Případně je možné pořídit si stírací parkovací tiket na modré zóny, což ale odlov zdražuje tuším o 40,-/hod.
Tak jsem si to jednoduchým dotazem do Google vyhledal a máš pravdu, že takové stírací jednorázové karty existují. Ale nejsem si jistý, jestli mě to uklidnilo nebo ještě více naštvalo.
Za prvé — nevím o tom, že by se tahle možnost nějak více medializovala. Zajímalo by mě, kolik lidí o ní ví. Já například nikoliv. Proč to není zmíněno třeba na té doplňkové tabulce pod značkou, kde jsou údaje o zóně. Proč tam není jednoduchá zmínka o tom, že lze zakoupit jednorázovou kartičku? Protože to není v zájmu úřadu, protože by si to lidi kupovali a vybrali by míň pokut?
Za druhé — díval jsem se na podmínky, které při koupi a používání těchto karet platí. A to jsem se naštval echt. Musíš si je dojít dopředu koupit na úřad, který má obyvkle úřední dobu v úterý a v květnu. Takže musíš dopředu počítat s tím, že někdy budeš chtít zaparkovat v modré zóně a včas si zajít koupit kartičku. Takže to není pro ad-hoc situace, které se ti vyvrbí třeba v průběhu soboty. Pokud nemáš kartičku koupenou dopředu, tak máš smůlu. Navíc, pokud nejsi z Prahy, zajímalo by mě, kde (a za kolik) budeš parkovat ve chvíli, kdy si pojedeš na úřad tu kartičku koupit. Pak budeš samozřejmě v pokušení těch kartiček koupit najednou víc, pro strýčka Příhodu. Navíc jsem zatím nezjistil, jestli pro každý obvod potřebuješ jiné kartičky, nebo je jedna platná pro celou Prahu. Předpokládám, že platí první varianta, protože určitě úřady nedopustily možnost, abys třeba zaplatil za kartičku úřadu na Praze 2 a parkoval na ni v obvodu Prahy 3, takže ještě na 99% musíš mít kartičky toho správného obvodu. Pro drive-in odlovy keší přímo dělané.
Kartičky se prodávají ve dvou variantách — dvouhodinové za 120 Kč nebo desetihodinové za 400 Kč. Pokud by ti stačila hodinová, nebo třeba čtvrthodinová, máš smůlu, zaplatíš úřadu minimálně dvě hodiny. Ještě víc jsem se naštval u desetihodinové varianty. Ta totiž opravňuje k parkování v době 8.00 — 18.00. Nikoliv deset hodin od setření časového údaje začátku. Výborně. Takže pokud vám třeba přijede na návštěvu strýc z Moravy a bude chtít parkovat přes noc, tak na tuhle kartu nemůže. Pak má asi možnost koupit si pět dvouhodinových kartiček za 600 Kč, po dvou hodinách jim nastírat začátek a hodit je za okno (otázkou je, jak by se šimpanzi na tohle dívali, možná že by ho byli schopni pokutovat i za tohle).
Celý ten systém jednorázových kartiček je „vyřešen“ typicky po úřednicku. Aby nám to nikdo nemohl otlouct o hlavu, tu možnost tu lidi mají, ale je to tak nepraktické, že to využije málokdo, radši budou parkovat „na černo“ a my si víc namastíme kapsu na pokutách. Proč se to nedá koupit třeba v trafice? Nebo v automatu?
Takže, Bubo_CZ, tvoje odpověď je nepřesná. Rozhodně se odlov nezdraží o 40 Kč za hodinu. Těžko si představovat, jak si nějaký kačer kupuje desetihodinový kupon do modré zóny. Pokud někdo plánuje být v Praze takhle dlouho, tak pokud už přijede autem, tak se mu vyplatí zaparkovat na okraji buď u obchodního centra nebo na P+R. Takže pro drive-in odlovy přichází v úvahu maximálně dvouhodinový kupon, tedy 60 Kč za hodinu. A protože se dá předpokládat, že drive-in odlov se se vším všudy vejde určitě pod hodinu, pak je to prakticky 120 Kč jednorázových nákladů navíc. A to nemluvím o tom, že si musí ten kačer tu kartičku nejdřív nějak pořídit.
Úřadu tedy nejde o poskytnutí služby občanům, ale o to zkasírovat je o co nejvíce peněz s co nejmenšími náklady a námahou.
A už jsme zase u těch vytáček při porušení zákona. Neměly by se zákony dodržovat než hledat skuliny, jak je obejít? ...
Na modré bych to řešila v rámci 5-10 minut tak, že bych se podívala, jestli se v dohledu nepohybuje MP a normálně zaparkovala.
A není tohle náhodou také obcházení zákona? Jo jasně, dál píšeš, že za případný postih by ses postavila jako chlap. Ale kdyby tam ten empík náhodou nepřijel, tak bys klidně odjela a ještě bys měla dobrý pocit, jak jsi s tím krásně vyběhla. Mám rád, když o dodržování zákonů mluví ti, kteří se ani netají s tím, že by je v klidu porušovali.