

Trhac

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 2 841 příspěvků(y)

Publikováno 18 říjen 2014 - 21:47

Žádný tupý "power trail" by mi nenahradil dnešní krásné zlaté podzimní odpoledne, kdy jsme nachodili přes 6 km, abychom si ulovili jednu jedinou kešku.


  • 25

RACCOON TEAM
Věk je uveden kačerský, život před nálezem první keše neplatí…


#92 MiTi1

MiTi1

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 197 příspěvků(y)

Publikováno 18 říjen 2014 - 21:56

Smysl to dává, bohužel.

Když budeš chodit jen na keše, co si FP zaslouží, tak můžeš dát jen jedné z deseti. A co těch ostatních devět, co si ho zaslouží taky? Nedáš, takže vlastně poškodíš, protože snížíš % FP.

A zrovna v téhle postižené oblasti jsou Tailorovky, které si zaslouží FP každá z nich, nejméně jeden.

Bezne kese, ktere najdes nekde v parezu v lock&lock, ty nachazi kazdy. A pak najde jednu vymakanou. To jsem myslel. Ale nehadam se, tohle je vec nazoru a vykladu a vadi mi to na cele veci uplne nejmin ;-)

 

 

Ale no tak. Taky se mi počin ownerů nelíbí, ale nazývat je hned kretény??? To snad není nutný!

Pardon, kdo takhle rozhazuje bordel kolem silnice neni ........, to jsem napsal spatne. Zastavis u krajnice a tam je svincik. Reknes: "Tady zase bylo nejaky prase".


Tento příspěvek byl upraven od tomy.22: 21 říjen 2014 - 16:53
sloučeno a upraveno v jeden příspěvek

  • 0

#93 Aranyafëa

Aranyafëa

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 453 příspěvků(y)

Publikováno 18 říjen 2014 - 22:24

Ale vždyť nejde hlavně o to jestli je to košer geocaching nebo ne, to je fuk, přesně tak ať si každý vybere co chce, to je na geocachingu právě to hezké.

Jde o to že takové megatraily jsou naprosto bezohledné, bezohledné vůči okolním keším které při takových nájezdech prostě nemají šanci obstát, ty kecy o tom jak by měl být owner ještě rád za návštěvníky jsou směšn, protože drtivá většina pwt lovců se při takových lovech chová taky bezohledně. Taky je to bezohledné vůči životnímu prostředí, tohle je jen hromada bordelu u cesty a masovým nájezdem tu budou akorát rozryté krajnice a nezpevněné cesty, poničené stromy, zohýbané značky, vyšlapané šílené geodálnice a kdovíco ještě - typické znaky prostředí pwt. A v neposlední řadě je to bezohledné k lidem kteří zde žijí i jako mudlové. V česku není místo na takové obrovské traily, v americe v poušti prosim, tam je to fuk, ale u nás těžko. Že by se lovci měli chovat kultivovaněji? No těžko, pokud někdo chce dát 400 keší za den, tak těžko se tato činnost může podobat hledání a ukrývání. A právě proto, že si velká spousta kačerů vybírá z rozmanitostí geocachingu právě tuto záležitost, což nemusí být nutně špatně, tak to taky tak vypadá. Na velké, snadno dostupné pwt u nás už není místo.

Zakladatélé takových trailů zřejmě ohleduplností neoplývají. A co mi připadá vtipné, že někdo, kdo takový trail založí a nebo neandrtálským způsobem odloví, si pak klidně jde na cito a hraje si tam na milovníka přírody, nebo pak někde agituje za geocaching jako činnost životnímu prostředí prospěšnou - styďte se!


  • 22

#94 Fx-nuclear&myška

Fx-nuclear&myška

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 22 příspěvků(y)

Publikováno 18 říjen 2014 - 22:43

Souhlas... Jinak nejde vubec o to, ze nekomu se tenhle pseudogeocaching libi, to je fakt kazdeho vec. Zasadni pru*er je ale ten, ze mame "pul" republiky blokovany timhle a ubyva mista pro pekne kesky. Kdyz to takhle pujde dal, to budem zachvilu lovit vsichni PTcka? Kam az to muze zajit? Nad timhle by se revirnici meli zamyslet a nevymlouvat se na to, ze je to podle pravidel a oni s tim nic nesvedou. Tohle je cistej ceskej alibismus, prave revirnici maji tu moznost posoudit a rozhodnout.
  • 4

#95 petrrr

petrrr

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 7 příspěvků(y)

Publikováno 19 říjen 2014 - 6:19

On má ten powertrail celkem příznačný název. Dark side is coming. Dark side geocachingu jsou i krádeže. Ani bych se nedivil, když by si někdo skočil pro 400 PETek zadarmo. Těžko bude někdo z kačerů takovou ztrátu sponzorovat, ownery to taky nebude bavit a problém s PWT je vyřešen.


Tento příspěvek byl upraven od tomy.22: 19 říjen 2014 - 10:51
domluva prostřednictvím SZ

  • -1

#96 vsa

vsa

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 501 příspěvků(y)

Publikováno 19 říjen 2014 - 7:27

V této hře jsem už delší dobu, ale mít silniční PT u baráku, sám ty krabičky posbírám a zahodím. Jak jsem včera mluvil s kamarádem kačerem ve vedlejší vesnici, měl bych pomocníka.

To si vážně tolik lidí neuvědomuje, jak je to bezohledné a opruzující pro místní obyvatele?

Co to komu dává či ne je tu již probrané. Všem musí být jasné, kolik poskakaujících aut to přiláká......


Tento příspěvek byl upraven od tomy.22: 19 říjen 2014 - 10:52
domluva prostřednictvím SZ

  • 14
VSA

#97 petrrr

petrrr

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 7 příspěvků(y)

Publikováno 19 říjen 2014 - 7:41

Nezahazovat, můžou se hodit u nějaké pěkné kešky.


  • 0

#98 Sykype

Sykype

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 47 příspěvků(y)

Publikováno 19 říjen 2014 - 9:25

Tak tuhle sérii jsem zaregistroval až dnes. Powertraily nemusím, i když třeba série PJH u Trutnova byla docela prima - hezká procházka (v našem případě i s kočárkem) horskou krajinou. Tady je to ale bohužel jen o spoustě bodů, stejně jako v případě JTJPT. Na něm jsme spolu s kamarády byli jen z toho důvodu, abychom věděli, o co vlastně jde, a zažili to na vlastní kůži. Druhým důvodem pak byly FP, které jsme díky tomu získali. S geokešingem už tahle série opravdu nemá nic moc společného - je to jen strojové sbírání bodů rozmístěných podél silnice. Předpokládám, že stejně jako u JTJPT vyvolá tahle série problémy a spory s místními. O to více mě překvapuje, že do toho stejní autoři šli znovu, i když museli zaregistrovat, jaké reakce a problémy jejich počin předtím přinesl.

 

Pokud na tahle powertrail opět vyrazíme, tak na rovinu říkám, že to bude jen z toho důvodu, abychom získali do zásoby spoustu FP, které pak můžeme rozdat keším, které si to podle nás zaslouží. A určitě to není jen každá desátá keš. V oblasti, kde se nejvíce pohybujeme a kde jsou takoví zakladatelé jako jsou třeba Krutižlab, DachMH, WMH, ale třeba i Sirasxxx (a samozřejmě mnoho dalších), to skutečně není o každé desáté kešce. Mnohokrát se nám už stalo, že jsme za den našli třeba 6 keší a 3 z toho by si ten FP zasloužily. A nemusí to být kolikrát jen dlouhé a složité mysterky či multiny, ale třeba i tradička na pěkném místě, o kterém by se člověk jinak nedozvěděl a minul ho bez povšimnutí.


  • 1

#99 petrrr

petrrr

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 7 příspěvků(y)

Publikováno 19 říjen 2014 - 9:31

Těch devět dostane body od těch, co loví i keše, které si FP "nezaslouží". Prostě se odliší kvalitní keška od ještě kvalitnější. Ač mi přišel systém FP na první pohled takový nemastný neslaný (hodnoty pouze ANO, NE, a to ještě s omezeným počtem ANO), tak s časem mi přijde jednoduše geniální.

 

Tohle mi hlava nebere a rozhodně nejsou FP geniální myšlenkou. Jediná omluva pro PWT jsou právě FP a to je chyba! FP má mít kačer možnost dávat komu bude chtít. Když bude chodit jen na hezké keše, které si FP zaslouží, jak k tomu přijdou autoři těch devíti, které FP nedostanou? Tohle je hnus velebnosti a další prů*er groundspeaku!


  • 0

#100 Smrk

Smrk

    proti proudu

  • Members
  • PipPipPip
  • 4 547 příspěvků(y)

Publikováno 19 říjen 2014 - 10:10

Už to vypuklo, v noci tam museli mít místní veselo. Mezi nimi klasičtí mnohobodi jako Benjo5, BarbieTeam, Munisek, Discovery Team, SpeedyGT, Bobr, koyamas family a desítky dalších. Věřte tomu, že si místní půjdou stěžovat na úřady.


  • -2




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama