Úroveň GC určují hráči. Jaký hráč, taková keš... Už tady někdo v diskuzi psal něco podobného a já mám zrovna taky pár takových zkušeností. Mikroška schovaná uprostřed lesa, kde by klidně mohla být i large. K tomu nápověda "pod kamenem", která není nic platná, protože je to v kamenném poli. K tomu navíc chybné zaměření a atribut "vhodné pro děti", ačkoliv je to na hraně skalního srázu.
To jsou ty spíše technické problémy s keškami. Nevhodné umístění, nevhodná velikost, nevhodný hint, nevhodné atributy. Domnívám se, že by tyto věci mohly být shrnuty v nějakém etickém kodexu, který by byl pro zakládání keší pouze doporučující a ne povinný, ale v případě kritických hlasů a NM logů nálezců by byl vodítkem pro reviewera pro případný zásah.
Další typ kešek, který mě trochu štve, jsou začátečnické rádobykešky. Je chvályhodné, že někdo začne zakládat kešky, ale ne vždy je to ku prospěchu věci. Kluk začne dělat GC, po deseti nálezech ho to děsně nadchne a rozhodne se udělat keš. Vezme filmku, omotá ji pytlíkem na odpadky a zastrčí do informační cedule na okraji města. Listing žádný, smysl žádný, úroveň nula. Před časem jsem v nějaké jiné diskuzi přišel s návrhem, že by měl existovat minimální počet nálezů, od terého by teprve mohl kačer zřizovat kešky. Třeba něco takového: pro založení tradičky aspoň 100 nálezů tradiček, pro založení mysterky a multiny aspoň 20 nálezů mysterek nebo multi, pro založení eventu účast aspoň na třech eventech. U ostatních druhů bych to ponechal na nějakém nízkém limitu, třeba 1 nález. Jsem naprosto přesvědčen, že by to úrovni GC hodně pomohlo. V diskuzi jsem byl ale skoro za fašistu a od kolegů jsem nasbíral asi milión protestů a milión důvodů, proč je to špatný nápad. Většina důvodů byly ale podle mého názoru buď nicotné kraviny, nebo zcela výjimečné situace.
No, a pokud jde o to základní téma - kulturní nevhodnost kešek, všímám si, že tyhle kulturně nevhodné kešky také hodně dělají začátečníci. Začátečník chce už honem honem udělat taky nějakou keš, ve škole zrovna brali soustavy rovnic, tak udělá mysterku o soustavách rovnic a umístí ji nedaleko svého domova ke kostelu, protože je tam zrovna takové pěkné a vhodné křoví... Myslím si, že i tady by pomohly ty mé zatracované limity. ;-) Přece jen, po větším počtu nálezů je kačer už tak trochu "zklidněný" a má větší nadhled a schopnost rozlišit kulturně nevhodnou keš. Bohužel, tahle kulturní nevhodnost je neřešitelná. Pravidla to neporušuje a owneři, ktěří dělají takhle nevhodné kešky, si většinou s kritickými hlasy nálezců moc hlavu nelámou.
V jedné obci nedaleko mého bydliště jeden místní owner zaplnil celé okolí asi dvanácti keškami, z nichž většina je naprosto o ničem. Většinou jsou to jen filmky pohozené v křoví. Vrcholem všeho je krabička zahrabaná v blátivé hlíně u kontejnerů na odpadky - a to jen proto, že dotyčný owner si tou krabkou připomíná dobu, kdy v jeho dětském věku na tom místě byl odstavený vrak auta, na kterém si jako kluci hráli. Musím říct, že tyhle "kešky o ničem" mě štvou daleko víc než ty kulturně nevhodné. Tak jako mnozí jiní i já často nadřazuji "turistické poznávání" nad pouhým hledáním a kešky, jejichž jediným plusem je získání bodu do statistiky, mi moc nevoní.
V zásadě si myslím, že keška by měla mít vždy aspoň jednu ze tří těchto vlastností:
1) přivedení na zajímavé místo, získání zajímavých informací
2) zajímavé nebo obtížné zdolávání či luštění
3) zajímavé provedení schránky, vtipné umístění či maskování.
Prostě, pouhé získání bodu do statistiky se mi zdá jako důvod pro hledání kešky málo... Pokud má keška vtip a aspoň jednu z těch tří zmíněných vlastností, jsem ochoten překousnout i případnu kulturní nevhodnost.
Tento příspěvek byl upraven od tomaskoz: 09 listopad 2015 - 10:59