Přejít na obsah


Fotka

Jak plánujete geo výlety?


  • Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
26 odpovědí na toto téma

#1 sobikovi

sobikovi

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 7 934 příspěvků(y)

Publikováno 13 květen 2008 - 7:09

Již delší čas přemýšlím o tom, jak vlastně ostatní kačeři plánují své geo výlety (lovy) a jestli by nešlo něco dělat lépe a jinak, efektivněji.. Zkuste napsat postup, jak si plánujete svoji geo výpravu, co k tomu používáte za software a zdroje.

FTF neřešme, tam je to jasný - hurááá na ně! :D

Takže zkusím napsat já, jak to dělám:
a) mám zaplaceno PM a pomocí PQ stahuji celou ČR a data ukládám do GSAKu, paralelně do GeoGetu
- do GSAKu ukládám vyluštěné mysterky nebo multiny, poznámky atd. pro budoucí použití, až se budu pohybovat v cílové lokalitě
- z GSAKu si týdně resp. když si na to vzpomenu generuji POI do autonavigace TomTom, takže mám celou ČR stále sebou na cestách
- z GSAKu generuji statistiky do profilu na gc.com

Nejprve si zvolím cílovou oblast, což může být buď oblast dle vlastní volby (je tam ještě pár neposbíraných krabiček) nebo je to výsledek služební cesty, dovolené, víkendového výletu.. nebo nevím a je to otázka momentální pozice a pak je to náhodný odlov.

a) Když vím, že pojedu např. na služebku do Pardubic, pak si ideálně na mapy.cz nechám naplánovat trasu z Prahy do Pardubic a uložím si ji do .gpx souboru.
B) .gpx trasy načtu do "Find caches along a Route" na gc.com a nechám si vyhledat všechny kešky na trase dle zadaných podmínek. Výběr nechám uložit do PQ, kterou si následně prohlídnu na mapě gc.com
c) podle náročnosti promažu PQ (většinou o mysterky a multiny, není na ně čas je luštit), vytisknu si ji na papír abych měl celkový přehled o tom, co mne čeká.
d) do autonavigace nasázím itinetář podle pořadí jak chci krabičky sbírat nebo si prostě napíšu do té vytištěné sestavy adresy případně orientační body na které se nechat navigovat pro přiblížení. Jelikož mám v TomTomíkovi všechny kešky, není to nic těžkého nechat se navigovat na příslušný POI.
e) před odjezdem si pročtu listingy toho co chci odlovit, udělám si rychlou rekognoskaci terénu na mapě na gc.com, případně pak proklikem přímo na mapy.cz, udělám si případně na vytištěný seznam poznámku čeho si na místě všímat, na co si dát pozor..
f) hurá na cestu, snad mám sebou všechno co potřebuji

g) na místě, tedy v cílové oblasti kam mne dovedl TomTom nastupuje GPSKa, tedy v mém podání je to BT modul a Handy Geocaching. Nechám vyhledat nejbližší kešky, takže tam najdu i tu svoji na kterou jdu a dám se navigovat... a snad najdu ;)
h) pokud se nedaří, tak se přímo v HG podívám na hint, pročtu předchozí logy atd.
i) na vytištěný seznam pro lov si zapíšu čas nálezu a případně co se obchodovalo, GC nebo TB atd. pro pozdější klidné logování doma.
  • 0

#2 JarMar

JarMar

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 419 příspěvků(y)

Publikováno 13 květen 2008 - 7:35

Většinou si přes PQ stáhnu okruh 100 km od určitého místa kam mám namířeno, nakopíruju do Colorada, podívám se na první nejbližší zkontroluju čitelnost listingu a vyrazím. Po odlovení první keše naplánuju nějakou rozumnou cestru k dalším, aby šly pěkně za sebou (pokud je to možné). Stahuji jen traditional a multi.
  • 0

#3 HaLuMa

HaLuMa

    Autor Geogetu

  • Members
  • PipPipPip
  • 11 450 příspěvků(y)

Publikováno 13 květen 2008 - 7:35

:) Dobra, ja to dela takto: - pres PQ taham celou CR do Geogetu, kam si i syslime vylustene mysterky a rozdelane multiny. - Z Geogetu si obcas vygeneruji mapu POI bodu do Legenda, a vygeneruji offline listingy do PDAcka. At se pak clovek ocitne kdekoliv, mam navigacni body v GPSce a listingy v kapse. - Kdyz chceme nekam jet, prohlednu si misto v Geogeti cachemape a nad ni naplanujeme vylet. Slozitejsi multiny si vytiskneme, abychom mohli v terenu pohodlne cmarat do papiru. Odlov je pak jednoduchy... GPSka nas privede na misto. V PDA vidim listing, a kdyz chci, tak i hint, mam tam i ortomapu a normalni mapu nejblizsiho okoli. A i kdyby byl nejaky problem, jednim tuknutim v PDA se mohu podivat na on-line verzi listingu. ... a po zalogovani si logbook vyfotime, a logujeme pak podle fotek. ;)
  • 0

#4 malcor

malcor

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 523 příspěvků(y)

Publikováno 13 květen 2008 - 7:43

Delam to podobne, akorat vim ze se tu nekde objevila moznost pouzit vyhledanou trasu z mapy.cz primo v GSAKu v nejake funkci hledani "podle krivky" do urcite vzdalenosti. Ale nemuzu to najit.
  • 0
Přehled bookmarklistů a nejoblíbenějších keší v ČR

Garmin Oregon 300 + Topo Czech 2 PRO, případně HTC Touch HD

#5 klama

klama

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 3 566 příspěvků(y)

Publikováno 13 květen 2008 - 8:27

Samozrejme pomocou MoZiGo, ved nato bol vytvoreny, aby tieto temer rutinne prace automatizoval.;) Funkcia OCFA umoznuje zadanie trasy, moze byt dohladanim z databazy gns bodov /mesta/ /60000/ za czsk alebo zo suradnic z mapky - pre kazdy bod sa da zadefinovat okruh v km, v ktorom sa stiahne zoznam kesiek - samozrejme si navolim zatial nenajdene . Tento zoznam si ihned dam vyexportovat do PDA v podobe wpt pre oziexplorer a sucasne aj pre iGO - teraz aj iGO8 - body POI, vsetko + redukovane aktualne htm s logmi ihned aj do PDA cez Activesync. Ak by som mal colorado, tak full gpx zoznam aj html listingami a addwpt bodmi. V aute potom pomocou iGO si dam najst najblizsie POI body v okoli ciela/obycajne parking/ a iGO ma donaviguje na parkovisko. Potom sa prepnem do OZICE a hladam...Ak mam kredit alebo dosah wifi tak zalogujem cez wap odkaz - vynimocne, nexce sa mi tukat do PDA /ale ta moznost tam je/... Potom zase do auta prepnem na iGO atd atd...
  • 0

#6 rsc_cz

rsc_cz

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 736 příspěvků(y)

Publikováno 13 květen 2008 - 8:30

malcor napsal/a:
Delam to podobne, akorat vim ze se tu nekde objevila moznost pouzit vyhledanou trasu z mapy.cz primo v GSAKu v nejake funkci hledani "podle krivky" do urcite vzdalenosti. Ale nemuzu to najit.



výběr keší podél trasy:

na www.mapy.cz si pomocí plánovače tras vytvoř požadovanou trasu a vyexportuj jí jako GPX soubor. Trasu je možné vytvořit i v OziExploreru nebo podobném programu

v GSAKu zvol menu Search/Filters... a vyber záložku "ARC/POLY"

tlačítkem [Select file] načti uloženou trasu

jako Filter Type zaškrtni "Arc/Line" a v poli "Distance in Kms" zadej vzdálenost od trasy

na ostatních záložkách je možné nastavit další podmínky (typ cache, (ne)nalezené a podobně)

po stisknutí tlačítka [Go] se objeví seznam požadovaných keší
  • 0

#7 berda

berda

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 249 příspěvků(y)

Publikováno 13 květen 2008 - 10:36

Přesně tak plánuju já. Mám placené PM, zaplacený GSAK, týdně obnovovanou databázi pomocí pocket queries. Jednou za čas exportuju tradičky do tomtoma, to pro případ náhodných sběrů. Jinak akci naplánuju buď jako okolí nějakého cílového bodu (mrknu na GC.com, co nemám v okolí místa určení vyloveno, kouknu na listingy, pak případně zaškrtávám v GSAKu) nebo jako keše podél cesty (naplánováno na mapách.cz, vyfiltrováno v GSAKu). A pak již jen exportuju výběry-jeden do gpx souboru, kde mám názvy keší, typy, velikosti, obtížnosti a hinty, jeden do tomtoma a pak offline listingy do pda (včetně obrázků z listingu a výřezů z map.cz). A s tím jdu lovit... Jen se ještě budu muset zamyslet nad nějakou rozumnou tvorbou itineráře, ten jsem zatím podcenil a někdy v tom mám bordel... :)
  • 0
Berda

#8 Qnik

Qnik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 262 příspěvků(y)

Publikováno 13 květen 2008 - 11:06

Jak ze planuju...mno. Auto nemám, takže moc nikam nejezdím a když tak služebně jednou za X a to si prostě nahraju do PDA 50km okruh kam jedu a jen tak očima prolítnu cestu...pak se uvidí na co je čas. Jelikož ale vyrážím kolmo/vlakmo tak si vždycky pečlivě (boo21 by řekla, že ne až tak moc:-D ) cestu naplánuju. Vytisknu si mapu, pročtu listingy multin, pokud jsou tak si nakreslím i WPT multin a pak napíšu itinerář i s tím kdy mě jaká multi protíná tradiční/vyresenou mystery... Někdy se dá multi i odhadnout, takze ani nemusi mit vypsany WPT, ale ocenuju to!:-D Pak v terenu jsou mozny maly upravy, ktery jiste ze vzdycky prijdou. Co jsem zapomel ze mam vsechno vylusteny ulozeny v GG a pred kazdym vyjezdem si nahravam do PDA cerstvych 25km od mista kam jedu.
  • 0
60CSx + Galaxy Ace + A:Drake*****/c:geo

Vložený obrázek

#9 rodinka veverek

rodinka veverek

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 529 příspěvků(y)

Publikováno 13 květen 2008 - 11:38

Nemáme zatím PM, ani PDA ani nic podobného, jen Garmin eTrex H a papírov mapy, takže: Domácí příprava: 1. Na gc.com si zobrazím mapu i s čísly a očíslovaným seznamem keší určité oblasti, seznam je řazen podle stáří kešek. 2. Vytisknu mapu (spíš je to jen takový plán), seznam a všechny listingy. 3. Na listingy dopíšu pořadové číslo a seřadím je podle něho. Cesta na geodovolenou: 4. Manželku nechám řídit. 5. Přitom nacvakám souřadnice do GPS. Naše GPS zadávané waypointy automaticky čísluje 001, 002, takže odpovídají pořadovým číslům a zadávání je rychlejší. Vlastní odlov: 6. Všechny aspoň trochu relevantní listingy i mapu máme s sebou. 7. Používám funkci "najdi nejbližší" a konfrontuji s vytištěnou mapou s čísly, dle čísla najdu listing, ať nelítáme tam a zpět. 8. Jdeme obvykle za šipkou, přitom však hledáme intuitivně schůdné cesty vedoucí k cíli. 9. Když se cesta ke keši nalézt nedaří, přepneme GPS do S42 a hledáme pozici kešky na papírové mapě. 10. Hint luštíme na místě, když je potřeba. 11. Po nalezení píšeme na listing čas, pořadové číslo, bonusová čísla atd., listing dávám do jiné části batůžku. 12. Logujeme až po návratu z geodovolené. O prodlouženém víkendu jsem takto vezl 77 listingů, nalezli jsem 25 keší, k tomu 2 DNF díky špatným výpočtům.
  • 0

#10 prdlik

prdlik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 125 příspěvků(y)

Publikováno 13 květen 2008 - 12:37

Ja na to vubec nejdu tak vedecky. V mape na geocaching.cz nebo .com se podivam, kolik kesi se nachazi v cili meho vyletu. Pokud je to v zahranici, zadam cilovou souradnici do geoscouta a necham pres noc stahnout 100kesi v okoli. Vetsinou to uplne staci. Pokud jedu do Cech, neresim to uz vubec. Proste zapnu geoscouta, stahnu aktualni data primo z netu a necham si najit 5 nejblizsich v okoli. Geoscout stahuje vsechno, takze mam listing, hint i logy. Prectu hint, prectu par poslednich logu, jestli nekdo nehlasil mockrat po sobe "not found" a vyrazim. Geoscout je dukladny, ale pomaly. Takze mu stazeni trva nekolik minut i pri 3G sitich. Pokud specham, zapnu handy geocaching, kteremu vse trva jen par sekund a vyrazim s nim. No a abych nezapomnel, mam v TOMTOMovi zapnute upozornovani na kesky 500 metru od trasy, takze pokud kolem nejake zrovna jedu a misto se mne libi (tzn. potrebuji curat ;) ) , proste zastavim a jdu hledat.
  • 0

#11 Mion

Mion

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 942 příspěvků(y)

Publikováno 13 květen 2008 - 12:49

Geovýlety bohužel momentálně vůbec neplánuju; ještě tak možná jednou - dvakrát do roka, když se mi podaří vyrazit na nějaký horský event. Takže nyní obvykle seberu jen ty cache, co mi při nutných přesunech takřka "cvrnknou o nos". Proto mám v Coloradu stále aktuální POI traditionalek celé ČR a k tomu GPX listingy všech keší v okruhu 50km od HC (vše z PQ -> GSAK). Zbytek nedostupných informací pak řeším online spojením přes HandyGeocaching, je-li to nutné.
Takže asi tak... :-|
  • 0

#12 Aviatik

Aviatik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 1 136 příspěvků(y)

Publikováno 13 květen 2008 - 13:22

Jakožto BM z toho nedělám a ani nemám jak dělat vědu. Pokud je to mimo 40km od domova (tam to mám stahané do GG) nebo mimo moje papírové mapy, tak se podívám na cílovou oblast na mapách na GC.CZ abych viděl jak cache tak turistické značky a začnu plánovat trasu. Podívám se na listingy cachí poblíž abych viděl jestli nejsou disablované a jestli mi stojí za to. Ty které mi za to stojí stahám Skrýšotlačí (ručně zadám kódy), načtu do GG, pomocí GG si udělám offline listingy do PDA. Načtu cache do GPS (proč to GG neumí rovnou, proč to musím dělat přes EasyGPS?). Mapu z GC.cz si okopíruju do grafického editoru a jako JPG soubor přenesu také do PDA (šetřím naše lesy :D ). A jedu...
  • 0
Ej vy mé krabičky z umělé hmotičky!

#13 Jitka_F

Jitka_F

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 309 příspěvků(y)

Publikováno 13 květen 2008 - 14:55

Protože nemám pořádný kámoše, se kterejma bych mohla jezdit na výlety, můžu někam dál akorát s našima. A to mám na prípravu asi tak pár minut, protože oni pět minut před odjezdem sami neví, kam vlastně chcou jet. Tak vyhledám tradicionálky, opíšu hinty, prohlídnu mapy, pár jich vytisknu a tím příprava končí...hrozně mě tím štvou, kdybych já plánovala vejlet, tak to mám vymyšlený tejden předem..
  • 0

#14 Trutnovacek

Trutnovacek

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 50 příspěvků(y)

Publikováno 13 květen 2008 - 15:53

Podle cíle cesty plánuju hledání kešek. Protože jezdím na motorce, vybírám si zatím kešky jen na dohled silnice, nebo poblíž parkoviště, nejlépe hlídaného. Dva důvody: 1. Lidi sou kur.. a nechci motorku nechávat dlouho bez dozoru. 2. Motooblečení není moc na turistiku.A kromě GPSky váže ruce i helma. Pro pěšáka je příjemná teplota, v motooblečení to je sauna....A boty... sice mám turistickou motoobuv, ale na dlouhé chození to není
  • 0
Žij a nechej žít..

#15 Housle

Housle

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 131 příspěvků(y)

Publikováno 13 květen 2008 - 19:12

No ja si vyberu naky zajimavy misto vetsinou vetsi mesto kde je i neco jinyho nez mysterky na 3 hodiny :D no a driv sem si zjjistil jenom hint a kde by se to nak tak melo nachazet a jelo se,ted uz mam ale GPS :D
  • 0
DNF je důvod k další návštěvě.

#16 Honzula

Honzula

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 121 příspěvků(y)

Publikováno 13 květen 2008 - 19:14

1. Spolu s Věrulínou vybereme cílovou oblast. 2. V cílové oblasti vyberem které keše odlovíme. 3. pokud je potřeba, v Cyklotrasách vytvořím trasu kterou stáhnu do GPS. 4. Do kešitku (kešovací sešitek) Věrulínka napíše seznam keší ve tvaru GCxxxx, název, velikost, D/T, hint, případně vytsikneme přípravu na multinky. 5. Protože lovíme formou rodinných výletů, nepíšeme toho většinou moc, jezdíme za zážitky ne za body, a z více než 10 keší si toho pak moc nepamatujeme. Na dovolenou nebo delší výlet, míň píšeme víc tiskneme co neodlovíme, zůstává v kešitku zapsáno pro další výlety, při odlovu si dopíšu denní pořasí nálezu a čas.
  • 0

#17 Krkovicka

Krkovicka

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 274 příspěvků(y)

Publikováno 13 květen 2008 - 20:39

Aviatik napsal/a:
.. tak se podívám na cílovou oblast na mapách na GC.CZ abych viděl jak cache tak turistické značky a začnu plánovat trasu. ..


diky za tip, porad koukam na dve mapy abych videl turisticka znaceni a kesky a vubec mi nedoslo, ze na gc.cz je "all in one"

jinak pouzivam GSAK, kde mam spousty jiz ulozenych filtru (bez 5 a mysterek nebo jen tradicni) a sposty ulozenych home locations, dam oznacit "next nn records" okolo mista kam jedu a hura na sluzebku

dovolenou a celodenni vylety si planuju i s efektivni trasou, tisknu si listingy multin a kouknu i do nejakych logu, v mobilu mam handygeocaching, ktery mi mockarat pomohl v terenu pri dohledavani..
  • 0

#18 Trauma_Zero

Trauma_Zero

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 507 příspěvků(y)

Publikováno 13 květen 2008 - 20:55

Většinou když jedu s manželkou, kuknu do mapy do nějaké hezké oblasti (zasmogované městské keše ji moc neberou) takže teď třeba padla volba na Bílé Karpaty a jejich "okešované vrcholy". Hlavně přírodu. Přípravu žádnou moc velkou nedělám, stručně navalím body do legenda a hotovo, žádná gps a podklad beztak neroutuje po polních a turistických cestách, na co mám papírovou mapu tož co...žádné hi-tech fíčury nepoužívám, prostorovou orientaci mám nějak dobře vrozenou, protože mě i živí. Logy ani hinty zásadně nečtu, jen kuknu jestli kdy byl poslední a jestli nedal DNF. A radši si vemu dvoje baterky.
  • 0

#19 ebik

ebik

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 338 příspěvků(y)

Publikováno 15 květen 2008 - 9:13

Mám drobný (trapný) dotaz. Jak celé téma souvisí s dotazama na a připomínkama k běhu serveru geocaching.cz ?
  • 0

#20 krajzlici

krajzlici

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 56 příspěvků(y)

Publikováno 15 květen 2008 - 19:23

a) mám zaplaceno PM a pomocí PQ stahuji celou ČR a data ukládám do GSAKu, paralelně do GeoGetu


Tohle mě zaujalo: jak stahuješ/te pomocí PQ celou ČR, která obsahuje přes 6000 kešek, když v PQ je limit 500 kešek?
  • 0
Líbí se vám náš statusbar? Udělejte si podobný podle mého návodu.




0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 uživatelů, 0 návštěvníků 0 anonymních uživatelů

Reklama