...
Obávám se, že kdyby všichni zkušení lezci vzali úplně vážně všechno, co jsi napsal, tak dodneška nemám T5 stromovku ani jednu. Protože takovýho mamlase nešikovnýho, kterej jen někde vyjádřil touhu si to zkusit, by nikdo rozumnej s sebou nevzal. A kdybys to vzal úplně vážně ty sám, tak mi několik z těch T5, co mám, doteďka chybí .
On ne každý má ty možnosti a je taková držka, aby se iniciativně a snadno seznámil, ne každej bydlí v oblasti, kde se dělají T5 eventy, nebo vůbec jakýkoliv eventy, a navíc - pokud zatím fakt nikoho neznáš, stejně se jen tak nedozvíš, jestli tomu, s kým jdeš lézt, můžeš nebo nemůžeš důvěřovat, a to platí navzájem - ze strany toho nováčka stejně jako ze strany toho zkušenýho. Jak jsi správně napsal, dobrej lezec ani dobrej instruktor se nepoznají ani z toho, že mají založenou nějakou divokou stromovku, ani z toho, že pořádají T5 event, ani z toho, že těch keší mají hodně. Zeptat se na fóru považuju za stejně dobrej způsob jako zeptat se kdekoliv jinde, třeba na eventu. Stejně si ty rady pak každej musí přebrat sám a zvážit je, protože zodpovědnost má nakonec každej svéprávnej jedinec sám za sebe.
A navíc - třeba takovej výše zmíněnej Ludvajs je u mě pan lezec, hluboce si ho vážím, respektuju ho a důvěřuju mu, když mi řekne, co a jak mám na stromě dělat. Ale napodobovat ho v tom, jak leze on, poukazovat na bezpečnostní (nebo nebezpečnostní? ) opatření, který používá, když leze sám, a zkoušet to po něm, to bych teda fakt nikomu nedoporučila. Aspoň do chvíle, než mu naroste chápavý ocas nebo křídla . Protože prostě, jak praví klasik, "quod licet Iovi, non licet bovi" (co se hodí pro Joviše/Jupitera - nejvyššího z bohů, to se nehodí pro vola).