Přejít na obsah

Fotka

Garmin Colorado

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
1072 odpovědí na toto téma

#521 malahavranice

malahavranice

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 70 příspěvků(y)

Publikováno 02 April 2008 - 10:09

[/quote] Marne premyslim, jak muze stridani druhu mit vliv na poskrabane baterky :D. [/quote] Na tom neni nic k premysleni! Zrejmne budou mit asi ruzne druhy baterek stejne rozmery a ... Proste ze jsem jeste nenarazila na baterky, ktere by byly silnejsi a tudis se odrely! Vic jsem tim rici fakt nechtela
  • 0

#522 Zed-10360

Zed-10360

Member

• Members
  • PipPip
  • 28 příspěvků(y)

Publikováno 04 April 2008 - 9:35

Zajimalo by mne jake zapojeni ma mini USB konektor v sade do auta. Bude jiste odlisne od kabelu do PC, protoze pri jeho pripojeni se GPS vypne. Chci si napajeci kabel do auta vyrobit sam. Pokud to nekdo vite a nebo by byl nekdo ochotny to zmerit vcetne toho kolik tam jde voltu byl bych mu vdecny. Diky
  • 0

#523 klama

klama

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 3566 příspěvků(y)

Publikováno 04 April 2008 - 9:44

Doteraz som si myslel, ze je rovnake zapojenie minusb kablu v aute a PC - zeby sa lisilo podla vyrobcu?... MiniUsb sa od Normal USB lisi o jeden vodic/PIN/ - ma ho tam navyse. Ale asi nie vsade sa vyuziva resp. rovnako vyuziva... Ja mam MIO zariadenia A701 a P560 a pri pripojeni Miniusb konektora nedojde k vypinaniu GPS... Napatie by malo byt max 5V - aj oficialna dobijacka cez USB tam posiela 5V - pin navyse sa v nej nevyuziva... Viac neviem:)
  • 0

#524 petrE

petrE

Newbie

• Members
  • Pip
  • 8 příspěvků(y)

Publikováno 04 April 2008 - 9:50

S USB je to tak, ze funguje jednak pro prenos dat a jednak jako zdroj napajeciho napeti. Pri pripojeni do PC jsou vyuzity (zapojeny) obe fukce (pripojene zarizeni s PC komunikuje a je z nej i napajeno), v adapteru do auta se vyuzivaji pouze napajeci kontakty (zarizeni je jen napajeno, se zasuvkou zapalovace nijak nekomunikuje) . Obdobne, ruzne lampicky, vetracky, nabijecky a podobne ptakoviny pripojene do USB portu PC si konektoru berou jen to napajeci napeti a datove kontakty nevyuzivaji (lampicka k laptopu potrebuje jen svitit a co comp posila do USB za data je ji sumafuk:p).
  • 0

#525 Zed-10360

Zed-10360

Member

• Members
  • PipPip
  • 28 příspěvků(y)

Publikováno 04 April 2008 - 9:52

klama napsal/a:
Doteraz som si myslel, ze je rovnake zapojenie minusb kablu v aute a PC - zeby sa lisilo podla vyrobcu?...
MiniUsb sa od Normal USB lisi o jeden vodic/PIN/ - ma ho tam navyse. Ale asi nie vsade sa vyuziva resp. rovnako vyuziva...
Ja mam MIO zariadenia A701 a P560 a pri pripojeni Miniusb konektora nedojde k vypinaniu GPS...
Napatie by malo byt max 5V - aj oficialna dobijacka cez USB tam posiela 5V - pin navyse sa v nej nevyuziva...
Viac neviem:)

No to prave neni tak uplne pravda. Nevim jak je to u jinych pristroju ale ja se ptam konkretne na Colorado. To se pri pripojeni k PC prepne do prenosoveho rezimu, kdy s nim nejde nic delat. V aute se take pripoji pres mini USB ale navigace samozrejmne jde. Takze rozdil musi byt v kabelu

Jinak o se tyce napeti tak mnoho pristroju muze byt napajeno napr od 5V do treba 30V....takze autonapajeni nemusi mit nutne 5V.
  • 0

#526 klama

klama

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 3566 příspěvků(y)

Publikováno 04 April 2008 - 10:09

Pozri sem na priklad zapojenia
Ja by som tam viac ako 5V nedaval...
PC je cez MiniUSB prepojene samozrejme aj datovymi vodicmi v Autonabijacke su asi pouzite len dva...
Skusil si pripojit zariadenie k PC ked je vypnute?Na USB je vzdy k dispozicii 5V aby sa zariadenie mohli nabijat aj ked PC zdroj je akoze vypnuty - ale samozrejme musi byt pod napatim...

• 0

#527 Dain & Olik

Dain & Olik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 3704 příspěvků(y)

Publikováno 04 April 2008 - 10:42

Zed napsal/a:
Zajimalo by mne jake zapojeni ma mini USB konektor v sade do auta. Bude jiste odlisne od kabelu do PC, protoze pri jeho pripojeni se GPS vypne. Chci si napajeci kabel do auta vyrobit sam. Pokud to nekdo vite a nebo by byl nekdo ochotny to zmerit vcetne toho kolik tam jde voltu byl bych mu vdecny.

Diky

no, tohle me taky neprijemne prekvapilo. autoadapter v aute ma usb zdirku a doted jsem uspesne k nemu pripojoval vsechno mozne pres PC kabely USB/miniUSB.
no a lup ho, colorado prohlasilo, ze chce sosat data a prehodilo se do PC rezimu. a na to jak v pc kabelu prerusit datove toky jsem jeste neprisel :) (rozriznout kabel, stipnout dratek a stahnout elektropaskou se mi nelibi ;))
coloradovsky autokabel ma v sobe evidentne pouze napajeni.
  • 0

#528 glogloman

glogloman

glogloman

• Members
  • PipPip
  • 22 příspěvků(y)

Publikováno 04 April 2008 - 12:04

Je to zcela jednoduché.. Colorado potřebuje 1A na napájení, kdežto většina USB auto adaptérů a i klasických USB nabíječek mají většinou jen 500mA.. nabíječku používám od MDA Vario, která naštěstí má nabíjecí proud 1A, ale do auta taky zatím neúspěšně sháním nějaký levný auto adaptér s nabíjecím proudem 1A..
  • 0
Garmin Colorado 300

#529 FHonza

FHonza

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 321 příspěvků(y)

Publikováno 04 April 2008 - 12:34

Zed napsal/a:
Zajimalo by mne jake zapojeni ma mini USB konektor v sade do auta. Bude jiste odlisne od kabelu do PC, protoze pri jeho pripojeni se GPS vypne. Chci si napajeci kabel do auta vyrobit sam. Pokud to nekdo vite a nebo by byl nekdo ochotny to zmerit vcetne toho kolik tam jde voltu byl bych mu vdecny.

Diky

Tady nalezneš zapojení miniUSB
http://pinouts.ru/De...SB_pinout.shtml. Zapojíš pouze piny 1 a 4. Protože však na USB je 5V a v autě většinou 12V, je potřeba přidat ještě stabilizátor. Já sem použil stabilizátor 7805, který měl ležel v šuplíku. Zapojen je katalogově, jinak nový stojí pár korun. Vyzkoušené to mám s 60Cx
  • 0

#530 Luckyn

Luckyn

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 95 příspěvků(y)

Publikováno 04 April 2008 - 12:46

Musim se podelit i ja se zkusenosti. Mam kupovany drzak do auta vcetne nabijecky. Koupeno spolecne s Coloradem v Picodasu. Moc to napajeni nevyuzivam radeji jedu na baterie a pak je jen vymenim (nabijeci). Ale stalo se mi jednou z ceelkem cca 5 pouziti, ze pripojeni USB napajeni v aute si Colorado myslelo, ze jsem ho pripojil k PC a naferovku z rezimu navigace se preplo do PC rezimu. Cumel jsem na to jak puk.
  • 0

#531 Mion

Mion

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 942 příspěvků(y)

Publikováno 04 April 2008 - 13:17

Aby Colorado vedelo naprosto jiste, ze nema datove komunikovat, nestaci jen odpojit datove spojeni a nechat na miniusb propojene jen plus a zem. Myslim, ze jeden nebo oba datove piny se musi uzemnit (ale nejsem si jisty, zda primo, nebo pres rezistor, nebo se naopak musi pripojit na +5V - to by se nekde dalo urcite na inetu najit.) Tim je pak jednoznacne definovano, ze na datovych pinech nepotecou data a Colorado se do prenosoveho rezimu neprepne. Pokud se colorado pri prepnuti na USB externi napajeni hned vypne, znamena to, ze zdroj napeti colorado nestaci zivit - je prilis slabe.
  • 0

#532 FHonza

FHonza

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 321 příspěvků(y)

Publikováno 04 April 2008 - 13:35

Nevim jak konrétně u Colorada, ale obecně se často používá pro identifikaci "jen napájet" v miniUSB normálně nezapojený pátý pin. A ve většině případů ho stačí přes rezistor spojit se zemí.
  • 0

#533 Mion

Mion

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 942 příspěvků(y)

Publikováno 04 April 2008 - 13:43

jj, to bude ono, nedošlo mi, že miniUSB má 5 pinů, tak jsem odhadoval, že se to řeší pomocí uzemnění těch datových...

FHonza napsal/a:
Nevim jak konrétně u Colorada, ale obecně se často používá pro identifikaci "jen napájet" v miniUSB normálně nezapojený pátý pin. A ve většině případů ho stačí přes rezistor spojit se zemí.

• 0

#534 Dain & Olik

Dain & Olik

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 3704 příspěvků(y)

Publikováno 04 April 2008 - 14:00

hmm, takze vysledek je ten, ze si prikoupim dalsi sadu eneloopek a je to ;) :D
  • 0

#535 hopa

hopa

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 152 příspěvků(y)

Publikováno 04 April 2008 - 17:38

Pro namazání ploch, které se o sebe třou při otevření krytu baterií v Coloradu. Tak jak to tady někdo radil. Možná je to blbost, ale pomůže ještě něco. Zadní snímatelný kryt je plastový, tudíž při lehkém zmáčknutí pruží. Při sundávání krytu je potřeba více tahat než mačkat. Tím se krycí plast tolik netře o samotné tělo Colorada. Namazání celou akci výrazně podpoří. Pořádně jsem si taky prohlédl zda se mi odírají baterie nebo vnitřní část pod krytem. Je fakt že baterie to nedře. Na těle i krytu jsem však našel cca 3 vlasové odřeniny, který zřejmě vznikly při odsunutí krytu a nějakou nečistotou.
  • 0

#536 webster15

webster15

Member

• Members
  • PipPip
  • 19 příspěvků(y)

Publikováno 05 April 2008 - 9:31

Chtěl jsem se zeptat, jakou máte tak průměrně přesnost GPS s coloradem? Já jsem se zatím nedostal ve městě pod 3metry s normálním režimem. Chtěl bych v dohledné době založit keš a 3 metry se mi zdá dost...
  • 0

#537 marekl

marekl

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 876 příspěvků(y)

Publikováno 05 April 2008 - 10:36

Tato čísla jsou pouze virtuální, neodpovídají skutečným třem metrům. Pokud to jinak Garmin udělal stejně jako u starších modelů, tak hodnota 3 m je dostatečná, možná snad i výjimečná. Keš zaměř několikrát, ideálně v různou dobu, a výsledek zprůměruj.
  • 0

#538 hopa

hopa

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 152 příspěvků(y)

Publikováno 05 April 2008 - 19:35

Koukal jsem se na internetu po držáku do auta na Colorado. Žádnou konkrétní nabídku jsem nikde nenašel. V e-shopu, kde jsem Colorado kupoval mi ho nabízeli za 1 100,- na objednání ( před velikonocemi). Ve Fonsu se mi ho pokusili propašovat (přímo v obchodě) za 1 600,- :o, to cca před víc než měsícem. Máte někdo nějakou konkrétní zkušenost jak s cenou tak i prodejcem ?
  • 0

#539 marekl

marekl

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 876 příspěvků(y)

Publikováno 05 April 2008 - 19:51

Mám držák z Fonsu asi za 1100, a mohu ho doporučit.
  • 0

#540 Jarous1

Jarous1

Advanced Member

• Members
  • PipPipPip
  • 1823 příspěvků(y)

Publikováno 05 April 2008 - 21:55

webster15 napsal/a:
Chtěl jsem se zeptat, jakou máte tak průměrně přesnost GPS s coloradem? Já jsem se zatím nedostal ve městě pod 3metry s normálním režimem. Chtěl bych v dohledné době založit keš a 3 metry se mi zdá dost...

Přečti si něco o tom jak funguje systém GPS a dozvíš se to... A i když Ti GPSka bude ukazovat závratných 2-3m přesnosti, tak to není až tak pravda.
To chceš aby Tě nejaká elektronická krabička vedla za ručičku až k samotné skrýši ??? Pak nevím co by na tomto způsobu hledání kešek mohlo být ještě zábavné... To Ti jde jen o body ??? Hromada lidí hledá dokonce bez GPS a přesto mají stovky nálezů...
  • 0

3 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 3 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama